Sarmısak saklamak için pratik yöntem
Geçen yıl ürettiğim sarmısağı tüketene kadar kurumasını ve bozulmasını önlemek ve gerektıkçe elimizin altnda hazır olması için değişik bir yolla sakladım. Hasat ettiğim sarmısakları bir kaç gün güneşlendirdikten sonra tamamının kabuklarını soydum ve robottan geçirerek bir cam kavanoza koydum ve üzerine zeytinyağı koydum ve buzdolabına kaldırdım.Gerektikçe kavanozdan bir kaşıkla gerektiği kadar almak yemek yaparken zaman kazandırdı ve zaman içinde zeytinyağıyla sarmısak da özdeşlerek ayrı bir lezzet yarattı ve sarmısağın baskın kokusu da epeyce hafifledi ve hemen hemen kalmadı. İsteyen deneyebilir
|
Marketlerde soyulmuş sarmısak dişlerini kavanozlarda konserve şeklinde görüyoruz. Bunlaradan hiç almadık ama bunlar nasıldır nasıl yapılmıştır, sizin yönteminizden farkı veya sizin kinin üstünlüğü var mı?
|
Bende bir sene sadece temizleyerek buzdolabında sadece derin donrurucuda sakladım.Ona çok kullanışlı olmuştu.
|
Alıntı:
|
Kokusu gidince içinde ki faydalı maddelerin de kaybı söz konusu olabilir.
|
Bir zamanlar konserve yapılışı için araştırma yapmıştım. Bozulduğu zaman insan sağlığı için en tehlikeli konserve türleri fasulye ve sarımsakmış. Bu bilgiden sonra amatörce yaptığım bir iş için riske girilmeyeceğini düşünerek konserve yapmayı bıraktım.
Küçük bir kavanoz içinde sızma zeytinyağında sarımsakları diş olarak bulundururum. Bu kavanozun bitmesine yakın başka bir kavanoza tekrar yaparım. Bazı yemeklere, kızarmış ekmeğin üzerine kullanırım. (yağda uzun süreli saklamada konservesi gibi tehlikeli diye biliyorum) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın yarenimex,
Bahçede yetiştirdiklerimi nasıl uzun süre muhafaza edebilirim diye araştırırken fasulye ve sarımsak ile ilgili bu bilgileri bulmuştum. Bu konuyu araştıralı epey bir zaman geçtiği için aklımda kalan bilgileri yazdım. İnternet'de bulabilirsem paylaşırım. Başka bitkilerin zeytinyağında saklanmasına yönelik araştırma yapmadım. |
Araştırmanızın eskiden olduğunu düşündüğüm için hatırladığınız kadarıyla demiştim zaten. Gene de teşekkür ederim sayın Üzüm..
|
Sayın yarenimex,
Sarımsağın oda sıcaklığında yağ (zeytinyağı, bitkisel sıvı yağ) içinde saklanması önerilmiyor. Gıda zehirlenmesine yol açan bakteri (Clostridium botulinum) soğukta daha yavaş çoğaldığı için sarımsaklı yağın buzdolabında 1 hafta kadar saklanabileceği belirtiliyor. Buzdolabında zeytinyağında 1 ay saklanabileceği yönünde bilgide var. http://cecalaveras.ucdavis.edu/garlic.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Garlic#Storage http://en.wikibooks.org/wiki/Cookboo...Storing_Garlic http://thesmallestkitchen.wordpress....cloves-in-oil/ http://www.hoodrivergarlic.com/garlic-tips.htm |
Alıntı:
|
Arkadaslar sarimsak hakkinda dogru bildigim ve kendim denedigim bir yolu sizlerle paylasmak istedim. Sarimsaklari tarlanizdan toplarken saplarini kesmeyin, sarimsaklari 4 er 5 er bas seklinde saplarini orgu orer gibi orun. Daha sonra bir mangalda komurunuzu yakin ve koz haline getirin, bu olusan kozlerin uzerine sarimsaklarinizi orgulerinden tutarak kozlerin uzerinde hafif bir sekilde kozleyin... Burdaki espiri sudur. sarimsaklarin sacaklarini kozde yakilirsa sarimsaklar yesermiyor ve ici gecmiyor uzun bir zaman dayaniyor... Ingliz ve fransizlar sarimsaklarini boyle sakliyorlar, bu yontemi bende yapiyorum.
