agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-02-2009, 16:36   #31
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Bilmiyorum başlık uygun mu,ama burada paylaşılabilir diye düşündüm.Aslında Sayın Malina'dan rica etsek Zeytin ve Zeytinyağı üst başlığında ilgili konuları toparlasa .Farklı yerlerde açılmış bir sürü başlık var.Zeytin sektöründen biri olarak zaman zaman bilgileri arkadaşlarla paylaşmak isterim.

Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.


Omega-3 hangi gıdalarda saklı?
İşte Prof. Dr. Kenan Demirkol ile akıllı beslenme üzerine özel yeni bir röportaj daha! Günlük Omega-3 ihtiyacımızı nasıl karşılarız? Balık yağı satarken nasıl bir tuzak kuruyorlar?


Hastalanmadan sağlıklı yaşamın sırrı akıllı beslenmede, akıllı beslenmenin sırrı da Omega-3'te saklı!


Peki sağlıklı yaşamın anahtarı Omega-3 ihtiyacı hangi gıdalardan alınır? Hayvansal ve bitkisel Omega-3 içeren gıdalar neler? Hangi balıklar zararsız? Keten tohumunun sırrı ne? Tuzağa düşmeden balık yağı nasıl alınır?


Ve Omega-3 hakkında merak edilen soruların cevapları.


İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol iyibilginin sorularını yanıtladı..


-Günlük Omega-3 ihtiyacımızı doğal yolla nasıl karşılarız?


"Omega-3 kaynakları hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omage-3'e ihtiyacı vardır. Hayvansal Omega-3 kaynakları arasında, ilk sırada yumurta yer alıyor. Her gün bir yumurta Omega-3 ihtiyacının büyük bölümünü karşılar."


-Yumurtanın yıldızı son günlerde iyice parladı, peki özgür tavuk yani doğal köy yumurtası mı tercih edilmeli?


"Eğer bulunabilirse tabiî ki doğalı tercih edilmeli. Ancak büyük şehirlerde marketlerde ambalajlı satılan, doğal yemle beslenmiş ve Omega-3 açısından zenginleştirilmiş yumurtalar alınabilir. Ben de bu yumurtalardan yiyorum."


-Yumurtadan sonra ikinci sırada yer alan Omega-3 kaynağı nedir?


"Balık. Haftada 3-4 defa balık yiyerek hem sağlıklı beslenmiş, hem de Omega-3 ihitiyacımızı karşılamış oluruz."


-Balık ama hangi balıklar?


"Özellikle küçük balıklar tercih edilmeli, çünkü büyük balıklar denizlerdeki ağır metaller açısından risk içeriyor. Ağır metaller balıkların yağlarında birikir, onları yediğimizde vücudumuzda serbest radikallere dönüşerek hastalıklara zemin hazırlar. Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük deniz balıklarını öneriyoruz. Kızartma yapılabilir, ancak kesinlikle ayçiçeği veya mısır yağı ile değil! Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.


İnsan beyninde de bütün hücrelerin duvarında olduğu gibi oleik asit ve Omega-3 vardır. Saf sızma zeytinyağı en iyi oleik asit kaynağıdır. İyi kolesterolü düşürmeden, kötü kolesterolü düşürür bu kalp için en sağlıklı yağ demektir.


Evliya Çelebi seyahatnamesinin Trabzon bölümünde hamsiyi zeytinyağında pişirme tarifi vardır. 400 sene önce zeytinyağında kızartma yapılırken, 100 sene önce mi yanıp zehirler oldu! Zeytinyağı yanınca kanser yapar iddiası tamamen emperyalist oyunun bir parçasıdır. Margarin ve mısırözü yağını dünyaya pazarlayabilmek için! Yunanistan'da yıllık zeytinyağı tüketimi kişi başı 20 kg. Türkiye'de ise 1 kg. Sağlık sorunları Türkiye'de neden artıyor gerisini siz düşünün!


Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir. Siz yakamazsınız, tam aksine ısıya en dayanıklı yağ zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağında daha düşük ısılarda duman görürsünüz ama bunun hiçbir zararı yoktur. Evliya Çelebi'nin tarif ettiği gibi hep zeytinyağı."Bu arada kızartma sevmeyenler balık buğulama yapabilirler."


