agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Acı Biber Reçeli (http://www.agaclar.net/forum/kiler/23225.htm)

malina 29-01-2011 21:46

Acı Biber Reçeli
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 331277

Uzun zamandır duyar ama yapmaya hiç niyetlenmezdim. Nasıl olsa yemem diye...

Geçen gün, Ali'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim acı biberlerin son ikisini bu iş için kullanmaya karar verdim. Biri kırmızı biri yeşil... 2 tane biberden reçel olur mu demeyin, maksat deneme olunca yapılır :)

Biberlerin çekirdeklerini çıkardım. Şef bıçağı, elinizi biberlere değdirmeden ince kıyım doğramayı sağladığı için, eldiven falan giymeme gerek kalmadı...

Yarım fincan su ekleyip pişirmeye başladım. Bir kaç kez daha su ekleyip iyice pişmelerini sağladım. Reçel olmasını sağlayacak kadar şeker ekledim ve indirmeye yakın biraz limon...

En minik boy cam kavanozların yarısını geçecek kadar reçel oldu. Dolaba kaldırdım. Ancak bu gece, "nasıl olmuş tadayım bakalım" durumuna geldim :)

Hiç ummadığım kadar iyi imiş :)
Az birşey denemenizi öneririm :) Beğenirseniz daha çoğunu yapabilirsiniz...

Not: Fotoğraf daha sonra, daha çok biber bulunup yapıldı ve öyle eklendi...

Cumhur Tonba 29-01-2011 21:50

Teşekürler malina,
Denemeye değer. Şimdiden tadını hayal etmeye başladım. Tatlının içinde acılıkda hissediliyordur herhalde.

Dudi 29-01-2011 21:52

Pişince ve soğuyunca ve şekerde eklenince mayhoş biber tadıyla şeker tadı ve ardında hafif acılık bırakıyordur sanırım :)

Müjgan 29-01-2011 22:29

Acı biberi çok severim, bilenler bilir. Ama arada sırada, benim damağımın acı limitini aşan biberlere denk geldiğimde, yemeğin hemen arkasından bir iki kaşık reçelle ağzımın tadını değiştiriyordum. Bu durumda acıbiber reçeli yiyip, üstüne sadece su içilecek demek.:D

malina 29-01-2011 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 749305)
mayhoş biber tadıyla şeker tadı ve ardında hafif acılık bırakıyordur sanırım :)

Ciddi bir tatlı ve ciddi bir acı... İkisinin iç içeliği alışık olduğumuz bir durum değil. Benim için bundan hoşlanmak normal bir durum da değil :)

Beğenmiş olmama hala şaşırıyorum :)

hozat 30-01-2011 01:15

"sıra dışı lezzetler" diye başlık açtırabilecek bir konuya malzeme olabilir.

Mesela: "gerdan tatlısı" kuzu gerdanı ile yapılıyor,yani bildiğimiz et ile yapılan bir tatlı.

Yediğiniz zaman, tatlı seçiminizde önceliğiniz olabiliyor.

Müjgan 30-01-2011 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hozat (Mesaj 749359)
"sıra dışı lezzetler" diye başlık açtırabilecek bir konuya malzeme olabilir.

Mesela: "gerdan tatlısı" kuzu gerdanı ile yapılıyor,yani bildiğimiz et ile yapılan bir tatlı.

Yediğiniz zaman, tatlı seçiminizde önceliğiniz olabiliyor.


Sıradışı lezzetler başlığına da uygun, fazla zorlamadan bu başlığın altında da yer alabilir :)

fatma sunay 09-02-2011 19:25

Sayın Malina Paylaşımınız için teşekkür ederim. Gerçekten çok ilginç ve değişik bir tarif. Denemekte fayda var.

Doğayla Barış 12-02-2011 20:12

Hamsi reçeli gibi şaşırdım kaldım ama bu yaz acı biberlerim olunca kesinlikle denemek istiyorum.

malina 31-07-2012 17:10

Reçel yapan yok mu?