|
Teşekkürler Sn hatayuk, çok yararlı bir bilgi oldu. Koca bir bağ Taşköprü sarımsağını atmak zorunda kalınca çok üzülmüştüm. Bir dahaki sefere artık...
|
Alıntı:
Saygılar |
Alıntı:
Ne yazık ki günümüzde, ağız tadı pahasına tazesi varken de bunlar sofralarımızın vazgeçilmezi olmuştur. Mümkünse her koşulda saf, doğal ve taze olan tercih edilmelidir. Bizim eskilerin, sarmısak ve soğanı saklamada kullandıkları yöntem şöyle idi: Üzerinde ekmek pişirilen sacın kızgın olduğu zaman ( her ekmek yapımından sonra) sarmısak başlarını ve de kuru soğanları tek tek saçak tarafını saca bastırır öylece saklarlardı. Bu durum filizlenmesini önlerdi. Aynı yöntemi ben de soğanları teflon tavayı ısıtarak yapıyorum uzun süre çimlenmeden tüketilebiliyor. Sevgili Bahtiyar sizin yaşlılar da bilir herhalde. Aynı bölgeler çünkü. |
Alıntı:
Sayın hatayuk belkide İngiliz ve Fransızlar bizden öğrenmişlerdir. Zamanında az cirit atmamışlardı bu topraklarda. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
ben de bir kaç baş sarmısağı diş diş ayırıp soyuyorum,soyduğum dişlerin kök taraflarını bıçakla 1 mm kadar kesiyorum sonra kapalı bir kaba koyup buzdolabına koyuyorum,bir kaç ay rahatlıkla dayanıyor.ayrıca yukarda bir kaç arkadaşımızın saklama yöntemi olarak kullandığı sızma zeytinyağa da tuzla beraber havanda döverek kattığımda çok güzel bir tat veriyor salatalarima
|
Alıntı:
Avrupa 'da sadece ilaç olarak kullanılır idi sarmısak. Karşılığı da altındı. Öyle ki, bazen avrupalı korsanlar bir Türk veya Arap gemisi ele geçirdiklerinde anbarlarında soğan ve hele sarmısak var ise, en hızlı ulaştırılan haber bu olurdu. Çünkü büyük bedel karşılığında sadece zenginlerde idi satımı. Haber her yerde duyulmadan eldeki sarmısaklar hızlı bir şekilde, fiatları asgari ölçüde düşürülmeye çalışılarak elden çıkarılır, az kayıpla işten sıyrılırlardı. Aynen bu gün olanlar gibi. Londra borsasını en çok hoplatan haberlerin başında gelirdi sarmısak. Hindistan ele geçirilince bollaşan bir ürün oldu Avrupa 'da. Sağlıcakla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
Sarmısak mı? Sarımsak mı?
Bildim bileli sarmısak olan bu isim, son yıllarda radyo-tv lerdeki proğramlarda bile, sarımsak diye kullanılıyor. Hangisi yanlış? Sarmısaklasakta mı saklasak, sarmısaklamasakta mı saklasak? Ne dersiniz. |
Alıntı:
TDK ' na bakmadan yazıyorum. Dilimize uyarlanması yönünden sarımsak daha uygun gibi. Sarım sarım kabuklar içinde.... Uzmanı değilim, bizde hatalı olsa da sarmısak kullanılıyor. Alışkanlık, pelesenk ola gelen. Saygılarımla lütfen. |
Uzmanı olmadığınızı iddia etseniz de, "sarım sarım kabuklar içinde" anlatımınız harika olmuş:) Artık herkesin aklında kalır bu.
Doğrusu: sarımsak:) |
Sarımsak saklama yöntemi tavsiyesi
Merhaba, bende sizinkine çok benzer bir sarımsak saklama yöntemiyle sarımsaklarımı saklıyorum. Hatta merak eden arkadaşlar için videosunu da çektim
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024