agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Böğürtlen Reçeli (http://www.agaclar.net/forum/kiler/28351.htm)

hevesli meraklı 31-08-2012 14:34

Böğürtlen Reçeli
 
3 Eklenti(ler)
Annem ve ben ramazan bayramında bir ton iş yaptık demiştim ya işte burda bunlardan diğeri de Böğürtlen reçeli. böğürtlenler öle büyük öyle lezzetli öyle kocamanlardı ki fotoğraflarını başta çekmediğime çok pişmanım.

2 kilo böğürtlen
1,7-1,8 kilo şeker (ki genede tatlı oldu yarın kine daha az koyacağız)
limon tuzu(kilo başına 1,5 gr)
  1. böğürtlenleri yıkayıp iyice, ara arada şeker dökerek, şekere yatırdık. ertesi gün de ocağa koyup kaynatmaya başladık.
  2. böğürtlenler çabucak pişmesine rağmen, sıvı kısım gene kıcamsız olmuştu. mürdüm eriği reçelindeki gibi yaptık. böğürtlenler olunca bir kaba aldık. yayvan bir kaba ezilmemeleri için.
  3. bu arada oluşan köpükleri kullandığımız tahta kaşıkla aldık. bunlar sonradan reçelin bozulmasına sebep oluyormuş.
  4. geriye kalan serbetini kaynata kaynata kıvama getirdik. kıvam aldığını şöyle anlıyoruz; reçel damlasının biz tabağa damlattık (ki kaşığı tencereden çıkartıp fazla damlalar damladıktan sonra son damlalardan olduğunu düşündüğünüz damlayı). bir iki saniye bekleyip tabağı eğdik çok akışkan olmayıp aşağıya çok hızlı akmadığı veya az hızlı aktığı zaman şerbet kısmı olmuş demektir.(hiç akmamak çok tehlikeli olabilir susuz kalabilir reçeliniz azcık akışkan olmalı)
  5. hemen önceden hazırladığımız 1,5gr*2=3gr limon tuzunu şerbete ekledik.
  6. 2 karıştırıp önceden süzerek çıkarttığımız böğürtlenleri de ekledik.
  7. bir taşım karıştırıp, altını kapatık. biraz aşırı sıcağının gitmesini bekledik.
  8. hazırladığımız kavanozlarımızla hiç kullanılmamış kapaklarımızı tezgaha dizdik.
  9. önce tanelerini paylaştırmaya çalıştık. sonrada sıvı kısımlarını ve hızlıca kapaklarını kapattık. çok sıcak olduklarından hala elinizi yakmayın dikkat edin.
  10. kavanozun ağzından 1 parmak boşluk bırakıp; kapaklarını kapadık sıkıca. hemen ters çevirdik ki vakum etkisi yapsın. reçelimiz uzun süre dayansın diye.
  11. sonrada salondaki masanın üzerine dizdik ve üstlerini örtü ile örttük.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024