28-10-2014, 21:53 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Domates Soslu Acı Biber Turşusu
Bahçeden toplanan domates ve acı biberlerin, daha doğrusu Arnavut biberlerinin değerlendirilmesi konusunda konuşurken sevgili loveforlife'ın verdiği tarif ile bugün turşuyu yaptım. Fotoğraf makinam bozuk olduğu için fotoğraf çekemedim. Domatesleri yıkayıp ayıklayarak robotta çektim. Üç litre kadar domates suyunu iki su bardağı sirke, bir çay bardağı şeker, beş silme yemek kaşığı tuz ilavesiyle tencerede kaynattım. Diğer yanda Arnavut biberi ağırlıklı acı biberleri (dört çeşit), yıkayıp ayıklayıp doğradım. Kaynamakta olan domatese ilave ettim. 3-5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağı kapatıp, bir baş sarımsak ve bir demet maydanoz ekledim. Hazırlanan turşuyu, yarım litrelik konserve kavanozlarına sıcakken doldurup, kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirdim. Lezzeti hakkında, şimdilik sadece domatesinden tadıp, beğeneceğimiz bir lezzet olduğuna karar verdim. Tüketmeye başladıktan sonra bu konudaki yorumumu da yazarım. |
28-10-2014, 23:48 | #2 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Tadını çok iyi bilirim Sn. SDurul öğretmenim. Elinize sağlık. Yiyeceğiniz zaman bir de içine ince ince kuru soğan doğrarsanız kahvaltıda süper gidiyor. |
29-10-2014, 21:05 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim, sayın bahçedenn. Soğanlısı da muhakkak denenecek. Bu arada loveforlife'a turşunun kaç günde yemeye hazır olacağını sormamışım. Sabırsız eşim, bugün akşam üzeri kavanozun birini açtı. Yorumu, ''süper bir şey bu'' oldu. Biraz daha yapılacak. Belki denersiniz, lorla karıştırınca da güzel oluyor. |
30-10-2014, 07:07 | #4 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Annem de bu turşudan yapmış, ben de ızgara köfte sosu olarak kullanıyorum. Kahvaltıda lorla da deneyeceğim. Yaşasın turşu! |
02-11-2014, 20:34 | #5 |
Ağaç Dostu
|
''Yaşasın turşu!'' diyerek turşuyu yeniden yaptım. Bu sefer ki hem daha körpe biberlerden yapıldı, hem de yeşil domates ve havuç eklendi. Ayrıca defne yaprağı, tane karabiber de çok yakışıyormuş. Bir de yemeye başlamadan üç gün beklemesi gerekiyormuş. Bizimki, üçüncü günde kavanozun dibi göründü. Tabii sevgili loveforlife'ın katkılarıyla, lahana da konabilirmiş, evde yoktu ben koymadım. Acı severlerin biber ve domatesler iyice bitmeden muhakkak denemeleri gereken bir tat. Benden söylemesi. Afiyet olsun. |
02-11-2014, 21:04 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bunun en dogru kullanim alani, soyle ekmegi yarip bana bana yemek olur diye dusunuyorum Resmini eklerseniz, kizarmis tavuk vitrinine ekmek banan Kemal Sunal gibi ekmegimle hazir bekliyorum |
24-10-2015, 10:37 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Aradan bir yıl geçmiş, yine bahçelerin bozulup sebzelerin değerlendirileceği vakit. Konuyu hortlatmanın zamanı gelmiş de geçiyor. Yapacaklara kolay gelsin. Çarşamba günü, yeğenime götürmek için turşuları meydana çıkarınca olanlar oldu. O kadar çok yapmışım ki, eyvah ya bozulduysa ne olacak bu kadar turşu diyerek, kavanozun birini açtım. Bozulmak şöyle dursun daha da lezzetlenmiş. Neyse fotoğraf eklememiştim, bu vesile ile fotoğrafı eklemiş olalım. |
27-08-2017, 22:57 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Domatesli Acı Biber Turşusu
Bahçeden topladığımız domates ve biber çeşitlerinden domatesli turşumuzu yaptık. 2 kg rendelenmiş domates 1 kg kadar doğranmış acı biber 1,5 su bardağı sirke ve yarım çay bardağı sıvı yağ içine 3 yemek kaşığı turşuluk tuzu eritip rendelenmiş domatesin üzerine ekleyip karıştırdık. 3 baş sarımsak doğranıp yarım demet maydanoz ve yarım demet dereotunu irice doğrayıp kaba eklenip karıştırıldı. kavanozlara 4 tane de nohut attık 10 12 gün sonra turşumuz yenecek hale gelecektir. Afiyet olsun |
|
|