agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Ceviz reçeli (http://www.agaclar.net/forum/kiler/11586.htm)

cengin 11-06-2006 09:42

Ceviz reçeli
 
Ceviz Reçeli:
Malzemeler:
Yeşil ceviz
sönmemiş kireç
şeker
karanfil
limon suyu
ceviz ve şeker ölçüsü: 1 kg cevize karşılık bir kg şeker, 2-3 karanfil, yarım limon suyu
Yapılışı:
Yeşil cevizlerin kabukları incecik soyulur, her gün suları değiştirilerek 25 gün suda bekletilir. 26. gün cevizler kireçli suda bir gece bekletilir. Sabah cevizler bol suyla yıkanır suları değiştirilerek 2-3 kez 15 dakika kaynatılır. Artık cevizler reçel olmaya hazırdır. Bu işlemlerden sonra cevizler, normal reçel yapım aşamalarından geçer. Cevizler ve şeker bir bardak su ilavesiyle kaynatılır ocaktan almaya yakın karanfiller ve limon suyu eklenir. Soğuyan reçel kavanozlara alınır.
Kireçli Su: 5 litre suya 200gr sönmemiş kireç eklenir. İyice karıştırılır. Kirecin dibe çökmesi beklenir (bir gece)üstte kalan duru su, su bulandırılmadan dikkatlice alınır ve cevizler bu suda 1 gece bekletilir...

bonsaisever 11-06-2006 12:09

Müthiş....
Sağol Cengin.
Ceviz reçelini yapıp yemenizi tavsiye ederim :)

bonsaisever 11-06-2006 12:13

Cevizi yemeden önce bir bardak suya atın ve 1-2 dakika bekletip çıkarın.
Afiyet olsun :)

memet 11-06-2006 12:44

benim kafam karıştı sanki..burdaki tarif iç ceviz değil de , yeşil kabukları üstünde duran ceviz mi.?.eğer öyleyse içteki odunsu bölüm ne oluyor?
yoksa soyulan iç cevizin üstündeki zarmı

bonsaisever 11-06-2006 13:32

Memet Çağla ve badem gibi düşün.
Bu yaş cevizden yapılıyor.
Daha içindeki kabuklar oluşmadan ham haliyle toplanan cevizlerden :)

Samsunlu55 16-02-2010 20:33

Yukarıda çok güzel anlatılmış, birde toplanacak cevizler ne zaman toplanmalı? Ne kadar büyüklüğe geldiğinde?

Hhatice 16-02-2010 20:38

ceviz reçelini her sene yaparım cevizleri içi sertleşmeden nisan gibi toplamak gerekiyor ben kirece yatırmam üzerindeki yeşil kabuğu incecik soyulduktan sonra su dolu bir kap içerisinde 25 gün bekletilir her gün suyu değiştirilir işin püf noktası cevizler soyulduktan sonra yün şişi ile boylamasına delinir bir uçtan sokup diğer uçtan çıkmalı şiş
25 gün sonra normal reçel gibi yapımı ben önce şerbeti hazırlayıp cevizleri içine atıyorum
şekerleme tadında oluyor

aklab 24-07-2010 09:14

Tarif edidiği şekilde ceviz reçelini yaptım.Fakat Kıbrıs'tan gelen ceviz reçelindeki o mis gibi ceviz kokusu olmadı..Kaynatma sırasında o kokunun kaybolduğunu düşünüyorum..Günde 3 defa sıcak suya koyarak acısını 15 günde yok edebildim..Kavanozlara koyduktan 1-2 hafta sonra üzerinde küf oluştu!.Arkadaş tavsiyesine uyarak;küfü temizledim.Kalanı güneşe koydum.Daha sonra da buzdolabında muhafaza ettim..Problem kalmadı..

Jezebel 24-07-2010 10:38

Benim bir arkadaşımın annesi bu reçeli irice zeytin büyüklüğündeki cevizle yapardı .
Çok lezzetli ayrıca İyot bakımından çok zengin bir reçel .
Kendi ağacı olan herkes kolayca yapabilir ;)

Cevizreceli.net 05-11-2010 23:19

Antakya'da da ev yapımı çok lezzetli ceviz reçeli yapılıp satılıyor.Tavsiye ederim.

dlk 05-11-2010 23:32

İstanbulda otururken keşfetmiştim bu reçeli. Pekte severim. Denenmesi gereken bir lezzet. Yapımını da denesem hiç fena olmaz.

hataystore.com 09-03-2012 12:17

www.hataystore.com
 
Ceviz reçelini ev yapımı gerçek lezzetinde yemek isterseniz.
HATAY STORE online, hızlı ve kolay alışveriş sitesinden bulabilirsiniz.
İlgili link:

HATAY STORE online, hızlı ve kolay alışveriş online hızlı sipariş Ceviz Reçeli

ayhat 22-05-2012 12:11

Acaba ceviz reçeli zamanı geldi mi? Toplayıp yapabilirmiyiz?

ayseldeniz 22-05-2012 12:51

Köy okulunda öğretmenim.Bir velimden rica etmiştim.Az önce 1 kilo kadar toplamış.Bendeki tarife göre, 8.günün sonunda kirece yatırıp, şurupla kaynatın diyor.Çok keskin kokusu ve şu an tetir dediğimiz yapışkanlık var.Bana 8 gün az geldi.İlk mesajdaki daha mantıklı .Umarım güzel olur.Yaptıktan sonra düşüncelerimi bildireceğim.İyi günler.

