Gün kurusu kayısı
Arkadaşlar
biliyorsunuz kurutulmuş kayısılarda o muhteşem altın rengi varsa kükürt işlemi görmüştür.Yani kükürtlü kayısı yersiniz. Geçenlerde kükürt yememek için güneşte kurutulmuş koyu kahverengi renkte kayısı aldım (kayısıbirlik) ancak onunda ambalajında kükürt yedirilmiş olduğu yazılıydı. Acaba kayısıları güneşte kurutmaya kalksak nasıl bir yol izlemeliyiz? Kükürt yemiş kayısı ile yememiş kayısı nasıl ayırt edilir(artık renginden ayırt edilmiyor) Kükürt satıcılara göre zararsızmış ,zararlı olsa izin verilirmiymiş.Siz ne desiniz? |
Konu hakkında ön bilgi için:
Alıntı:
İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü |
Geçen yaz, güneş altında kayısı ve incir kuruttum. Ne yazık ki kayısılardan beklediğim gibi bir sonuç alamadım. Renkleri kahverengiye döndü ve uzun ömürlü olamadılar. Kısa süre içinde böceklendiler. Ama incirler oldukça uzun süre dayandılar ve tadlarına doyamadık. Şu an balkonda kurumakta olan incirlerim var. Çok istediğim halde bu yıl kayısı kurutmadım. Ben denemedim ama, kayısıları kurutmadan önce kaynamakta olan yoğun şekerli suya daldırıp çıkarmak ve sonra kurutmak gerekiyormuş. Bu yöntemle rengi kaybolmuyormuş.
|
Konya Ereğli meyvenin bol yetiştiği bir ilçe. Burada kayısıyı tuzlayarak kurutuyorlar. Sofralık tuzdan daha iri taneli tuz kullanıyorlar. Öğretmen arkadaşımın bize verdiği kayısı hem daha sarı, hem de temiz ve böceksizdi. Üzerinde yapışmış tuz taneleri görülebiliyordu. Yemeden önce ıslatıp tuzunu gideriyorsunuz tabi.
|
Kayısı Kurusu
Ben Tokatlı'yım bizim burada kayısılar kurutulduktan sonra küllenir öyle saklanır ve bir sene hiç böceklenmez. Kurumuş kaysıyı kışın kaynatıp posası da mikserden geçirilirse inanın insanda kabızlık ve bağırsak sorunu kalmıyor.
|
Eskişehir tarafında küçük kaysılar ve zerdaliler hiç bir işleme tabi tutulmadan çekirdekleriyle veya ikiye ayrılıp çekirdekleri çıkarılarak doğrudan güneş altında kurutulmakta. Kurutulmuş kaysılarda bir yıl boyunca hiçbir bozulma ve böceklenme olmuyor. Ama açıkta kurutulan bu kaysılar ne kadar sağlıklı bilemiyorum. Çünkü kimse sineklerini kovalamıyor. :) Biz bu durumu düşünmeden yıllardır bu kuru kaysıları tüketiyoruz.
|
Benim bildiğim biz çocukken büyüklerimiz kuruturdu. Kayısılar yıkanmadan bir tahtanın üzerine ortadan ikiye yarılarak bol güneşte kurutulur. Sonra sıcak suyla deterjansız yıkanıp kurutulan beyaz bez torbalara konulurdu. Havadar bir yerde havaya asılarak muhafaza edilirdi.
