29-07-2012, 08:39 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
|
Pul Biber Yapımı
Kışın kullanabileceğim pul biberi ben de kendim yapıyorum. Jalapeno biberi kullanıyorum. Biberi blenderdan çektikten sonra sulu şekilde tepsilere döküp biraz tuz ilavesiyle kurutuyorum. Bu işlem bir hafta kadar sürüyor. Ancak son kurutmada sabaha kadar biberin üzerinde bir beyaz tortu oluşmuş. Buna üzüldüm. Hepsini çöpe mi atayım yoksa o kısımları temizleyeyim mi? Bu, aflotoksin dedikleri şey mi acaba, bilemedim. |
29-07-2012, 12:15 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Acaba biberleri bütün halince kurutup öyle çekseniz daha iyi olmaz mı? Bu sene ben de kendim hazırlamayı düşünüyorum. Uzun süredir yağsız- kuru pul biber alıyorum. Daha önce yağlı pul biberin ne olduğunu bilmezdim, kendi yağı sanırdım meğer biberi çekerken içine yağ katarlarmış. Bunu öğrendikten sonra (sızma katacakları yok en ucuzunu kullanıyorlardır) kuru pul biber almaya başladım ve diğerinden daha güzel olduğunu fark ettim. Bu sene kendim yapacağım. Önce biberleri bütün halinde ipe dizip kurutacağım, sonra robotta çekeceğim. |
30-07-2012, 06:43 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
|
Bütün olarak kurutup çekmeyi de denedim ama kuru biberi blendr iyi ufaltamadı. ben de yaşken çekiyorum. Bazen de ipe dizdiğim biberler (nemden olacak sanırım)yumuşadı ve küflendi. Bu nedenle önce çekiyorum sonra kurutuyorum. Bir nevi salça gibi oluyor ama kuruyunca ayrışıp pul biber oluyor. |
30-07-2012, 13:13 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Kurutma yöntemi seçerken güneştemi yoksa gölgedemi kurutmayı tercih ediyorsunuz? |
30-07-2012, 13:48 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar biberleri küçük parçalar halinde doğradıktan sonra tepsilere temiz bir tülbent yayıp onların üzerinde kurutuyorum. İpe dizildiğinde karşılaştığım yumuşama sorunu ortadan kalktı. Böylece zaten küçük parçalar halinde olduklarından robottan geçirmesi de daha kolay oluyor. Az önce kuruttuklarımı içeri aldım. Sadece biber değil, patlıcan ve kabak da kuruttum aynı yöntemle. Geçen perşembe yaymıştım. Ara sıra karıştırarak kuruttum ve harika sonuç elde ettim. Patlıcanla ilgili küçük bir tüyo vermem gerekirse, patlıcanları soyduğumda suda bekletiyorum bir süre. Ama tuzlu suda değil. Tuzlu suyu da denemiştim daha önce. Çok büzüşüyor, tuzlu suda bekleyen patlıcan. Böylesi diri diri kuruyor. Bu arada birkaç kilo armut domatesi de ince ince dilimleyerek yaymıştım. Onlar da çok güzel kurumuş. Mis gibi domates kokuyor. Tavsiye ederim... |
31-07-2012, 13:58 | #6 |
agaclar.net
|
Kuruttuğunuz biberleri, başından ayrılmadan, sık sık kontrol ederek, önceden 100-150 derece ısıtılmış fırında yeterli süre bekletirseniz, ufalanma sorunu yaşamazsınız. |
31-07-2012, 14:03 | #7 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Gece olası nemden etkilenmemesi için üzerini örtüyorum. Sorunsuz kuruyor. |
|
31-07-2012, 14:07 | #8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O beyaz tortu aflatoksin olmayabilir ama siz yine de onu kullanmayın derim ben. |
|
31-07-2012, 15:15 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Konya,Milas
Mesajlar: 433
|
Biberi çekirdeklerinden ayırıp ipe dizer,güneşte kuruturuz. Sonra dibekte döveriz Toz haine gelince bir miktar zeytinyağı ile karıştıp saklarız. |
31-07-2012, 15:41 | #10 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bu sene çok fazla miktarda tohumdan değişik acı biber fidem var. Koparmadan dalında kurutup , blenderda çekirdekleri çekmeyi düşünüyorum. Çektikten sonra tülbent üzerinde tam kuruyana kadar güneşlendirmeyi düşünüyorum. Çekirdeklerini ayırmak şart mıdır? |
31-07-2012, 15:41 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 503
|