-Çiftlik balıklarındaki Omega-3, deniz balıkları ile aynı oranda mıdır?


"Bazı çiftlik balık üreticileri iki kat Omega-3 içeriyor diyorlar. Ancak bir gerçek var ki çiftlik balıkları yapay yem ile besleniyor ve bu çiftlik balıkları deniz balıklarının yediği yosunu, yeşil Omega-3 kaynaklarını yiyemiyor, işte bu çerçeveden baktığımızda çiftlik balıkları, deniz balıklarına oranla yüzde 50 daha az Omaga-3 içeriyor diyebiliriz."


-Bitkisel Omega-3 kaynakları nelerdir?


"Bitkisel Omega-3 kaynaklarına geçmeden önce, bitkisel Omega-3'lerle ilgili önemli bir noktanın altını çizelim. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omega-3'e ihtiyacı olduğunu söze başlarken de belirtmiştim. Hayvansal Omega-3 içeren gıdalar, insan vücudunda 3 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür. Bitkisel Omega-3'ler ise insan vücudunda 7 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür.


Örneğin; Ceviz Omega-3 kaynağı olarak bilinir, cevizden vücudumuzun ihtiyacı olan Omega-3'ü alabilmek için çok fazla kalori alabileceğimiz noktasına dikkat edilmelidir."


-Bitkisel Omega-3 kaynaklarından fazla kalori almadan sağlıklı olarak faydalanmak mümkün değil mi?


"Bitkisel Omega-3'ü en çok bulunduran besin maddesi "keten tohumu"dur. Bu nedenle günde 1-2 tatlı kaşığı tatlı kaşığı keten tohumu, tane olarak özellikle salatalara konarak tüketilebilir. Keten tohumlu ekmekler tercih edilebilir. Yurtdışında ekmek hamuruna katılır. Ancak, hazırdan ziyade, tam buğday unu ile evde yapılan ekmek hamurunun içine tane olarak keten tohumu katılmasını öneririm."


-Keten tohumu ekmek ile beraber pişince vitamin değerinde bir eksilme olur mu?


"Hayır olmaz. Keten tohumu öğütüldükten 24 saat sonra vitamin değerini kaybeder. Bu yüzden tane olarak alınmalıdır ve mümkünse çiğnenmelidir. Öğütüp tüketenler ise evde kendileri öğütüp, 24 saat içinde tüketmelidirler."


-Keten tohumunun sürekli alınmasında bir sakınca var mı?


"Hayır yoktur. Keten tohumu rahatlıkla her gün kullanılabilir. Ancak, kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; 1 tatlı kaşığı keten tohumunu birden ağza alıp çiğnemeye çalışılmamalıdır. Kendi ağırlığının 7 katı su tutucu özelliğinden dolayı ağızda hemen şişer ve boğulma riski doğurabilir. Bu yüzden salata veya ekmek içine koyarak ve çiğnenerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz."


-Peki başka hangi bitkiler Omega-3 içerir?


"Tüm yeşil otlar. Semizotu bu yeşil otların başında gelir. Salatada tercih edilecek yeşillikler iyi birer Omega-3 kaynağıdır."


-Hazır olarak satılan Omega-3, diğer adıyla balık yağı kapsülleri faydalımıdır?


"Elbette. Ben de her gün bir tane Omega-3 kapsülü kullanıyorum.


-Omega-3 kapsülleri alırken nelere dikkat etmeliyiz, en iyi balık yağı kapsülü hangisi?


"Bu kapsülleri alırken tuzağa düşmemek gerek. Bazı ambalajların üzerinde 1,5 gram Omega-3 içerir yazıyor, iyi de bu yağın hepsi Omega-3 değil ki, toplam yağların yani kapsülün miktarı o kadar!


