agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Gün kurusu kayısı (http://www.agaclar.net/forum/kiler/1758.htm)

denizakvaryumu 22-08-2006 18:47

Gün kurusu kayısı
 
Arkadaşlar
biliyorsunuz kurutulmuş kayısılarda o muhteşem altın rengi varsa kükürt işlemi görmüştür.Yani kükürtlü kayısı yersiniz.

Geçenlerde kükürt yememek için güneşte kurutulmuş koyu kahverengi renkte kayısı aldım (kayısıbirlik) ancak onunda ambalajında kükürt yedirilmiş olduğu yazılıydı.

Acaba kayısıları güneşte kurutmaya kalksak nasıl bir yol izlemeliyiz?

Kükürt yemiş kayısı ile yememiş kayısı nasıl ayırt edilir(artık renginden ayırt edilmiyor)

Kükürt satıcılara göre zararsızmış ,zararlı olsa izin verilirmiymiş.Siz ne desiniz?

malina 22-08-2006 21:31

Konu hakkında ön bilgi için:

Alıntı:

Kayısının doğal sarı renginin korunması ve depoda fumigant özelliği göstererek fermantasyon ve böcek zararının önlenmesi için yaş kayısılar kurutulmadan önce kükürtlenmektedir. Kuru kayısı ithal eden ülkelerin ithalatına izin verdikleri kükürt miktarı Almanya ve İngiltere'de 2000 ppm, Fransa ve Danimarka'da 1000 ppm, İtalya'da 600 ppm, Avusturya'da 300 ppm'dir. ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya kesin bir limit uygulamamakla birlikte 3000 ppm’e kadar kükürt içeren kuru kayısıların ithalatına izin vermektedir.

Öte yandan 1.8.1993 tarihinden itibaren ihracatta uygulaması zorunlu hale getirilen TS 485 kuru kayısı standardında müsaade edilen kükürt miktarı 2500 ppm olarak belirlenmiş, daha sonra kuru kayısı standardında yapılan bir değişiklik ile kükürt standardı “Alıcı isteğinin belgelenmesi durumunda kuru kayısılardaki kükürt miktarı serbest bırakılmıştır ” şeklinde değiştirilmiştir. Fakat 16.11.1997 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksine göre kuru kayısıda maksimum kükürt miktarı 2000 ppm olarak belirlenmiştir.

Kuru kayısıdaki kükürt miktarı son yıllarda en çok tartışılan konular arasında yer almaktadır. Rengin muhafaza edilmesi ve çeşitli mikroorganizma zararının önlenmesinde kuru kayısı için vazgeçilmez katkı maddesi olan kükürdün belirli miktarda alınması halinde insan vücudunda tehlike oluşturduğu konusunda herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. 60 Kg ağırlığında ergin bir insanın günlük 42 mg kükürt alması halinde sağlık açısından herhangi bir sorunun ortaya çıkmadığı araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Bu kükürt miktarı 2000 ppm kükürt içeriğine sahip 3-5 kayısı tarafından doldurulmaktadır. Ayrıca meyvede bulunan toplam 2000 ppm kükürdün önemli bölümü bağlı durumda ve sülfata dönüştüğü düşünülecek olursa 42 mg kükürdü karşılayacak kayısı sayısının en az 6-8 adet olduğu açıkça görülür.

İnsan vücudu için müsaade edilen sınırın üzerinde kükürt alınması durumunda boğaz ve mide yanması, baş ağrısı ve hatta kusma gibi yan etkiler görülmektedir. Kükürtten en fazla astım hastaları etkilenir. Yapılan araştırmalarda astım hastalarının % 8'nin sülfide hassas olduğu saptanmıştır. Ancak kuru kayısıdaki toplam kükürdün çok küçük kısmının serbest formda olması, astım hastaları için de tehlike riskini azaltmaktadır.

Kuru kayısı üreticilerinin kayısı meyvesine fazla kükürt uygulamasının iki temel nedeni bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kuru kayısı rekoltesinin yüksek olduğu yıllarda üretici ürününü istediği fiyattan satamama konusunda endişe duymaktadır. Bu yüzden üretici satamadığı kuru kayısının depoda bozulmasını önlemek amacıyla aşırı kükürt kullanmaktadır. Yapılan araştırmalar adi depolarda altı ay bekletilen kuru kayısılardaki kükürt miktarının % 30-50 oranında azaldığını ortaya koymuştur. Kuru kayısıdaki kükürt miktarı 1500 ppm’in altına düştüğünde kayısının altın sarısı rengi esmerleşmekte ve ürün depo zararlılarının hücumuna uğramaktadır. İkincisi ise üretici kısa sürede daha fazla kayısı kükürtlemek için kükürtleme işlemini kerevetler yerine kasalarda yapmaktadır. Yakılan ilk ocakta kasaların ortasında bulunan meyveler yeterince kükürt almadığından ikinci bir kükürtleme daha yapılmaktadır. Böylece kasanın alt ve üst kısımlarında bulunan kayısılar aşırı miktarda kükürt absorbe etmektedir. Kükürt probleminin çözüm olarak; çiftçinin kısa sürede pazarlayacağı kayısıya 2.000 ppm, depoda uzun süre bekleteceği kayısıya 3.000-3.500 ppm kükürt uygulaması ve kükürtlemenin mutlaka kerevetlerde yapılması önerilebilir.

