agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kış için hazırlanacaklar (http://www.agaclar.net/forum/kiler/16577.htm)

nevsune 17-07-2009 19:53

Kış için hazırlanacaklar
 
1 Eklenti(ler)
Geçenlerde bir sabah Coyote telefon etmişti. "N'apıyorsun" diye sordu, "reçellik çilek ayıklıyorum" dedim. Aynı gün akşamüzeri yine aradı, mutat "n'apıyorsun" sorusu. Bu kez dondurucuya koymak için fasulye ayıklıyordum. Bunu böyle söyleyince ikimiz birden benle epeyce bir dalga geçmiştik.

Sonra düşündüm ki yılın bu zamanlarında benim çok fazla işim oluyor. Sürekli kış için bir şeyler hazırlamak durumundayım. Reçeller, konserveler, salçalar, kurutmalıklar (özellikle domates ve fasulye kurutuyorum ben) vb. Bu arada aklıma gelmeyenler oluyor. Düşündüm ki, bu başlıkta birbirimize hatırlatma yapabiliriz:)

Bugün pazarda muhteşem güzellikte yeşillikler vardı. Çok güzel nane ve kekikler vardı. Kurutmak amacıyla bir demet de kekik aldım. (Evdeki kekiklerim (evet artık ben de Ferihacım sayesinde kekik yetiştirebiliyorum;)) daha kopartılacak duruma gelemediler, gelecek yıla umarım kendiminkileri kuruturum).

Yıkadıktan sonra salatalarda ve sabah kahvaltılarında kullanmak üzere zeytinyağını kekiklemek aklıma geldi. Hemen bir kavanozun içerisine 2-3 dal kekik, bir çay kaşığı kadar tane karabiber ve 3-4 diş de sarımsak atıp üzerine zeytinyağ doldurdum. Ağzını kapatıp aromasını alana kadar bekleteceğim sonra zeytinyağ şişesine aktaracağım. Yalnız bir süre sonra sarımsağı içinden çıkartacağım çünkü fazla durduğu zaman tadını bozuyor.
Eklenti 93436

Pitos 21-07-2009 12:26

Selam
KIş için kırmızı capya biber (**** yağlık biber de derler) közlemek istiyorum.En bol ve ucuz olduğu zaman ne zamandır acaba?Şimdi zamanı mıdır?
Yoksa biraz daha beklemek lazım mı?
Cevap için şimdiden teşekkürler

Adalet Yağcı 21-07-2009 12:36

Sevgili Nevsune, çok faydalı bir başlık açmışsınız kutlarım.
Bu başlığa abone olup, tüm mesajları okuyacağım, bir çok şey öğreneceğim şüphesiz.

sevim4 31-07-2009 13:06

Merhaba sevgili arkadaşlar.
Sevgili nevsune arkadaşımızın dediyi gibi kışa hazırlıkla başladı.
Bizde burda herşeyimizi kendimiz yapariz.
reçeller nane patlıcan kurusu biber kurusu.
Biber salçası domates salçası ve Bizim burda somktan ekşi yaparız.
vesayire şeyler.

Kiraz 31-07-2009 13:35

Vişnenin sonu gelmişken; reçel, şurup, likör ve tatlılarda kullanmak için ayıklanmış-dondurulmuş vişne.

Sûz-i Dilârâ 01-08-2009 15:31

Arkadaşlar başlık süper olmuş. İhtiyaca binaen, bildiklerimi paylaşmak isterim.

Ben kış için domatesin kabuğunu soyup rendeleyip buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıyorum. Ucuzken alınıp bu şekilde saklandığında hem kışın yaz sebzesi yemiş oluyorsunuz hem de dünyanın parasını vermemiş oluyorsunuz domatese.:)

Semiz otu alıp haşlayıp soğutup buzdolabı poşetine koyup yine buzluğa.

Bu arada, annem dolmalık patlıcanın içini çıkardığında çıkan içi atmıyor, kurutup kaldırıyor, kışın o içi haşlayıp, yağlayıp üzerine de sarımsaklı yoğurt koyduğunuzda harika bir yardımcı yemek ortaya çıkıyor.

