04-04-2014, 08:37 | #481 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
kimseye birşey kabul ettirmeye çalışmıyorum ve ama benzeri güvensizliği yaşayabilecek diğer insanlara farklı bir perspektif sunmak istedim. forumun amacı zaten bir şeyleri düzeylice tartışabilmek, yoksa google'da evde yoğurt yapımı diye aratınca binlerce safya bulabilirsiniz. |
16-04-2014, 09:41 | #482 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Düzenleyen Ozlem A : 16-04-2014 saat 09:42 Neden: İmla |
|
16-04-2014, 10:03 | #483 | |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Alıntı:
Diğer taraftan her köylünün sütüne güvenmemek lazım, Yalova'da köylüden süt alalım dedik. İneğe ne yediriyorsun diye sordum, küspe, yem vb yanısıra yemek artığı ve sağdan soldan gelen bayat ekmekleri de yediğini söyledi |
|
16-04-2014, 10:29 | #484 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Aslında yediği yemek artığı gdolu küspe ve yemden iyidir bence. Yemek artığı olarak kastettiği sebze meyve artıkları olabilir. |
16-04-2014, 16:05 | #485 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-12-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 115
|
Bu gidişle değil marketlerde satılan hazır yoğurtları, ev yoğurdunu da yiyemeyeceğiz. İnek çayır-çimeni, yoncayı herzaman nerde bulacak? En iyisi "bu inek neyle besleniyor?" türü soruları sormamak. |
16-04-2014, 18:55 | #486 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Hak veriyorum size ama küflü ekmek yiyen bir ineğin sütü fayda değil zarar verecektir, ben soruyorum dayanamıyorum.. Köylülerin yakınları genellikle sitede çalışıyorlar, bu şekilde ulaşıyoruz. Aslında sitedeki lokantadan artan bayat ekmeklerin torba torba nereye gittiğini tahmin ederek sormuştum Sn. Yağmur bence de yiyecek artıkları (genelde pazar artıkları sanırım) gdolu yemden iyidir.. Ayrıca süt ile ilgili bilgi almak isteyenler Dr. Yavuz Dizdar'ın 'Yemezler' isimli kitabını okuyabilirler. Bilmediğimiz pek çok gerçek var, araştırma sonuçları ve bilimsel yayınlar da paylaşılmış. |
29-05-2014, 17:56 | #487 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
|
Süt konusunda sokaktaki sütlere hiç güvenmiyorum. Tecrübelerim bana bunu öğretti. Şimdi Bayar cd üzerinde Bay Sütçü diye bir dükkandan (sadece süt satar) alıyorum. İznikte bir çiftlikten kontrollü ve bakanlık belgeli soğuk zincir taşımalı toplama değil, her gün taze kaliteli bir süt. Yoğurt mayasıda veriyorlar. Gelsin mis gibi yoğurtlar. Cevizli ve Maltepe de şubeleri varmış. Fiyatlarıda kaliteye göre iyi. Çok süt denedim. Sokak sütü aldım tuz tadı geldi. Meğer karbonatlıymış. Tabi saatlerce arabalarda güğümlerde nasıl dayanacak ??? Neyse şimdilik arayışım sonlandı) |
29-05-2014, 17:58 | #488 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
|
Alıntı:
|
|
30-05-2014, 11:44 | #489 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
|
Burada kaynatma yöntemi yok değil mi??? |
27-07-2014, 14:21 | #490 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-11-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 4
|
yoğurt zaten kendi başına sağlık deposu. bir de bunu evde kendiniz yapıp tüketirseniz çok daha sağlıklı olacaktır. bol bol yoğurt yiyin. yağsız ya da az yağlı yoğurt tüketebilirsiniz. buzdolabını açın ve gözünüze ilk takılan şey yoğurt olsun. laktoz deposu bu beyaz mucize sindirim sisteminize de iyi gelecek ve bağırsaklarınızı düzene sokmaya yardımcı olacaktır. Her Mutfakta Olması Gereken Sağlıklı Yiyecekler - Yemek & Diyet |
