17-07-2009, 19:53 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kış için hazırlanacaklar
Geçenlerde bir sabah Coyote telefon etmişti. "N'apıyorsun" diye sordu, "reçellik çilek ayıklıyorum" dedim. Aynı gün akşamüzeri yine aradı, mutat "n'apıyorsun" sorusu. Bu kez dondurucuya koymak için fasulye ayıklıyordum. Bunu böyle söyleyince ikimiz birden benle epeyce bir dalga geçmiştik. Sonra düşündüm ki yılın bu zamanlarında benim çok fazla işim oluyor. Sürekli kış için bir şeyler hazırlamak durumundayım. Reçeller, konserveler, salçalar, kurutmalıklar (özellikle domates ve fasulye kurutuyorum ben) vb. Bu arada aklıma gelmeyenler oluyor. Düşündüm ki, bu başlıkta birbirimize hatırlatma yapabiliriz Bugün pazarda muhteşem güzellikte yeşillikler vardı. Çok güzel nane ve kekikler vardı. Kurutmak amacıyla bir demet de kekik aldım. (Evdeki kekiklerim (evet artık ben de Ferihacım sayesinde kekik yetiştirebiliyorum) daha kopartılacak duruma gelemediler, gelecek yıla umarım kendiminkileri kuruturum). Yıkadıktan sonra salatalarda ve sabah kahvaltılarında kullanmak üzere zeytinyağını kekiklemek aklıma geldi. Hemen bir kavanozun içerisine 2-3 dal kekik, bir çay kaşığı kadar tane karabiber ve 3-4 diş de sarımsak atıp üzerine zeytinyağ doldurdum. Ağzını kapatıp aromasını alana kadar bekleteceğim sonra zeytinyağ şişesine aktaracağım. Yalnız bir süre sonra sarımsağı içinden çıkartacağım çünkü fazla durduğu zaman tadını bozuyor. |
21-07-2009, 12:26 | #2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 17
|
Selam KIş için kırmızı capya biber (**** yağlık biber de derler) közlemek istiyorum.En bol ve ucuz olduğu zaman ne zamandır acaba?Şimdi zamanı mıdır? Yoksa biraz daha beklemek lazım mı? Cevap için şimdiden teşekkürler |
31-07-2009, 13:06 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2009
Şehir: k.maraş
Mesajlar: 3,132
|
Merhaba sevgili arkadaşlar. Sevgili nevsune arkadaşımızın dediyi gibi kışa hazırlıkla başladı. Bizde burda herşeyimizi kendimiz yapariz. reçeller nane patlıcan kurusu biber kurusu. Biber salçası domates salçası ve Bizim burda somktan ekşi yaparız. vesayire şeyler. |
01-08-2009, 15:31 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar başlık süper olmuş. İhtiyaca binaen, bildiklerimi paylaşmak isterim. Ben kış için domatesin kabuğunu soyup rendeleyip buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıyorum. Ucuzken alınıp bu şekilde saklandığında hem kışın yaz sebzesi yemiş oluyorsunuz hem de dünyanın parasını vermemiş oluyorsunuz domatese. Semiz otu alıp haşlayıp soğutup buzdolabı poşetine koyup yine buzluğa. Bu arada, annem dolmalık patlıcanın içini çıkardığında çıkan içi atmıyor, kurutup kaldırıyor, kışın o içi haşlayıp, yağlayıp üzerine de sarımsaklı yoğurt koyduğunuzda harika bir yardımcı yemek ortaya çıkıyor. Boş bir zamanınızda oturup akşama kadar yapacağınız mantıları fırınlayıp kızarttıktan sonra yine buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya atabilirsiniz. Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 01-08-2009 saat 17:49 |
01-08-2009, 17:46 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Kitap adı: Erzak Dolabı Hazırlayan: Zerrin Sert Bu kitaptaki konu başlıklarını yazayım, hazırlanabilecekleri hatırlamak kolay olur: Tarhanalar Erişteler Salçalar Konserveler Turşular Salamuralar Reçeller ve marmelatlar Dondurulmuş gıdalar Tatlandırıcılar Kahvaltılıklar Sebze ve meyve kuruları Şuruplar-şerbetler Vakit buldukça bunlara ait alt başlıkları da eklerim. |
