agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Bal hakkında bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/20405.htm)

pasham 21-04-2010 12:10

Bal hakkında bilgiler
 
herkese merhaba
forumda aratmama rağmen konu başlığı bulamadım.
O yüzden ben açtım.


burada arıcılık yapan biri olarak arı ve bal hakkında bilgiler vermek ve bazı yanlış bilinen konuları düzeltmek istiyorum.


Sahte bal nedir?

Sahte balın yapımı esnasında 1 kilo baldan 50 kilo bal elde edilir nasıl mı?
1 kilo bal ile bal esansı denen bal kokusunu veren bir madde ana hammadde olan glikoz ile karıştırılır ve çeşitli işlemlerden sonra çok güzel tat ve aromaya sahip harika kokan kristalize olmayan müthiş sahte balımız ortaya çıkar.

arkadaşlar en tehlikeli sahtekarlık gıda ve sağlık alanlarında yapılan sahteliktir.

pasham 21-04-2010 15:07

Şekerli bala gelelim şimdi:

sevgili forum sakinleri, arıcılıkta arıya şeker verilmesi işi aslında bir standarttır.
yani her arıcı arısına şeker verir. istisnalar kaideyi bozmaz. şimdi şeker olayını biraz açalım.

arı bakımı sonbaharda bal alımı ile başlar ve bir daha ki yıl sonbahara kadar devam eder.

arıdan sonbaharda bal alınınca arı kışa yönelik hazırlanır. bu hazırlama esnasında arıya koyu şeker şerbeti verilerek kış yiyeceği arıya depolattırılır. arı kış boyunca bunu yiyerek bahara çıkar. baharda balı kalmayan arıya nüfusunu çoğaltması amacıyla şeker şerbeti verilir bu şerbet duru olur ve arı bunu yer depolamaz. bal zamanı arıya şerbet verilmez.

işte incelik burada siz arıya baharda şeker şerbetini koyu olarak **** bal sezonunda verirseniz arı hem dışardan getirdiği nektarı hem sizin verdiğiniz şerbeti aynı çerçeveye depolar sizde alır bal diye satarsınız.

şekerli bal budur.

maalesef bazı arıcılar her gittikleri yere çuvallarla şeker götürürler.

işte bu yüzden mümkün mertebe bildiğiniz, tanıdığınız vede güvendiğiniz, Allah korkusu olan arıcıdan bal alınız.

pasham 21-04-2010 15:24

3 Eklenti(ler)
kara kovan balı

karakovan balı arının peteğini de kendisinin yaptığı baldır. Biraz açarsak konuyu
arı normalde altıgen göz olarak yaptığı peteklere balı doldurur. Fenni arıcılıkta bu altıgen peteklerin inşa edileceği temel petek de denen tabaka halindeki mumu çerçeveye takar.

arıda bu hazır zemin üzerine altıgenleri yükseltir. peki bu taktığımız mum sunni mi yani yapay bir madde mi? hayır ham petek ; arının önceden ördüğü mumların eritilerek tekrar kalıba dökülmüş halidir.

peki konumuza dönersek kara kovan nedir?
resimlerde de görüldüğü şekilde arının her şeyini kendisinin yaptığı bala karakovan balı diyoruz.

pasham 21-04-2010 15:27

peki arıcılar neden kara kovandan fenni kovana dönerler ?

çünkü kara kovanın bakımı zordur hastalıkta dahil riski çoktur.

fenni kovandada kara kovan balı yapılabilmektedir.

pasham 21-04-2010 15:35

2 Eklenti(ler)
son resimde görüldüğü gibi arı boş çerçeveye kendi mum örerek peteğini inşa ediyor buda karakovan balı olmuş olur.

petekli bal yemek sağılığa ne faydalı nede zararlıdır tamamen damak tadı ve zevk meselesidir.

biz arıcılar çerçeve yerine süzme bal satışına yoğunlaşmaktayız çünkü
1 kilo mum yapmak için arı 10 kilo bal tüketir.

hem kara kovan balı diye saf bal olacak diye birşey yoktur. resimdede görüldüğü üzere karakovanda şerbet ile beslenib bal yaptırılabilir.

