21-09-2017, 17:34 | #61 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Ben de evde yaptığım kefiri süzerek altında biriken su ile laktofermente turşu kurdum. 3. günde sararmalar başlayınca bugün bir de küçük kavanoz pancar yaptım. Bakalım nasıl olacak, merakla bekliyorum |
21-09-2017, 17:45 | #62 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
21-09-2017, 18:21 | #63 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Turşuyu kurduğum günden beri 3.kez ölçüm yaptım. Hep 3-4 aralığındaki renk çıkıyor. |
28-09-2017, 12:40 | #64 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
2 haftada yeme kıvamına gelmişler. Resim yok ama anlatayım biraz))Renk piyasadakiler gibi değil, sirkede yapılan turşu gibi. Gevreklik kullanılan malzemeye bağlı biraz da. Biz kornişon salatalıktan pek bir şey anlamadığımız için bildik hıyarların tombulca, bağ bozumu hallerini yaparız sürekli. Tabii ki kornişonlar gibi gevrek olmuyor. (Üstelik çıtır çıtır olsun diye dünya kadar da asma yaprağı koymuştuk. ) Görsellik pek bir şey ifade etmese de lezzet konusunda söylenecek hem çok şey var hem hiç bir şey yok) Böyle lezzetli turşuyu en son ne zaman yedik hatırlamıyorum. İyi ki ilk yaptığımız ( içine limon tuzu konmuştu) salamura suyunu döküp yeniden kurmuşuz. İçine bir gram limon, limon tuzu veya sirke koymadık ama konmuş gibi ekşilik oluşmuş. Yok böyle bir lezzet. Herkese şiddetle tavsiye edilir. Yeri gelmişken laktik asit bakterileri sürek avında bizlere yol gösteren, her sorumuza bıkıp usanmadan cevap veren Sn MeyveliTepe' ye şükranlarımızı sunarız. Sayenizde nefis bir turşu yaptık ve tüketmeye başladık. Darısı diğer forumdaşların başına... Düzenleyen Lonicera : 28-09-2017 saat 14:25 |
28-09-2017, 13:37 | #66 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sıcaklar geçmeden, turşuluklar tükenmeden ısla pirinci derim hemen.) |
07-10-2017, 13:12 | #67 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Turşu olunca tuzun fazla olan kısmı gitmiş yerine yenilebilir lezzette, rahatsız edici olmayan bir tuz oranı kalmış oluyor. Köyde iki yıldır keçi peyniri hazırlamayı öğrendim, yumurta testini peynir suyunda kullanıyorum dehşet tuzlu bir şey oluyor, çoraktan da öte. Peynirler olduktan sonra tuz tadının gitmesi için bir gece önceden suda bekletmek gerekiyor. Aynı şeyi turşu için de düşününce çorak tat ürküttü açıkçası, çoluk çocuk da yiyecek sonuçta. Az önce turşu malzemelerini hazırladım, bakterilerim ve ben de hazırız, cevabınızı bekliyoruz. |
|
07-10-2017, 13:26 | #68 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Biz de yıllardır turşumuzu yumurta testine tabi tutarak hazırladığımız salamura suyu ile kendimiz kurarız, şimdiye kadar hiç tuz sorunu yaşamadık. Zaten bu yumurta testi çok kalıplaşmış bir yöntem. Yumurta tuz eritilmiş salamura suyuna atıldığında ne üst ne alt, kabın tam ortasında duracak. Bu arada yumurtanın taze olması da önemli. Bayat olursa zaten tuz koymadan duba gibi üste çıkar. Aslında en güzeli şundan bir tane alıp kadar en doğru şekilde ölçüp ona göre yapmak. |
07-10-2017, 14:08 | #69 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Turşularda tuz oranı fermantasyonun sağlıklı ve olması gerektiği gibi yürümesi için çok önemlidir. Olması gereken tuz oranı hıyar turşusunda %3, lahana turşusunda %2,5. Bunu kavanoza koyduğunuz sebze + su ağırlığından yola çıkarak hesaplamalısınız. |
08-10-2017, 13:57 | #72 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Alıntı:
Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak |
|