Ambalajın üzerinde EPA ve DHA miktarına ve toplam miktarın ne olduğuna bakılmalı. Hangisi EPA ve DHA'yı en yüksek miktarda içeriyorsa o tercih edilmeli."


www.iyibilgi.com özel Nihal Doğan

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2016, 12:06   #32
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster

Yayla çorbası ve zeytinyağlı barbunya dünden
Söz zeytinğağlı yemekten açılmışken, sanıyorum ülkemizde çok az kişinin uyguladığı ve benim de eşime ısrarla söylediğim önemli bir hususu belirtmeden edemedim..Çünkü ben çok tanık oluyorum; insanlar özellikle soğan kavurma aşamasında tüm zeytinyağını tencereye boca edip, o güzelim değerli yağı yakıyorlar ve birçok yararlı özelliğinden mahrum kalıyorlar:

''...Sıcak yemek yaparken kullanılacak yağın önce %10 'u konur!
Yemek pişirirken de kullanacağımız yağ miktarının onda birini baştan koyup kalan kısmını yemek pişirilip, ılındıktan hatta soğuduktan sonra ilave edersek zeytinyağının çoğunu ısıtmadan yani bozmadan kullanmış oluruz. Aslında geleneksel yemek tariflerimizdeki soğan kavurma sağlıklı olmadığından tüm malzemeleri çiğden koyarak yemek pişirilmelidir, böylelikle baştan hiç yağ koymayabiliriz.''


ZEYTiNYAĞI NASIL KULLANILMALI, NASIL SEÇİLMELİ? - Yarımadanın Sesi

Kolay gelsin..

ayazkentli beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2016, 14:02   #33
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Bunu duymuştum daha evvel de ama ne yalan söyleyeyim bir iki kez denedim ammaaa
eskiye devam ediyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2016, 14:46   #34
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ben aynen dediğiniz gibi yapıyorum Sayın pria, ılıkken zeytinyağını gezdiriyorum, büyük fark oluyor tadında. Ama çiğden doldurup yapıca soğan tadı çok baskın olduğundan o yöntemi tercih etmiyorum.

Şeker de koymadığımdan için, zeytinyağının tadı iyice ortaya çıksın istiyorum. Mümkünse en fazla iki gün yetecek kadar yapıyorum çünkü ılıkken yemeyi seviyoruz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2016, 14:58   #35
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Aslında ben dahil zeytinyağı ve kullanımı hakkında yanlış uygulama ve bilgilere sahibiz:

''İçindeki maddeler açısından pek çok ilaçtan daha yararlı olan zeytinyağını adeta bir ilaç gibi kabul edip ilaç gibi tüketebilmemiz için yukarıda yazdıklarımızı göz önünde bulundurmakta büyük yarar var.''
ZEYTİNYAĞI İLAÇ GİBİ OLMALI! - Yarmadann Sesi

Bu yıl benim zeytinlerden değil yağ, yemelik zeytin bile alamadık..
Çanakkale'de ev sahibi Hasan Amca'dan aldım yağı..Litresi 25 liradan..Ama, soğuk sıkım..Kendi zeytinlerinden..
Sohbetlerimizde bana hep anlatır; yıllarca içki içtiğini, karaciğeri dahi birçok hastalıklara yakalandığını..Ama bu özel yağı sayesinde hepsini atlattığını övüne övüne anlatır..
86 yaşında, maşallah ayağına çabuk, ihtiyar delikanlı gibi..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2016, 16:00   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 30
Vermiş olduğun bilgiler oldukça güzel ama eski zeytin yağını bulmak zor be hep içerisine birşeyler katıyorlar orjinali bulsam alacağım fabrikasyonlar hoşuma gitmiyor.

Melihçetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2016, 10:47   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
valla geçtiğimiz günlerde çok bilindik bir markanın zeytinyağı yemeğimin tadını çok bozduğunu farkettim artık doğal almaya gayret gösteriyorum. zeytinyağı çok önemli bu yüzden siz de dikkat etmelisiniz. ilaç gibi olmalı demiş zaten yukarıda

handeakn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2018, 22:36   #38
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
ALTIN SIVI ZEYTİNYAĞI: ŞİFADIR

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2018, 16:03   #39
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-10-2018
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
Soğuk sıkım en iyisi bana kalırsa. Mis gibi. Ama yapabileni bulmak gerçekten zor iş.

