06-09-2010, 20:51 | #1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-04-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 36
|
Kızılcık Tarhanası
Kızılcık tarhanası Bolu da çok yapılıyordu.Bolu lu arkadaşlar yardımcı olabilir.Benim bildiğim püre haline getirilen kızılcık un ile birlikte yoğurulur.Bir kaç gün bekletilir.Sonraki işlemler diğer tarhanada olduğu gibi. Özellikle soğuk algınlığı ve sindirim sistemi hastalıklarında çok olduğunu söylüyorlardı. |
06-09-2010, 22:06 | #2 |
agaclar.net
|
Burayı ancak gördüm Kızılcıkları yıkayıp, süzgeçe koyun. Üzerine bastırarak çekirdeklerini çıkartın. Süzgeçten suları alta akacağı için, bu işlemi yapmanız kolay olacaktır. Rondoda iyice parçalayın. Süzgeçten geçirin. Kabukları üstte kalacaktır. Ben kabukları da kullanmak istediğim için, onları toplayıp tekrar rondodan geçirip iyiçe parçaladım. Bu arada 1 kilo kızılcık için 15 kadar sarmısağı da ekledim. (rahat ezmek için, içine kızılcık püresinden de biraz ekledim) 1 Yemek kaşığı da tuz ekleyin. Tümünü aynı kapta birleştirin ve içine kaşıkla rahatça karıştıracağınız kadar un ekleyin. Bu sıvı bir hamur olsun anlamına gelmiyor. Sert ama kaşıkla karıştırabilecek kadar sert olsun demek istiyorum. Hergün birkaç kez karıştırarak 5-6 gün mayalanmasını sağlayın. Taze tarhana olarak tüketmek istediğim için kurutmadım. Bir kısmını kavanoza koydum. Bir kısmını porsiyonlara ayırıp buzluğa... Not: Sarmısaksız olarak da yapılıyormuş, tercih sizin... |
12-09-2012, 09:09 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Size farklı bir tarhana tarifi vermek isterim. Malum tarhananın en meşur olduğu memlekette yaşıyorum. ERGEN TARHANASI ben ilk defa burda gördüm bu tarhanayı. Çok ta şaşırdım. Böyle de tarhana mı olur demiştim. Tadını merak edince arkadaşım biraz getirdi ve pişirdi de. Diğer tarhanalardan biraz farklı pişiriliyor. Tadı ekşili bol sarımsak ta koyunca işkembe çorbasını andırmıştı bana tabi işkembe kokusu olmadan. Yapımı şöyle; mesela 4-5 kilo ergeni üzerine su gelmeyecek kadar suyla pişiriyoruz (çekirdeklerinden ayrılacak kadar yani). Bu malzemeyle unu alabilcek bir kabın içerisine unu (yani 2-3 kilo kadar) koyup ergeni ocaktan indirir indirmez kaynar kaynar unun üzerine döküp güzelce karıştırıyoruz. Bu biraz zor oluyor un sıcağı görünce yoğunlaşıyor ve zorluk çıkartıyor o yüzden. Bu hamur kıvamında olan malzeme (Oyun hmuru gibi görünüyor mor oyun hamuru) akşam karışıp sabah kurutuluyor. Kurutma işlemi de zor oluyor çünkü ergenin çekirdekleri insanın elini acıtıyor. |
12-09-2012, 09:15 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Resmini de koyayım isterseniz. Kuruma aşamasında kurutma işlemi de göneşte oluyormuş onu da yazayım aklıma gelmişken. |
12-09-2012, 09:44 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
|
İlginçmiş gerçekten. Çiğ köfteye benziyor |