Boş bir zamanınızda oturup akşama kadar yapacağınız mantıları fırınlayıp kızarttıktan sonra yine buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya atabilirsiniz. :)

Kiraz 01-08-2009 17:46

Kitap adı: Erzak Dolabı
Hazırlayan: Zerrin Sert


Bu kitaptaki konu başlıklarını yazayım, hazırlanabilecekleri hatırlamak kolay olur:
Tarhanalar
Erişteler
Salçalar
Konserveler
Turşular
Salamuralar
Reçeller ve marmelatlar
Dondurulmuş gıdalar
Tatlandırıcılar
Kahvaltılıklar
Sebze ve meyve kuruları
Şuruplar-şerbetler

Vakit buldukça bunlara ait alt başlıkları da eklerim.

almira 01-08-2009 18:49

Merhaba Nevsuneciğim. Eşimin askerliği dolayısıyla bende 1 yıl Ankara'da kalmıştım. Orada şahit oldum kış hazırlıklarına. Malum biz Akdeniz Bölgesindeyiz. Burada her mevsim herşey taze olarak bulunuyor kar,kış kıyamet olmadığı için. Burda bizde kış hazırlığı yapıyoruz. Turşu kuruyoruz,domates-biber salçası yapıyoruz,yeşil zeytin kırıp kuruyoruz,bağ yapraklarını salamura ve petşişelere koyuyoruz,reçellerimizi hazırlıyoruz,yarma buğdaydan(döğme)sütlü-yoğurtlu tarhana yapıyoruz,nar ekşisi kaynatıyoruz,pekmez yapılıyor,peynirler kışlık hazırlanıyor,bazı sebzeler kurutuluyor(fasulye,dolmalık biber,patlıcan,nane),bazıları derin dondurucuya atılıyor. Bizim hazırlıklar kışlık yerlere göre devede kulak kalır. Ankara'da maydonoza kadar kurutuyorlar. Erişteler hazırlanıyor,patates-soğanlar çuvallarla istifleniyor,ayçiçeği(çekirdek) bile çuvallarla saklanıyor. Her arkadaş kendi yöresinin kış hazırlıklarını tariflerle anlatırsa bizde değişik bilgiler edinir,tariflerden faydalanırız.

sükunet 01-08-2009 20:05

annemlerin yazlık bahçesinde yetişen bir çok şey tüm aile eşrafına yetiyor şükürler olsun...
bu yaz olan meyvelerden reçeller kompostolar yapıldı (kiraz-ahududu-vişne-kayısı)
domates ve biler salçası
tarhana
turşu.
dondurucuya atılan bir takım sebzeler fasülye,bezelye gibi...

DefneD. 01-08-2009 23:12

Benim kış için yapacaklarım:
-Kışlık domates (Rende domatesi tuz ile kaynatıp kavanozda saklayarak yapılan) Önümüzdeki hafta iyi domates aramaya başlamak lazım.
-Derin dondurucuda saklamak için barbunya. Kör olasıca hala pazarda bile 2,5-3 lira. Biraz daha ucuzlasın diye bekliyorum.
-Taze ve pişmiş olarak derin dondurucuya koymak üzere etli kırmızı biber.
-Derin dondurucuda saklamak için az şekerle çok kısa süre kaynatılmış şeftali kompostosu.
Şu an aklıma gelenler bunlar:)