01-08-2009, 18:49 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Nevsuneciğim. Eşimin askerliği dolayısıyla bende 1 yıl Ankara'da kalmıştım. Orada şahit oldum kış hazırlıklarına. Malum biz Akdeniz Bölgesindeyiz. Burada her mevsim herşey taze olarak bulunuyor kar,kış kıyamet olmadığı için. Burda bizde kış hazırlığı yapıyoruz. Turşu kuruyoruz,domates-biber salçası yapıyoruz,yeşil zeytin kırıp kuruyoruz,bağ yapraklarını salamura ve petşişelere koyuyoruz,reçellerimizi hazırlıyoruz,yarma buğdaydan(döğme)sütlü-yoğurtlu tarhana yapıyoruz,nar ekşisi kaynatıyoruz,pekmez yapılıyor,peynirler kışlık hazırlanıyor,bazı sebzeler kurutuluyor(fasulye,dolmalık biber,patlıcan,nane),bazıları derin dondurucuya atılıyor. Bizim hazırlıklar kışlık yerlere göre devede kulak kalır. Ankara'da maydonoza kadar kurutuyorlar. Erişteler hazırlanıyor,patates-soğanlar çuvallarla istifleniyor,ayçiçeği(çekirdek) bile çuvallarla saklanıyor. Her arkadaş kendi yöresinin kış hazırlıklarını tariflerle anlatırsa bizde değişik bilgiler edinir,tariflerden faydalanırız. |
01-08-2009, 20:05 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 205
|
annemlerin yazlık bahçesinde yetişen bir çok şey tüm aile eşrafına yetiyor şükürler olsun... bu yaz olan meyvelerden reçeller kompostolar yapıldı (kiraz-ahududu-vişne-kayısı) domates ve biler salçası tarhana turşu. dondurucuya atılan bir takım sebzeler fasülye,bezelye gibi... |
01-08-2009, 23:12 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Benim kış için yapacaklarım: -Kışlık domates (Rende domatesi tuz ile kaynatıp kavanozda saklayarak yapılan) Önümüzdeki hafta iyi domates aramaya başlamak lazım. -Derin dondurucuda saklamak için barbunya. Kör olasıca hala pazarda bile 2,5-3 lira. Biraz daha ucuzlasın diye bekliyorum. -Taze ve pişmiş olarak derin dondurucuya koymak üzere etli kırmızı biber. -Derin dondurucuda saklamak için az şekerle çok kısa süre kaynatılmış şeftali kompostosu. Şu an aklıma gelenler bunlar |
02-08-2009, 00:33 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Ben annemin yaptıklarını yazayım. Dövme kurutur(sanırım kaynatıyor),Döve pilavı ve aşure için Birber,bamya,patlıcan kurutur domatesi beceremiyormuş Bunu yaz kış yapar Nohut kaynatıp buzluğa atar. Kırmızı etli biber buzluğa atar kesilip haşlanmış(biberli ekmek için özellikle) Süs biberi kurutur(Pul biberi yemeyiz) Kayısı,vişne,çilek,nektarin,turunç ve aklıma gelmeyen reçeller yapar büyük kavanozlara koyar.Turşu kuruyor bide.Erikten fasulyeye elmaya kadar turşusu olur. Yaprak basar.Yeşil zeytin basar bide bana kırdırır 1 çuval. Biber salçası yapıyorlar birde.Yaz sezonu ucuz kışın bulunmayan sebzeleride buzluha atar. Bu çabanın yazın yapılmasının bir sebebide yaylada teyzemlerle birlik olmaları ve yaylada çok taze meyve sebze bulunması. Tarhanayı bizim yöre fazla bilmez yapmazda. Pekmez ve nar ekşisi için her sene heveslenir fakat zor geliyor sanırım. |
02-08-2009, 07:50 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Bir de "Derin dondurucuda saklamak için az şekerle çok kısa süre kaynatılmış şeftali kompostosu. " tarifinizi net olarak alabilir miyiz? Şeftaliyi çok severim, bir deneyelim bakalım Kaç kilo şeftaliye ne kadar şeker gidiyor ve ne kadar süre kaynatılıyor? Bunun yanında şeftali kompostosunu derin dondurucuda nasıl muhafaza ediyorsunuz? Bahsettiğiniz kompostoyu kavanoza mı yoksa buzdolabı poşetine mi koyuyorsunuz? Bu komposto sulu mu yoksa susuz mu oluyor? Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 02-08-2009 saat 11:19 |
02-08-2009, 21:11 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Şeftali kompostosuna gelince. Ben de ilk kez bu yıl yapacağım. Tarifini aldığım büyüğümün ölçüyle falan arası yoktur. Göz kararı yapar. Anlattığı şu ''Şeftalileri soy, dörde böl. Diğelim dondurucuya dondurma kabında koyacaksın, kaba bir sıra diz, iki avuç şeker, tekrar şeftali, tekrar şeker, dolana kadar, sonra direk dondurucuya.'' Bu yumuşak şeftali için verdiği tarif. Eğer şeftaliler sertse uygun miktarda şekerle ocağa koyup deyim yerinde ise ''İki tıkırdadıp'' altını kapatmak gerekiyormuş. Soğuyunca dondurucuya. Onun tavsiye ettiği yumuşak şeftali ile yapılması. |
03-08-2009, 17:52 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
|
Valla bildiğime göre en ucuz ve lezzetli zamanı Ağustos ve Eylül ayları.Kışında dondurucudan çıkarttıp yemesi süper. |