01-08-2014, 13:48 | #491 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Son iki sefer mayalamayı fırının içine koyarak yapıyorum. 2-3 saat içinde oldukça güzel mayalanıyor. İlkinde fırına direk koyup kapağını kapatmıştım biraz daha uzun sürdü mayalanma, ikinci seferde 50 dereceye ayarlayıp ısındıktan sonra koydum 2-3 saat yetti.Ayrıca yoğurdum daha katı oldu. |
15-10-2014, 11:04 | #492 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Haydi bakalım hira yoğurt yapıyor Marketten aldıgım günlük sütle deneme yapmıştım geçenlerde, eh yoğurda benzeylnce de cesaretimi toplayıp bugün sütçüden 2 lt. süt aldım. Şuan ev yoğurdu bulamayacagım icin market yoğurduyla mayalayacağım. sorun olumu ki? 2 litre süte ne kadar yoğurt eklemeliyim? |
15-10-2014, 11:38 | #493 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
15-10-2014, 12:34 | #494 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
yoğurda benzeyen yoğurttan kalmadı. Kova yoğurtla olmaz mı Sn. bahcedenn |
15-10-2014, 12:49 | #495 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 285
|
Olur ama kıvamı ev yapımı yoğurt ile mayalanan yoğurt gibi olmaz Sayın Hira Tabii zamanla (yeniden mayaladıkça) kendini toparlar |
15-10-2014, 12:51 | #496 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 285
|
Sayın Hira, akşam üşenmezseniz buyrun gelin, size elden mayalık ev yapımı yoğurt vereyim |
15-10-2014, 17:12 | #497 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Teşekkür ederim Sn. maya Galiba benim yoğurttan ümidi kesmem lazım, sütten koyu, yoğurttan daha akışkan bir halde kaldı öylece Napcaz bilmem. |
15-10-2014, 17:26 | #498 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Sanıyorum fazla soğuttum sütü. Şuan bu durumu kurtarmak için bunu fırına verip 75 deredece 1 saat fırınlamak gerekiyor. Nette öyle okudum, birinin yoğurdu tutmamış, bu yöntemle kurtarmış |
16-10-2014, 02:27 | #499 |
Ağaç Dostu
|
Satın hira. Bahçe evimizde köyden temin ettiğimiz sütler ile son iki yıldır yoğurdu hep ben yapıyorum. Mayalanma öncesi sütün sıcaklığı serçe parmağın 5 saniye dayanacak derecede olması gerekiyormuş. Bu bilgiyi netten mi aldım bir tanıdıktan mı hatırlamıyorum. Bu beş saniyelik dayanma süresinin ne olduğunu pek kestiremedim. Hanımın üç saniye dayanamadığı sıcaklığa ben on saniye dayanabiliyorum. 2 litre süte 2-2,5 yemek kaşığı dolusu maya bırakıyorum. Sonrasında 60 derece sıcaklıkla elektrik fırınına koyup ağzı açık şekilde 4 saat bekletiyorum. Sonrasında fırının fişini çekip 1,5- 2 saat daha fırında bekletip, 1 saat kadar oda ortamında dinlendirip ağzını kapayarak buz dolabına alıyorum ve 8-10 saat tuttuktan sonra hizmete sunuyorum. Zaman içinde bu süreleri, maya miktarını ve sıcaklığı (+/- % 20 oranında değiştirmeme rağmen) hiç bir zaman hazır aldığımız yoğurtlarının kıvamında gerçekleştirmeyi beceremedim. Ama bir hayli sulu da olsa ev yapımı yoğurdun lezzetini hiç bir hazır yoğutta bulamıyorum. |
16-10-2014, 07:33 | #500 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Sıcak süt (ölçmüyorum ama parmağımla artık anlıyorum gereken sıcaklığı) ile yoğurt yaptığımda maya miktarını 1 litre süte 1 çay kaşığı (bildiğimiz çay karıştırdığımız küçük kaşıkla) olarak ayarlıyorum ve 24 saat geleneksel sarıp sarmalayıp uyutma yöntemine başvuruyorum. Uzun sürede mayalanan yoğurdun kıvamının daha iyi olduğunu görüyorum. Maya miktaını da bu nedenle çok az tutuyorum. Ayrıca mayaladığım kapların (yarım lt cam kaplar) kapağını kapatmayıp tümünün üzerine soğutma telimi (fırın içindeki ızgaralı teller de kullanılabilir) koyduktan sonra sarıyorum böylece kapağa çarpıp yoğuşan buhar yoğurdu sulandırmıyor. Ancak son birkaç haftadır mevsimsel sanırım üyesi olduğum süt grubunda üyelerin çoğu yoğurdun sulu tuttuğunu söylüyor, bende de bir kez oldu. Düzenleyen Ozlem A : 16-10-2014 saat 07:35 Neden: Ek bilgi ve imla |
