19-07-2006, 15:40 | #1 |
agaclar.net
|
Gün Kurusu Yufka
Yufkanın konuyla ilgisi yok ama güneşte kurutulmuş domatesleri görünce, üstelik yeni yaptığımız ve fotoğraflarını da çektiğim için yazmamazlık edemedim Erişte için hazırlanan hamurun küçük bir kısmıyla yapıldı. Erişteden daha ince açılması gerekiyor kalınlık 1 mm. gibi... Güneşin etkili olduğu bir günde yapmak gerekiyor. Temiz bir bezin üzerinde doğrudan güneşin altına koyuyorsunuz. Birkaç saat içinde parçalanarak kuruyor. Tercihan bez bir torba içinde saklanabilir. İstediğiniz büyüklükte ufalayarak çorbalarda ve kavurarak pilav içinde kullanabilirsiniz. Teşekkürler annecim |
28-07-2006, 13:25 | #2 |
Ağaç Dostu
|
malina ''burası tarif yeri değil'' diyeceksin ama bu yufka ile yapılan anneannemin yatptığı bir arnavut yemeği var. tavuk eti haşlanır, yufkalar bir tepsiye konur haşladığınız tavuğun eti parçalanıp yufkaların üzerine dizilir sonra tavuğun suyu tepsiye dökülür üzerine bol ceviz serpilir. afiyetle yenir. yemeğin adı arnavutça pulupeti yemek yarışmasında ödülü var. |
29-07-2006, 08:08 | #3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
Demek ki bizde de aşiretler var... Sevgili anam rahmetli olalıberi yaklaşık 20 yıldır hasretim bu tada. Saygılar, |
|
31-07-2006, 11:25 | #5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Anlattıklarının kıymetini bilin ve kayda alın. Ne de olsa hafıza-ı beşer, nisyanla şaşar. Hiç aklınızdan çıkmayacak sanırsınız ki, unuttuğunuzu görür üzülürsünüz. |
|
31-07-2006, 20:10 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Anneannemin yaptığı turşu o rahmetli olunca onunla birlikte bitti.O ne muhteşem turşuydu. Sirkesini bütün bir yıl boyunca kendi yapar, o sirkeden de turşu, turşu otu vs.vs.vardı. Her sene o nefis turşunun tadına bakar ,ama nasıl yaptığını sormazdık ,şimdiki aklım olsaydı bir dakika yanından ayrılmaz satır satır yazıya dökerdim. Ah nenem ah turşularına hasret kaldım, mekanın cennet olsun. |
01-08-2006, 00:01 | #7 |
Ağaç Dostu
|
mine hanım içten dilekleriniz için teşekkürederim. öğrendiklerimi yazıya dökmem gerektiğini biliyorum. mesela mubadele ile evlerine yerleşen rumların isimlerini hep unutuyorum. bu arada oğuz sağlam petka yufka demekmiş pulu da tavuk yani pulupetka tavuklu yufka oluyor. |
01-08-2006, 07:34 | #8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
Ama ben tek kelime bilmiyorum (dum)... En azından atalarımın dilinden iki kelime öğrenmiş oldum sayenizde . Teşekkürler ve saygılar, |
|
17-05-2007, 22:37 | #9 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
|
|
25-08-2007, 23:13 | #10 |
Doğadelisi
|
Madem ki söz konusu olan günkurusu yufka, erişteden artan hamur ile yapılmış; ben erişteyi çok seviyorum ama hamurunu yoğururken neler katıldığını bilmiyorum malesef.. Bir dostum hamur kabına 3 yumurta kır, alabildiğine un ekle işte sana erişte hamuru dedi de, bende yumurta kokarsa diye denemedim. Günkurusu yufka yapıldığı gibi, erişte hamurunun nasıl yoğrulduğunu öğrenirsem sanırım şu yazın son sıcak günlerinde balkonda kurutabilirim kışa hazırlık döneminde.. Bilgilerini paylaşanlara şimdiden teşekkürler.. ( Özellikle Nevsune Hanım neredesin?) |
26-08-2007, 00:31 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Billur Hanım arkadaşınız doğru söylemiş aslında. Rahmetli anneannem, erişteyi çok güzel yapardı. Sadece yumurta, tuz ve alabildiği kadar un ile yoğururdu. Yufkaları erişte için olabilecek makul bir kalınlıkta açıp temiz bir bezin üstünde tüm yufkalar açılıncaya kadar bekletirdi. Bu sırada hafifçe kururdu yufkalar, keserken yapışmazdı. Sonra kesebileceği kadar yufkayı üst üste koyup keserdi. Kenarlardan çıkan parçaları da gelişigüzel kesip, hiç kurutmadan hemen o gün haşlayıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerdi ve en üste de kırmızı biberli yağı gezdirirdi. Adına da yalancı mantı derdi. Biz de bayılarak yerdik. Bu arada bir dipnot: su böreği de aynı hamurdan oluyor. Sırf yumurta ile hazırlanan hamurdan yufkalar hazırlanıp, kaynayan suya atılıp 2 dakika kadar haşlanıp, süzgeçle alınıp, soğuk su dolu bir kaba atılıyor. Yani erişte hazırlarken, aynı gün su böreği de yapabilirsiniz Düzenleyen limon : 26-08-2007 saat 00:36 Neden: ekleme |
26-08-2007, 15:34 | #12 |
Doğadelisi
|
Hiç suböreği yapmadım, yemesini severim de; böylece öğrenmiş oldum. Sanırım suda haşlanırken dağılmasın diye bu şekilde yoğruluyor. Keza akşam bir arkadaşım erişte hamuru yoğururken sütte kattığını söyledi pek aklıma yatmadı, suda dağılırsa diye.. Derhal tavsiye ve tariflerinizi uygulayacağım Sevgili Limon, Teşekkürlerimle.. |
26-08-2007, 19:40 | #14 |
Doğadelisi
|
Aslolan ruhun yaşı değil mi ama Nevsune Hanımcığım, ben sizi burdan şöyle bir 24 lük gibi görsem de, her konuda hünerli olduğunuz için kesin bu konuda da söz sahibi olabileceğinizi düşündüm.. Bilen bir arkadaşımdan aldığım (LİMON) bilgiler doğrultusunda erşteyi derhal yapacağım, bizi izlemeye devam ediniz.. |
18-08-2011, 15:24 | #15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim annem de yapar(dı) ve gün yufkası derdi. Şimdilerde yapamıyor, yaşlandı. Eski bir tadı hatırladım, teşekkürler... |
|
|
|