04-08-2009, 10:15 | #15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim küçüklüğümde ailemizin bir bölümü; anneannem, dedem, dayımlar, kuzenlerim aynı apartmanda oturuyorduk. Evin arkasında sıralanmış kömürlüklerimiz vardı, üstlerine düzgün bir beton atılmış ve adına dam dediğimiz bir alan oluşturulmuştu. 5-6 basamaklı tahta bir merdivenle dama çıkılırdı. Hatta aradaki boşlukta koştururken kafama merdivenin paslı çivisi battığı için karnımdan koca tetanoz iğneleri yemiştim İşte, genelde çamaşır asmak için kullanılan bu alan anneannemin elinde kışlık erzak hazırlama ünitesine dönüştürülmüştü Anneannem göçtüğü toprakların alışkanlıklarını apartmanda dahi olsa yaşatmayı becermiş bir kadındı. Tarhana kurutmak, salça yapmak, turşular ve reçelliklerin hazırlanmasında damı kullanırdı. Benim çocukluğumun büyük bölümü damın üstünde geçmiştir, tarhana ovmakta anneannemin en büyük yardımcısıydım. Şimdi de yaptıklarım sağlıklı yaşamın bir parçası olmasının yanısıra sanki aile geleneğimizin az da olsa sürdürülmesi gibi nostaljik bir duygu. Benim damım yok ama ben de güneş alan tek bir pencereden dışarı çıkarttığım bir tepsiyle işlerimi halletmeye çalışıyorum |
|
07-09-2009, 23:09 | #16 |
Ağaç Dostu.
|
Ben değim yerindeyse herşeyi derin dondurucuya atanlardanım) Dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayıp sonrada poşetlerle dondurucuya koyarım. Kışın kolayca donuk halde doldurup pişiririm. Ayrıca taze fasulyelerimi de ısmarladım. Vişne, çilek, bezelye, mısır, barbunya, enginar, börülce, sivri biberler dondurucudaki yerlerini aldılar. Yakında ben de sıkışıp kalacağım orada diye korkuyorum. Bu arada biber salçamı ve doğranmış domates konservelerimi de yapıp yerleştirdim. Daha ne kaldı? Unutmamam lazım |
08-09-2009, 00:01 | #17 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 48
|
Alıntı:
|
|
13-09-2009, 20:06 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2009
Şehir: istanbul/kurtköy
Mesajlar: 131
|
merhaba ben'de kışlıklarımı hazırladım dondurucuya dolmalık ve sivri biber,taze fasulye,barbunya,bezelye,patlıcan,mısır,domates ve vişne koydum. 22 şişe konserve domates sosu yaptım 12şişe mürdüm eriğinden meyve suyu yaptım. bu yaz evde fazla durmadığım için ancak bunları yapabildim memleketten tarhanam,mantar konservem ve kabalak konservem gelecek |
14-09-2009, 10:14 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Benim de hazırlıklar bitti sayılır. Neler mi yaptım? Fasulye ve patlıcan konservesi, közlenmiş kırmızı biber sosları, çilek, böğürtlen, yabani incir, vişne, kaysı reçelleri, vişne suyu konsantresi, mürdüm eriği, can eriği ve yaz elması marmelatı, biber turşuları, soslu turşu, mor reyhan, dağ kekiği, nane, kırmızı biber, yeşil reyhan baharatlarımı kurutup kavanozladım, dağ çayı topladım, semiz otu ve fasulye haşlayıp derin dondurucuya attım, karnı yarıklık patlıcan ve kızarmış patlıcan ve biberler poşetleyip attım. Dolmalık biber, salatalık, patlıcan kuruttum, taze çökelek, dumas (süzülmüş yoğurt+kaymak karışımı), tereyağı aldım köyde kayınvalidemden, taze böğürtlen ve kiraz attım birkaç poşet, fasulye ve patlıcan içi ve yeşil biber kuruttum, sarmısaklarımı annem dikmişti önceden onları aldım, zeytinyağı sosladım, salça, sigara böreği sarıp stokladım, bulgur ve köftelik bulgur, kuru fasulye, nohut aldım köyden, semiz otu kuruttum, pekmez (üzüm ve dut) Kurban'da gittiğimde de un alacağım Çok güzel kepekli un oluyor. Domates rendeleyip poşetleyip derin dondurucuya attım. Kars'tan bal getireceğim (harika oluyor) Geriye kaldı mantı, kızılcık marmelatı, kornişon turşu ve kuşburnu marmelatı. Bu arada Ayşe Gül Hanım mısırı derin dondurucuya nasıl attınız tadı bozulmadı mı? Ben denemek için birkaç tane attım bir iki hafta sonra da çıkarıp haşladım tadı bozulmuştu. Acaba haşlanıp mı atılması gerekiyor? |
