agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 1 Gönderen p.nermin
  • 1 Gönderen limon
  • 2 Gönderen Muallim
  • 1 Gönderen macuroğlu
  • 1 Gönderen hevesli meraklı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-07-2012, 08:39   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Pul Biber Yapımı

Kışın kullanabileceğim pul biberi ben de kendim yapıyorum. Jalapeno biberi kullanıyorum. Biberi blenderdan çektikten sonra sulu şekilde tepsilere döküp biraz tuz ilavesiyle kurutuyorum. Bu işlem bir hafta kadar sürüyor. Ancak son kurutmada sabaha kadar biberin üzerinde bir beyaz tortu oluşmuş. Buna üzüldüm. Hepsini çöpe mi atayım yoksa o kısımları temizleyeyim mi? Bu, aflotoksin dedikleri şey mi acaba, bilemedim.

Capricorn beğendi.
p.nermin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2012, 12:15   #2
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Acaba biberleri bütün halince kurutup öyle çekseniz daha iyi olmaz mı?

Bu sene ben de kendim hazırlamayı düşünüyorum. Uzun süredir yağsız- kuru pul biber alıyorum. Daha önce yağlı pul biberin ne olduğunu bilmezdim, kendi yağı sanırdım meğer biberi çekerken içine yağ katarlarmış. Bunu öğrendikten sonra (sızma katacakları yok en ucuzunu kullanıyorlardır) kuru pul biber almaya başladım ve diğerinden daha güzel olduğunu fark ettim.

Bu sene kendim yapacağım. Önce biberleri bütün halinde ipe dizip kurutacağım, sonra robotta çekeceğim.

jineop beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 06:43   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Bütün olarak kurutup çekmeyi de denedim ama kuru biberi blendr iyi ufaltamadı. ben de yaşken çekiyorum. Bazen de ipe dizdiğim biberler (nemden olacak sanırım)yumuşadı ve küflendi. Bu nedenle önce çekiyorum sonra kurutuyorum. Bir nevi salça gibi oluyor ama kuruyunca ayrışıp pul biber oluyor.

p.nermin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 13:13   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Kurutma yöntemi seçerken güneştemi yoksa gölgedemi kurutmayı tercih ediyorsunuz?

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 13:48   #5
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,079
Galeri: 2
Arkadaşlar biberleri küçük parçalar halinde doğradıktan sonra tepsilere temiz bir tülbent yayıp onların üzerinde kurutuyorum. İpe dizildiğinde karşılaştığım yumuşama sorunu ortadan kalktı.

Böylece zaten küçük parçalar halinde olduklarından robottan geçirmesi de daha kolay oluyor. Az önce kuruttuklarımı içeri aldım.

Sadece biber değil, patlıcan ve kabak da kuruttum aynı yöntemle. Geçen perşembe yaymıştım. Ara sıra karıştırarak kuruttum ve harika sonuç elde ettim.

Patlıcanla ilgili küçük bir tüyo vermem gerekirse, patlıcanları soyduğumda suda bekletiyorum bir süre. Ama tuzlu suda değil. Tuzlu suyu da denemiştim daha önce. Çok büzüşüyor, tuzlu suda bekleyen patlıcan. Böylesi diri diri kuruyor.

Bu arada birkaç kilo armut domatesi de ince ince dilimleyerek yaymıştım. Onlar da çok güzel kurumuş. Mis gibi domates kokuyor. Tavsiye ederim...

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 13:58   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi p.nermin Mesajı Göster
Bütün olarak kurutup çekmeyi de denedim ama kuru biberi blendr iyi ufaltamadı.
Kuruttuğunuz biberleri, başından ayrılmadan, sık sık kontrol ederek, önceden 100-150 derece ısıtılmış fırında yeterli süre bekletirseniz, ufalanma sorunu yaşamazsınız.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 14:03   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi p.nermin Mesajı Göster
ipe dizdiğim biberler (nemden olacak sanırım)yumuşadı ve küflendi.
Biberin hızla su kaybetmesi gerekiyor ki sorunsuz kurusun. Bunun için ipe dizerken, sapını kesip, ikiye ayırın ve çekirdeklerini çıkarın. Biberler de birbirine değmeyecek, arada hava dolaşacak biçimde ipe dizilmesi gerekiyor.

