agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Pul Biber Yapımı (http://www.agaclar.net/forum/kiler/28165.htm)

p.nermin 29-07-2012 07:39

Pul Biber Yapımı
 
Kışın kullanabileceğim pul biberi ben de kendim yapıyorum. Jalapeno biberi kullanıyorum. Biberi blenderdan çektikten sonra sulu şekilde tepsilere döküp biraz tuz ilavesiyle kurutuyorum. Bu işlem bir hafta kadar sürüyor. Ancak son kurutmada sabaha kadar biberin üzerinde bir beyaz tortu oluşmuş. Buna üzüldüm. Hepsini çöpe mi atayım yoksa o kısımları temizleyeyim mi? Bu, aflotoksin dedikleri şey mi acaba, bilemedim.

limon 29-07-2012 11:15

Acaba biberleri bütün halince kurutup öyle çekseniz daha iyi olmaz mı?

Bu sene ben de kendim hazırlamayı düşünüyorum. Uzun süredir yağsız- kuru pul biber alıyorum. Daha önce yağlı pul biberin ne olduğunu bilmezdim, kendi yağı sanırdım meğer biberi çekerken içine yağ katarlarmış. Bunu öğrendikten sonra (sızma katacakları yok en ucuzunu kullanıyorlardır) kuru pul biber almaya başladım ve diğerinden daha güzel olduğunu fark ettim.

Bu sene kendim yapacağım. Önce biberleri bütün halinde ipe dizip kurutacağım, sonra robotta çekeceğim.

p.nermin 30-07-2012 05:43

Bütün olarak kurutup çekmeyi de denedim ama kuru biberi blendr iyi ufaltamadı. ben de yaşken çekiyorum. Bazen de ipe dizdiğim biberler (nemden olacak sanırım)yumuşadı ve küflendi. Bu nedenle önce çekiyorum sonra kurutuyorum. Bir nevi salça gibi oluyor ama kuruyunca ayrışıp pul biber oluyor.

hepgül 30-07-2012 12:13

Kurutma yöntemi seçerken güneştemi yoksa gölgedemi kurutmayı tercih ediyorsunuz?

loveforlife 30-07-2012 12:48

Arkadaşlar biberleri küçük parçalar halinde doğradıktan sonra tepsilere temiz bir tülbent yayıp onların üzerinde kurutuyorum. İpe dizildiğinde karşılaştığım yumuşama sorunu ortadan kalktı.

Böylece zaten küçük parçalar halinde olduklarından robottan geçirmesi de daha kolay oluyor. Az önce kuruttuklarımı içeri aldım.

Sadece biber değil, patlıcan ve kabak da kuruttum aynı yöntemle. Geçen perşembe yaymıştım. Ara sıra karıştırarak kuruttum ve harika sonuç elde ettim.

Patlıcanla ilgili küçük bir tüyo vermem gerekirse, patlıcanları soyduğumda suda bekletiyorum bir süre. Ama tuzlu suda değil. Tuzlu suyu da denemiştim daha önce. Çok büzüşüyor, tuzlu suda bekleyen patlıcan. Böylesi diri diri kuruyor.

Bu arada birkaç kilo armut domatesi de ince ince dilimleyerek yaymıştım. Onlar da çok güzel kurumuş. Mis gibi domates kokuyor. Tavsiye ederim...

malina 31-07-2012 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi p.nermin (Mesaj 1003843)
Bütün olarak kurutup çekmeyi de denedim ama kuru biberi blendr iyi ufaltamadı.

Kuruttuğunuz biberleri, başından ayrılmadan, sık sık kontrol ederek, önceden 100-150 derece ısıtılmış fırında yeterli süre bekletirseniz, ufalanma sorunu yaşamazsınız.

malina 31-07-2012 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi p.nermin (Mesaj 1003843)
ipe dizdiğim biberler (nemden olacak sanırım)yumuşadı ve küflendi.

Biberin hızla su kaybetmesi gerekiyor ki sorunsuz kurusun. Bunun için ipe dizerken, sapını kesip, ikiye ayırın ve çekirdeklerini çıkarın. Biberler de birbirine değmeyecek, arada hava dolaşacak biçimde ipe dizilmesi gerekiyor.

Gece olası nemden etkilenmemesi için üzerini örtüyorum. Sorunsuz kuruyor.

Sevgi Durul 31-07-2012 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi p.nermin (Mesaj 1003537)
Kışın kullanabileceğim pul biberi ben de kendim yapıyorum. Jalapeno biberi kullanıyorum. Biberi blenderdan çektikten sonra sulu şekilde tepsilere döküp biraz tuz ilavesiyle kurutuyorum. Bu işlem bir hafta kadar sürüyor. Ancak son kurutmada sabaha kadar biberin üzerinde bir beyaz tortu oluşmuş. Buna üzüldüm. Hepsini çöpe mi atayım yoksa o kısımları temizleyeyim mi? Bu, aflotoksin dedikleri şey mi acaba, bilemedim.

Biz de pul biberi kendimiz hazırlıyoruz. İyice kurutup, çekirdeklerini ayıklayıp, robotta çekiyoruz. Ufalanmalarında sorun olmuyor.

O beyaz tortu aflatoksin olmayabilir ama siz yine de onu kullanmayın derim ben.

Muallim 31-07-2012 14:15

Biberi çekirdeklerinden ayırıp ipe dizer,güneşte kuruturuz.

