15-10-2012, 21:25 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Elma Pekmezi
Elmalar ağaçlarda zebil olunca bu hafta sonunu annemle elma pekmezi yapmaya ayırdık. Bizim buralarda meyve budama, seyrekleştirme, ilaçlama vs işlemler uygulanmıyor.Dolayısıyla dalla çok da büyük elmalarla dolu.Bazen kırılıyor. Ağaçlardaki elmaları arkadaşların da yardımıyla topladık.Yaklaşık 20 çuval kadar elma var.Her çuvalı 30-40 kg desek miktarını tahmin edebilirsiniz. Elma pekmezi için ilk adım elmaları yıkayıp tavay koymak. Sonra elmalar ezilecek duruma gelene kadar pişirdik. Pişen elmaları çuvalların içine koyup süzdük. |
15-10-2012, 21:31 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Akşama kadar ancak sekiz çuval elmayı halledebildik.Yani yaklaşık 250-300 kg kadar. Bir gece elmaların süzülmesi için bıraktık.Ertesi gün elma suyunu tavaya koyduk. Resimdeki gibi elmaların suyu kahverengi.Gayet tatlı. uzun süre kaynattıktan sonra pekmezimiz hazır. Son derece tatlı.Ekmek banıp yenecek kıvamda.Katı değil.Forumda üzüm pekmezinde yazılan toprak katma vs de yok. Hallolack daha 12 çuval elma var.Üstelik toplanacak elmalar da var. |
15-10-2012, 22:10 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Elma pekmezini ilk defa duydum Çuvalları görüp, daha toplanacak elma var cümlesini de okuyunca gözüm korkmadı desem yalan olur Hele elmaları yıkamak... Şaka bir yana; emek olmadan yemek olmazmış. Emeklerinizin karşılığı olarak afiyet, şeker olsun ve Allah kolaylık versin |
16-10-2012, 21:02 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Selamlar, ellerinize sağlık ve afiyet olsun öncelikle. Elmaları yıkadıktan sonra tavada bütün bütün ve hiç su eklemeden mi pişirmeye aldınız acaba merak ettim ? |
16-10-2012, 21:26 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Bizim de Ordu'da bahçemizde elma ağaçları var, hep dökülüyor.Hemde şu cinsi azalan taş elmasından, diyebilirimki 150 kg çürüyor.Gurbetluk zor |
16-10-2012, 21:38 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Harika, ilk kez duyudum.Biz üzüm pekmezi yaptık, geçen hafta. Bunu görseydim tava sökülmeden denerdim. Bizimde elma bahçesi var. Deneyeceğim. Pişirirken ne kadar su konuluyor?, Ne kadar elmadan ne kadar pekmez çıkıyor? |
16-10-2012, 23:01 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Su miktarı elmaların seviyesine çıkacak kadar oldu.Elmaları bütün de koyabilirsiniz kesebilirsiniz de.Biz iki türlü de yaptık.Bütün koyduğumuz elmaların daha çabuk ezildiğini gözlemledim. Yaklaşık tahminen 300 kg kadar elmada 15 kg kadar pekmez çıktı.Tadı son derece şekerli.Ekşilik yok.Uğraşabilirseniz yapın.Zahmete değen bir ürün elde edersiniz. |
17-10-2012, 10:50 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Bizlerde yıllarca elmadan ekmek yedik eskiden bolca elma pekmezi yapardık bizler elmaları tek tek yıkar tek tek dörde böler ve tohum kısmını ve kuyruk kısmınıda temızlerdik böylece acılık ve koyu olmadan son derece temiz ve parlak pekmez olurdu elmanın içi ve kuyruk kısmı ekşilik ve renk bozolması yapıyor |
17-10-2012, 14:19 | #11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Annem bu pekmezi yıllardır yapıyor.Bizde çok olmasına rağmen elma veya diğer meyveleri satma alışkanlığı yok.Sanırım çürüyen elmaları ziyan olmasın diye düşündü ve çıktı.Buralarda asıl pekmez armut pekmezi. Alıntı:
|
|
16-10-2021, 16:42 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Fazla kaynatmadan güneşe sererseniz pestil, kaynatmaya devam ederseniz pekmez olur. Ben de pestilini yaptım bu sene. |
05-12-2021, 12:18 | #13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-10-2021
Şehir: Antalya
Mesajlar: 59
|
Bu elmadan yapilan ayva ve armuttan da yapiliyor. Diger adi Pektin . Onemlidir recel yaparken seker yerine kullanilabilir ve sekerden daha sagliklidir. |
|
|