16-10-2014, 07:34 | #501 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Sütün ısısı için ideal 40 derece civarı olacak ve serçe parmağını yakarsa bu ısıdan daha fazla olacağı için bence sulu olacaktır. Normal bir beden derecesi alıp (3-5 liralık digital olanlardan) ısıyı ölçerek yapıyorum ben. |
16-10-2014, 07:44 | #502 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Söylediğiniz ısı doğru ısı olabilir, gereğinden sıcak süte maya koyduğunuzda zaten kesilecektir. |
16-10-2014, 16:02 | #503 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Üremenin daha iyi olması için bir - iki tatlı kaşığı toz şeker katıp, fırının içine yerleştirdikten sonra üzerine mevsimine az bir şey örtü koyuyorum. Yazın bir şey koymadan ve fırını ısıtmadan da oluyor. Ancak havalar serinleyince 50-60 derecede az ısıttıktan sonra koyup fırını kapatıyor ve güzel örtüyorum. 6-8 saat sonra çıkarıp ağzını az açık bırakarak buzdolabında bekletiyorum. Bu arada mayalarken elimde varsa biraz probiyotik yoğurtlardan ekliyorum. Küçük kaselerde satılanlardan, bununla mayalayınca daha cıvık oluyor ve çocuklar sevmiyor ama tabi daha faydalı. |
16-10-2014, 16:27 | #504 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Aşırı deredece sulanan yoğurdun suyunu dökmek zorunda kaldım ve dün öylece buzdolabına attım. Hatta bide unuttum Şimdi başlığı görünce gidip tadına ve kıvamına baktım. Oldukça tatlı ve kıvamı cıvık oldu ama olsun. Haftaya bi daha deneyeceğim, hemde ev yoğurduyla mayalamış olacağım |
16-10-2014, 21:23 | #505 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Alıntı:
|
|
17-10-2014, 08:03 | #506 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 285
|
Sakın pes etmeyin. Marketten alınmış yoğurtla mayalanan yoğurt başta kıvam olarak sulu ve cıvık kalıyor. Her seferinde mayaladığınız yoğurdu kabından tek taraflı alıp, dokunmadığınız kısmın suyunu iyice bırakmasını ve kıvama gelmesini sağlayın. Maya olarak da bu kısmı kullanın. İlk başta mayalık yoğurdu bolca kullanın. Sabrederseniz 5-6 mayalama sonrasında yoğurdun kıvamının düzeldiğini göreceksiniz. Usul olarak: marketten aldığım günlük sütü serçe parmağımı hafifçe yakacak kadar ısıtıyorum (asla kaynatılmayacak); mayalık yoğurdu ısıttığım sütle azar azar sulandırıyorum, böylece sütün kesilme ihtimalini ortadan kaldırıyorum; sütle sulandırılmış mayayı yavaşça süte eklerken iyice karıştırıyorum; kabın ağzını kapatıp, ısısını koruyacak şekilde güzelce örtü vs ile sarıyorum; yaklaşık 2 saat sonra kontrol ediyorum; tutmuşsa (ki mayanız iyiyse genelde bu süre yoğurdun tutması için yeterli) kabın kapağını açıp dolaba koyuyorum (tutmamışsa sarıp beklemeye devam); 7-8 saat sonra da kapağını kapatıyorum. Yazınca çok zor gibi geldi ama inanın yapması yazmasından daha kolay |
19-11-2014, 14:36 | #507 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Aynen söylediğiniz gibi oldu, teşekkür ederim Her çarşamba sütçü geliyor ve ben 2 litr sütle muhteşem yoğurtlar yapmaya başladım Şuanda da sütün biraz soğumasını beklemekteyim. |
20-11-2014, 08:10 | #508 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Bizim evin süt prosedürü..