yarenimex 21-04-2010 16:35

Sayın pasham, niye ille de çuval çuval şeker ? Bizim çocukluğumuzda arıların balı (kovan açma tabir edilirdi) saman tozu zamanı(ekim ayı gibi) alınırdı ve arıların kışı geçirebilmeleri için kovanda arılar için bırakılan ballı peteklere ilave olarak üzüm pekmezi verilirdi ve hiç şekerli bal hileli bal muhabbetleri olmazdı..Şeker pekmezden daha ucuz olduğundan mı veriliyor yoksa balın rengi ile bir alakası var mı acaba ?

pasham 22-04-2010 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 621791)
Sayın pasham, niye ille de çuval çuval şeker ? Bizim çocukluğumuzda arıların balı (kovan açma tabir edilirdi) saman tozu zamanı(ekim ayı gibi) alınırdı ve arıların kışı geçirebilmeleri için kovanda arılar için bırakılan ballı peteklere ilave olarak üzüm pekmezi verilirdi ve hiç şekerli bal hileli bal muhabbetleri olmazdı..Şeker pekmezden daha ucuz olduğundan mı veriliyor yoksa balın rengi ile bir alakası var mı acaba ?

çuval çuval şeker çünkü şekerin kilosu 2.00 tl
balın kilosu toptanda marketlere 6 - 10 tl
çuval çuval şeker çünkü bal alamama derdi yok sıkıntısı yok. 2 ile yedir 7 ile sat mantığı var maalesef bazı arıcılarda.

birde şu var maalesef tüketici ucuz bala rağbet etmemeli
siz marketten kilosu 12-15 ten bal almaz iseniz bu balların üretimi zamanla bitme seviyesine gelir.

arıcı arıya şekeri yedirir. saf olarak ürettiği balın çoğunu aldığı için. bakın bazı arıcılar kuluçkalık dediğimiz kovanın alt katı doluncaya kadar arıyı şerbetle besler kuluçkalık dolup üst kat konulunca arıyı beslemeyi bırakır arıda üst katı kendi doldurur bal hasadında alt kata dokunmazsan sorun yok. saf bal almış olursun
ama sen alt kattan da çerçeve çekersen şekerli bal almış olursun.

sevgili form okurları biz bu seneden itibaren inşaAllah arımıza şeker yerine ayçiçek balını şerbet yapıp yedireceğiz. önce deneme yapacağız kışlatmada sorun olmazsa arıya beslemede dahil hiç şeker yedirmeden bal yaptıracağız.

çünkü müşteri soruyor arıya şeker yediriyormusun. biz sadece beslemek için yediriyoruz desek bile anlamıyor. hıımmm diyor anladım diyor ama anlamıyor.
içinden buda şeker yediriyor diyor.
bunu önlemek için sıfır şeker inşaAllah önce deniyeceğiz olursa devam inşaAllah!

pasham 22-04-2010 08:11

Arıdan alınan ve satımından gelir elde edilen ürünler:

1- Bal
2- Polen
3- Arı Sütü
4- Propolis
5- Bal mumu
6- Arı Zehiri
7- Kraliçe Arı
8- Kabartılmış Çerçeve
9- Arı Kolonisi


maalesef Türkiye deki arıcılar bu 9 maddeden sadece bal ile uğraşıyorlar diğer ürünleri ya bilmiyorlar ya da uğraşmıyorlar. Bal ise aslında arının en çok gelir getiren ürünü değil.

insanoğlu bal yiyecek, bala polen ve arı sütü karıştırıp yiyecek vücud direnci artacak. Hastalıklardan korunacak. Bakın Kur'an-ı Kerim de bile baldan bahseder.
Şifa amaçlı olduğu kadar kahvaltıda yiyeceğiz, yatmadan önce sütle karıştırıp içeceğiz. Özellikle de çocuklar. şu günümüz çevre kirliliği ve hormonlu gıdalar arasında saf olan gıdalarımızı güvenilir yerden temin edelim.

hosseda 22-04-2010 09:18

Sayın pasham,
Anlayabileceğimiz dilde mükemmel bilgiler verdiniz.

Doğru balı satın almak için ne yapalım. Ucuz olmayanı almak ile meseleyi çözebilirmiyiz.

pasham 22-04-2010 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 622360)
Sayın pasham,
Anlayabileceğimiz dilde mükemmel bilgiler verdiniz.