Balkondaki 3-5 kök biberi kurutacak mıyım, reçel mi yapacağım bilmem :)
Böyle zamanlarda, daha fazla yerim olsa keşke demeden edemiyorum :)

Sevgi Durul 31-07-2012 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1004520)
Reçel yapan yok mu?

Balkondaki 3-5 kök biberi kurutacak mıyım, reçel mi yapacağım bilmem :)
Böyle zamanlarda, daha fazla yerim olsa keşke demeden edemiyorum :)

Ben yapayım bari, önceden de okumuş merak etmiştim. :) Acı biber çok nasılsa.:) Yakın olsaydık keşke.:)

selis 31-07-2012 17:40

Tadı ile ilgili tahmini yorumlar yapılmış ama kesin tadı merak ettim..
Yarın birkaç biber de ben heba edeyim.. Kırmızı mı yeşil biber mi kullanmamız gerekiyor?

LavantaSE 31-07-2012 18:15

Merhabalar;
damak zevkimi soranlara " tatlı olmayan herşeyi, acı ile yerim " derdim hep. Bu tarifi deneyip cümleyi tedavülden kaldırmayı umudediyorum.

Sağlıcakla...

selis 31-07-2012 22:00

3 Eklenti(ler)
Yarını bekleyemedim gece gece bahçeye gidip acı biber aradım.. :)
Çoğu dalında kurumuş.. Sanırım taze biber olmalıydı ve 3 tane vardı..
Eklenti 322659

Tarifteki gibi minik minik doğrandı..
Eklenti 322660

Piştikten sonra şeker eklenip soğutuldu..
Eklenti 322661

Tadına gelirsek; önce tatlı sonra acı.. Yedikten sonra bir süre ağzınızda sizi rahatsız etmeyen bir acı kalıyor.. Ayrıca biber çok acıysa pişerken saldığı gazla sizi öksürtüyor..

Not: Bu kadar az yapacaksanız bilgisayarın başından kalkın.. Biberleri pişirirken benimki gibi dibi tutabilir.. :p Tatlı ve acının yanında yanık tadı da olan bir reçeliniz olmasın.. :)

Sevgi Durul 31-07-2012 22:04

Elinize sağlık selis. Ben mecburen yeşil biberle yapacağım, kırmıızı biberler daha olmadı.

münevver 13-09-2012 08:41

Yapan yok mu?

sakdag 13-09-2012 08:45

Reçel yapmayı çok severim, bu yıl gül, vişne, kayısı, şeftali, ekşi karadut, kırmızı erik ve çilek reçelleri yaptım. Ama böyle acı-tatlı bir tada kendimi hazır hissetmiyorum henüz... ;)

TaşevliBahçe 13-09-2012 09:47

Bende çok merak ettim. bugün bahçeden toplayıp deniyorum , sonucu anlatırım...

malina 13-09-2012 12:08

Bu reçeli çok seven bir arkadaşım var, geçen hafta 250 gr'lık bir kavanoz yapıp vermiştim, bitirmiş bile :) Tekrar hazırlayıp vermek istiyorum.

Eee ben de o kadar biber yok :) Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı...

Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk :)

Ali H. ALI 13-09-2012 12:51

Bahcedeki biberlerden recel yapmayi denemedim, bu yil da 7 yasindaki biber agaci kurudu(genc agaclar var ama, daha yasli biber agaci kadar meyve vermiyorlar ) Malinanin, receli guzel olmustur diye dusundugumden bir iki biberle de olsa bu receli deniyecegim..

Sevgi Durul 13-09-2012 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1018158)
Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk :)

Var, biberleri ne yapacağımızı şaşırdık.:rolleyes: Eğer isterseniz, hemen yola çıkarlar.:)

suivant 13-09-2012 15:54

Acı biber sever olarak bu başlığı neden görmemişim ki! Hanımı ikna edersem uygun biberleri bulup bir kavanozcuk yapayım bari. Her şeyin turşusunu yapan bir milletin reçel konusunda kendisini aşması normaldi zaten :) Tadını tahmin edemedim. @selis önce tatlı sonra acı diye belirtmiş. Neyse tarif için teşekkürler.

malina 13-09-2012 16:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suivant (Mesaj 1018256)
Tadını tahmin edemedim. @selis önce tatlı sonra acı diye belirtmiş.