ayhat 22-05-2012 13:00

Bu sene nasipse bizde deneyeceğiz bakalım. Sönmemiş kireç nerden alınır?

ayseldeniz 22-05-2012 14:11

Burası küçük bir yer.Kömür , inşaat malzemeleri satan yerlerde bulabiliyoruz.Memleketinizde bazı kişilere sorun .Bilen birileri vardır.

ayhat 23-05-2012 10:11

teşekkürler nalburlara sormalıymışım :)

Tura 23-05-2012 10:24

Dün akşam bu reçelden tattım.
Reçel değilde macun bu.
Çok güzel ve müthiş bir tat.
Bal kıvam ve güzelliğinde.
Çok beğendim...şimdiye kadar tatmamış olmam bir kayıp.
Ancak bu reçelde ceviz yok. Yeşil dış kabuğu ile yapılmış.
Sanırım yapılış tekniği bir başka. Öğrenip buraya yazacağım.

ayhat 23-05-2012 11:19

İyice meraklandırdınız ya hadi bakalım :) geçen gün kahve bugün reçel...

ayseldeniz 25-05-2012 09:11

Akşam soyduğum cevizleri suya koydum. 27 gün sonra görüşürüz.

abahcivan 28-05-2012 15:22

25 gün çok fazla geldi bana,ben geçen yıl toplamakta çok geç kaldım,temmuz falandı,8 gün su değiştirdim,1 gün kireçte beklettim ve 10. gün de reçeli yaptım.iç kabukkları kısmen sertleşmiş olsa da genel olarak herkes beğenerek yedi.Bu yıl erkenciyim bakaım nasıl olacak.

Başka bir tarifte 5 gün boyunca günde 4 kez su değiştirilerek yapıldığını gördüm;bu şekilde denemeyi düşünüyorum.

ayhat 28-05-2012 16:17

Soymak mı? Ben yeşil kabuğuyla yapacağız zannediyordum :?

abahcivan 29-05-2012 08:35

evet yeşil kabuklarıyla ama dış yüzeyini ince ince soymak gerekiyor;alacalı soyarak ya da mesela bıçağın tersiyle kazıyarak ta olabilir.En kolay patates soyma bıçağıyla oluyor.

ayhat 29-05-2012 10:18

aa çok teşekkür ederim bu bilgi için ellerede eldiven şart sanırım :)

abahcivan 30-05-2012 09:26

eldiven çift kat hatta:) ayrıca içinde bekleteceğiniz kabı da bir daha zor temizlersiniz.Ben eski bir plastik yoğurt kabı kullandım,işim bitince atıcam.

abahcivan 06-06-2012 14:30

Kireç bulamadığımdan reçelimi yapamıyorum yahu;neyse ki bugün Ahmet Maranki tarifinde gördüm;eczanelerde bulunabilirmiş.

bahcedenn 06-06-2012 16:08

Akşam evin önündeki cevizden koparıp tam ortadan ikiye böldüm. Odunsu yapı oluşmaya henüz başlamamış. Dolayısı ile hala denenebilir.

Başlığı başından sonuna kadar okudum ve kendime bu işte dikkat edilmesi gereken çokça püf nokta çıkarttım.

-Cevizler soyulduktan sonra yün şişi ile boylamasına delinir bir uçtan sokup diğer uçtan çıkmalı şiş.
-Cevizlerin son günde bekletildiği kireçli su tarifinde 5 litre suya 200 gr sönmemiş kireç eklenir. İyice karıştırılır. Bir geve boyunca kirecin dibe çökmesi beklenir. Tortu dipte birikir, üstte kalan duru su, tortu bulandırılmadan dikkatlice alınır ve cevizler bu suda 1 gece bekletilir...
-Çift kat eldiven kullanılır, hatta kullanılacak olan kap ta muhtemelen atılacaktır. Ona göre bir kap kullanılır.

abahcivan 07-06-2012 09:11

1 Eklenti(ler)
ilave bir bilgi daha;pipetleri bu şekilde ekleyerek bir düzenek yaptım ve kireç kaymağını hiç bulandırmadan cevizlerin üzerine aldım.Fizik kuralları gereği su içindeki kısmın seviyesi dışarıdakinden aşağıda yukarıda kalmalı.

bu arada eczanelerde de bulamadım kireci boyacıdan buldum yine.

Tura 07-06-2012 09:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abahcivan (Mesaj 980275)
Kireç bulamadığımdan reçelimi yapamıyorum yahu;neyse ki bugün Ahmet Maranki tarifinde gördüm;eczanelerde bulunabilirmiş.

Afedersiniz...


Siz eczanede kireç mi arıyorsunuz. :D

Kim dedi... Ahmet Maranki'mi demiş....

ayseldeniz 07-06-2012 10:23

1 su bardağı cevizi kabuklarını soymadan (tarifte 8 gün tutun demiş)15 gün beklettim eridi.Kireçli suda bekletmekte fayda etmedi,attım.1 .denemem başarısız.2. denemede bu sayfada verilen tarifi uyguladım.Kabuklarını soydum.Yaklaşık 15-16 beklettim suda.Birinin tadına baktım.Gayet iyiydi.Şurupladım.Yalnız mutlaka kürdanla delinmesi gerekiyor.Çünkü şurup içine işlemiyor. Kabuklarını soyduğum için galiba hiç ama hiç ceviz kokusu yok.Ceviz bulursam. 3. denememi bendeki tarife uygun yapacağım.Ki yaparsam sonucu yine paylaşırım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024