Torbalar bez olduğu için hava alırmış. |
Konumuzla ilgili olduğunu bilerek aşağıdaki bilgilerin bizlere faydalı olacağını düşündüm:
KAYISININ SAĞLIĞA FAYDALARI 1. Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. 2. Vücudun en önemli depo ve laboratuarı sayılan karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar. 3. Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar. 4. Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında etkisi vardır. 5. Böbreklerin taş teşekkülünü azaltır. 6. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. 7. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. 8. Kan yapımını arttırarak kansızlığı önler, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserini önler, oluşan ülseri tedavi eder. 9. Kayısının içeriğinde potasyum bakımında zengin, sodyum minerali düşük olması ve A vitamininin öz maddesi karotence zengin olması nedeniyle beslenmede önemli rol oynar. 10.Üreme sistemi üzerinde olumlu rol oynar, cinsel gücü artırır. www.evrensel.net/ |
Kurutma öneri isteği
http://www.resim-yukle.com/thumbs/934255000_1647k.JPG
http://www.resim-yukle.com/thumbs/754266000_1648k.JPG http://www.resim-yukle.com/thumbs/592614000_1649k.JPG http://www.resim-yukle.com/thumbs/469051000_1650k.JPG Bunlar bahçemdeki zerdali ağacından görüntüler. Bunları nasıl kurutmamı tavsiye edersiniz? Kükürt kullanmadan tabi. Denizli deki üyelerimizi beklerim meyve yemeye:D karaman mah oturuyorum. saygılar |
Alıntı:
. |
Kayısı ile Zerdali arasındaki fark nedir? Zerdalinin çilli olması mı :))
|
Biraz çilli oluyor (bendeki olmadı) ağaçta çok meyve tutuyor hatta ana dallardan biri kırıldı:( tadı da çok yok hormunsuz olduğundan galiba :) bir iki hafta filan ağaçta duruyor çabuk toplayıp kurutmak **** reçel yapmak gerekiyor komşular ve biz çok yedik ama hala meyve var ağaçta :)
|
Ev ortamında kayısı kurutulması
Kendi ürettiğim kayısıları yine kendi tüketimim için kurutmak istiyorum.Bu konuda bilgi sahibi olanların bilgilerini benimle paylaşmalarını bekliyorum.
|
Çekirdeklerini ayırıp, toz ve kirlilik olmayan bir yere sereceksiniz, çekirdeklerini çıkararak.
|
üzerine tül örterek tahta kerevetlerde ve yoğun güneş alan bir yerde kurutun. kerevetleri su içine yerleştirirseniz, karıncalardan da korursunuz. güneşteki ultraviole ışınları pek çok zararlıyı yok ediyor. izmir/tire'de yaşadığımız yıllarda anneannem salça ve reçeli, çoğunlukla hiç kaynatmadan, güneşte yapardı. kükürtün pek bir zararı yok, tarımda pek çok zararlıya karşı kullanılıyor, toprağa atılıyor, mesela. şarap yapımında, özellikle de kırmızı şarapta kükürt kullanılıyor. bu nedenle de kırmızı şarabın, açıldıktan sonra 1-2 saat bekletilip, kükürtün uçmasının sağlanması gerekiyor ki ertesi gün baş ağrısı yapmasın. biraz geç bir katkı :)
|
Kayısının tabi ki gün kurusu daha makbuldür . Çekirdeği bile organik islimli şeklinde ayrı satılır.İslimleme kayısıyı kükürt buharında dayanıklı hale getirme işlemidir.Kurutma işleminden daha kolay olduğu içindir.Malatya ilinde kayısı yetiştiği için o çevrede yaşayan insanlarda kansere az rastlanmaktadır.Kayısı ve çekirdeğinin kanseri önlemede etkili olduğu bilinmektedir.Pakistan da yüksek yaylalardan birinde yaşayan insanlarda hiç kanser vakasına rastlanmamıştır.Orada yaşayan insanlar 150-160 yıl yaşamakta olduğu söyleniyor.Bakıldığı zaman yediği şeyler arasında kayısı ile ilgili şeyler gelmekteymiş.Ninelerimizin sebzeleri kurutarak kış mevsiminde yemeleri en doğru saklama yöntemi olduğuna karar verilmiştir.Bu yüzden güneşte kurutulmuşu varken kükürtlüsünü yemek bence zorunlu olmadıktan sonra tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024