agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni37Beğeniler
  • 8 Gönderen yağmur
  • 1 Gönderen sonkez
  • 2 Gönderen tortunga
  • 1 Gönderen Harun Parlak
  • 2 Gönderen yağmur
  • 1 Gönderen TRAKLI
  • 1 Gönderen sonkez
  • 1 Gönderen gürcan_keskin
  • 2 Gönderen Harun Parlak
  • 3 Gönderen yağmur
  • 1 Gönderen kaknus
  • 1 Gönderen altintasna
  • 1 Gönderen hira
  • 1 Gönderen yağmur
  • 1 Gönderen Lazuti
  • 1 Gönderen kaknus
  • 2 Gönderen kaknus
  • 1 Gönderen TRAKLI
  • 1 Gönderen gurbik67
  • 1 Gönderen Harun Parlak
  • 2 Gönderen Lazuti
  • 1 Gönderen yağmur
  • 1 Gönderen yağmur

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-01-2014, 16:10   #1
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 747
Turşu Kavurması

Eskiden memleketim Ordu'da gezici kamyonla köye kadar gelen sera sebzeleri yoktu. Doğal olarak insanlar kışın yiyeceklerini çeşitli yöntemlerle yazdan hazırlardı. Kış günlerinin en vazgeçilmezlerinden biri elbette ki turşulardır. Neyse ki hala bu gelenek devam ediyor. Ordu'da turşu deyince akla önce kara lahana turşusu ardından fasulye turşusu gelir. Bunları bidondan direk sofraya koyup tükettiğimiz gibi kızartarak yahut kavurarak yemeyi de severiz. Bizim oralarda beyaz lahana yetiştirilmiyor ancak şehirde yaşayan akrabalarımızın hemen hepsi onun da turşusunu yapar ve tabi kavurmasını da. Genellikle yan yemek olarak ya da beş çayının yanında atıştırmalık olarak(kahvaltıya da olur) yapılan bu basit tarifi paylaşmak istiyorum. Tarifi; beyaz lahana-fasulye-karışık biberli,domatesli turşularla yapabilirsiniz. Ben en son beyaz lahana turşusuyla yaptığım için onun resmini ekledim.

-Tüketmek istediğiniz kadar beyaz lahana ya da karışık turşu (ben genellikle dolu bir yemek tabağı kadar kullanıyorum)

-1 büyük baş soğan

-1 yemek kaşığı salça (İsteyen salçayla 1 adet domates katabilir)

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Turşuları istediğimiz boyutta doğruyoruz. Sonra soğanlarımızı biraz irice hilal şeklinde doğrayıp zeytinyağı ile kavuruyoruz,. Soğanlar diriliğini yitirince salçayı(tercih edenler küp küp doğranmış domatesi) ekleyip biraz da salçayla kavuruyoruz. En son turşuyu ekleyip,salçayla karıştırıp,kapağını kapatarak 5 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.

Not: Turşunuzun suyu süzülmüşse yarım bardak kadar su eklemeyi unutmayın ki yanmasın.

Afiyetle yiyoruz


Name:  IMG_1370.jpg
Views: 1443
Size:  32.4 KB

 
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 16:15   #2
Ağaç Dostu
 
sonkez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,031
Karadenizli değilim ama severek tüketiyorum..Emeklerine sağlık..

yağmur beğendi.
sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 20:20   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-12-2013
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 32
Karadenizliler gerçekten enteresan insanlar. Makarnayı şekerli, turşuyu sıcak yiyorlar. Şaka değilse baklavanın hamsili sini de yapmışlar.

pares ve yağmur beğendi.
tortunga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 20:32   #4
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tortunga Mesajı Göster
Karadenizliler gerçekten enteresan insanlar. Makarnayı şekerli, turşuyu sıcak yiyorlar.
Makarnaya bir şey diyemem ben sevmem şekerli. Amaa Turşuyu sıcak bol soğanlı kavrulmuş bir kez ye sonra soğuk turşuyu çiği yemek diye ağzını sürmezsiniz.

yağmur beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 21:10   #5
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 747
Teşekkür ederin sayın sonkez. Benim eşim de Balıkesir'li ama bayılıyor. Oysa ki hayatının ilk 28 yılında bilmediği bir tat. Sayın tortunga şekerli makarnayı hiç yemedim ama bence de bu turşuyu bir deneyin. Sayın Tekin'in dediği gibi diğer hali yavan gelmeye başlıyor insana. Hem bu ne ki biz turşuyu yumurta ile kızartarak bile tüketiyoruz Düşündüm de bir enteresanlık var sanırım.