Son yıllarda sodyum meta bi sülfite bandırarak kükürtleme yöntemi kükürtleme süresinin kısaltılması bakımından avantajlı görünmekle birlikte bu şekilde kükürtlenmiş kayısılar yeterli miktarda kükürt absorbe edemedikleri için kısa bir süre sonra sarı rengini kaybederek esmerleşmektedir. Sodyum meta bi sülfide bandırma usulü kükürtleme ile ilgili ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü

cengin 23-08-2006 15:05

Geçen yaz, güneş altında kayısı ve incir kuruttum. Ne yazık ki kayısılardan beklediğim gibi bir sonuç alamadım. Renkleri kahverengiye döndü ve uzun ömürlü olamadılar. Kısa süre içinde böceklendiler. Ama incirler oldukça uzun süre dayandılar ve tadlarına doyamadık. Şu an balkonda kurumakta olan incirlerim var. Çok istediğim halde bu yıl kayısı kurutmadım. Ben denemedim ama, kayısıları kurutmadan önce kaynamakta olan yoğun şekerli suya daldırıp çıkarmak ve sonra kurutmak gerekiyormuş. Bu yöntemle rengi kaybolmuyormuş.

hasan42 23-08-2006 15:48

Konya Ereğli meyvenin bol yetiştiği bir ilçe. Burada kayısıyı tuzlayarak kurutuyorlar. Sofralık tuzdan daha iri taneli tuz kullanıyorlar. Öğretmen arkadaşımın bize verdiği kayısı hem daha sarı, hem de temiz ve böceksizdi. Üzerinde yapışmış tuz taneleri görülebiliyordu. Yemeden önce ıslatıp tuzunu gideriyorsunuz tabi.

seyyaah 14-03-2007 17:21

Kayısı Kurusu
 
Ben Tokatlı'yım bizim burada kayısılar kurutulduktan sonra küllenir öyle saklanır ve bir sene hiç böceklenmez. Kurumuş kaysıyı kışın kaynatıp posası da mikserden geçirilirse inanın insanda kabızlık ve bağırsak sorunu kalmıyor.

antienflamatuar 14-03-2007 22:20

Eskişehir tarafında küçük kaysılar ve zerdaliler hiç bir işleme tabi tutulmadan çekirdekleriyle veya ikiye ayrılıp çekirdekleri çıkarılarak doğrudan güneş altında kurutulmakta. Kurutulmuş kaysılarda bir yıl boyunca hiçbir bozulma ve böceklenme olmuyor. Ama açıkta kurutulan bu kaysılar ne kadar sağlıklı bilemiyorum. Çünkü kimse sineklerini kovalamıyor. :) Biz bu durumu düşünmeden yıllardır bu kuru kaysıları tüketiyoruz.

nayda 15-03-2007 21:09

Benim bildiğim biz çocukken büyüklerimiz kuruturdu. Kayısılar yıkanmadan bir tahtanın üzerine ortadan ikiye yarılarak bol güneşte kurutulur. Sonra sıcak suyla deterjansız yıkanıp kurutulan beyaz bez torbalara konulurdu. Havadar bir yerde havaya asılarak muhafaza edilirdi.

Torbalar bez olduğu için hava alırmış.

Billur Korkmaz 24-05-2007 22:17

Konumuzla ilgili olduğunu bilerek aşağıdaki bilgilerin bizlere faydalı olacağını düşündüm:

KAYISININ SAĞLIĞA FAYDALARI

1. Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
2. Vücudun en önemli depo ve laboratuarı sayılan karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
3. Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
4. Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında etkisi vardır.
5. Böbreklerin taş teşekkülünü azaltır.
6. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
7. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar.
8. Kan yapımını arttırarak kansızlığı önler, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserini önler, oluşan ülseri tedavi eder.
9. Kayısının içeriğinde potasyum bakımında zengin, sodyum minerali düşük olması ve A vitamininin öz maddesi karotence zengin olması nedeniyle beslenmede önemli rol oynar.
10.Üreme sistemi üzerinde olumlu rol oynar, cinsel gücü artırır.