12-09-2012, 18:42 | #7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de bu sene ilk defa kızılcık tarhanası yaptım. Bayramdan bu yana doktora gidip, ilaç kullandığım halde bir türlü atlatamadığım soğuk algınlığını bıçak gibi kesti. Bundan böyle kış hazırlıkları içinde olmazsa olmaz konumunda olacak. İnternet'de okuduğum kadarıyla kızılcık tarhanası için güneşte kurutulmamalı deniyor ki hamuru döktükten sonra çok çabuk kuruduğu için güneşte kurutulması uygun olmayabilir. Ayrıca güneşte kurutmanın rengini soldurduğu da söyleniyor. Siz ise güneşte kurutulmalı diyorsunuz; teyit edebilir misiniz? Kızılcık tarhanası güneşte mi, yoksa gölgede mi kurutulmalı? |
|
13-09-2012, 00:12 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Burada diğer tarhanalar da güneşte kurutuyorlar. Ben de güneş rengini açmaz mı dediğimde açılsaydı salça beyaz olurdu dediler. Aksine daha çok kızarır yanıtını verdiler. Kızılcık tarhanası gerçekten güneş veya gölge olsun zor ufalanıyor. Güneşte daha seri oluyor tabi. Soğuk alğınlığını bilmiyordum ama burda ramazan ayında çok tükettiklerini ve miğdeye de iyi geldiğini söylediler. Ben ilk defa yapıyorum. Bugün arkadaşımla balkonda yaptık. Henüz pişirmedim pişirdiğimde resmini koymayı düşünüyrum. Yani renginde bir açılma olmadı. |
13-09-2012, 08:38 | #9 |
Ağaç Dostu
|
|
17-09-2012, 09:16 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Kızılcıklar bu akşam evde. Tariflere baktığımda: Sarımsaklı / sarımsaksız Pişirilerek yapılan / çiğ yapılan Süzme yoğurtla yapılan / yoğurtsuz yapılan Ekşime için meyvesi bekletilen / hamuru bekletilen / hiç bekletmeden kurutulan ...farklı tarifler buldum. Sarımsaklı / Sarımsaksız Sarımsaklı güzel ama pişirirken de konabilir, kararsızım. Önce koymanın pratiklik dışında avantajı - dezavantavı var mı? Pişirilerek yapılan / çiğ yapılan Tariflerin çoğu pişirilerek yapılmış, Malina'nın tarifinde çiğ. Pişirilerek yapılan daha kolay gibi ama vitamin kaybının az olmasını istiyorum. Pişirilmemesi tarhananın olgunlaşmasını, saklanmasını, bozulmadan kalmasını olumsuz yönde etkiler mi? Süzme yoğurtla yapılan / yoğurtsuz yapılan Yoğurtsuz yapacağım. Ekşime için meyvesi bekletilen / hamuru bekletilen / hiç bekletmeden kurutulan Meyveyi bekletmeyi düşünmüyorum, hamuru bekletmekte ise kararsızım. Çocuklar ekşi sevmiyor belki en fazla bir gün bekletirim, kararsızım. Kızılcık tarhanacılardan yoruma ihtiyacım var |
17-09-2012, 09:40 | #11 |
Moderatör
|
malina'ya müracaat et. Ben kendilerine kızılcık göndermiştim bana 2 tip kızılcık tarhanası verdi. Biri daha koyu renk, bunu kabuklu olarak yapmış, diğeri daha açık renk, bu da kabuksuzu. Ama her ikisinin de tadı çok güzel. |
17-09-2012, 13:08 | #12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Malina, kuru ile yaş arasında tad farkı var mı? 5-6 gün mayalama ile çok ekşi bir tarhana mı oluyor? Kurular da yoğurtlu mu? |
|
17-09-2012, 13:21 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Kiraz Hanımcığım, ben bir kaç gün önce yaptım. Resmini de koyacağım. Sadece ergen koydum ekstra bir malzeme koymadım tuzdan başka. Yoğurtlusunu ya da ekşitildiğini bilmiyorum da bu şekilde de tadı güzel oluyor. Sarımsağı pişirirken biraz yağına atabilirsiniz biraz da servis yapılırken tabağa koyabilirsiniz. Hem hoş birkoku hem de farklı bir tat bırakıyor. Rengi koyu bir renk oldu. |
17-09-2012, 13:24 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