Delimus 02-08-2009 00:33

Ben annemin yaptıklarını yazayım.
Dövme kurutur(sanırım kaynatıyor),Döve pilavı ve aşure için
Birber,bamya,patlıcan kurutur domatesi beceremiyormuş
Bunu yaz kış yapar Nohut kaynatıp buzluğa atar.
Kırmızı etli biber buzluğa atar kesilip haşlanmış(biberli ekmek için özellikle)
Süs biberi kurutur(Pul biberi yemeyiz)
Kayısı,vişne,çilek,nektarin,turunç ve aklıma gelmeyen reçeller yapar büyük kavanozlara koyar.Turşu kuruyor bide.Erikten fasulyeye elmaya kadar turşusu olur.
Yaprak basar.Yeşil zeytin basar bide bana kırdırır 1 çuval.
Biber salçası yapıyorlar birde.Yaz sezonu ucuz kışın bulunmayan sebzeleride buzluha atar.
Bu çabanın yazın yapılmasının bir sebebide yaylada teyzemlerle birlik olmaları ve yaylada çok taze meyve sebze bulunması.
Tarhanayı bizim yöre fazla bilmez yapmazda.
Pekmez ve nar ekşisi için her sene heveslenir fakat zor geliyor sanırım.

Sûz-i Dilârâ 02-08-2009 07:50

Bir de "Derin dondurucuda saklamak için az şekerle çok kısa süre kaynatılmış şeftali kompostosu. " tarifinizi net olarak alabilir miyiz? Şeftaliyi çok severim, bir deneyelim bakalım:) Kaç kilo şeftaliye ne kadar şeker gidiyor ve ne kadar süre kaynatılıyor? Bunun yanında şeftali kompostosunu derin dondurucuda nasıl muhafaza ediyorsunuz? Bahsettiğiniz kompostoyu kavanoza mı yoksa buzdolabı poşetine mi koyuyorsunuz? Bu komposto sulu mu yoksa susuz mu oluyor? :D

DefneD. 02-08-2009 21:11

Şeftali kompostosuna gelince. Ben de ilk kez bu yıl yapacağım. Tarifini aldığım büyüğümün ölçüyle falan arası yoktur. Göz kararı yapar. Anlattığı şu ''Şeftalileri soy, dörde böl. Diğelim dondurucuya dondurma kabında koyacaksın, kaba bir sıra diz, iki avuç şeker, tekrar şeftali, tekrar şeker, dolana kadar, sonra direk dondurucuya.'' Bu yumuşak şeftali için verdiği tarif. Eğer şeftaliler sertse uygun miktarda şekerle ocağa koyup deyim yerinde ise ''İki tıkırdadıp'' altını kapatmak gerekiyormuş. Soğuyunca dondurucuya. Onun tavsiye ettiği yumuşak şeftali ile yapılması.

gtatas 03-08-2009 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pitos (Mesaj 465983)
Selam
KIş için kırmızı capya biber (**** yağlık biber de derler) közlemek istiyorum.En bol ve ucuz olduğu zaman ne zamandır acaba?Şimdi zamanı mıdır?
Yoksa biraz daha beklemek lazım mı?
Cevap için şimdiden teşekkürler

Valla bildiğime göre en ucuz ve lezzetli zamanı Ağustos ve Eylül ayları.Kışında dondurucudan çıkarttıp yemesi süper.

nevsune 04-08-2009 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 472826)
Merhaba Nevsuneciğim. Eşimin askerliği dolayısıyla bende 1 yıl Ankara'da kalmıştım. Orada şahit oldum kış hazırlıklarına. Malum biz Akdeniz Bölgesindeyiz. Burada her mevsim herşey taze olarak bulunuyor kar,kış kıyamet olmadığı için. Burda bizde kış hazırlığı yapıyoruz. Turşu kuruyoruz,domates-biber salçası yapıyoruz,yeşil zeytin kırıp kuruyoruz,bağ yapraklarını salamura ve petşişelere koyuyoruz,reçellerimizi hazırlıyoruz,yarma buğdaydan(döğme)sütlü-yoğurtlu tarhana yapıyoruz,nar ekşisi kaynatıyoruz,pekmez yapılıyor,peynirler kışlık hazırlanıyor,bazı sebzeler kurutuluyor(fasulye,dolmalık biber,patlıcan,nane),bazıları derin dondurucuya atılıyor. Bizim hazırlıklar kışlık yerlere göre devede kulak kalır. Ankara'da maydonoza kadar kurutuyorlar. Erişteler hazırlanıyor,patates-soğanlar çuvallarla istifleniyor,ayçiçeği(çekirdek) bile çuvallarla saklanıyor. Her arkadaş kendi yöresinin kış hazırlıklarını tariflerle anlatırsa bizde değişik bilgiler edinir,tariflerden faydalanırız.

