agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2007, 09:05   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-05-2007
Şehir: yurtdisi
Mesajlar: 146
Galeri: 24
Kırmızı Lahana Turşusu

Baslikta yazdigimiz gibi bizim bilmedigimiz bir lezzete sahip olan bu tursunun asil kullanimi, et sosis kizartmalarinda tabakta bir renk ve tad cesnisi vermesi acisindan genis yer buluyor. Malum sebze (orta boy icin verilen bir tariftir) dis kuru pis yapraklari temizlenerek rendelenir. Kök baglanti kismi sert olacagindan biraz dikkatle bu arada elinizi de rendelemeden, rendelenmis lahanalara 2 adet soyulmus ve gene rendelenmis elma ile harmanlanir, bu karisima hic su konulmaz, bunun yerine 1 bardak beyaz sarap, ve 15 kadar karanfil ve 1 cay kasigi toz tarcin 3veya tatli severliginize göre 5 yemek kasigi seker ile lahana yumusayincaya kadar pisirilir.. Asil yemek yanina güzel renk ve tadi ile destek veren tursuya (sauerkraut) deniliyor.
erhan

 
erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2007, 09:10   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,932
Galeri: 29
Benim kullandığım bir tarif:

Bir adet kırmızı lahana temizlenir.
Boylamasına ikiye bölünür.
2-3 mm kalınlığında keskin bir bıçak ile kıyılır. Bıçak kör ise o kadar ince kıyamazsınız.
Genişçe bir kaba konulur.
üstünü örtecek kadar sirke ve 2-3 diş sarımsak eklenir.
15 gün bekledikten sonra tüketime hazırdır.

Izgaranın yanında garnitür olarak veya mevsim salataya bir miktar katılarak kullanılır.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2007, 09:26   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-05-2007
Şehir: yurtdisi
Mesajlar: 146
Galeri: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Benim kullandığım bir tarif:

Bir adet kırmızı lahana temizlenir.
Boylamasına ikiye bölünür.
2-3 mm kalınlığında keskin bir bıçak ile kıyılır. Bıçak kör ise o kadar ince kıyamazsınız.
Genişçe bir kaba konulur.
üstünü örtecek kadar sirke ve 2-3 diş sarımsak eklenir.
15 gün bekledikten sonra tüketime hazırdır.

Izgaranın yanında garnitür olarak veya mevsim salataya bir miktar katılarak kullanılır.
Sizin tarif 2 haftalik, benim tarifte lahana piser günlük tüketilir, sirke sarmisak yok ama metaryel ayni kirmizi lahana, beyaz lahana icin sauerkraut da yazilmis bir forumda gördüm aslina uygun yazilmamisti hangi forum adresini bilmiyorum ama benim yazdigim orjinal alman mutfak bilgisidir. saygilar

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2007, 12:06   #4
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Benim kullandığım bir tarif:

Bir adet kırmızı lahana temizlenir.
Boylamasına ikiye bölünür.
2-3 mm kalınlığında keskin bir bıçak ile kıyılır. Bıçak kör ise o kadar ince kıyamazsınız.
Genişçe bir kaba konulur.
üstünü örtecek kadar sirke ve 2-3 diş sarımsak eklenir.
15 gün bekledikten sonra tüketime hazırdır.

Izgaranın yanında garnitür olarak veya mevsim salataya bir miktar katılarak kullanılır.
erhan62 seninkini Almanlar seviyor.
Ben de Todor'unkini tercih ediyorum.

Eşim yapıyor, tarif aynı ancak, kıydıktan sonra bol tuz ile ovuyor. Kaynar su ile yıkadıktan sonra limon, sirke, sarmısak ekliyor. En son zeytinyağı katıyor.
Bu şekilde yapılırsa hem daha gevrek oluyor hem de nefis bir renk ve su yapıyor. Soğuduktan sonra hemen yenilebiliyor. dolaptada uzun süre bozulmadan kalıyor.

Bilhassa çoban salataya katılması çok ayrı bir lezzet veriyor.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2007, 12:38   #5
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Arkadaşlar bu bilgileri bizim ile paylaştığınız için teşekkür ederim. Erhan bey konu açmadan önce forumu dolaşıp, aynı konunun olup olmadığına veya açacağınız konuya uygun bir başlık olup olmadığına bakınız. Bu konuyu "turşu yapımları" başlığı altında yayınlayarak, turşu arşivimizi genişletebiliriz, sevgilerimle

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2007, 14:33   #6
Çiçeksever
 
cyucel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 140
Ben TODOR'un tarifi gibi yapıyorum. Bütün salatalara ilave ediyorum. Besi değeri de çok yüksek üstelik.

cyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2007, 19:16   #7
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Yeri gelmişken sorayım: İnsanlar neden, Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu demişler? bileniniz var mı?

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 08:22   #8
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Fidancıcım, diyetlerde turşu önerilmez, çünkü vücutta su toplanması yapar turşudaki tuz. Bu yüzden söyledikleri ve yaptıkları tutmayan insanlara kullanılan atasözümüz, madem diyet yapıyorsun, neden tuz oranı yüksek olan bir besini tüketiyorsun anlamına gelir

Lahana yerine salatalık **** biber turşusu da denilebilirdi, önemli olan kahana değil, turşu ve tuz

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 08:30   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Şu bizim güzel atasözlerimiz ve deyimlerimizin bizlere anlattıklarını bir anlayabilsek inanın çok az sorunumuz kalırdı. Aslında ortada sorun falanda kalmazdı ufak bir iki pürüz diyelim.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 11:09   #10
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Todor'un tarifi turşu, bizim evde de eksik olmaz, harika bir şey

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 19:51   #11
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Teşekkür ediyorum Penelophe cevap için

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2007, 13:03   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-05-2007
Şehir: yurtdisi
Mesajlar: 146
Galeri: 24
Basta da yazdigim gibi, bu bizim alisik olmadigimiz bir lezzet, bir tursu..
Bizim evdeki tursudan memnun hayatimi sürdürüyorum diyenler icin degil, icindeki karanfil tarcin seker elma ve kirmizi lahanayi bir arada düsünmek ve ona göre davranmak lazim, herkesin bildigi tursuyu yazacak olduktan sonra, burda yazmanin anlami yok bence, yeni lezzetlere kapilarin acilmasi lazim degil mi sizce..

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019