17-09-2012, 13:36 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kiraz, Ben pişirerek yaptım. Pişmiş kızılcıkların bir kısmını süzgeçden geçirip un ve tuzla karıştırıp hemen döktüm; çok çabuk kurudular. Bir miktar kızılcık püresini de süzme yoğurt, sarımsak ve tuzla hazırladım; 3 gün ekşittim sonra döktüm. İlki daha çok hoşuma gitti. Yoğurtlu olan çok un istedi, un çorbası gibi bir şey oldu, kurumasıda epey sürdü; tadı ilkine göre yavan geldi. Bu sene ilk defa yaptım. Önümüzdeki senelerde kesinlikle sade yapmayı düşünüyorum. |
17-09-2012, 13:37 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Kolay gelsin. Ayrıca birşey daha söylemek istiyorum suyunu ne kadar az koyarsanız rengi o kadar koyu oluyor. Tadı da daha ekşili oluyor. Çorbasını nasıl yapıyorsunuz Sayın Malina? Ben burda nasıl yapıldığından bahsedeyim biraz bakalım aynı şekilde mi yapıyoruz. Farklı yöntemler varsa yazarsanız sevinirim. ( Denemek istiyorum çünkü) Arkadaşımın yaptığı şekliyle anlatayı: İlk önce minik minik doğranan soğanları yağda iyice kızarana kadar kavurdu. Aksi halde suyu katılınca sertleşiyomuş soğanlar. Soğanlar kavrulurken bir iki diş sarımsak ezdi. Sonra suyunu ilave edip tarhanasını ilave etti. Burda salça kullanmıyorlar yaparken. Piştikten sonra ocağı kapattıktan sonra biraz daha sarımsak ilave edip servis yaptı. |
17-09-2012, 15:03 | #17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
17-09-2012, 15:24 | #18 |
Moderatör
|
Sevgili Ayşe Yıldız, ben genelde yemeği ateşe koyar koymaz sıcak suyunu da hazır tutar ve sıcak su ilave ederim. Burada tarhanaya soğuk su koyup hemen tarhanayı ilâve ediyorlar ve hafif hafif karıştırarak pişiriyorlar. Siz soğuk su ile mi tarhanayı kattınız, yoksa suyun ısınmasını bekleyip öyle mi kattınız? |
17-09-2012, 15:25 | #19 |
agaclar.net
|
Ekşi tadını sevmiyorlarsa kızılcık tarhanası hoşlarına gitmeyecektir... Ben de pişirerek yapmayı deneyeceğim, belki pişirildiği için rengi daha koyu renk oluyordur... Pişirmeye gelince, tam tembel işi yapıyorum. Tarhana dediğin şeyle o kadar uğraşılmaz... Tencereye biraz su koyup içine tarhanayı döküyorum. Bunu karnım açıkmadan yapıyorum tabii Acıkıncaya kadar o yumuşamış oluyor, gerekli su ilavesi yapıp pişiriyorum. Piştikten sonra üzerine sızma zeytinyağ... Yanına acı biber, ohhh mis |
17-09-2012, 15:31 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Yıldız'ın dediği gibi tarhana çorbası pişirilirken soğanların çok kavrulması gerekiyor yoksa dişe geliyorlar. Ben soğanı rendeleyerek kullanmaya başladım. |
|
17-09-2012, 15:32 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Güler ablacığım sıcak su kullanıyor burdakilerde.Yanlış hatırlamıyorsam tabi. Bunu tekrar sorup doğrusunu öğreneyim. Hatta bugün pişireyim bakalım hem görüntüsünüde eklerim. Pişmiş görüntü nasıl olacak. Ekşi tadının yanında gerçekten sarımsak yoğun katıldığında işkembe çorbasını anımsatıyor. Eşimin ilk tepkisi bu olmuştu. Eee, bu işkembeye benziyo. ( İşkembeyi de hiç sevmez). Yemedi haliyle. |