chnarmagan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2018, 06:17   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Sitemiz de kendi ürettiği zeytinyağı satan arkadaşlarımız var.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2018, 14:34   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-11-2018
Şehir: Bursa
Mesajlar: 3
zeytinyağı harika bir besin kaynağı ben genelde internetten alıyordum 2-3 kere istediğimi alamadım sonrasında https://zeytinana.com/zeytinyagi adresi ile tanıştım ve komşularla birleşip buradan alıyoruz. oldukça memnunuz.

gizlilala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2018, 16:43   #42
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gizlilala Mesajı Göster
zeytinyağı harika bir besin kaynağı ben genelde internetten alıyordum 2-3 kere istediğimi alamadım sonrasında https://zeytinana.com/zeytinyagi adresi ile tanıştım ve komşularla birleşip buradan alıyoruz. oldukça memnunuz.

Üretici kilosu 10 liraya yağ satamıyor, bunlar litresine 45 lira fiyat koymuşlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2018, 18:40   #43
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Üretici kilosu 10 liraya yağ satamıyor, bunlar litresine 45 lira fiyat koymuşlar.
Bölgemizde zeytinyağ geçen sene 15 tl. idi, soğuk sıkımı ise 22 ye satıyorlardı. Yeni yağlar çıkmaya başladı. Erken hasat soğuk sıkım 25-35 arası, taş değirmenlerde eski usül sıktırıp satan bir iki kişi ise 40 a satıyor. Bir kişiden fabrikasında 13 tl. ye alınıp satılıyor diye duydum, geçen sene 15 e satılan yağ ise yine 15 tl. genel fiyat. Bu yağlar kontinü fabrikalarda Allah ne verdiyse ısıtılan suyla sıkılan yağlar, ne kadar zeytinyağı denir tartışılır. Geçen hafta en az 1.000 yaşında ağaçları olan meslektaşımdan (Ödemiş - Birgi) 5 lt. aldım 35 e, kontinü fabrikada günün ilk sıkımı olarak başında duruyor ve suyu kesinlikle hiç ısıtmıyor. Kahvaltılarda mükemmel, ot-çimen kokusu zeytin kokusu üzerinde. Hanım soğuk sıkımı sevmiyor kokusu ve ağızda bıraktığı acımsı tat sebebiyle.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2018, 20:49   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Reklama ihtiyacı olan bir firma olmadığı için ismi ile yazayım, Kristal soğuk sıkım natural sızma z.yağın 2 litresi Migros marketlerde 54 liraya satılıyor. Hem de kampanya fiyatı değil normal fiyat, yağ da tenekesinde yazdığı gibi dolgun ve güçlü, yenilesi bir yağ.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2018, 23:05   #45
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Üretici kilosu 10 liraya yağ satamıyor, bunlar litresine 45 lira fiyat koymuşlar.
Sn. MeyveliTepe:

Biz iyi ve söylediğiniz fiyata zeytinyağı bulamıyoruz.
Üretici ise elindeki malı satamıyor.
Alma durumumuz söz konusu olur mu? Bizlere ve üreticilere yardımcı olabilirmisiniz.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2018, 23:55   #46
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sn. MeyveliTepe:

Biz iyi ve söylediğiniz fiyata zeytinyağı bulamıyoruz.
Üretici ise elindeki malı satamıyor.
Alma durumumuz söz konusu olur mu? Bizlere ve üreticilere yardımcı olabilirmisiniz.

Bizde yok bu sene. Melih bey egeden adresleyebilir belki.

Muda beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2018, 06:44   #47
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Migros'ta Tariş sızma için kampanya yapmışlar. 22 TL ye litresi.


Düzenleyen Portakal Rengi : 16-12-2018 saat 06:45 Neden: yazım hatası.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2018, 10:30   #48
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
TAMAMI ALINTIDIR..

Bilgi veren kişi hekim, facebook grubundan alıntıladım, ayrı ayrı yazıları alıntıladığım için dikkat etsem de mükerrer yazıları kopyalamış olabilir. Kendisi hakkında yazdığı bilgiyi de aktarayım: 'Ben Zeytinyağı Tadım Panelistiyim. İtalya Tadımcılar Birliği O.N.A.O.O ' dan akredite sertifikam var. Türkiye İtalya ortaklaşa yapılan 3. Ulusal Zeytinyağı Tadım Eğitiminde Türkiye 2. oldum.'