Doğru balı satın almak için ne yapalım. Ucuz olmayanı almak ile meseleyi çözebilirmiyiz.


maalesef ucuz olmayan balı almakla iş bitmez
neden mi ucuza satılan balı pahalıda satabilirler
bu sebeple hakiki bal almak için

1. Ucuza kaçmıyacağız
2. Balın menşeini soracağız (nerede yapıldığını)
3. Kristalize olan bal sahte bal mantığını kafamızdan sileceğiz
4. Bildik güvendik arıcılardan alacağız
5. Çevremizde yoksa böyle arıcı, referans yöntemi ile alacağız
6. Mümkünse tahlil yaptırtılmış bal dan alacağız

pasham 22-04-2010 09:44

Balın Kristalize Olması (Donması,Şekerlenmesi)

Arkadaşlar hakiki bal donar, kristalize olur, şekerlenir.
yukarıda saydıklarım halk dilinde söylenenlerdir.
Aslında bal kristalize olur.
Hakiki bal kristalize olur. Kristalize olan balı kabıyla beraber ,sıcak su dolu olan bir kabın içinde bir müddet bekletince çözülmeye başlar. Maalesef bir çok insan kristalize olan balın sahte olduğunu şekerli olduğunu düşünür ve çöpe atar. Avrupada en makbul ballardan biri kristalize olan baldır ve o şekilde tüketilir.
Bal neden kristalize olur derseniz, soğuk havanın etkisiyle olur. İçinde ki polen miktarına bağlı olarakta erken veya geç kristalize olmuş olur. Polen fazla ise çabuk az ise geç donar.
Mesela ayçiçek balları çabuk donar çünkü fazla miktarda polen ihtiva eder.

Kestane balı geç donar çünkü polen miktarı daha azdır.

çam balı kolay kolay donmaz çünkü, çam balı bir salgı balıdır. Bu konuya daha sonra değineceğim İnşaAllah.

balbay 22-04-2010 10:50

Sevgili Pasham'

Bende 5 yıl öncesine kadar Tekirdağ da 120 çift katlı kovan ile arıcılık yapıyordum. Etrafım ıhlamur koruluğu ve meyve ağaçlarıyla çevriliydi. Diğer yandan da malumunuz ayçiçeği tarlaları, doğal kır çiçekleri ve bostanlar, bahçeler de cabasıydı.

Her yıl en az 40-60 arası oğul alırdık. Dışarıdan da oğul yakalardık. İnanılmaz güzel ve verimli peteklerimiz olurdu.

Bir gün göçebe arıcıların geldiğini gördük. Şekerli su ve solüsyonlarıyla arıcılığa başladılar. Topraklarımızdan uzak , devlet arazilerine yerleştiler ama, menzili 13 km ye varan arılar her yana girer çıkar oldu.

Önce hastalık yüzü görmeyen arılarda çeşitli hastalıklar başladı. Daha sonra arı yüklü bir aracın devrilmesi sonucu en az 60-70 kovan dağıldı. Kızgın arıların verdiği zararı saymıyorum bile. Ama 2 yıl içerisinde bizim bölgemizde ki arıcılık malesef bitme noktasına geldi.

Ürettikleri balın sahte olduğuna mı yanalım, bulaştırdıkları hastalıklara mı yanalım, doğal düzeni bozduklarına mı.

Sizi çalışmalarınız ve bu çalışmalarını paylaşmanızdan ötürü tebrik ederim. Başarılar.

denizakvaryumu 22-04-2010 11:08

Yeni forum üyemiz ;

Uzun zamandır arıcılık blogunu takip ettiğim Dr. M.Turunç 'un da tecrübe ve deneyimlerini foruma aktarmasını bekleriz :)

Metin_Sarp 22-04-2010 11:29

Sayın Pasham;

Çok güzel ve değerli bilgiler bunlar. Özellikle'de sağlımız söz konusu olunca kat ve kat önem kazanıyor. Çam balı hakkındaki bilgilerini,düşüncelerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz..

pasham 22-04-2010 13:50

çam balı
 
Dünyada ki çam balının %90 ının Türkiyede, Türkiyede üretilen çam balının da %80 inin muğlada üretildiğini biliyormuydunuz.

