agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kompostolar (http://www.agaclar.net/forum/kiler/18986.htm)

Sûz-i Dilârâ 27-01-2010 22:15

Kompostolar
 
Taze vişneden kışlık vişne kompostosu nasıl hazırlanır? Tarif verebilecek olan var mı?

Sevgi Durul 27-01-2010 22:36

Biz konservesini yapıyoruz.

Sûz-i Dilârâ 28-01-2010 08:06

Konserve mi? Tarifini yazabilir misiniz lütfen?

Filiz 28-01-2010 10:40

Vişneleri ayıklayıp yıkıyorsunuz. Daha sonra kavanozlara çok olmayacak şekilde doldurun üzerine biraz şeker sepeleyip kavanozun ağzına bir parmak kala kadar su doldurun kapaklarını (öncesinde kapakları biraz kaynatın) sıkıca kapatın. Daha sonra kavanozları ağız aşağı gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Tencerenin dibine bir bez parçası koyun ki kavanozların fazla ısıyla patlama olasılığı aza insin. Daha sonra tencereye soğuk su doldurup kaynamasını bekleyin. Kırkbeşdakika-bir saat gibi bir süre sonra ocağın altını kapatın. Tenceredeki su soğuyunca kavanozları başaşağı koyun ve bir gün bekleyin. Kapakları bombeleşmiş kavanozlar kullanılmayacak. Afiyet olsun.

Sûz-i Dilârâ 29-01-2010 22:54

Teşekkürler Filiz Hanım, aradığım tarif buydu.;) Üniversitede öğrenci evindeyken ev arkadaşımın annesi gönderirdi. Tadı harikaydı. Şimdi ben de yapmak istiyorum aynısından.:cool:

Bu arada bu başlığa değişik komposto tarifleri bekliyorum. :rolleyes:

Sevgi Durul 29-01-2010 23:21

Sevgili Suz-i Dilara, kayısı, erik, şeftalı gibi meyvelerden de aynı vişneyle olduğu gibi konserve yapılabilir.

Sûz-i Dilârâ 31-01-2010 11:08

Sevgili SDurul, diyelim kayısı ve şeftaliden yapmak istedim. Meyvelerin çekirdeklerini çıkaracak mıyım?

Sevgi Durul 31-01-2010 11:23

Tabi ki kayısı ve şeftaliler güzelce yıkanıp çekirdekleri ayıklanacak, dilimlenecek,daha sonra konserve kavanozuna yerleştirilecek. Şeker miktarı isteğe göre değişebilir. Suyu eklenip kazan gibi bir kap içersinde kaynatılacak.


Yalnız kaynatma süresi için, bir saat fazla gelir. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dk. yeterli, daha fazla kaynatmak meyvelerin dağılmasına sebep olur.

Filiz 31-01-2010 11:24

Şeftalinin çekirdeklerini çıkarıp, kabuğunu soyduktan sonra elma dilimi gibi yaparsanız güzel olur. Kayısının da çekirdeklerini çıkarın. Pazarlarda meyve kuruları var onlarla da harika kompostolar yapabilirsiniz. Soğuk havalarda böreğin ya da bulgur pilavının yanında güzel olur afiyet olsun.

Adalet Yağcı 15-07-2010 21:41

Ben çekirdeğini çıkardığım vişnelerin üzerine(1 kg. 1/2 )şeker ilave ederek buzluğa kaldırdım.
Kışın buzluktan çıkarıp kompostosunu yapacağım.
Bu şekilde ilk defa deniyorum, daha önce de yemedim, tadı nasıl olacak ben de merak ediyorum.

Sevgi Durul 15-07-2010 21:52

Her türlü meyvenin konservesi güzel oluyor. Birkaç yıl önce çekirdeksiz üzüm konservesi olduğunu da öğrendik. O da sevilerek tüketiliyor.

melekgül 01-08-2012 13:30

vişnelerin çekirdeklerini çıkartmadan su ve şeker koyarak kaynatıyorum ocağın üzerindeyken kavanozlara dolduruyorum ocağın diğer gözünde kaynamakda olan kapağı sıkıca kapatıp ters çeviriorum soğuyana kadar bu şekilde yerinden oynatmıyorum.her yıl bu şekilde yapıyorum şu an 35 kavanoz vişne kompostosunu yapmış bulunmakdayım.çok güzel oluyor denemenizi tavsiye ederim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024