Sevgili almira, Ankara'da da artık her mevsim herşey bulunuyor. Yalnız elbette sağlıklı olup olmadıkları tartışılır. Benim bu tür kış hazırlıklarım biraz da çocukluk anılarımla ilgili.

Benim küçüklüğümde ailemizin bir bölümü; anneannem, dedem, dayımlar, kuzenlerim aynı apartmanda oturuyorduk. Evin arkasında sıralanmış kömürlüklerimiz vardı, üstlerine düzgün bir beton atılmış ve adına dam dediğimiz bir alan oluşturulmuştu. 5-6 basamaklı tahta bir merdivenle dama çıkılırdı. Hatta aradaki boşlukta koştururken kafama merdivenin paslı çivisi battığı için karnımdan koca tetanoz iğneleri yemiştim:)

İşte, genelde çamaşır asmak için kullanılan bu alan anneannemin elinde kışlık erzak hazırlama ünitesine dönüştürülmüştü:) Anneannem göçtüğü toprakların alışkanlıklarını apartmanda dahi olsa yaşatmayı becermiş bir kadındı. Tarhana kurutmak, salça yapmak, turşular ve reçelliklerin hazırlanmasında damı kullanırdı. Benim çocukluğumun büyük bölümü damın üstünde geçmiştir, tarhana ovmakta anneannemin en büyük yardımcısıydım. Şimdi de yaptıklarım sağlıklı yaşamın bir parçası olmasının yanısıra sanki aile geleneğimizin az da olsa sürdürülmesi gibi nostaljik bir duygu. Benim damım yok ama ben de güneş alan tek bir pencereden dışarı çıkarttığım bir tepsiyle işlerimi halletmeye çalışıyorum:p

katmer 07-09-2009 23:09

Ben değim yerindeyse herşeyi derin dondurucuya atanlardanım:)) Dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayıp sonrada poşetlerle dondurucuya koyarım. Kışın kolayca donuk halde doldurup pişiririm. Ayrıca taze fasulyelerimi de ısmarladım. Vişne, çilek, bezelye, mısır, barbunya, enginar, börülce, sivri biberler dondurucudaki yerlerini aldılar. Yakında ben de sıkışıp kalacağım orada diye korkuyorum. Bu arada biber salçamı ve doğranmış domates konservelerimi de yapıp yerleştirdim. Daha ne kaldı? Unutmamam lazım:p

myıldız 08-09-2009 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katmer (Mesaj 493530)
Ben değim yerindeyse herşeyi derin dondurucuya atanlardanım:)) Dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayıp sonrada poşetlerle dondurucuya koyarım. Kışın kolayca donuk halde doldurup pişiririm. Ayrıca taze fasulyelerimi de ısmarladım. Vişne, çilek, bezelye, mısır, barbunya, enginar, börülce, sivri biberler dondurucudaki yerlerini aldılar. Yakında ben de sıkışıp kalacağım orada diye korkuyorum. Bu arada biber salçamı ve doğranmış domates konservelerimi de yapıp yerleştirdim. Daha ne kaldı? Unutmamam lazım:p

:D evet en güzeli derin dondurucuda saklamak.kullanım açısından büyük kolaylıkta oluyor:özellikle ufak buzdolabı poşetlerine konulursa...dondurucuya konulanlar dışında turşu ve salçayı da unutmamak lazım...:D

Faruk 08-09-2009 00:08

Maşallah Sevgili Katmer. Bütün hazırlıklarını kışın ailenle beraber ağız tadıyla tüketmeni dilerim...

ayşe gül 13-09-2009 20:06

merhaba
ben'de kışlıklarımı hazırladım dondurucuya dolmalık ve sivri biber,taze fasulye,barbunya,bezelye,patlıcan,mısır,domates ve vişne koydum.
22 şişe konserve domates sosu yaptım 12şişe mürdüm eriğinden meyve suyu yaptım.
bu yaz evde fazla durmadığım için ancak bunları yapabildim memleketten tarhanam,mantar konservem ve kabalak konservem gelecek:)

Sûz-i Dilârâ 14-09-2009 10:14

Benim de hazırlıklar bitti sayılır.

