Kurutulmuş taze fasulye yemeği
Baslık altında bir yemek tarifi yazamıyacagım için üzgünüm.Tam tersine tarif rica edicem sizden.Denizlide bulundugum bir süre içinde , arkadasımın akrabalarının taze fasulyeyi kuruttugunu görmüştüm ama yemegi nasıl yapılır diye sormadım.Bilen varsa ve bir tarif verirse eglence konusu olmaktan kurtulucam ; zira evdekiler dalga geçiyor benimle..:(
|
Bu yemeği tek geçerim. Nefistir.:))
|
Normal Taze fasulye gibi yapılıyor. Ayrıca benim en çok sevdiğim şekli Taze fasulyeyi önce ince ince kıyarsınız sonra güneşde kurutursunuz. Kışa geldiğinizde haşlayıp süzersiniz. Bol soğanlı acı biberli kavurursunuz çokda lezzetli olur. Ayrıca bazıları yemeiğin içine bulgur atarak hem kavrulmalık hem yemeklik olanın içine atarlar.
Karadenizliler bu yöntemi çok kullanır. Hatda kara lahanayı bile kuruturlardı eskiden kış çok olunca serada yok her yer kar dolu yiyecek sıtokları böyle yapılırdı. Derin dondurucuda yoktu tabi ki. |
Bu yemeği çok az sulu yapıp yufka ekmekle **** lavaşla servis ediniz. Mükemmel olur.
|
Alıntı:
|
En sevdiğim ve bolca değerlendirdiğim bir sebze.
1-Haşlayıp az yağda kavurarak üzerine yumurta kırıp sıcak servis yapabilirsiniz. 2-Bir kenarda ılık suyla fasulye ve kuru domatesi ıslatıp,soğanı,salçayı kavurup üzerine yumaşayan kurutulmuş fasulyeleri koyup,fasulyelerin üzerine kuru domatesleri dizerek güzelce pişerip yemek olarak servis yapabilirsiniz. 3-Kuru kabak,patlıcan,bamya,fasulye ve domatesi aynı yöntemle pişirerek kış türlüsü yapabilirsiniz.(patlıcan altta kalacak şekilde fasulye,bamya ve kabak sırasıyla tencereye dizerseniz pişme süreleri eşitlenir.) Şimdilik aklıma bunlar geldi. Gerçekten çok lezzetli yemekler,ne yazıkki fazla yaygın değil. |
Annemde yapardı ve GAZEL AŞI derdi, çocukken pek sevmezdim ama seneye denemeli.
Elimde kurutulmuş fasulye yok ne yazık ki. Teşekkürler, hatırlamış olduk tekrar. Bir kenarda fasulye yumuşayana dek haşlanır, diğer tarafta soğan, kıyma, salça üçlüsü kavrulur, haşlanan, suyu süzülen fasulyeyle karıştırılıp, çok az suyla malzemeler birbirine karışana dek pişirilir. |
Sayın amelia'nın da bahsettiği gibi Denizli yöresinde oldukça yaygın olan ve sevilerek yenen bir kış yemeğidir.Ben de bir Denizlili olarak tabii ki benim de favori yemeklerimin başında gelir.Hemen her öğünde soframda olsa bıkmadan yiyebilirim.Tabii bir de memuriyet dolayısıyla bulunduğumuz diğer yörelerde de bulamadığımız bir ürün olması nedeniyle yılların özlemi de var.Ama artık şimdi kendi ürettiğim taze fasulyelerden kuruttuğum kurutulmuş yeşil fasulye yemeğini artık doyasıya yapabiliyorum.Tatmamış veya denememiş olanlara hararetle tavsiye ederim..
|
bende çok severim hatta yiyeceğimizin 2 katını haşlayıp yarısını soğuduktan sonra dondurucuda saklıyorum.birdahaki sefere çıkarıp hemencecik kavuruyorum.
|
bizim yörede buna kepçuk fasülyesi denir yemedim ama nefis tadı varmış
|
İç anadolu'da da çok yaygındır. Özellikle yufka ekmekle ve sarımsak yoğurduyla harika gider. Kabak çiçeğinin dolmasının kardeşi gibi gelir bana...
|
Yoğurtlu kurufasulye yemeği
Kuru fasulyeyi haşlayın. Daha sonra suyunu süzün. İnce kıyılmış soğanla kavurun. Ocaktan alın,üzerine yoğurt dökün Tercihen mantı sosu gibi sos ilave edilir ve afiyet olsun:d |
Alıntı:
|
Giresun'lu yengemin köyünden gelir bol bol, o da bize pişirir sağolsun:) çok güzel bir yemektir ve Giresun'da ki ismi "otlu kurufasulye"dir
|
Şarkışla yöresinde de sevilir ve yapılır. Haşlandıktan sonra kıymalı ya da kıymasız kavrulup üzerine sarmısaklı yoğurt dökülerek yenir. Babaannem bostan sonu ürünleri toplatır, turşuluk yaptırır ya da bu şekilde kurutturup dağıtırdı herkese.
|
Ben de bir tarif vereyim.
Kurutulmuş fasulyeler suda bir süre haşlanır. Suyu süzülür. Daha sonra biraz salça ile kavrulur. Bu yemeğe bizim oralarda (Göller Yöresi) Cifne derler. Yanında turşu ile süper olur, ben bayılırım.
|
bende bu yemeği kurutulmuş domates soğan ve sarımsak katarak pişirip suyunu çektirttim bence güzel oldu tabi damak zevki ama denemeye değer sarımsak severler için.
|
Bizim orada da boyuna çapraz kesilerek doğranır ve kurutulur.Gölgede kurutmak esastır tabi.Yemeği de nohutla birlikte yapılıyor.İsterseniz kemikli et de koyabilirsiniz.Memleketimiz Darende .Aslında buzdolabına koyup no frost gazlarıyla kansere davetiye çıkarmaktansa ebem ninem usulü kurutmak daha sağlıklıymış.Hatta patlıcanı bile kare kare doğratıp kurutuyorlar.Zaten patlıcanı buzdolabına koymak hiç de iyi değilmiş.Çünkü nikotin salgılıyormuş.Kabak da kurutulup yoğurtlu garnitür türü bir yiyecek yapılıyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024