bizdede biber dalında iyice olgunlaşanakadar bekletilir toplanan biber saplarıyla iplere dizilir gölgede kurutulur 1 ay içinde tamamen kurur çekirdekleri sapları ayıklanıp kavrulmuş kabak çekirdeği ve nohutla beraber dövülür ve bu bir kış yetecek kadar yapılır ortalama 200 ile 300 kg biber gidiyor biraz aile kalabalıkta =) |
31-07-2012, 18:06 | #12 |
agaclar.net
|
Şart değil... Hızlı kuruması için çekirdekli tarafı, ikiye ya da dörde bölebilirsin... En zor orası kuruyor çünkü... |
31-07-2012, 23:25 | #13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
Alıntı:
|
|
27-09-2012, 14:59 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-06-2011
Şehir: Salihli-Manisa
Mesajlar: 192
|
Biberleri sapsız (kuruyunca ayırmak zor oluyor)olarak ipe dizip kuruttuk.İyice kuruduktan sonra balkonda gölgede bekledi.Geçen gün tüm biberleri ipleriyle fırında hafif gevrettim.Bu işlem yapılırken fırının başında bekleyip yakmamaya dikkat ettim.Soğuduktan sonra robotta çekildi.Fırınlanınca daha kolay çekilip toz hale geliyor.En zor kısmı robotta çekmek. Bunu yaparken ağzı burnu iyice kapatmak gerekiyor.Çünkü çok yakıyor.****** bu kısmı eşime devrettim.Yapmak isteyenlere kolay gelsin. |
27-09-2012, 15:57 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
|
Biz bu sene bazı şeyleri ilk kez yaptık, galiba başarılı da olduk Kırmızı pul biber için, 6 kg. rengi bayağı koyu kırmızı, etli biberden aldık. Satıcı seçebilirsiniz deyince rahat kurutmak için düzgün olanlarını seçtik. Güzelce yıkandı, sap ve çekirdekleri ayıklandı(önce yıkanması gerektiğini, ayıklandıktan sonra içinde ki etli kısmın su tutacağını dediler). Fazla suyunu almak için ince tülbentlik ile ezmeden kuruladık. Küçük parçalar halinde kesip, kabuğu alta gelecek şekilde tepsilere dizdik. İzinli olduğum için, üstlerini örtmeden sık sık kontrol ederek 3-4 günde kuruttuk. İyice küçülen parçaları robottan geçirip ufalttık. İnce gözlü elekten geçirip kırmızı toz biber, elek üstünde kalanlarıda kırmızı pul biber olarak kullanmaya başladık |
27-09-2012, 16:02 | #16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 32
|
Biz ipe dizerek kurutuyoruz. En garantilisi yarıya kesip sonra dizmek. Çekirdeğini isterseniz çıkarabilirsiniz. Çekme işini ise daha dün değirmende yaptırdım. Kilo başına 1 tl. Değirmen daha garantili oluyor. Blender başında beklemeden hızlı bir şekilde çekiveriyorlar. Biberi kolay çekiyorlar ama domates oldukça zorluyor. |
18-06-2013, 22:11 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
sharena sol (renkli tuz) malzemeler: 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kavrulmuş kabak çekirdeği 1/2 su bardağı çemen otu (fenugreek) 1/2 su bardağı poy 2 yemek kaşığı cubritsa (summer savory) 2 yemek kaşığı kekik 1 su bardağı tatlı toz biber 1/2 su bardağı acı pul biber 2 tatlı kaşığı kimyon 3 tatlı kaşığı tuz yapılışı : nohutları akşamdan bir gece suda bekletin , daha sonra suyunu süzün ,kalın tabanlı çelik bir tavada kısık ateşte nohutlar sararana kadar kavurun, un haline gelene kadar rondodan çekin, tel süzgeçten geçirin , tuzsuz kabak çekirdeklerini kısık ateşte sararana kadar tahta kaşıkla kavurun, rondodan çekin un gibi tel süzgeçten geçirin , kekik,cubritsa,kimyon,toz biber, pul biber,tuz ilave ederek iyice karıştırın ,bir cam kavonozda buzdolabında muhafaza edin , not: kızarmış ekmek dilimleri üzerine tereyağı sürüp sharena sol serpin . |
27-09-2013, 21:51 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2011
Şehir: ŞİLE _ BURSA
Mesajlar: 204
|
Sayın yiğit666 cubritsa ve poy dan bahsetmişsiniz.Bahsettiğinize göre neolduklarını biliyorsunuz ben poy u nerden bulduğunuzu **** bulabileceğimi sormak istiyorum mümkünse? |
27-09-2013, 22:41 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
sayın vildan25 . cubritsa ile poy baharat satan dükkanlarda bulunur , poy ile cubritsa daha çok baharat karışımlarında balkanlarda yaygın olarak kullanılır . |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|