14-09-2009, 16:03 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2009
Şehir: istanbul/kurtköy
Mesajlar: 131
|
merhaba evet haşladım'da koydum. ben ilkdefa koyuyorum inşallah tadı değişmez. |
04-11-2009, 18:09 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-05-2009
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 72
|
arkadaşlar merhaba... ben de derin dondurucuyu dolduranlardanım bu yıl fazla ilgilenemedimsede bir şeyler derin dondurucuda yerini aldı. taze fasulyeler yemeklik ve kızartmalık olarak koyuldu. Taze mısır ve kompostalık eriklerde unutulmadı. bezelye, bizim buralarda tomara sapı derler ondan, patlıcan (karnıyarıklık ve musakkalık), mücverlik kabak rendeide bu yıl unutulmayanlar arasında. haa benim baş tacım tane fasulyeler. tam kurumamış tane fasulyeleri bir taşım kaynatıp soğuttuktan sonra yemeklik miktar kadar poşetleyip dondurucuya atıyorum. ve tabii karalahana. sarma yapacağım lahanalarımı da kolaylık olsun diye haşlayıp poşetle dondurucuya atıyorum. ayrıva fasulye turşusu ve domates turşusuda bu sene favorilerim arasında. bolca domates ve sivri biber doğarıp koydum ayrıca. tabi konservelerinide yaptım. bu sene yeni bir deneme olarakta domates, biber, patlıcan doğradım küp küp. hepsini biraz pişiridm aşağı almaya yakın sarmısak, acı biber, biraz tuz, bolcana sıvıyağ ekledim. biraz daha pişiridm. ve sıcak sıcak kavonozlarda konserve yaptım. bunu kahvaltılık olarak kullanacağım. ayrıca kırmızı biber közledim kavanozda konserve yaptım. tabi derin dondurucuyada doğranmış olarak bol miktarda koyuldu. bizim buralarda tarhana yapan pek yoktur. zaten iklim olarakta pek sebze kurutmaya veya tarhana kurutmaya uygun değil. pek yapılmaz. hep hazır alıyoruz ama ne kadar sağlıklı bilmem... ben özellikle çocuklara (3 ve 1,5 yaşlarında) ev yapımı diye yazan marketlerde satılanı alıyorum ama... aaa reçellerimi unuttum.çilek başta olmak üzere kızılcık ve incir reçeli yapabildim ancak. bu yıl ayvalarda yoktu köyde. bakalım onuda ilerleyen vakitlerde market ayvalarından yapacaz galiba |
05-07-2010, 23:31 | #23 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Semiz otunu alıp haşlayıp nasıl kullanıyorsunuz........ |
|
05-07-2010, 23:39 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
|
ilknurk sivribiberleri çiğden mi koyuyorsunuz .eğer öyle ise nasıl ve neiçin kullanıyorsunuz |
07-07-2010, 11:27 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 239
|
Merhaba arkadaşlar Kış için yaptığınız hazırlıklardan yazarmısınız? Mesela bamya, taze fasulye, kırmızı biber, patlıcan v.s. derin donrucuya atmadan önce nasıl yapıyorsunuz? Ayrıca domatesi kavanozda nasıl saklıyorsunuz? Ben hiç derin dondurucuya sebze koymadım. Bu yaz yapmak istiyorum. |
13-09-2015, 20:50 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Taze fasülye, kırmızı kapya biber ve patlıcan aldım bugün. Geçen yıl deneme amaçlı 2 kilo fasülyeye bolca domates rendeleyip, tencerede biraz öldürmüştüm, kışın gayet güzel yendi. Bende bu sene bolca fasülye alıp buzluga aynı şekilde attım. Kırmızı biberleri nasıl yapacağım konusunda kararsızım. Bi fırına atmayı düşünüyorum, diğer yandan tavada kavurup saklamak istiyorum. Sanırım tava daha iyi olur. Patlıcanı karnıyarıklık hazırlayacağım. Perşembe pazarından da domates alır koyarım. Domates dondurucuda çokta hoşuma gitmiyor ama kış domatesinden kat be kat iyidir yine. Üzüm yaprağı zamanını kaçırdım. Üzgünüm |
14-09-2015, 06:36 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 116
|
bizde biber tursularimizi kurduk domates konservelerimizi yaptik yemeye ömrümüz var mi bilinmez |
14-09-2015, 11:56 | #28 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Varsa linkini yazabilirsiniz yoksa sizin tarifi... |
|
22-07-2016, 19:27 | #29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2016
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 10
|
kışlık nane ve kekik kurutmaya başladım malum kış önemli |
|
|