Gül Reçeli
Gül reçeli yaparken;
100 gr. gül, 1 kg. toz şeker, 1 gr. limon tuzu veya 1 limon suyu, 1 .5 bardak su kullanılır. Sabahleyin erkenden toplanan gül yapraklarının kokusu daha fazla olur. Gül yaprakları saplarından koparılarak 100 gr. tartılır, sonra suya daldırılarak yıkanır. Suyu süzülür ve bir makasla ince ince kesilir, sonra bir kavanoza veya reçel pişirilecek kapaklı tencereye toz şekerle iyice karıştırılarak konur. Karıştırma sırasında gerekli limon tuzu veya limon suyu da ilave edilerek kabın ağızı iyice kapatılır ve sonra serince bir yerde muhafaza edilir. Şekerli gül yaprakları iki gün bu şekilde bekletilir. Bu süre içinde gül yapraklarının suyu şekeri alır ve sulanır, fakat bu pişirme için kâfi gelmez. Bunun için pişirmeye başlamadan önce güller kavanoza konmuşsa kavanozun şeker kalıntıları iki defada ilave edilerek, 150 şer gramlık su ile yıkanır ve pişme tenceresine dökülür. Eğer güller pişme tenceresinde şekerle karıştırılmışsa 1.5 bardak su dökülerek ateşte kıvamını buluncaya kadar pişirilir. Pişirmenin sonuna doğru hasıl olan köpükler iyice alınır, sonra ocaktan indirilen reçel sıcak sıcak kuru ve temiz kaplara doldurulur. Yukarıdaki tertibe göre yapılan reçel piştikten sonra 1100-1150 gram kalır. http://www.erzurum-tarim.gov.tr/teknik/gida/recel.htm GÜL REÇELİ Malzemeler: 100 gram kokulu gül yaprağı 1.5 kilogram tozşeker 1 kahve fincanı limon suyu Hazırlanışı: Gül yapraklarını toplu halde dağılmadan çıkartıp beyaz sivri uçlarını bir makasla kesin. Gül yapraklarını birkaç kez bol suyla yıkayıp süzgece alın. Süzülen yaprakları bir tencereye koyup limon suyu ile iyice ovarak yumuşatın. Daha sonra toz şekeri katın ve yaprakları şekerde ovduktan sonra üstü kapalı olarak serin bir yerde 2 gün bekletin. Daha sonra 1,5 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın ve 40 dakika pişirin. Üzerinde biriken köpüğü alıp ateşten indirin ve soğumasını beklemeden kavanozlara doldurun. http://ntvmsnbc.com/news/223978.asp |
bizim işyerinin bahçesinden araklamayı düşünüyorum gülleri
saçma bir soru olabilir tabi ama rengi önemli değildir heralde :( |
Kırmızı ya da kırmızıya yakın olsa iyi olur. Ayrıca yabani güllerden yapılanı tercih edilir diye biliyorum. Diğer güllerin gösterişi yerinde ama kokusu yok :)
|
Alıntı:
Malina bu iki kız beni hiç konuşturmayacak. Bir şikayet panosu koysan şuralara. En başa da bu ikisinden olan şikayetlerimi yazsam |
ya benim balkonda yabani bir gül yetişiyor
ehem ben yetiştiriyorum ;) ama henüz gül olamadı sadece yapraklar var bahçedeki güller arasında yaban avına çıkayım da bekçinin yakalamaması lazım hergün "abla nasıl güller bak, kıyamazsın dokunmaya" deyip deyip duruyor bilse reçel olacaklarını :) yılmaz'a not: az laf çok iş hadi bakayıım |
Bu gül bitleri oluyor, suda yıkanınca onlar ayrılır mı acaba? Mis gibi kokusu burnuma geldi tariflerinizden.. :)
|
Gül reçeli zamanı gelmiş.