***

(Extra Virgin Olive Oil )Naturel sızma zeytinyağı Türk Gıda Kodeksine Zeytinyağı Tebliğine göre bir zeytinyağı sınıfıdır. Asitlik derecesi 0.8 ve altında olan zeytinyağ sinıfıdır. Taş baskı ve kontinü sistem ise bir üretim şeklidir. Geleneksel Taş baski sistemi ile Modern Kontinü sistem arasında fark varmıdır ? Hangisi dogrudur ve faydalıdır ?
Önce biraz zeytinyağını tanimanız gerekiyor.
Zeytinyağın en büyük düşmanı ısı ışık oksijen ve nem dir.
Bu şartlarla karşılaştığında hemen okside ve fermente olmaya ve bozulmaya başlar.
Tadı kokusu lezzeti değişir. Kusurlu hale geçer. Taş baskı denilen açık sistemde zeytinyağı ortamda yoğun oksijene ve ortam ısısına maruz kalir . Bu durum istenmeyen bir durumdur. Artı etraftaki kötü kokuları tozları ve pisliğide içine çeker.
Kaliteli bir zeytinyağı için taş baskı doğru ve sağlıklı bir üretim yöntemi değildir.
Kaliteli üreticiler tarafından tüm dünyada bu yöntem terk edilmiştir.
Kapalı modern hijyenik ve soğuk sıkım yapabilen kontinü sistem zeytinyağlarını tüketmenizi önerriyorum.
Ayrıca burun yağı kafa yağı ayak yağı vs şekkinde isimlendirilen yağların tamamı uydurmadır.
Türk Gıda kodeksinde ve zeytinyağ yònetmeliğinde bu şekilde tanımlama ve adlandırmalar yoktur. Bunlar uyanık ve sahtekar firmaların yaptıkları ticari manipulasyonlardır.

***

- Zeytin ağaçtan toplanırken şu hususlara mutlaka uyulmakî
- elle toplanmalı
- yere düşenler alınmamalı
- taşınırken çuvallara değil hava alan plastik kasalara konulmalı
-bekletilmeden 24 saat içinde ( ideail ilk 4-8 saat )
- Soğuk sıkım yapılmalı ( 27 C ve altı )
- Krom tanklarda bekletilmeki
- Ortam iklimlendirilmiş olmali

****
- Gerçek naturel zeytinyaği hiçbir zaman zeytin kokmaz. Zeytinyağını kokladığınîzda güzel yeşil kokular almalısıniz. Taze biçilmiş çimen yeşil elma yeşil muz çağla badem enginar gibi kokuları size çağrıştırmali. Birçok tüketici piyasadaki kusurlu kötü kokulu zeytinyağına rastladığından zeytinyağını gerçektede böyle zannediyor. Ama değil.
Kaliteli ve doğru üretilmiş bir zeytinyağînda duyusal olarak 3 temel özellik bulunur.
1.Meyvemsilik
2. Acılık
3.Yakarlık
Duyusal tadım şu şekilde yapılır
Zeytinyağı ilk önce burnu ikna etmelidir.
Küçük bir fincana alıp kokladığınızda burnunuza taze ve güzel yeşil kokular gelmelidir.
Ardından bir yudum dilinizin üzerinize aldığınızda dilinizde bir acılık ve kekremsilik bırakmalıdır. Sonra ağzınıza bir miktar hava çektiğinizde boğazınızda biber yanmasına benzer bir yakıcılık oluşmalıdır ama asla yemek borusuna inmemelidir. Ham yeşil zeytini dalından koparıp çiğnediğinizde de ağzinızda acılık ve kekremsilik oluşur. Bu durum zeytin meyvesindeki antioksidan ve polifenoller nedeniyledir. Meyvenin doğal hali böyledir. O yüzden zeytinyağı hiçbir zaman tatlı olmaz. Zeytinyağında duyusal kalite özellikleri Meyvemsilik , Acılık ve Yakıcılık tır.