Harun Parlak ve sonkez beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 23:03   #6
Ağaçsever
 
mehmetçiçek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2013
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 58
Hep tadını merak ederdim. Tarifini vermeniz iyi omuş. Deneyeceğim.

mehmetçiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 23:36   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 308
Vücudunuzda hafif kırgınlık (grip gibi) iştahsızsanız antibiyotik gibi gelir.

yağmur beğendi.
TRAKLI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2014, 08:12   #8
Ağaç Dostu
 
sonkez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,031
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Teşekkür ederin sayın sonkez. Benim eşim de Balıkesir'li ama bayılıyor. Oysa ki hayatının ilk 28 yılında bilmediği bir tat. Sayın tortunga şekerli makarnayı hiç yemedim ama bence de bu turşuyu bir deneyin. Sayın Tekin'in dediği gibi diğer hali yavan gelmeye başlıyor insana. Hem bu ne ki biz turşuyu yumurta ile kızartarak bile tüketiyoruz Düşündüm de bir enteresanlık var sanırım.
Desenize eşinizle aynı memleketliyiz...

yağmur beğendi.
sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2014, 23:15   #9
Ağaç Dostu
 
gürcan_keskin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 726
Galeri: 7
Valla ne yalan söyleyim ''turşu kavurması'' nı ilk defa duydum desem yeridir ki öyle,ilk defa duydum
Tarifini de vermişsiniz denemek lazım aslında...
Arada yeni tatlar keşfetmek gerekir değil mi?

yağmur beğendi.
gürcan_keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2014, 23:18   #10
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Biz Karadenizlilerin en eski ve de vazgeçilmeyen yiyeceklerimizdendir. Kahvaltıda Zeytin Peynir aramayız Turşu kavurması varsa
Tek istediğim soğanı bol olsun ve turşuyu karıştırmadan önce çok çok iyi kavrulmuş olsun.

Unutmadan az mısır unu ile karıştırıp kızartması da çok güzel olur.

TRAKLI ve yağmur beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2014, 22:52   #11
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 747
Bir ara yaptığımda unutmaz da fotoğrafını çekersem mısır unlu kızartmayı da paylaşacağım. Ancak yapınca beklemek, fotoğraf çekmek öyle her yiğidin harcı değil, hele de çay da hazırsa

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2014, 11:33   #12
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 168
Fasulye turşusu kavurması yaparken içine suyunu biraz fazla koyun. Daha sonra yerken içine mısır ekmeği doğrayın. Çok güzel oluyor. Ayrıca fasulye turşusundan turşu çorbası yapılır. Biraz ekşi olan bu çorba değişik bir tat oluşturur.

yağmur beğendi.
kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2014, 21:13   #13
Ağaç Dostu
 
altintasna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 746
Hiç yemedim.
Elinize sağlık =)

yağmur beğendi.
altintasna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 10:03   #14
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,009
Ben Sivas'lıyım ama Ordu yöresi yemeklerini çok severim. İlk aklıma gelenler turşu kavurması ve karalahana sarması oluyor tabi ki geçen gün bende hayatımda ilk defa turşu kavurmaya karar verdim. Evde kendi
yaptığım fasülye turşusuyla denedim fakat başarılı olamadım. Fasülyeler çok sert olduğu için biraz haşlamam gerektiğini düşündüm ve öyle böyle değil tam 1 saat haşlamama rağmen fasülyeler taş öylece çöpe atmak zorunda kaldım, yenecek bir tarafı asla yoktu.

yağmur beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 10:22   #15
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 747
Sayın hira,

Fasulye turşusunu yapabilmek için kaç hafta uygun fasulye aradığımı görsen. Çıtır çıtır etli fasulye olması lazım. Çoğu zaman arzu edilen cinsi bulmak kolay olmuyor. Birde acaba en başta turşuyu kurarken haşlamış mıydın? Bu kavurmayı markette satılan karışık turşu ile de yapabilirsin. Yalnız suyunu kullanma, çok tuzlu olabiliyor. Yanına bir demlikte çay, tamamdır.

hira beğendi.

Düzenleyen yağmur : 14-03-2014 saat 10:23 Neden: Ek
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 10:46   #16
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,009
Yağmurcum, turşuyu kurarken fasülyeyi az haşladım ve şu marketlerde satılan hazır turşu salamuraları varya, onunla yapmıştım. Nerde hata yaptım bilmiyorum ama turşu yenmiyor ya kütük gibi hala bu fasülyeler o yüzden kavurursam gider belki dedim ama yok

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 18:42   #17
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Fasulye turşusunu süzüp, mısır ununa bulayıp az yağda kızartarak da yiyebilirsiniz Fakat yağmur hanım karalahana turşusu yapılıyor demişsiniz, karalahanın turşusu varda ben niye bilmiyorum ? Herhalde yanlış yazmışsınız.Ayrıca Kabadüz-Mesudiye ilçelerinde dürme adıyla beyaz lahana muadili bir sebze yetişiyor, beyaz lahana turşusu olarak geçebiliriz onu.