Dün komşumdan peygamber gülü topladım. Bir kısmıyla gül şurubu hazırladım. (24 saat geçmeden bile suyun rengi çok güzel görünüyor) Kalan kısmıylada gül reçeli yapımına başladım; gül yapraklarını temizleyip, şekerledim. Yarın akşam pişireceğim. |
arkadaşlar ben reçel yaparken içine bir kabuk tarçın ve birkaç tanede karanfil atıp öyle kaynatıyorum çok güzel oluyor isterseniz bir deneyin
|
Tüm kokulu güllerden recel olur mu acaba?
|
Bu konuda bir bilgim yok. Kulaktan dolma bilgi derseniz : her kokulu gülden ve renkten olmuyor.
Ama.... Bahçede şarap rengi, yarım katmerli, küçük çiçekli, çok yoğun kokulu, baharda açan çardak tipi bir gülüm var. Annem getirmişti; kendisine sorduğumda - reçel yapılmadığını söylemişti. Öte yandan eşimin annesi kırmızı, yarım katmerli, küçük çiçekli (minyatür gülden biraz daha büyük) ama oldukça yoğun kokulu, baharda açan çalı tipi bir gülden yapıyor; güzel oluyor. :confused: |
Annemler senelerdir yapıyorlar.Ama sadece birkaç çeşit gülden olur diye biliyordum.Birisi sadece baharda açan şeker pembesi çok katlı bir gül diğeri ise daha çok rengi için katılıyor küçük çiçekli bir gül.
|
Recel yapımında köpük olmasını istemiyorsanız, şekerle beraber tencereye fındık büyüklüğünde tereyağı koymalısınız. Recelin bitiminde köpüğün çok azaldığını göreceksiniz.Ayrıca recelin parlak olmasını istiyorsanız, ocağı kapatır kapatmaz ( 1 kg. meyve yapımında) 2 yemek kaşığı kadar etil alkol konulabilir.Yalnız alkolü koyduğunuzda recelde ilk anda kabarma oluyor.Dikkat edilmesi gerekiyor.
|
Arkadaşlar ben sadece Isparta gülü ile reçel yapılabilir diye biliyorum... Kokusu, aroması ve yenilebilir olması nedeniyle...
|
Geçen haftalarda beşiktaş pazarında bir teyze gül satıyordu. 6 adet aldım. yaprakları yıkadım bir kenara koydum. iki bardak şekerden şerbet yaptım içine azıcık limon tuzu attım. şerbetim kaynayınca içine yaprakları attım. kıvama gelince ocağı kapattım. kayınvalidem tencerenin içinde soğusun demişti, ben de öyle yaptım. Bir küçük kavanoz reçel çıktı. Oğlum bayıldı, eşim zaten bayılır ama oğlanın iştahını görünce o geri çekilmek zorunda kaldı.1-2 haftada reçel bitti.
Ben hiç hazır reçel almam, incir, şeftali, frambuaz, çilek, vişne, kayısı, erik reçellerini evde yaparım. biraz eşe dosta veririm gerisi bize kış boyu gider. Ama şimdi oğlum her sabah kahvaltıda; anne gül reçeli var mı diyor. Artık kimse diğer reçellerin yüzüne bakmıyor. Ben nerden gül bulurum. İstanbulda nerde satılır acaba? yoksa mevsimi geçmiş midir? |
Alıntı:
Eğer arzu ederseniz size gül şerbeti göndereyim. Pek reçelin yerini tutmaz ama... |
Eğer arzu ederseniz size gül şerbeti göndereyim. Pek reçelin yerini tutmaz ama...[/QUOTE]
çok teşekkür ederim. size taa oralardan zahmet vermeyelim. gelecek baharı bekliycez artık. |
Bugün gül reçeli yapmaya niyetlendim, başarılı olursam aşamalarını yazarım, başarısız olursam beni buralarda görmediniz, duymadınız... ;)
