agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   kayseri pastırmasının yapılışı (http://www.agaclar.net/forum/kiler/19877.htm)

mayısgülü 23-03-2010 19:05

kayseri pastırmasının yapılışı
 
Kayseri'nin yerlisi olan kişiler mutlaka pastırmayı evde yaparlar. İşlemi uzundur ama zor değildir. Önce etin en iyi yeri olan kuşgömü yeri veya etin sinirsiz yeri akşamdan suya konur. Bıçakla 4,5 yerinden bıçaklanır.

Sabaha et yeniden yıkanıp kaya tuzunun içine yatırılır, tuzdan et gözükmez. 5 gün vaya bir hafta tuzda bekletilir . Tuzdan çıkartılan et yıkanır, bir gün boyunca suda suları değişerek bekletilir. Sonra temiz bezlere sarılarak üzerine ağırlık konur, bekler. Önce sabah akşam kuru bezlerle değiştirilir sonra kumaşlar kuru çıkana kadar sürer.

Arkasından ezilmiş samırsakla her yeri bulanır. 3 gün veya 5 gün bekler sonra çemene (Kayserililer çaman der) yatırılır. Et gözükmeyecek kadar çamanın içine yatırılır. 1 hafta 15 gün veya bir ay çamanda yatar. Ne kadar yatarsa okadar iyi olur çıkarılır.

Yiyince çok kokmasın diye çamanını iyice sıyırıp ete ip bağlanır asılır. Çaman çekip et sertleşmeye başayınca alınır buzlukta saklayabilirsiniz.

balbay 24-03-2010 02:35

Sevgili Mayısgülü'

Her türlü etin (kümes hayvanları, kırmızı et, balık) pastırmasını, kurutmasını, tütsülemesini hem yapar hem de severek yerim. Verdiğiniz Kayseri pastırması tarifini ilk defa duyuyorum. Bizim yaptığımız usul sanki biraz geçiştirme usulü gibi geldi sizin anlattıklarınız yanında.

Biz meşe gibi sert ağaçlardan oyma 50 cm en, 2-4 metre boy, 30-50 cm derinlikte ki ahşap tablalar da eti terbiye ederiz. Tablanın bir ucunun altı hafifçe yükseltilir, et tablalara alınır, hafif akar su tablayı doldurur. Bu suda bekleme 12-24 saat olabilir.

Sonra yine tabla içerisinde etler iri kaya tuzu ile kaplanır. Ara sıra çevrilip 4-5 gün bu şekilde sıvı kaybetmesi sağlanır.

Tuzlu et sonra yine 12-24 saat hafif akar su da tabla da bekletilir. Daha sonra boy otu (Trakya da poy derler),dövülmüş sarımsak, kimyon, karabiber, çekilmiş hardal,kişniş, kırmızı toz biber vs gibi bir çok baharatın karışımı ile tine tabla da terbiye edilir.

1-2 gün bu baharat karışımında duran et nihayet kalan baharatın ıslatılıp macun yapılması ve bu macunun ete kaplanması ile son bulur.

Keten ipe geçirilen pastırmalar gölge, havadar bir yerde tül cibinlikler içinde eylül ayı ortasından ekimin ilk haftasına kadar 3 hafta kurumaya bırakılır.

Kiler veya tel dolaplar da dış ortamda kuru yerler de saklanır. Beze sarılarak üstüne de keten ip ile sıkı ve sık file örülen çeşitler daha çok baharatsız olarak kurutulan çeşitlerdir. Bu etler özellikle biranın mezesidir.

junkcan 08-09-2011 12:52

çemen yerine biber salçası da kullanılabiliyormuş sanırım. çemenin kokusu olmasın diye

FAKO 11-03-2013 10:05

PASTIRMA YAPIMI VIDEOLU

PASTIRMA YAPIMI 12.12.2011.wmv - YouTube

miralay 11-03-2013 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi junkcan (Mesaj 856807)
çemen yerine biber salçası da kullanılabiliyormuş sanırım. çemenin kokusu olmasın diye

Sanırım çemeni seyreltmek amacı ile kullanılıyor ikame değil.

FAKO 03-05-2014 15:31

Sanildigi kadar, hele alakasi olmayan bir ulkede, sadece BAHARATLARINA ve ETINE guvenebildigim, bu videodaki pastirmayi 5 dakikada yapmadim. Yillardir kafamda, dusunup, duruyordum. Burada niye yapilmaz diye.
ARASTIRMA safhasinda Ulkemizden hicbir takviye alamadim, cunku, yapani yoktu videosunu. Yapildiktan sinra herkese kolay geliyor, her kafadan bir ses cikiyor. Aldirmiyorum, yapanlar var, memnun kaliyorlar. Sevgilerimle


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024