Sütçünün geldiğine dair korna sesi duyulur ve balkondan bakılarak teyit edilir, 5 Lt’lik kab ile süt alınır, kaynatılıp soğutulduktan sonra buzdolabında birkaç gün bırakılır. Siz 1 günden fazla bırakmayın bizim işgüzarlığımız. Süt dolaptan çıkarılıp üzerindeki kaymak kısmı tencere kenarından bıçak yardımı ile ayrıldıktan sonra dikkatli bir şekilde alınır. Bir kaselik kahvaltılık veya tatlı üstü servislik kaymak elde edilmiş olur. Yoğurt kabı olarak 12 kişilik porselen yemek takımının, porselen çorba servis tenceresi veya topraktan yapılma içi sırlanmış Güveç alınıp 2 kg’ lık süt güvece konulup ocak üstüne konulup sütün ısıtılması sağlanır.(siz porseleni ocağa koyup ta çatlatmayın sütü başka kapta ısıtıp koyun) Süt ısısı için küçük parmak süte sokulup 6-7 saniye kadar ısının iyice algılandığı zaman istenen ısı sağlanmış olur. Hani derler ya kulak memesi kıvamında, siz bu ısıyı anlayamıyorsanız ateş ölçmek için kullanılan dijital bir derece ile de 40-41 derece arasını uygun olur. Bir tepsi içine havlu konulup sut kabı ortaya oturtulur, kaseye konulan 2 kaşık dolusu koyu yoğurt, 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker katılıp, ısıtılmış sütten kaşık kaşık konulup ayran kıvamına getirilir, Güvecin kenarından dökülüp kaşıkla 1-2 defa karıştırılıp güvecin üzeri gözenekli bir süzgeç türü madde ile kapatılıp üzerine de havlunun uçları örtülür. Birkaç kalın örtü daha üzeri örtülerek ısının muhafazası sağlanır. Mayalanma esnasında oluşan buharlaşma gözeneklerden çıkıp havlu tarafından emilir. 3,5-4 saat sora yoğurdunuz mayalanmıştır. Örtülerden kurtarıp tamamen soğuyana kadar acık bekletilip sonra ağzı acık veya kapalı şekilde dolaba kaldırabilirsiniz. Bir gün sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Yoğurt üstü sulu olması durumunda kaşık sırtı ile hafif bastırıp kaşığa dolan suyu bardakta biriktirip içebilirsiniz. Çok faydalıdır. Böylece daha yoğun bir yoğurt elde edilmiş olur. Diğer bir yöntemde temiz olduğuna inandığınız küçük boy pamuklu havlu mutfak bezlerini yıkadıktan sonra yoğurt üzerine serip suyunu çektirebilirsiniz. Kalan sütün 2 lt’ lik kısmı ılıtılıp kefir mayalanır. Kalan 1 litre süt, içim olarak veya tatlı işlerinde kullanılır.. Maya için, yoğurdun üst tabakasındaki kaymaklı kısmı sıyrılıp bir kavanoz içinde buzluğa konulup kullanmadan 3-4 saat önce çıkarılıp kullanılırsa bundan yapılan yoğurt daha kıvamlı olur.Kolay gelsin.. Düzenleyen dostca : 20-11-2014 saat 19:37 Neden: Resim ekleme |
22-08-2015, 13:43 | #509 |
Ağaç Dostu
|
Mutlaka buralarda bir yerde zaten tarifi vardır. Evde probiyotik yoğurt yaptım. Maya olarak da 2 bardak Activia kullandım. İşlemi porselen kapta evdeki fırında gerçekleştirdim. 24 saatte olduğunu ve sütü hiç kaynatmadığımı da eklemem lazım. Ev yoğurdu mayasıyla yapacaktım ama ekşi tadından hoşlanmıyorum. Nefis oldu, önemli olan da bu. |
22-08-2015, 17:48 | #510 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Alıntı:
|
|
Etiketler |
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası |
|
|