agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 3 Gönderen pria

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-10-2009, 12:36   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-11-2008
Şehir: AFYON
Mesajlar: 193
Kırmızı Biber (kış için saklama yöntemleri)

Arkadaşlar,

Kış için, kırmızı bibere uyguladığınız yöntemleri ve tecrübelerinizi paylaşır mısınız ?

Gülüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 12:44   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 240
Galeri: 12
Gülüm merhaba,

Kırmızı biberi yıkayıp, çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara ayırıyorum. Sonra da buzdolabı poşetinde derin dondurucuya kaldırıyorum. Yemeklere küçük bir tutam atmak için buzlu buzlu çıkarıp çözülmeden atıyorum. Ama istenirse közlendikten sonra da buzluğa atılabilir. Onu da yaptım, sonuç harika

esen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 14:32   #3
Ağaç Dostu
 
turko-g's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 121
Merhaba Arkadaşlar
Bende annemden öğrenerek yaptığım özellikle tarhana, kısır, spagetti makarnada kullanılması harika olan salçasını yapıyorum. Kırmızı biberi yıkayıp, çekirdeklerini ayırıyorum. Robottan geçirilen biber pişirilip (çok fazla değil) tuz ve yağ eklenip kavanozlarla buzdolabına kaldırılıyor.
Ayrıca robottan geçirilen kırmızı bibere ekmek ufalayıp,sarımsak, sirke ve ceviz katarak da kahvatılık olarak da kullanıyoruz.
Herkese afiyet olsun.

turko-g Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 14:41   #4
Ağaç Dostu
 
samarra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
kırmızı biberi közleyip kabuklarını sayup ezilmiş sarımsamsak ve biraz tuzla kavanozlara doldurup saklıyor annem bende közleyip kabuklarını sayup derin dondurucuda bir kez kullanacağım kadarını poşetleyip donduruyorum

salçada ise annemin tarifi gördüğüm kadarıyla kızmızı biberler iyice yıkanıyor yeşil sapları ayıplanıyor sonra kocaman kazanlara atılıp kaynatılıyor iyice pişen biberler sudan alınıp salça makinasında çekiliyor (eskiden elekden geçirilirdi ) makineden çıkan salça salça kazanı dediğimiz kocaman yayık bakır bir kazanda tekrar ateş üstüne konuyor tuzu yağı eklenip kaynatılıyor içine közlenip makineden geçirilen bir kaç adet patlıcan ve havuçda eklenirse güzel oluyor iyice kaynayan koyulaşan mis gibi kokusunu etrafa dağıtan salça kavanozlara doldurulup kapakları sıkılıp ters çevrilip suda azcık ısıtılıyorki kapaklar hava almasın şişsin bir kaç yıl bozulmadan kalabilsin

samarra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2011, 18:50   #5
Yeni Üye
 
s.eren's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
Ben de fırınlıyorum ama çok eritmiyorum k.biberleri..Az fırınlayınca etli, kalıyor çok pişince etli kısımları eriyor, kocaman biberden geriye minicik sönük bişey kalıyor..

Sıcakken hemen buzdolabı poşetlerine koyacak soğutuyor ve bu yöntemle kabukları bir defada üzerinden çekebiliyorum..
1 Porsiyonluk poşetlere koyacak deepfreze de saklıyorum..

s.eren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2011, 18:52   #6
Yeni Üye
 
s.eren's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
Bende hazır satılan, cam şişede ki kırmızı biber hazırlanması hakkında bilgi almak istiyorum..Fikri olan var mı aramızda acaba??

s.eren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 07:50   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Bugün acı biber sosu yapmaya çalışacağım.

p.nermin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 20:03   #8
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Şimdi tam zamanı..

Biz her yıl bu zamanlarda acı biber sosu yaparız..Şöyle:

5 kilo kırmızı tatlı biber, 5 kilo da çok acı etli kırmızı biberlerden alırız..
Eşim biber acısına allerjik olduğu için acı olanları ben, tatlı olanları da onunla çekirdeklerini ve saplarını ayıklarız..

Ortasından ikiye bölünmüş bu biberler birkaç defa yıkanır..

Sonra biberlerin etleri yumuşayana kadar kaynatılır..En pratik yol; düdüklü tencerenin düdüğü kapatılmadan ve kapak bir iki kere açılarak karıştırılarak yapılan kaynatmadır)
Bir kevgire bırakılıp el yakmayacak kadar soğuması ve suyunun süzülmesi beklenir..

Daha sonra ben bunları kevgirde ovalaya ovalaya etlerini kabuklarından ayırırım..İşin en zor kısmı budur..
Çıkan biber püresini tencerede kaynatıp suyunun giderilmesini pek tavsiye etmem..Kaynamağa başlayınca baloncuklar yapıp patlar ve etrafı rezil eder çünkü..
En güzeli bunu fırında yapmaktır..Biber püresini fırın tepsisinde suyu azalıp biraz katılaşıncaya kadar tutarsınız..Tabi, arada bir karıştırmanız gerekir..

Koyulaştıktan sonra tuzunu ve isterseniz yarım çay bardağı zeytinyağını ilave edersiniz..
İşlem tamamdır..

Daha sonra bunu hiç soğutmadan kavanozlara doldurur ve ağzını sıkıca kapatırsınız ve ters çevirir, iyice soğuyana kadar (14-15 saat) hiç dokunmazsınız..(Kavanozları ters çevirip suda kaynatmaya gerek yoktur)

Kavanozları buzdolabına koymaya gerek yoktur, karanlık, serin bir yerde rahatlıkla bir yıl dururlar bozulmadan..Ama, yemek üzere açtığınız kavanozu mutlaka buzdolabına koyunuz..

Kışın bu biber püresini isterseniz az bir köy tipi (TAT katkısız köy tipi) domates salçası ile karıştırırsınız..
İçine nane, kekik, ezilmiş sarımsak, öğütülmüş ceviz de karıştırırsanız, kahvaltılık süper bir ekmeküstü olur..

Hiçbir şey karıştırmasanız bile nefis olur..Biberin tadını ve aromasını hissedersiniz yerken..Tabi, bol zeytinyağıyla birlikte dahada güzelleşir..

Küf olayından çok ürktüğümüz için, biber domates kurutma gibi şeyleri tercih edemiyoruz..
Bulabildiğimiz en güvenilir yöntem bu..
Her yıl yaparız..
Ama işin en zor kısımlarını eşime havale etmem; ben yaparım..

limon, alanur ve TRAKLI beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024