|
3 Eklenti(ler)
1. Kayınvalidemin bahçesindeki gülü önce gözüme kestirdim. ;) (Soldaki pembe renkli, yoğun kokulu olan.Sağdaki beyaz aşı gülü olduğundan reçeli yapılmıyor)
2. Ay bundan çok güzel reçel olur diye güllerin kafasının kopacağı sinyallerini verdim.;) Eklenti 299833 3. Topladığım güllerde her hangi bir ilaç vs. olmadığı için böcek,tırtıl ihtimaline karşı bütün yapraklarını ters yüz kontrol ettim. Nitekim 2 minik tırtıl yakaladım. 4. Gül yapraklarımı 2 gün gölgede soldurdum. 5. Yaklaşık 1 kg şeker, yarım limon suyu ve 2 su bardağı suyu tencerede ısıtıp, şeker eridikten sonra yıkanmış gül yapraklarını bu şerbetin içine atıp yaklaşık 45 dakika kaynattım. Sonra beyaz porselen tabağa bir kaşık alıp soğuttuktan sonra kıvamını kontrol edip, ateşten alıp sıcak şekilde kavanoza doldurup kapağını kapattım. Böylece kavanoz vakumlandı, kışın tüketilmek üzere serin ve karanlık bir yere kaldırdım. Eklenti 299834 Tadı nefis olmuştu. Ben çok beğendim...:D Eklenti 299835 |
Tadı nasıl sayın sakdağ?
O nefis gül kokusu ve tadı mevcut mu? Biz de geçen sene sitenin bahçesine 4 kök Isparta gülü diktik. Şimdi açtılar, bu akşam açanları toplayıp az da olsa tadımlık bir reçel denemesi yapacağım. |
Tadı da kokusu da çok güzel; buram buram gül; Sayın Rodoslu.
Benim reçel yaptığım gülün ismini bilmiyorum ama tanıdıklarım hep bu cinsten yaparlar gül reçelini. Reçel yapılan 4 cins gül biliyorum. Bu pembe renkli, nispeten iri çiçekli olan; sarı küçük çiçekli, bol dikenli bir cins; beyaz küçük çiçekli, bol kokulu ve koyu pembe küçük çiçekli bol kokulu çeşitler. Bir ara aşılı güllerden de denemiştim reçel yapmayı ama hiç bir şeye benzemedi. Ne tat ne koku olarak. Reçellik olarak saydığım bu çeşitler artık pek fazla yok çevremizde. Aşılı güller daha büyük açtıkları ve estetik durdukları için daha çok talep görüyor insanlardan. Denk gelirse; bu reçellik çeşitlerin fotoğraflarını buraya eklerim... |
1 Eklenti(ler)
Reçellik gül işte bu.Üzerinde yüzlerce toplanma sırasını bekliyorlar.
Eklenti 299988 Sabah erkenden toplanır.Güneş ısıtmadan. Daha dayanılklı olur. Her sabah toplayacaksınız. |
Reçellik gül ısparta gülüdür diye biliyorum. Aşısızdır ve "has gül"de denir halk arasında. Gül suyu, gül şurubu, reçel vs. gülden imal edilen tüm ürünler bundan yapılır. Çok boylanmaz aşısız olduğu için, çok ve küçük dikenlidir, çiçekleri çok albenili değildir, uçuk pembe ve iki-üç katlı çiçekleri vardır. Fakat kokusu harikadır.
|
Sayın Rodoslu, siz uçuk pembe, 2-3 katlı deyince bildim dediğiniz gülü. Evet onun da reçeli güzel olur.
Tura Bey'in ve benim reçel yaptığım gül aynı cinstir; yeşil yağmur kahvesi sohbetlerinde 1594. mesajda yakın çekim fotoğrafı var. |
1 Eklenti(ler)
Bu da benim reçel ve şurup yapacağım gülüm.2 gündür her sabah topluyorum.Mis gibi kokuyor.