Zeytinyağ direkt meyvenin kendisinden mekanik ekstraksiyonla elde edilen tek bitkisel yağdır. Diğer bitkisel yağlar ayçiçek fındık kanola mısır susam vs hepsi tohum yağıdır.
Elde edilirken ısıl işlem görür. Riviera zeytinyağı ; asit derecesi yüksek işlem görmüş rafinajlık zeytinyağına yüzde 15-20 oranında naturel sizma katılarsk elde edilir.
Dolayısıyla elbetteki belli oranda sağlık özellıklerini yitirmiştir.
Ancak ayçiçek yağına göre kızartmada yanma ve yapısının bozulma derecesi daha yüksek olduğu için daha avantajlıdîr. Sonuçta besinleri kızartmak zaten sağlıklı bir yol olmadığı için kızartmada en sağlıklı yağ aramak pek anlamlı değildir. Naturel sizma soğuk ve çiğ tüketim içindir. Riviera yemeklik ve sıcak kullanım için uygundur.

***

Eylül Ekim aylarında zeytin meyvesi henüz tam olgunlaşmadan yeşil ve alaca renkli iken yapılan hasata Erken Hasat denir.
Aralık Ocak Subat aylarında zeytinler siyahlasıp kararip olgun hale geçtikten sonra yapılan hasata Olgun hasat denir.
Erken hasat döneminde elde edilen zeytinyağları olgun hasata göre antioksidan ve polifenoller yönünden çok daha zengindir. Sağlık bileşenlerinin içeriği çok daha yüksektir. Ayrıca Erken hasat zeytinyağları koku aroma tat ve nefaset açısından olgun hasattan çok daha üstündür.

***

Plastik pet ve şeffaf ambalajlardaki zeytinyağlarını asla almıyoruz.
Çünkü zeytinyağı ışık ile bozulur okside olur
Alacağımız zeytinyağı koyu renk cam şişelerde veya teneke ambalajda olmalıdır.
Evde zeytinyağını karanlık ve serin ortamda saklamalıyız. Etrafındada kokulu herhangi bir deterjan vs bulunmamalı. Koyu renk şişelerde aldığımızda sorun bulunmuyor.
5 kl teneke ambalaj aldiğınızda bunu 1 litrelik koyu renk cam şişelere hemen boşaltıp ve pay edip bu şekilde muhafaza edelim. Zeytinyağ için ideal saklama ortamı 18- 22 C arasıdır.

Şarabın eskisi , zeytinyağının yenisi makbuldür.Zeytinyağı taze olarak tüketilmelidir
Bekledikçe ve durdukça eskimeye başlar.Tadı kokusu ve nefaseti azalır.

Zeytinyağı neden diğer bitkisel yağlardan kıymetlidir ??Kısaca özetlersek tekli doymamış yağ asitlerine sahip olduğu için ve bünyesinde birçok antioksidanlari biyopolifenolleri sterolleri vs barındırdığı için. Zeytin hamurunun sıkım esnasında sıcağa maruz kalması içerdiği uçucu sağlık bileşenlerinin kaybına neden oluyor.bZeytin hamuru mutlaka soğuk sıkım şartlarında ( 27 derece ve altı ) işlenmelidir. Hatta en doğrusu hiç su verilmeden sıkılmasıdır. Sıcak su verilince alınan zeytinyağı miktarı artar ama zeytinyağının kimyasal ve duyusal kalitesi ve aynı zamanda içindeki sağlik bileşenleri azalır ve kaybolur.

