12-06-2007, 09:05 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kırmızı Lahana Turşusu
Baslikta yazdigimiz gibi bizim bilmedigimiz bir lezzete sahip olan bu tursunun asil kullanimi, et sosis kizartmalarinda tabakta bir renk ve tad cesnisi vermesi acisindan genis yer buluyor. Malum sebze (orta boy icin verilen bir tariftir) dis kuru pis yapraklari temizlenerek rendelenir. Kök baglanti kismi sert olacagindan biraz dikkatle bu arada elinizi de rendelemeden, rendelenmis lahanalara 2 adet soyulmus ve gene rendelenmis elma ile harmanlanir, bu karisima hic su konulmaz, bunun yerine 1 bardak beyaz sarap, ve 15 kadar karanfil ve 1 cay kasigi toz tarcin 3veya tatli severliginize göre 5 yemek kasigi seker ile lahana yumusayincaya kadar pisirilir.. Asil yemek yanina güzel renk ve tadi ile destek veren tursuya (sauerkraut) deniliyor. erhan |
12-06-2007, 09:10 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Benim kullandığım bir tarif: Bir adet kırmızı lahana temizlenir. Boylamasına ikiye bölünür. 2-3 mm kalınlığında keskin bir bıçak ile kıyılır. Bıçak kör ise o kadar ince kıyamazsınız. Genişçe bir kaba konulur. üstünü örtecek kadar sirke ve 2-3 diş sarımsak eklenir. 15 gün bekledikten sonra tüketime hazırdır. Izgaranın yanında garnitür olarak veya mevsim salataya bir miktar katılarak kullanılır. |
12-06-2007, 09:26 | #3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
12-06-2007, 12:06 | #4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de Todor'unkini tercih ediyorum. Eşim yapıyor, tarif aynı ancak, kıydıktan sonra bol tuz ile ovuyor. Kaynar su ile yıkadıktan sonra limon, sirke, sarmısak ekliyor. En son zeytinyağı katıyor. Bu şekilde yapılırsa hem daha gevrek oluyor hem de nefis bir renk ve su yapıyor. Soğuduktan sonra hemen yenilebiliyor. dolaptada uzun süre bozulmadan kalıyor. Bilhassa çoban salataya katılması çok ayrı bir lezzet veriyor. |
|
12-06-2007, 12:38 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar bu bilgileri bizim ile paylaştığınız için teşekkür ederim. Erhan bey konu açmadan önce forumu dolaşıp, aynı konunun olup olmadığına veya açacağınız konuya uygun bir başlık olup olmadığına bakınız. Bu konuyu "turşu yapımları" başlığı altında yayınlayarak, turşu arşivimizi genişletebiliriz, sevgilerimle |
12-06-2007, 14:33 | #6 |
Çiçeksever
Giriş Tarihi: 13-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 140
|
Ben TODOR'un tarifi gibi yapıyorum. Bütün salatalara ilave ediyorum. Besi değeri de çok yüksek üstelik. |
13-06-2007, 08:22 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Fidancıcım, diyetlerde turşu önerilmez, çünkü vücutta su toplanması yapar turşudaki tuz. Bu yüzden söyledikleri ve yaptıkları tutmayan insanlara kullanılan atasözümüz, madem diyet yapıyorsun, neden tuz oranı yüksek olan bir besini tüketiyorsun anlamına gelir Lahana yerine salatalık **** biber turşusu da denilebilirdi, önemli olan kahana değil, turşu ve tuz |
13-06-2007, 08:30 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
|
Şu bizim güzel atasözlerimiz ve deyimlerimizin bizlere anlattıklarını bir anlayabilsek inanın çok az sorunumuz kalırdı. Aslında ortada sorun falanda kalmazdı ufak bir iki pürüz diyelim. |
18-06-2007, 13:03 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Basta da yazdigim gibi, bu bizim alisik olmadigimiz bir lezzet, bir tursu.. Bizim evdeki tursudan memnun hayatimi sürdürüyorum diyenler icin degil, icindeki karanfil tarcin seker elma ve kirmizi lahanayi bir arada düsünmek ve ona göre davranmak lazim, herkesin bildigi tursuyu yazacak olduktan sonra, burda yazmanin anlami yok bence, yeni lezzetlere kapilarin acilmasi lazim degil mi sizce.. |
|
|