Neler mi yaptım?

Fasulye ve patlıcan konservesi, közlenmiş kırmızı biber sosları, çilek, böğürtlen, yabani incir, vişne, kaysı reçelleri, vişne suyu konsantresi, mürdüm eriği, can eriği ve yaz elması marmelatı, biber turşuları, soslu turşu, mor reyhan, dağ kekiği, nane, kırmızı biber, yeşil reyhan baharatlarımı kurutup kavanozladım, dağ çayı topladım, semiz otu ve fasulye haşlayıp derin dondurucuya attım, karnı yarıklık patlıcan ve kızarmış patlıcan ve biberler poşetleyip attım. Dolmalık biber, salatalık, patlıcan kuruttum, taze çökelek, dumas (süzülmüş yoğurt+kaymak karışımı), tereyağı aldım köyde kayınvalidemden, taze böğürtlen ve kiraz attım birkaç poşet, fasulye ve patlıcan içi ve yeşil biber kuruttum, sarmısaklarımı annem dikmişti önceden onları aldım, zeytinyağı sosladım, salça, sigara böreği sarıp stokladım, bulgur ve köftelik bulgur, kuru fasulye, nohut aldım köyden, semiz otu kuruttum, pekmez (üzüm ve dut) Kurban'da gittiğimde de un alacağım:dilli: Çok güzel kepekli un oluyor. Domates rendeleyip poşetleyip derin dondurucuya attım. Kars'tan bal getireceğim (harika oluyor)

Geriye kaldı mantı, kızılcık marmelatı, kornişon turşu ve kuşburnu marmelatı.;)

Bu arada Ayşe Gül Hanım mısırı derin dondurucuya nasıl attınız tadı bozulmadı mı? Ben denemek için birkaç tane attım bir iki hafta sonra da çıkarıp haşladım tadı bozulmuştu. Acaba haşlanıp mı atılması gerekiyor?

ayşe gül 14-09-2009 16:03

merhaba

evet haşladım'da koydum.

ben ilkdefa koyuyorum inşallah tadı değişmez.

ilknurk 04-11-2009 18:09

arkadaşlar merhaba... ben de derin dondurucuyu dolduranlardanım:) bu yıl fazla ilgilenemedimsede bir şeyler derin dondurucuda yerini aldı. taze fasulyeler yemeklik ve kızartmalık olarak koyuldu. Taze mısır ve kompostalık eriklerde unutulmadı. bezelye, bizim buralarda tomara sapı derler ondan, patlıcan (karnıyarıklık ve musakkalık), mücverlik kabak rendeide bu yıl unutulmayanlar arasında. haa benim baş tacım tane fasulyeler. tam kurumamış tane fasulyeleri bir taşım kaynatıp soğuttuktan sonra yemeklik miktar kadar poşetleyip dondurucuya atıyorum. ve tabii karalahana. sarma yapacağım lahanalarımı da kolaylık olsun diye haşlayıp poşetle dondurucuya atıyorum. ayrıva fasulye turşusu ve domates turşusuda bu sene favorilerim arasında. bolca domates ve sivri biber doğarıp koydum ayrıca. tabi konservelerinide yaptım. bu sene yeni bir deneme olarakta domates, biber, patlıcan doğradım küp küp. hepsini biraz pişiridm aşağı almaya yakın sarmısak, acı biber, biraz tuz, bolcana sıvıyağ ekledim. biraz daha pişiridm. ve sıcak sıcak kavonozlarda konserve yaptım. bunu kahvaltılık olarak kullanacağım. ayrıca kırmızı biber közledim kavanozda konserve yaptım. tabi derin dondurucuyada doğranmış olarak bol miktarda koyuldu. bizim buralarda tarhana yapan pek yoktur. zaten iklim olarakta pek sebze kurutmaya veya tarhana kurutmaya uygun değil. pek yapılmaz. hep hazır alıyoruz ama ne kadar sağlıklı bilmem... ben özellikle çocuklara (3 ve 1,5 yaşlarında) ev yapımı diye yazan marketlerde satılanı alıyorum ama... aaa reçellerimi unuttum.çilek başta olmak üzere kızılcık ve incir reçeli yapabildim ancak. bu yıl ayvalarda yoktu köyde. bakalım onuda ilerleyen vakitlerde market ayvalarından yapacaz galiba:)