Sonra dibekte döveriz

Toz haine gelince bir miktar zeytinyağı ile karıştıp saklarız.

jineop 31-07-2012 14:41

Bu sene çok fazla miktarda tohumdan değişik acı biber fidem var. Koparmadan dalında kurutup , blenderda çekirdekleri çekmeyi düşünüyorum. Çektikten sonra tülbent üzerinde tam kuruyana kadar güneşlendirmeyi düşünüyorum. Çekirdeklerini ayırmak şart mıdır?

macuroğlu 31-07-2012 14:41

bizdede biber dalında iyice olgunlaşanakadar bekletilir toplanan biber saplarıyla iplere dizilir gölgede kurutulur 1 ay içinde tamamen kurur çekirdekleri sapları ayıklanıp kavrulmuş kabak çekirdeği ve nohutla beraber dövülür ve bu bir kış yetecek kadar yapılır ortalama 200 ile 300 kg biber gidiyor biraz aile kalabalıkta =)

malina 31-07-2012 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 1004455)
Çekirdeklerini ayırmak şart mıdır?

Şart değil... Hızlı kuruması için çekirdekli tarafı, ikiye ya da dörde bölebilirsin... En zor orası kuruyor çünkü...

yigit666 31-07-2012 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi macuroğlu (Mesaj 1004457)
bizdede biber dalında iyice olgunlaşanakadar bekletilir toplanan biber saplarıyla iplere dizilir gölgede kurutulur 1 ay içinde tamamen kurur çekirdekleri sapları ayıklanıp kavrulmuş kabak çekirdeği ve nohutla beraber dövülür ve bu bir kış yetecek kadar yapılır ortalama 200 ile 300 kg biber gidiyor biraz aile kalabalıkta =)

sayın macuroğlu . kurutulmuş biberle yaptığınız karışımın yöresel adını içine kattığınız malzeme miktarını yapımını daha detaylı anlatırmısınız .

ayseldeniz 27-09-2012 13:59

Biberleri sapsız (kuruyunca ayırmak zor oluyor)olarak ipe dizip kuruttuk.İyice kuruduktan sonra balkonda gölgede bekledi.Geçen gün tüm biberleri ipleriyle fırında hafif gevrettim.Bu işlem yapılırken fırının başında bekleyip yakmamaya dikkat ettim.Soğuduktan sonra robotta çekildi.Fırınlanınca daha kolay çekilip toz hale geliyor.En zor kısmı robotta çekmek. Bunu yaparken ağzı burnu iyice kapatmak gerekiyor.Çünkü çok yakıyor.****** bu kısmı eşime devrettim.Yapmak isteyenlere kolay gelsin.

hevesli meraklı 27-09-2012 14:57

Biz bu sene bazı şeyleri ilk kez yaptık, galiba başarılı da olduk:cool:
Kırmızı pul biber için, 6 kg. rengi bayağı koyu kırmızı, etli biberden aldık.
Satıcı seçebilirsiniz deyince rahat kurutmak için düzgün olanlarını seçtik.
Güzelce yıkandı, sap ve çekirdekleri ayıklandı(önce yıkanması gerektiğini, ayıklandıktan sonra içinde ki etli kısmın su tutacağını dediler).
Fazla suyunu almak için ince tülbentlik ile ezmeden kuruladık.
Küçük parçalar halinde kesip, kabuğu alta gelecek şekilde tepsilere dizdik.
İzinli olduğum için, üstlerini örtmeden sık sık kontrol ederek 3-4 günde kuruttuk.
İyice küçülen parçaları robottan geçirip ufalttık.
İnce gözlü elekten geçirip kırmızı toz biber, elek üstünde kalanlarıda kırmızı pul biber olarak kullanmaya başladık:D

suivant 27-09-2012 15:02

Biz ipe dizerek kurutuyoruz. En garantilisi yarıya kesip sonra dizmek. Çekirdeğini isterseniz çıkarabilirsiniz. Çekme işini ise daha dün değirmende yaptırdım. Kilo başına 1 tl. Değirmen daha garantili oluyor. Blender başında beklemeden hızlı bir şekilde çekiveriyorlar. Biberi kolay çekiyorlar ama domates oldukça zorluyor.

mavi eylul 27-09-2012 21:57

bizde ipe dizerek kuruturuz biraz zaman alıyor ama sonrada kahve çekme makinasında çekiyoruz bizimki toz biber oluyor robottan çekersekte pul biber oluyor:)

yigit666 18-06-2013 21:11

sharena sol (renkli tuz)
malzemeler:
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kavrulmuş kabak çekirdeği
1/2 su bardağı çemen otu (fenugreek)
1/2 su bardağı poy
2 yemek kaşığı cubritsa (summer savory)
2 yemek kaşığı kekik
1 su bardağı tatlı toz biber
1/2 su bardağı acı pul biber
2 tatlı kaşığı kimyon
3 tatlı kaşığı tuz

yapılışı : nohutları akşamdan bir gece suda bekletin , daha sonra suyunu süzün ,kalın tabanlı çelik bir tavada kısık ateşte nohutlar sararana kadar kavurun, un haline gelene kadar rondodan çekin, tel süzgeçten geçirin , tuzsuz kabak çekirdeklerini kısık ateşte sararana kadar tahta kaşıkla kavurun, rondodan çekin un gibi tel süzgeçten geçirin , kekik,cubritsa,kimyon,toz biber, pul biber,tuz ilave ederek iyice karıştırın ,bir cam kavonozda buzdolabında muhafaza edin ,
not: kızarmış ekmek dilimleri üzerine tereyağı sürüp sharena sol serpin .

vildan25 27-09-2013 20:51

Sayın yiğit666 cubritsa ve poy dan bahsetmişsiniz.Bahsettiğinize göre neolduklarını biliyorsunuz ben poy u nerden bulduğunuzu **** bulabileceğimi sormak istiyorum mümkünse?

yigit666 27-09-2013 21:41

sayın vildan25 . cubritsa ile poy baharat satan dükkanlarda bulunur , poy ile cubritsa daha çok baharat karışımlarında balkanlarda yaygın olarak kullanılır .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024