Sayın hira, market turşularının sularında katkı olduğu için kavrulmaz..

hira beğendi.
Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 21:58   #18
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 168
Kara lahana turşusu yapılır. Özellikle yüksek köylerde yaşayanlar tarafından yapılır. Kara lahana alçak kesimlerde her zaman bulunabildiğinden buralarda pek bilinmez.

yağmur beğendi.
kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 22:12   #19
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 168
Bu da Karadeniz'de ana yemek sayabileceğimiz fasulye turşusu kavurması.Name:  DSC04290.jpg
Views: 912
Size:  24.6 KB

TRAKLI ve yağmur beğendi.
kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 00:26   #20
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Bir yaşıma daha girdim.Karalahananında turşusu mu olur?Dağdada sahildede hep bulunan şey )

Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 00:58   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 308
Beyaz lahananın oluyorsa kara lahananında olur demekki

yağmur beğendi.
TRAKLI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 01:52   #22
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 867
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti Mesajı Göster
Bir yaşıma daha girdim.Karalahananında turşusu mu olur?Dağdada sahildede hep bulunan şey )
yumurta da 4 mevsim var,onuda turşu yapıyorlar.marketlerde zılbıt turşusu bulamassın,karadenizde yapılır.turşu çok çeşitli ürün yelpazesinden yapılır.

mesela pepinolarımı seyreltmek için aldıklarımı turşu yaparım. özellikle turşu yapmak için hanım terliği ekerim.

karadeniz yöresinde insanlar bağ bahçe ile haşır neşir olunca, turşu da ister istemez hazır yemek oluyor. haliyle bu yörede her şeyden turşu yapılır.

yağmur beğendi.
gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 12:48   #23
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Bende karadenizliyim Ordu Vonada 150 çeşit turşu yapan turşucu var bu arada.

Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 13:02   #24
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti Mesajı Göster
Bir yaşıma daha girdim.Karalahananında turşusu mu olur?Dağdada sahildede hep bulunan şey )
Beyaz lahana turşusu Karalahananın yanında sönük kalır. Hel de saplarından yapılıp bol soğanlı kavrulmuşu bir başka olur.
Dağda da Sahillerde de gördüğün o lahanalar hepsi özel dikim ve ya ekilmedir.

yağmur beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 13:20   #25
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Karalahana turşusu yemediğim için bilemiyorum Harun Bey (****** biliyorum kendiliğinden çıkmadığını)

Fasulye gayganası tadında bir gününüz olsun

Eklenen Resimler
 
Nefin Nur ve oz26 beğendi.
Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 16:50   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,270
Tereyagli pilav ustune kadayip koyup deneyin, seveceksiniz.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 21:52   #27
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Kadayip : kadayıf ?

Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2014, 14:32   #28
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 747
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti Mesajı Göster
Fasulye turşusunu süzüp, mısır ununa bulayıp az yağda kızartarak da yiyebilirsiniz Fakat yağmur hanım karalahana turşusu yapılıyor demişsiniz, karalahanın turşusu varda ben niye bilmiyorum ? Herhalde yanlış yazmışsınız.Ayrıca Kabadüz-Mesudiye ilçelerinde dürme adıyla beyaz lahana muadili bir sebze yetişiyor, beyaz lahana turşusu olarak geçebiliriz onu.

Sayın hira, market turşularının sularında katkı olduğu için kavrulmaz..

Sayın Lazuti;

Kara lahana turşusu turşuların hasıdır bana göre Birinci sıra, yani o kadar güzel. Fakat en güzeli üstüne en az bir kez kar yağmış karalahanadan olur ki bu sene kara hasret kaldık. Bizim köyde kızartılacak olan fasulye turşusu ayrı kavrulacak olan ayrı yapılır. Kızartılanı ince sayılabilecek şekilde kıyıyoruz.

Marketteki turşuların suyunda katkı olduğu doğru olabilir ama bu onun kavrulmasına engel değil

Harun Parlak beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2014, 19:18   #29
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Tabi engel değil ama, katkılı turşular kavrulunca tadı tuzu kalmıyor.Ayrıca şu karalahana turşusunun resmini rica edeceğim .


Düzenleyen Lazuti : 16-03-2014 saat 19:18 Neden: imla
Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2014, 08:45   #30
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 747
Evde ne yazık ki yok ama bahçedekileri söktüğümde sanırım tekrar yapacağım. O zaman eklerim inşallah. İnternettede resmi yok mübareğin.

Lazuti beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019