Nedeni bu :)

Eklenti 331299

MeyveliTepe 13-09-2012 17:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1018158)
Bu reçeli çok seven bir arkadaşım var, geçen hafta 250 gr'lık bir kavanoz yapıp vermiştim, bitirmiş bile :) Tekrar hazırlayıp vermek istiyorum.

Eee ben de o kadar biber yok :) Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı...

Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk :)

Biraz fazla acı olsa uyar mı?

malina 13-09-2012 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1018276)
Biraz fazla acı olsa uyar mı?

Uyar :)

Güler 14-09-2012 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1018158)
Eee ben de o kadar biber yok :) Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı...

Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk :)

Yeter ki siz isteyin sayın malina, acı biber buluruz. :)

MeyveliTepe 14-09-2012 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1018287)
Uyar :)

Biraz bhut biraz da thai göndereceğim.

Karıştırmadan kullanmakta fayda var, her ikisi de çok acıdır ama lezzetleri farklıdır.

mrduran 14-09-2012 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1018287)
Uyar :)


Merhaba efendim,

Şekerci dükkanınız var sanırım.

Bir çuval şekerle anca...

Dil dibindeki noktanın şifa bulması dileklerim ve saygılarımla lütfen.

wisdom 14-09-2012 11:51

Oldukça ilginç görünüyor. en kısa sürede bir deneme yapmalı.

malina 17-10-2014 15:41

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1324121)
Thai, Bhut Jolokia ve Trinidat Scorpion biberlerden çok güzel acı biber salçaları yaptık :)

Çekirdekleri çıkarılarak közlenmiş ve kabuğu soyulmuş tatlı kapya ve kalifornia biberlerinden 400 gr,

Buharda pişirilip sapı çıkarıldıktan sonra eldivenli elimizle kabuğu sıkılarak (diş macunu gibi) içi çıkarılan acı biberlerden 70 gr,

blender vasıtasıyla parçalanıp, içine biraz tuz ve zeytinyağı ilave edildikten sonra bir tencerede kaynama ısısına getiriliyor. Önceden sterilize edilmiş küçük kavanozlara konup üzerlerine acı biberin çeşidi yazılı etiketlendikten sonra soğumaya bırakılıyor. Soğuduktan sonra buzdolabında +4 derecede 1-2 yıl saklanabiliyor.

Acı salçalar, acılı yemeklere silme yarım çay kaşığına kadar katılabiliyor.

Demiş meyvelitepe...

Bhut Jolokia ve Trinidat Scorpion biberlerden bana da gönderdi. 20-25'er adetti sanırım.

Trinidat Scorpion ile acı beber reçeli yaptım, Bhut Jolokia ile acı tatlı sos.

Dolapta yer olmadığı için farklı bir şey denedim :) Yapacağım şeylerin konsantrelerini yaptım. Daha sonra kapya biberi ile tatlarını incelteceğim. O kadar acılar ki, kaç kilo kapya gerekecek bilmem tabii :)

Eklenti 521558

Eldiven giyip, mutfak makasıyla saplarını kesip çekirdeklerini çıkardım. Az bir su içinde fazla çekirdeklerin de gitmesini sağlayıp, çiğ olarak blender'e koydum. Biraz su ekleyip tamamen parçaladım.

Daha sonra şeker ekleyip marmelat kıvamına getirdim. Kalan üç beş çekirdeği de bu arada topladım. İçinde hiç kalmaması gerekiyor ki, birine ikram ettiğinizde lokmayı yutuncaya kadar ne yediğini anlayamasın :)

Eklenti 521559

Aslında istediğiniz acılık oranını sağlamak için kapya biberi de bu aşamada eklemek gerekiyordu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024