agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Pekmezler (dut Pekmezi) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/2365.htm)

Mahmut Leventoğlu 14-11-2006 10:15

Pekmezler (dut Pekmezi)
 
DUT PEKMEZİ ( Sütçüler yöresi)

Anadolumuzun çeşitli bölgelerinde geleneksel usullerde çok çeşitli pekmez ler üretilmektedir.


Dut Pekmezi yapılışı: Dutlar temiz örtülere silkelenerek toplanır ve bir çuvalla üzerine ağırlık koyarak veya preslenerek sıkılır ve cibresinden ayrılır.(Cibresi atılmaz gübre olarak kullanılabilir) dutun şırası ak toprakla bir gece çökeltilir.Çökeltilen bu şıra geniş ve alçak kazanlarda savrula savrula kaynatılır. Kaynamaya başlayınca kazanlardan alınarak soğumaya bırakılır. Afiyet olsun.
Önemli not:
Dut pekmezi alçak kazanlarda mutlaka odun ateşi ile kaynatılmalı ve bunun içinde isi az olan odunlar kullanılmalıdır.(Ardıç **** meşe odunu)
Kaynatılırken temiz bir bezle mutlaka kazanın kenarları sık sık silinmelidir buradan bulaşacak is pekmezin renginin kararmasına sebep olur.


Son öneri dut pekmezi ni yerken bir dal taze fesleğen atın rayihası muhteşem olacaktır. Tekrar afiyet olsun.

Meraklısına not : Her yıl temmuzun 2.haftasında Sütçülerde Dut Pekmezi festivali düzenlenmektedir. Bu festivalde Pekmez yarışmaları kültürel etkinlikler yapılmaktadır.

Todor 15-11-2006 06:03

Ak toprak nedir, nasıl temin edilir???
Dut pekmezi yaparken kara dut mu, beyaz dut mu kullanılır ?

Mahmut Leventoğlu 15-11-2006 07:59

Ak toprak bildiğimiz beyaz toprak her yörede mutlaka vardır. Dut Pekmezinde beyaz dut kullanılır.. Beyaz toprağın tam bilimsel ismini bilemiyorum,içeriğinde neler var bilemiyorum.

Todor 15-11-2006 09:41

Köydekilere bir sorayım, ak toprak neymiş, nerde varmış. Ama burda Aktoprak diye bir köy var. Belki ismi ordan geliyordur

Mahmut Leventoğlu 15-11-2006 09:57

Sanıyorum şarap çökeltme işinde de kullanılıyor Aktoprak.
Bu arada Şarap mahzenlerinin dibinde biriken zehirli çamurun yurt dışında önemli bir pazarı var.

Mahmut Leventoğlu 16-11-2006 10:54

www.sütçüler.bel.tr sitesinde fotograflarla dut pekmezi ,çam kozalağı ile sepet yapımı veçelenk yapımı anlatılıyor.

malina 16-11-2006 11:01

www.sutculer.bel.tr

:)

Mahmut Leventoğlu 17-11-2006 15:46

Karlı Pekmez

Kışın Anadoluda ilk kar yağdığı zaman hep akla gelen şeydir.

Karın en temiz yerinden bir tepsi kar alınır eve getirilip tepsiye yayılır ve üzerine pekmez dökülüp yenilir. Maraş ta buna Karsambaç denilir. Toroslarda kışın köylüler karlık denilen kaya oyuklarını doldururlar yazın torbalarla şehirlere pazara indirirler. Dileyenler ayranın içine dileyenler üzerine çeşitli meyva şurupları dökerek bardak bardak yiyebilir.

meleklerkorusun 15-04-2009 01:42

merhaba herkese .dutbekmezini biz kendimiz yapıp satıyoruz ama sy.Mahmut Leventoğlu biz ak toprak katmayız şıra bizde bekletilmez ak toprak neden katılıyo.

birgaripyolcu 02-04-2010 19:45

Sayın Mahmut Leventoğlu,ben Sütçüler Belediye sayfasında sepet yapımı ile ilgili bölüm bulamadım.Kaldırldı mı acaba.Bakmanız mümkünse,hoşlandığım faaliyetlerden biri....

fatma sunay 05-07-2010 15:45

Merhaba arkadaşlar.Dut pekmezini biz topraksız yapıyoruz ve yöremizin pekmezide dutuda tanınmıştır.Doğu Anadolunun şirin kasabalarından Kemaliye.Kuru dutu kazanlara koyup kaynatırız. Şırasını iyice verince özel çuvallara çekerek süzeriz ve süzülen şıra tepsilre yayılarak güneşe konulur.Birgün sonra tepsiler başkabir kaba süzülerek dibine çöken tortu alınır.Daha sonra şıra tekrar aynı kablara konarak güneş ışınlarına teslim edilir.Üçgün sona pekmez olmaya başlar ve dördüncü gün yüzüne sarı köpük gelince pekmezimiz olmuştur.Cam kavonozlara süzülerek kaldırılır.Afiyet olsun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024