09-10-2017, 19:21 | #73 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Biz de okulda sadece (küçük salatalıklar,biber, yeşil domates) gibi taze sebze ve tuzlu su ile turşu yapmıştık. Benim malzemem taze yeşil biberdi. Bu turşu tenekede yapılan suyu içilebilen, nefis bir teneke turşusu idi. Tarif: Yıkanmış biberler tenekeye doldurulur, aralarına doğranmış sarımsak atılır, bir dilim ekmek içi konur, üzerine üzüm filizi yerleştirilir. Sebzelerin üzerini dolduracak ölçüdeki ölçülü suda, (10 lt.suya/ 300 gr tuz) ölçeğine göre tuz eritilir, hazırlanan tuzlu su, tenekeye, sebzelerin üzerine boşaltılır. 24 saat geçtikten sonra kapağı sıkıca kapatılır (lehimletmiştik). Bir buçuk ay teneke her gün bir kez sallanır. Elimdeki yazılı tarif bu. O zaman tuzlu gelmemiş olsa da, şimdi bana bu tuz oranı hâlâ çok fazla görünüyor. Düzenleyen s.toprak : 10-10-2017 saat 11:45 Neden: Tarifdeki hataları düzeltmek. |
09-10-2017, 19:27 | #74 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
|
|
09-10-2017, 21:30 | #75 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
İki ayrı tarif vermişsiniz (ikincisi Sebahattin Sargın'ın tarifi). İlkinde %10 tuz, ikincisinde %2,5 (lahana için). İlk tarifteki %10 tuz anormal yüksek. İkincideki %2,5 lahana için doğru oran. |
10-10-2017, 11:11 | #76 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
2- Akşamdan bu yana tuz/su oranının 1/ 10 olmasının imkansızlığını, tuzun bu kadar fazla olmaması gerektiğini düşünürken defterimi buldum, başka hatalarım da olmuş, üzgünüm, düzeltiyorum. |
|
17-11-2017, 12:43 | #77 |
agaclar.net
|
|
20-11-2017, 15:31 | #78 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Düzenek aynı |
10-12-2018, 15:59 | #79 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-10-2018
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
|
Sirke olmadan o tadı güzel bir şekilde verir mi bilemedim :/ Vitamini sirkesinde |
12-12-2018, 13:05 | #80 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Ben hayatım boyunca bir kere turşu kurdum olmadı ve vazgeçtim. Hep başkalarının kurduğu turşuları aldım "bana" çok tuzlu geldi yiyemedim. Bir kaç yıldır fermente yiyecekler hakkında yazılanlar sürekli önüme çıkıyor ya. Fermente yiyecek nedir madem bu kadar faydalı yapayım bari diye araştırdım. Bir kitap önermişler aldım. Pazara gittim birer kilo kornişon ve kelek aldım. ( bu kadar az aldığıma çooook pişmanım) Başkalarının büyük kavanozlara yaptıkları turşuların üzerinde beyaz kef görüp öyle olunca yiyemediğim için ( tamamen psikolojik) 450 gramlık kavanozları sterilize ettim. Kelekleri doğradım, kornişonları bütün bütün koydum kavanozlara. Aralara sarmısak, kişniş tohumu, hardal tohumu, ardıç tohumu koydum. 1 litreye 40 Gr tuz koyulacak demişler bu ölçüye göre turşu suyu hazırladım. kelekleri ve kornişonları sıkı sıkı yerleştirdiğim kavanozlara turşu suyunu ekledikten sonra biraz da evdeki kefirden ekledim.( Yarım kahve fincanı) en üste asma yaprağı ve ağırlık koyup kapaklarını hafifçe kapatarak fermente sürecini beklemeye başladım. fermentasyon hemen başladı. kornişonların ve keleklerin renkleri değiştiğinde kavanozların kapaklarını sıkı, sıkı kapatarak buzdolabına kaldırdım. 20-25 gün sonra yemeye başladık kısa zamanda da tükettik. Bu yıl ev yapımı sirkem olmadığı yaptıklarımda yetişmediği için sirkeli turşu yapıp farkı göremedim ama seneye hazırlığım şimdiden tamam. Elma sirkem oluyor. Seneye her iki türlüsünü de yapacağım. Bakalım tat konusunda fark olacak mı? Not: 1 litre suya 40 GR tuz "bana" tuzlu geldi. Seneye daha az tuz koymaya niyet ediyorum 1 litreye 30 Gr. Bu konuda bilgisi olan yazarsa sevinirim. Saygılar |
12-12-2018, 13:23 | #81 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Alıntı:
1 litre suya 2-2.5 yemek kaşığı tuz konuyor. |
|
12-12-2018, 14:23 | #82 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Cevapladığınız için teşekkür ederim.. Mesajınızı okuyunca kalkıp dijital terazide 2-2,5 yemek kaşığı tuz ne kadar oluyor diye baktım. 50 Gramı geçti. En iyisi biraz salatalık alıp 2 kavanoz fermente turşu kurmak. Birisini 1 litreye 30 Gr diğerini 40 Gr tuzla yapmak. Deneye yanıla kendi damak zevkime uygun olanı bulmak. |
12-12-2018, 22:12 | #83 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Salatalık turşusunda fermentasyonun düzgün yürüyebilmesi için gereken ideal tuz oranı %3. Ancak bu oran sadece salamura suyunun değil, salatalıklar + suyun toplam ağırlığına göre hesaplanıp tartılacak. Bir çok kişi sağlık nedenleriyle daha az tuzlu gıdalar almak istiyor. Bunun arkasındaki belirleyici neden tuzdaki sodyumun fazlasının zararlı olmasındandır. Öte yandan salamura hazırlanarak fermente edilen gıdalarda tuz miktarını olması gereken ideal ölçüden daha az tutmak da fermantasyonun yolunda gitmemesine, fermente edilenlerin bozulmasına, yumuşamasına hatta çürümesine sebep olur. Buna karşı şöyle bir şey önerebilirim. Bildiğimiz tuz sodyum klorürdür. Salamurada tuzun tamamını sodyum tuzu olarak kullanmak yerine, çok az bir miktar kalsiyum tuzu (%0,5 - salamuradaki gıdanın sert kalmasını sağlar - kalsiyum klorür), kalan tuzun da yarısını sodyum tuzu, diğer yarısını da potasyum tuzu (potasyum klorür) kullanmak, toplam tuz oranını azaltmamakla beraber, sodyum miktarını yarıdan fazla azaltır. Sodyumun aksine, potasyum ve kalsiyumun sağlığa zararlı etkisi yoktur. Potasyum tuzu ile sodyum tuzunun tadları hemen hemen aynıdır. Kalsiyum tuzunun tadı biraz farklıdır, bu yüzden oranı düşük olmalıdır. |
17-12-2018, 20:53 | #84 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Alıntı:
|
|
17-12-2018, 21:13 | #85 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
Gıda kodunda olması yeterli, herhangi bir marka olabilir. |
|
18-12-2018, 08:10 | #86 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 184
|
Annem de büyükannelerim de turşuya sadece kaya tuzu, sarmısak ve tuz koyarlardı. Ben de onlardan öyle gördüm, öyle yaptım. Sıcak bir yerde olursa 15 günde soğuğa koyarsanız 1 ayda turşu kıvamını bulur. Hele bir de bol soğanla kavurdunuz mu yanına çaydan başka birşeye gerek kalmaz. |
18-12-2018, 11:28 | #87 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Teşekkür ederim. |
18-12-2018, 17:42 | #88 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 137
|
Ben bu turşuyu 2 yıldır yapıyorum. Her bir litreye 2.5 corba kaşığı tuz, 5 lt lik kavanoza bir baş sarımsak, asma yaprağı kullanıyorum. Ekmek mayasıylada yaptım. En çok bioform du sanırım..bakteri şaseyle yaptım. Bakteriyi bir bardak ılık suyun içine esmer şeker katarak koyup...2/3 saat bekletip ekledim. Kimi zaman salatalıkların içinin boşalması can sıkıyor. Havada almıyor..mevsimi olmadığı içinmi oluyor anlamadım. Fikri olanların paylaşmasını dilerim. |
26-12-2018, 22:25 | #89 |
Ağaç Dostu
|
Evde salatalık turşusunu senelerdir ben yapardım. Tuz, limon ve sarımsak ile. Turşunun tadına bakan herkes hayran kalırdı. Ancak son 2 yıl aynı yöntemle yaptığım turşuların içi boşalınca, bu yıl turşu yapmama kararı aldım. Sanırım market ya da pazardan temin ettiğimiz yeni nesil salatalıklar pek turşu kurulmasına olanak vermiyor. Ankara/Çubuk menşeyli hazır turşu almaya başladım. Hem çok daha ekonomik hem de aradığım tat ve lezzetti aldığım için turşu işine son verme kararı aldım. |
29-04-2023, 13:42 | #90 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-04-2023
Şehir: Aydın
Mesajlar: 5
|
|
|
|