çam balı, halk arasında basra adı verilen bir böceğin çam ağaçlarında beslenirken ağaçtan aldığı tatlı sıvıyı ağaca bırakması sonucu oluşur. Arılarımız bu tatlı sıvıyı alarak kovana götürür. Bu sıvı arı tarafından işlenerek çam balı haline gelir.

içinde çiçek ballarına göre polen ya çok az ya da hiç olmadığından yıllarca donmayabilir.

bu özelliği sebebiyle özellikle bal firmalarının beğenisini kazanır.

pasham 22-04-2010 13:55

Dünyada ve Türkiyede Arıcılık
 
DÜNYADA ARICILIK
Arıcılık tüm dünyada yapılan en yaygın tarımsal faaliyetlerden birisidir.

Dünyada 56 milyon civarında arı kovanı bulunmakta ve bu kovanlardan 1.2 milyon ton dolayında BAL üretilmektedir.

Dünyanın en çok kovan varlığına sahip ve bal üreten ülkesi Çin’dir.

Kovan başına ortalama dünya bal üretimi 20 kg dolayında olup bu rakam Çin’de 33, Arjantin’de 40, Meksika’da 27, Kanada’da 64, Avustralya’da 55, Macaristan’da 40 ve Türkiye’de 16 kg civarındadır. Bu ülkeler aynı zamanda dünyanın en çok bal ihraç eden ülkeleridir.

Dünyada en çok bal ithal eden ülkeler ise Almanya, ABD, Japonya, İngiltere, İtalya, İsviçre, Fransa, Avusturya ve diğer Avrupa ülkeleridir.

Şimdi de ülkemizdeki arıcılık durumuna kısaca bir göz atalım.

TÜRKİYE’DE ARICILIK

Ülkemizde arıcılık, çok eski yıllardan beri bir gelenek olarak yapıla gelen sosyo – ekonomik bir faaliyettir.

Türkiye sahip olduğu 4 milyon dolayında kovan varlığı ve 63 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada 4. sırada yer alarak hem kovan hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır.

Ancak bu önemli gelişmeye karşılık, ülkemizde kovan başına ortalama bal üretimi 16 kg dolayında olup dünya ortalaması olan 20 kg’ın altında bulunmaktadır.

Türkiye’nin dünya bal ticaretinde % 1.87 lik payla 10.sırada yer alışı, sahip olduğu kovan varlığı ve bal üretimiyle uyum sağlayamamaktadır.

Ayrıca ülkemizde bal dışında diğer arı ürünlerinin üretimi ve bal arılarının bitkisel üretimde yeterli tozlaşmanın sağlanması amacıyla kullanılmaları da pek yaygın olmamaktadır.

Bal üretimi bakımından sırasıyla ilk on ilimiz Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Antalya, İzmir, İçel, Erzincan ve Samsun olup ülkemiz bal üretiminin yaklaşık yarısı bu illerimizde üretilmektedir.

pasham 23-04-2010 07:34

Polen
 
2 Eklenti(ler)
sevgili okurlar polen;
Arıların 200 ila 3000 arası çiçekten toplayarak,

arka ayaklarında ki sepetçiklerde kovana getirdikleri bitkinin erkek üreme hücresi olan doğa harikası bir bitki özüdür. Arılar bal yapmak için çiçeklerden besin toplarken, çiçekten çiçeğe konarlar. Böylece hem çiçeklerin döllenmesini sağlarlar hem de yavrularını beslemek için kovana polen götürürler. Polenin çok yüksek besin değerli olduğu keşfedildikten sonra kovanların girişlerine polen tuzakları yerleştirilmiş ve bu sayede arıyı rahatsız etmeden kovandaki polen stokları toplanmaya başlanmıştır. Arıların kovana girişlerinde ayaklarından tuzaklara düşen polen; naturel kurutma sistemiyle kurutulur ve çok kıymetli bir besin haline gelir.
Polenler renk, şekil ve içerikleri bakımından büyük farklılıklar gösterirler. Polenlerin %80'i sarıdır. Bunun dışında siyah, kırmızı, mor, pembe, eflatun vb. renklerde polene rastlamak da mümkündür. Polende ortalama %25 protein vardır. Protein miktarı polenin türüne, yöresine, toplama sistemine göre farklılıklar göstermektedir. Polen bilim dalı Patinoloji'dir. İyi cins polen; naturel kurutma sistemiyle vitaminleri ölmeden kurutulmuş, taze ve bol nektarlı çiçeklerden toplanan 1.sınıf olmalıdır.