canikomm 05-07-2010 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 472735)
Arkadaşlar başlık süper olmuş. İhtiyaca binaen, bildiklerimi paylaşmak isterim.

Ben kış için domatesin kabuğunu soyup rendeleyip buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıyorum. Ucuzken alınıp bu şekilde saklandığında hem kışın yaz sebzesi yemiş oluyorsunuz hem de dünyanın parasını vermemiş oluyorsunuz domatese.:)

Semiz otu alıp haşlayıp soğutup buzdolabı poşetine koyup yine buzluğa.

Bu arada, annem dolmalık patlıcanın içini çıkardığında çıkan içi atmıyor, kurutup kaldırıyor, kışın o içi haşlayıp, yağlayıp üzerine de sarımsaklı yoğurt koyduğunuzda harika bir yardımcı yemek ortaya çıkıyor.

Boş bir zamanınızda oturup akşama kadar yapacağınız mantıları fırınlayıp kızarttıktan sonra yine buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya atabilirsiniz. :)

selam
Semiz otunu alıp haşlayıp nasıl kullanıyorsunuz........

canikomm 05-07-2010 23:39

ilknurk sivribiberleri çiğden mi koyuyorsunuz .eğer öyle ise nasıl ve neiçin kullanıyorsunuz

begonvil 14 07-07-2010 11:27

Merhaba arkadaşlar
Kış için yaptığınız hazırlıklardan yazarmısınız? Mesela bamya, taze fasulye, kırmızı biber, patlıcan v.s. derin donrucuya atmadan önce nasıl yapıyorsunuz? Ayrıca domatesi kavanozda nasıl saklıyorsunuz? Ben hiç derin dondurucuya sebze koymadım. Bu yaz yapmak istiyorum.

hira 13-09-2015 20:50

Taze fasülye, kırmızı kapya biber ve patlıcan aldım bugün.

Geçen yıl deneme amaçlı 2 kilo fasülyeye bolca domates rendeleyip, tencerede biraz öldürmüştüm, kışın gayet güzel yendi. Bende bu sene bolca fasülye alıp buzluga aynı şekilde attım.

Kırmızı biberleri nasıl yapacağım konusunda kararsızım. Bi fırına atmayı düşünüyorum, diğer yandan tavada kavurup saklamak istiyorum. Sanırım tava daha iyi olur.

Patlıcanı karnıyarıklık hazırlayacağım.

Perşembe pazarından da domates alır koyarım. Domates dondurucuda çokta hoşuma gitmiyor ama kış domatesinden kat be kat iyidir yine.

Üzüm yaprağı zamanını kaçırdım. Üzgünüm :(

melis inanc 14-09-2015 06:36

bizde biber tursularimizi kurduk domates konservelerimizi yaptik yemeye ömrümüz var mi bilinmez

malina 14-09-2015 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melis inanc (Mesaj 1407548)
bizde biber tursularimizi kurduk domates konservelerimizi yaptik yemeye ömrümüz var mi bilinmez

Nasıl yaptığınızı forumda yazdığınız yer var mı?
Varsa linkini yazabilirsiniz yoksa sizin tarifi... :)

serin rüzgar 22-07-2016 19:27

kışlık nane ve kekik kurutmaya başladım malum kış önemli


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024