17-09-2012, 15:50 | #22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tarhanaları çıkarıp Güler Hanım'ın koyduğu fotoğrafla karşılaştırdım. Yoğurtlu yaptığım açık renkteki gibi görünüyor, sadesi ise kabuklu yaptığınızın rengiyle aynı. Çekirdeğiyle birlikte yapmadığımız için olmuş olabilir belkide... |
|
17-09-2012, 15:56 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Çekirdeğini almak için elekten geçirme süresinde ergen soğuyor sanırım. Tekrar ısıtmadan unla karıştırıyorsanız daha çok un alır. Unu çok olduğu için de rengi açılır gibi geldi bana. 5 kilo aldığım ergenin tamamından 4 kiloluk bir kap anca doldu. |
17-09-2012, 16:06 | #24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
17-09-2012, 20:37 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Sıcak suyla yaptım. |
18-09-2012, 09:03 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Kızılcıklarımı akşam görebildim. Bazıları çok olgun, bazıları da hamdı. Olgun olanları ayırdım, ham olanlar da bir kaç gün açıkta bekleyecek. Kabuklarını kullanmak istediğimden çok ince süzgeç kullanmadım, kaynatmadığım için zaten zor geçeceğini düşündüm. Tencere içine konabilen bir rendem vardı, onunla denedim. Rende üzerinde kevgir işini gören delikler de var. Rendenin ters yönünde ve deliklerin üzerinde ovalayarak çekirdekleri ayıkladım. Arada iri parçalar da içine karışmaış ama belki ufalayınca gider, gitmezse ya öyle tüketeceğim, mırın kırın eden olursa, pişiriken blender kulanacağım. Bu sabah işim çok, en kısasından un ve az tuzla hamuru yoğurdum. Ele yapışmayacak kıvama gelince küçük parçalara ayırdım, serdim. Bu partinin sarımsağını pişirirken koyacağım. Hamurun rengi fotoğraftakinden farklı, çok güzel ama kuruyunca solabilir. Kıvamı ise aynı oyun hamuru gibi Daha kızılcığım var, onları da farklı deneyeceğim. |
19-09-2012, 00:06 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
|
bende bu gün kızılcık tarhanamı bez torbaya koyup kaldıracağım . şöyle yaptım,kızılcığı tuzlayıp 3 gün beklettim,sonra çok az yoğurt ilave edip unla yuğurdum 3 gün bekletip gölgeye yani salondaki masaya serip kuruttum elekten geçirdim çok güzel oldu. |
19-09-2012, 08:52 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Dün akçam eve geldiğimde serdiğim parçaların aynen kaldığını gördüm, havada %70 nem olunca, pencereler de kapalıyken kurumaması normal. Daha küçük parçalara ayırdım, fırından sadece hafif ılık hava gelecek şekilde 25 dereceye ayarladım, turboyu açtım ve fırının kapağı açık kalacak şekilde bıraktım. Hafifçe kuruma oldu, tekrar beze serdim. Bugün de açıkta bıraktım ama akşama kadar kurumazsa bu haliyle buzluğa koyacağım herhalde, yoksa bozulacak. İçinde tuz var ama az miktarda. Belki akşam az miktarda pişiririm, çok kötü salgın var, bir çok arkadaşım yatak döşek yatıyor, şifa niyetine... |
19-09-2012, 11:08 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 2,536
|
Balkonunuzda daha kolay kurur eğer yağış yoksa. Rüzgar daha etkili oluyor kurumasında. |
19-09-2012, 11:50 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Maalesef bu günler çok yağışlı, yağış yoksa da yapış yapış nemli. İçerisi daha iyi durumda. Hava kuru olsa da kediler terasa bile çıkıyor |
|
|