"Arıların bulduğu bu harika besin, onların lavrasını en hızlı büyüten, kendi vücutlarını en sağlıklı kılan, en çok yaşatan, en güzel balı sağlayan bir besin.


Günde kullanılması gereken Polen miktarını Tübitak Bilim ve Teknik'de yayınlanan önerisi aynen aşağıdadır.
"Beklenen iyileştirmenin gerçekleşmesi için ne kadar polen gereklidir ? Caillas'ın bildirdiğine göre kesin sonuçlu bir tedavi için günde 32 gram polen yeterlidir. Sağlıklı yaşamın devamı içinde 15 gram polen alınmalıdır. Polen kullananların söylediklerine, kendi deneylerimize ve arıcılar birliği üyelerinin kanısına göre, yukarıda verilen miktarların yarısı kadar bir doz bile yeterlidir. Bir kahve kaşığı polen 4 gram gelir. Genel durumumuzu sağlıklı tutmak için 2 kahve kaşığı polen alınmalıdır.

Yapılacak kürün dozu :
Birinci hafta 15 gram polen sabahları aç karnına alınmalıdır, iki ve üçüncü hafta günde 30 gram sabah kahvaltısından 15 dakika önce yarısı ve akşam yemeğinden 15 dakika önce diğer yarısı alınmalı, dördüncü haftada ise uygulama birinci haftada olduğu gibi tekrarlanmalıdır. Bu küre ilave olarak her sabah kahvaltısında bir dilim ekmeğe polenli bal sürülmeli ve bu yolla da 8 gram polen alınmalıdır."

pasham 24-04-2010 16:50

Arı Sütünün Tüketilmesi ve Faydaları

Arı Sütü
Petek Gözündeki Saf Arı Sütü
Arı sütü bal ile tüketilebileceği gibi saf olarak sabahları aç karnına, kahvaltıdan en az yarım saat önce ve dil altından eğilimi yoluyla tüketilmesinin daha doğru bir yaklaşım olduğu ortaya konulmuştur. Normal şartlara ortalama doz yetişkinler için 0,5g , hastalık ve rahatsızlık hallerinde 1 g olarak önerilmektedir. Çocuklarda ise yaşa ve doktor tavsiyesine göre yetişkinler için belirtilen dozun yarısı ile ¼ ‘i önerilir. Piyasada bal-polen-arı sütü karışımları bulunmaktadır. Bu tür karışımların, 1Kg bal, 30-50 g arı sütü ile 100-150 g polen şeklinde olması tavsiye edilir.

Arı Sütünün Etkileri

Arı Sütü Ağız Yoluyla Alındığında;

Stimulant - Fiziksel performansı artırıcı, hafızayı güçlendirici, zeka açıcı, kendine güveni artırıcı etkileri
Genel olarak sağlıkta ve metabolizmada düzelme
İştah artırıcı
Doku ve cildi yenileyici, güzelleştirici
Seks gücünde artış, yumurta ve sperma üretiminde artış
Arı SütüViral hastalıklara karşı direnç
Tansiyonu düzenleme
Kansızlığı (anemi) giderme
Damar tıkanıklarına karşı olumlu etki
Kolestrolü düzenleme
ve daha belirlenememiş bir sürü faydası ve özelliği vardır.


arkadaşlar arı sütü üretimi hakkında bilgi daha sonra vereceğim. Bu ara arılarımın sayısını arttırma ile meşgulüm. =))

elve 15-09-2012 23:02

biz ay çiçek balı ve ıhlamur balı aldık romanyada o kadar ucuzki kilosu 12 tl.
birde akasya balı var muhteşem.
bizde niye bu kadar pahalı ve halkımız gerçek al yiyemiyor,?

MustafaTepe 10-03-2022 08:20


Acemilik işleri

MustafaTepe 10-03-2022 08:21


Bu da iki numaralı acemilik


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024