Eklenti 300025 |
Alıntı:
Benim eklediğim resimdeki katmerlisidir. Bu da yalın kanat olanı gibi; Çok yoğun bir kokusu vardır.Reçelde, macunda, şerbette güzel bir rahya ve nefis bir tat verir. Yalın kanat olanın fidelerinden formda bazı arkadaşlara göndermiştim. Gül sanırım bulunduğu bölgedeki doğa şartlarından çok etkileniyor. |
Gül Reçeli
(belkide paylaşım yeri burası değildir ama affınıza sığınıyorum)
Öyle böyle bir şekilde başladım reçel yapmaya. Öncelikle malzemelerden bahsedeyim. Ben kırmızı ve pembe gül karışık yaptım. MALZEMELER -5 adet kokulu gül (3 tanesi pembe, 2 tanesi kırmızı) -3.5 su bardağı toz şeker -taze sıkılmış yarım çay bardağı limon suyu -1 su bardağı su YAPILIŞI 5 adet gülü dalından orta yumruları dalında kalacak şekilde koparıp aldım. Sonra yaprakları tek tek suda yıkayıp süzgeç yardımı ile süzülmesini sağladım. 1 su bardağı toz şekeri bardağa doldurup hazırladım ve geniş bir cam kâsede süzülen yapraklardan 1 avuç alıp kâsenin içine ardından ise üzerine bardaktan 1 yemek kaşığı toz şeker ilave ettim. Bu işlemi bardaktaki şeker ve gül yaprakları bitene kadar kat kat yaptım. Daha sonra kâsenin içinde gülleri yoğurarak ezdim ve bir gün beklemeye aldım. Ertesi gün Cam kâsedeki yoğurulan gülleri tencereye boşaltıp üzerine 1 su bardağı su ve kalan 2.5 bardak toz şekeri ilave ettim. Orta ateşte karıştırarak kaynamaya aldım. Az ısındıktan sonra renk ve tadı için taze sıkılmış yarım çay bardağı limon suyunu ilave ettim ve kaynadıktan sonra kısık ateşte tekrar 10-15 dakika koyulaşıncaya kadar kaynattım. Ocaktan aldıktan sonra tekrar içine bir tatlı kaşığı limon suyu daha sıktım. Az birşey soğuduktan sonra cam kavanoza aldım. Tek kelimeyle tadı, rengi, kokusu, kıvamı mükemmel oldu vallahi :p ee elbette pişirdikten sonra başta baba olmak üzere anneye de ikram etmeyi uınutmadık :p |
Gül Reçeli
5 Eklenti(ler)
3 adet pembe, 2 adet kırmızı toplam 5 adet gül.
Eklenti 487429 Eklenti 487430 Gül yapraklarını tek tek yıkayıp süzgeç yardımı ile süzülmesini sağladım. Eklenti 487431 Daha sonra kâsenin içine kat kat gül ve yemek kaşığı ile 1 bardak toz şeker koydum. Eklenti 487432 Öyle güzel kokuyorlardı ki ne yalan söyleyim şekerli şekerli yapraklardan 2 tane resmen yedim. :p Eklenti 487433 |
Gül Reçeli
4 Eklenti(ler)
Daha sonra şekerli yaprakları elimle hafif ezerek yoğurdum. Bir gün dinlenmeye aldım.
Eklenti 487434 Ertesi gün tencerinin içine alıp üzerine 2.5 su bardağı toz şeker ilave ettim. Orta ateşte karıştırıp kaynatarak sonra içine limon suyunu ilave edip 10-15 dk daha kaynattım. Eklenti 487435 ocaktan aldıktan sonra 1 tatlı kaşığı limon suyu daha ilave ettim. Eklenti 487436 Az bir şey soğuduktan sonra cam kavanoz veya herhangi bir kaba koyabilirsiniz. Tadı nefisss, rengi, kokusu, kıvamı süper oldu. :p Eklenti 487437 |
Vallahi bravo size! Bu agaclar.net ailesinde ne yetenekliler varmış meğer ;) Buradan bile aldım o mis kokusunu ve tadını. İyi günlerde tüketiniz. :)
|
maşallah reçel harika görünüyor sizin ellerinize sevgili akcabardak ında fikrine sağlık.. ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024