17-09-2007, 13:16 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Elma ve armut kurusu, pestil
Yazlıktan dönen annem kuru elma ve armut ile pestiller getirdi. Meyva kurusu için meyvaları sadece ince ince dilimleyip, güneşe bırakıyor. Biz de genellikle çerez olarak yiyoruz. Hoşafı da güzel olur. Pestil için de meyvaları kabuklarını bırakıncaya kadar ateş üzerinde tutup, süzgeçten geçirip, çok ince bir tabaka olarak tepsiye döküyor. Pestiller erik ve kayısı. Üzerine ceviz ya da fındık serptiği de oluyor. Yapılan reçel ve marmelatları da düşünürsek hiç meyva ziyanı yok diyebiliriz :-) |
17-09-2007, 16:52 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sabah, ne güzeller onlar. Ankara'nın güneşi geçmeden yapsak bari. Geçen yıl dünyanın parasına aldım ben bu meyve kurularını. Hele bir de doğal diye bindiriyorlar fiyatı. Annenizin ellerine sağlık. |
06-01-2009, 13:48 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Tarif için teşekkürler. Demek ki ; elma ve diğer meyve kuruları direk güneşte kurutuluyor. Denemeye değer. Peki onların yumuşak kalması ve bozulmaması için neye dikkat etmemiz gerekiyor? |
06-01-2009, 15:04 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Biz de yaparız elma, armut kurusu. Hatta köyde kak derler. Yapılan hoşafına da galle. Çizip erik te kuruturlar. Kuruturken, özellikle armut çok arı çeker. Bu sepeple çok ince tül gibi bir malzeme ile üstünü örtmek gerekir. Meyvelerin çürümeden kolay kuruması için; meyveler ince dilimlenirse istenilen sonuca ulaşılıyor (ipe dizerek kurutulduğunda korumak daha kolay). Meyvelerin yumuşak kalması ve bozulmaması için de rutubetten korumak yeterli diye biliyorum. |
06-01-2009, 21:21 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-08-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 220
|
Aşağıdaki linkte fırında meyve kurutma yöntemi anlatılıyor. http://www.teatime-blog.com/turkce/2.../meyve-kurusu/ |
08-01-2009, 12:13 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Evet, iyi hatırlattınız. Tencerenin büyüklüğüne göre değişir de, büyük boy tencereler için yaklaşık iki çorba kaşığı diyebiliriz. |
14-12-2009, 13:25 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-05-2009
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 25
|
pestil tarifi arıyorum..
Merhaba, Çocukluğumun en güzel lezzetidir pestil. Yaz ayında hazırlanır çarşaf çarşaf bahçede kurutulur, kışında lezzetle yenirdi.. Geçmiş senelerde babaannem vefat etmeden önce tarifini almıştım kendisinden. Fakat taşınmalar esnasında kaybettim. Nişastalı pestil tarifinide nette bulamadım malesef.. Tarifi bilen uygulayan varsa, paylaşırsa çok memnun olurum .. Işıkla kalın.. Düzenleyen Sevilay : 14-12-2009 saat 14:04 Neden: Cümleye büyük harfle başlamalı |
16-10-2021, 22:13 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Bu da bu yaz köyden toplayıp balkonda kuruttuğum elma pestili |
|
|