31-08-2015, 01:18 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Köz biber Turşusu
Köz Biber Turşusu Malzemeler 3 kg. Etli kırmızı biber. 1 su bardağı sirke. 1 su bardağı zeytin yağı. 2/3 çay bardağı toz şeker. 2/3 çay bardağı tuz. 3 baş sarımsak. ½ bağ maydanoz. Biberler yıkanıp temizlendikten sonra tercihen kor ateşte, yoksa fırında kabukları soyulacak kadar közlenir. Kabukları soyulup içi temizlenen kırmızı biberler önce ikiye, istenirse dörde bölünür. (Kolay soymak için düzgün ve etli olması tavsiye edilir.) Bir başka kapta sirke, yağ, tuz ve toz şeker karıştırılır. Maydanoz yaprakları ayıklanır, sarımsaklar soyularak 3 – 4 parçaya bölünür. Ağzı geniş bir cam kavanoza kaşıkla biraz sirke sosundan konarak bir- iki kat biber dizilir. Üzerlerine biraz sosunuz dan, biraz sarımsak, bir iki yaprak maydanoz serpilir. Biberler bitene kadar aynı şekilde devam edilir. Son olarak kalan sos dökülerek kapakla arasına biraz zeytinyağı ile kapatıp kapak kapatılır. Serin bir yere kaldırılır. Bir hafta sonra yemeğe hazırdır. Pide fırınına da verebilirsiniz tepsiyle. En lezzetlisi kor ateşte közlemenin tadını vermiyor. (tarif alıntıdır) Tarafımızdan birebir uygulanmıştır. |
31-08-2015, 10:41 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Koruk suyuyla yaparsanız tadından yenmez. Bu arada közleme turşuya gelin turşusu da derler bizim oralarda. |
31-08-2015, 13:37 | #3 |
agaclar.net
|
|
31-08-2015, 15:58 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Sn sinbas'ın sayfasına bakınca onunda tarifi internetten bulduğunu okudum. Ben en iyisi geleneksel Ege usülünü vereyim. Aslında bu turşu hemen yenmek için yapılan bir çeşittir. Akşama turşuyla yenecek bir yemek mi yaptınız koruğu (üzümün olmamış hali) dövüp suyunu süzer içine ezilmiş sarımsak,tuz ve zeytinyağı ilave eder közlediğiniz biberleri soyarak içine atarsınız. Birkaç saat sonra turşunuz ekşisini çeker ve yenecek duruma gelir. Çokca yapıp bir hafta boyunca tüketebilirsiniz ama normal turşu kadar uzun süze dayanmaz. Közlenmiş patlıcan da koyabilirsiniz ama genelde biberle yapılır. Koruk suyu olmadığı zaman sirke, limon suyu ya da benim yaptığım gibi nar ekşisi kullanabilirsiniz. Koruğun bol olduğu aylarda suyunu sıkıp kaynatarak daha sonra kullanmak için saklayabilirsiniz . Bizim oralarda bamyanın da koruk suyuyla piştiğini ve gerçekten lezzet farkı olduğu da söylemeden geçmeyeyim. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|