Gece olası nemden etkilenmemesi için üzerini örtüyorum. Sorunsuz kuruyor.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 14:07   #8
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi p.nermin Mesajı Göster
Kışın kullanabileceğim pul biberi ben de kendim yapıyorum. Jalapeno biberi kullanıyorum. Biberi blenderdan çektikten sonra sulu şekilde tepsilere döküp biraz tuz ilavesiyle kurutuyorum. Bu işlem bir hafta kadar sürüyor. Ancak son kurutmada sabaha kadar biberin üzerinde bir beyaz tortu oluşmuş. Buna üzüldüm. Hepsini çöpe mi atayım yoksa o kısımları temizleyeyim mi? Bu, aflotoksin dedikleri şey mi acaba, bilemedim.
Biz de pul biberi kendimiz hazırlıyoruz. İyice kurutup, çekirdeklerini ayıklayıp, robotta çekiyoruz. Ufalanmalarında sorun olmuyor.

O beyaz tortu aflatoksin olmayabilir ama siz yine de onu kullanmayın derim ben.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 15:15   #9
Ağaç Dostu
 
Muallim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Konya,Milas
Mesajlar: 433
Biberi çekirdeklerinden ayırıp ipe dizer,güneşte kuruturuz.

Sonra dibekte döveriz

Toz haine gelince bir miktar zeytinyağı ile karıştıp saklarız.

jineop ve Habip Hoca beğendi.
Muallim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 15:41   #10
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Galeri: 94
Bu sene çok fazla miktarda tohumdan değişik acı biber fidem var. Koparmadan dalında kurutup , blenderda çekirdekleri çekmeyi düşünüyorum. Çektikten sonra tülbent üzerinde tam kuruyana kadar güneşlendirmeyi düşünüyorum. Çekirdeklerini ayırmak şart mıdır?

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 15:41   #11
Ağaç Dostu
 
macuroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 503
bizdede biber dalında iyice olgunlaşanakadar bekletilir toplanan biber saplarıyla iplere dizilir gölgede kurutulur 1 ay içinde tamamen kurur çekirdekleri sapları ayıklanıp kavrulmuş kabak çekirdeği ve nohutla beraber dövülür ve bu bir kış yetecek kadar yapılır ortalama 200 ile 300 kg biber gidiyor biraz aile kalabalıkta =)

yigit666 beğendi.
macuroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 18:06   #12
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jineop Mesajı Göster
Çekirdeklerini ayırmak şart mıdır?
Şart değil... Hızlı kuruması için çekirdekli tarafı, ikiye ya da dörde bölebilirsin... En zor orası kuruyor çünkü...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 23:25   #13
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi macuroğlu Mesajı Göster
bizdede biber dalında iyice olgunlaşanakadar bekletilir toplanan biber saplarıyla iplere dizilir gölgede kurutulur 1 ay içinde tamamen kurur çekirdekleri sapları ayıklanıp kavrulmuş kabak çekirdeği ve nohutla beraber dövülür ve bu bir kış yetecek kadar yapılır ortalama 200 ile 300 kg biber gidiyor biraz aile kalabalıkta =)
sayın macuroğlu . kurutulmuş biberle yaptığınız karışımın yöresel adını içine kattığınız malzeme miktarını yapımını daha detaylı anlatırmısınız .

yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 14:59   #14
Ağaç Dostu
 
ayseldeniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2011
Şehir: Salihli-Manisa
Mesajlar: 192
Biberleri sapsız (kuruyunca ayırmak zor oluyor)olarak ipe dizip kuruttuk.İyice kuruduktan sonra balkonda gölgede bekledi.Geçen gün tüm biberleri ipleriyle fırında hafif gevrettim.Bu işlem yapılırken fırının başında bekleyip yakmamaya dikkat ettim.Soğuduktan sonra robotta çekildi.Fırınlanınca daha kolay çekilip toz hale geliyor.En zor kısmı robotta çekmek. Bunu yaparken ağzı burnu iyice kapatmak gerekiyor.Çünkü çok yakıyor.****** bu kısmı eşime devrettim.Yapmak isteyenlere kolay gelsin.

ayseldeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 15:57   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
Biz bu sene bazı şeyleri ilk kez yaptık, galiba başarılı da olduk
Kırmızı pul biber için, 6 kg. rengi bayağı koyu kırmızı, etli biberden aldık.
Satıcı seçebilirsiniz deyince rahat kurutmak için düzgün olanlarını seçtik.
Güzelce yıkandı, sap ve çekirdekleri ayıklandı(önce yıkanması gerektiğini, ayıklandıktan sonra içinde ki etli kısmın su tutacağını dediler).
Fazla suyunu almak için ince tülbentlik ile ezmeden kuruladık.
Küçük parçalar halinde kesip, kabuğu alta gelecek şekilde tepsilere dizdik.
İzinli olduğum için, üstlerini örtmeden sık sık kontrol ederek 3-4 günde kuruttuk.
İyice küçülen parçaları robottan geçirip ufalttık.
İnce gözlü elekten geçirip kırmızı toz biber, elek üstünde kalanlarıda kırmızı pul biber olarak kullanmaya başladık

loveforlife beğendi.
hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 16:02   #16
Ağaçsever
 
suivant's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 32
Biz ipe dizerek kurutuyoruz. En garantilisi yarıya kesip sonra dizmek. Çekirdeğini isterseniz çıkarabilirsiniz. Çekme işini ise daha dün değirmende yaptırdım. Kilo başına 1 tl. Değirmen daha garantili oluyor. Blender başında beklemeden hızlı bir şekilde çekiveriyorlar. Biberi kolay çekiyorlar ama domates oldukça zorluyor.

suivant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 22:57   #17
Ağaç Dostu
 
mavi eylul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: ORDU-MANİSA(Turgutlu)
Mesajlar: 129
Galeri: 1
bizde ipe dizerek kuruturuz biraz zaman alıyor ama sonrada kahve çekme makinasında çekiyoruz bizimki toz biber oluyor robottan çekersekte pul biber oluyor

mavi eylul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2013, 22:11   #18
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
sharena sol (renkli tuz)
malzemeler:
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kavrulmuş kabak çekirdeği
1/2 su bardağı çemen otu (fenugreek)
1/2 su bardağı poy
2 yemek kaşığı cubritsa (summer savory)
2 yemek kaşığı kekik
1 su bardağı tatlı toz biber
1/2 su bardağı acı pul biber
2 tatlı kaşığı kimyon
3 tatlı kaşığı tuz

yapılışı : nohutları akşamdan bir gece suda bekletin , daha sonra suyunu süzün ,kalın tabanlı çelik bir tavada kısık ateşte nohutlar sararana kadar kavurun, un haline gelene kadar rondodan çekin, tel süzgeçten geçirin , tuzsuz kabak çekirdeklerini kısık ateşte sararana kadar tahta kaşıkla kavurun, rondodan çekin un gibi tel süzgeçten geçirin , kekik,cubritsa,kimyon,toz biber, pul biber,tuz ilave ederek iyice karıştırın ,bir cam kavonozda buzdolabında muhafaza edin ,
not: kızarmış ekmek dilimleri üzerine tereyağı sürüp sharena sol serpin .

yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2013, 21:51   #19
Ağaç Dostu
 
vildan25's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2011
Şehir: ŞİLE _ BURSA
Mesajlar: 204
Sayın yiğit666 cubritsa ve poy dan bahsetmişsiniz.Bahsettiğinize göre neolduklarını biliyorsunuz ben poy u nerden bulduğunuzu **** bulabileceğimi sormak istiyorum mümkünse?

vildan25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2013, 22:41   #20
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
sayın vildan25 . cubritsa ile poy baharat satan dükkanlarda bulunur , poy ile cubritsa daha çok baharat karışımlarında balkanlarda yaygın olarak kullanılır .

yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024