***

Türk Gıda Kodeksi ve Zeytinyağı Tebliğine göre 27 C ve altında yapılan sıkımlara soğuk sıkım denir. Mevzuatın izin verdiği maksimum sıcaklık derecesi budur. Zeytinin kırılıp hamur hale getirildiği malaksör kazanlarının çeperinden borular geçer. Bu borulara su verilerek zeytin hamuru belli derecelere kadar ısıtılır. İşin mantığı kısaca budur.
Ancak bazı üreticiler daha fazla zeytinyağı elde etmek için zeytin hamurunu çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtırlar. Örneğin 50 - 60 C . Elde ettikleri zeytinyağı miktarı artar ama zeytinyağı kalitesi bozulur. Antioksidan ve polifenolleri azalır ve kaybolur.
Yukarıda söylediğim gibi 27 C ye kadar yapılan tüm sıkımlar soğuk sıkımdır.
Ancak birde ultra güzel üretim yapanlar vardır. Zeytinyağ hamuruna 19-20-21-22 C de su veren üreticiler tanıyorum. Yani mevzuatın izin verdiği 27 C nin çok altında.
Duble Soğuk Sıkım.. İşte onların zeytinyağları çok daha kıymetlidir.
Aslına bakarsak ****** en doğrusu ve ideali zeytin hamuruna hiç su vermemek.
Ancak bu zeytinyağ üretim maliyetlerini karşılamadığından sanırım pek tercih edilmiyor.
Zeytinyağını mutlaka güvendiğiniz yerden satın alınız.

**
Her sabah 2 yemek kaşığı ( 30 ml ) aç karnına çiğ olarak tüketim şifa etkisi yaratır.
Ancak erken hasat , soğuk sıkım , doğru şartlarda üretilmiş ve gerçek naturel sızma olmak şartıyla.

Dutlubahçe ve Vegy beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2018, 10:32   #49
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Son ilavesi: 'Süpermarketlerde naturel sızma zeytinyağı bulunmaz. Çoğu tağşişli karısım yağlardır.'

Vegy beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2018, 14:21   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Zeytinyağını biraz bilen kişi, ekmek banarak yediği yağda tağşişi kolaylıkla anlar. Yazar yazısının sonunu iyi getirememiş.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2018, 06:36   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Bizde de bu sene zeytinyağı az. 5lt lik teneke ambalajda 110 liradan satıyoruz kargo fiyatı hariç.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2019, 07:59   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2017
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 144
Kendi zeytinlerimizden 1 asidin altında zeytinyağımız var.Almak isteyene yardımcı oluruz.

i.sunaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2019, 00:02   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-11-2018
Şehir: BURSA
Mesajlar: 111
Trilyede yetişen erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını kilosu 25 Tl. ye alıyorum komşumdan kendileri üretiyor. tehdit ederek tuz ruhuyla içinde karışım varmı yokmu anlaşılıyormuş ona göre akrabalar soruyor kepaze olmayalım dediğimde istedikleri gibi araştırsınlar diyerek güvence veriyor. bi denicem tuz ruhunu unutuyorum her defasında.

su teresi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2019, 11:36   #54
Ağaç Dostu
 
Mahmut Tebir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2007
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 529
Galeri: 4
Kendi zeytin ağaçlarımızdan yağ çıkadık. Ama zeytinlerin içine yere dökülenleride kattık. Bizim buralara çok yağmur yağdığından dolayı biraz geç toplandı. Çıkan zeytinyağın tadında küfsü tad oldu. Bu tadı nasıl yok edebiliriz. Lütfen varsa bir çözümü söyleyin. O kadar zeytinyağı çöpe gidecek.

Mahmut Tebir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2019, 13:36   #55
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir Mesajı Göster
Kendi zeytin ağaçlarımızdan yağ çıkadık. Ama zeytinlerin içine yere dökülenleride kattık. Bizim buralara çok yağmur yağdığından dolayı biraz geç toplandı. Çıkan zeytinyağın tadında küfsü tad oldu. Bu tadı nasıl yok edebiliriz. Lütfen varsa bir çözümü söyleyin. O kadar zeytinyağı çöpe gidecek.
Bizim buralarda da yere dökülenleri içine katarlar ama öyle koku olmaz. Muhtemelen çuvallarda çok beklediğinden veya sıkım esnasındaki bir sorundan kaynaklanmıştır.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2019, 16:06   #56
Ağaç Dostu
 
Mahmut Tebir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2007
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 529
Galeri: 4
O küfsü tadı götürecek bir işlem varmı acaba.

Mahmut Tebir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2019, 06:18   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Yere düşen zeytin ile tepe zeytinini kesinlik ile karıştırmayın.
Hem asidi yüksek çıkar, hemde istenmeyen kokular oluşur.
Bu tür zeytinyağları rafinaja gider.

TCM beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024