www.evrensel.net/

mceviktekin 09-06-2007 22:04

Kurutma öneri isteği
 
http://www.resim-yukle.com/thumbs/934255000_1647k.JPG
http://www.resim-yukle.com/thumbs/754266000_1648k.JPG
http://www.resim-yukle.com/thumbs/592614000_1649k.JPG
http://www.resim-yukle.com/thumbs/469051000_1650k.JPG
Bunlar bahçemdeki zerdali ağacından görüntüler. Bunları nasıl kurutmamı tavsiye edersiniz? Kükürt kullanmadan tabi. Denizli deki üyelerimizi beklerim meyve yemeye:D karaman mah oturuyorum. saygılar

denizakvaryumu 10-06-2007 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mceviktekin (Mesaj 115806)
http://www.resim-yukle.com/thumbs/934255000_1647k.JPG
http://www.resim-yukle.com/thumbs/754266000_1648k.JPG
http://www.resim-yukle.com/thumbs/592614000_1649k.JPG
http://www.resim-yukle.com/thumbs/469051000_1650k.JPG
Bunlar bahçemdeki zerdali ağacından görüntüler. Bunları nasıl kurutmamı tavsiye edersiniz? Kükürt kullanmadan tabi. Denizli deki üyelerimizi beklerim meyve yemeye:D karaman mah oturuyorum. saygılar

güneşte kurutulması lazım ama aflatoksin için ne yapılır bilmiyorum..

.

habibe 11-06-2007 09:25

Kayısı ile Zerdali arasındaki fark nedir? Zerdalinin çilli olması mı :))

mceviktekin 13-06-2007 12:06

Biraz çilli oluyor (bendeki olmadı) ağaçta çok meyve tutuyor hatta ana dallardan biri kırıldı:( tadı da çok yok hormunsuz olduğundan galiba :) bir iki hafta filan ağaçta duruyor çabuk toplayıp kurutmak **** reçel yapmak gerekiyor komşular ve biz çok yedik ama hala meyve var ağaçta :)

Hüseyin Bıçkıcı 18-06-2008 12:42

Ev ortamında kayısı kurutulması
 
Kendi ürettiğim kayısıları yine kendi tüketimim için kurutmak istiyorum.Bu konuda bilgi sahibi olanların bilgilerini benimle paylaşmalarını bekliyorum.

darkfriairs 02-07-2008 17:21

Çekirdeklerini ayırıp, toz ve kirlilik olmayan bir yere sereceksiniz, çekirdeklerini çıkararak.

orman kedisi 06-04-2017 11:10

üzerine tül örterek tahta kerevetlerde ve yoğun güneş alan bir yerde kurutun. kerevetleri su içine yerleştirirseniz, karıncalardan da korursunuz. güneşteki ultraviole ışınları pek çok zararlıyı yok ediyor. izmir/tire'de yaşadığımız yıllarda anneannem salça ve reçeli, çoğunlukla hiç kaynatmadan, güneşte yapardı. kükürtün pek bir zararı yok, tarımda pek çok zararlıya karşı kullanılıyor, toprağa atılıyor, mesela. şarap yapımında, özellikle de kırmızı şarapta kükürt kullanılıyor. bu nedenle de kırmızı şarabın, açıldıktan sonra 1-2 saat bekletilip, kükürtün uçmasının sağlanması gerekiyor ki ertesi gün baş ağrısı yapmasın. biraz geç bir katkı :)

mmanager 20-04-2017 14:04

Kayısının tabi ki gün kurusu daha makbuldür . Çekirdeği bile organik islimli şeklinde ayrı satılır.İslimleme kayısıyı kükürt buharında dayanıklı hale getirme işlemidir.Kurutma işleminden daha kolay olduğu içindir.Malatya ilinde kayısı yetiştiği için o çevrede yaşayan insanlarda kansere az rastlanmaktadır.Kayısı ve çekirdeğinin kanseri önlemede etkili olduğu bilinmektedir.Pakistan da yüksek yaylalardan birinde yaşayan insanlarda hiç kanser vakasına rastlanmamıştır.Orada yaşayan insanlar 150-160 yıl yaşamakta olduğu söyleniyor.Bakıldığı zaman yediği şeyler arasında kayısı ile ilgili şeyler gelmekteymiş.Ninelerimizin sebzeleri kurutarak kış mevsiminde yemeleri en doğru saklama yöntemi olduğuna karar verilmiştir.Bu yüzden güneşte kurutulmuşu varken kükürtlüsünü yemek bence zorunlu olmadıktan sonra tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024