agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni22Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-09-2010, 09:25   #1
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Mürdüm eriği marmelatı

Mürdüm erigi marmeladi ya da receli tarifi ariyorum. Daha önce yapanlar var mi acaba?

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 10:35   #2
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili ciceksever70 mürdüm eriklerinin çekirdeklerini çıkarıp, yıkayıp, yarım bardak su ilave edip, kapaklı bir çelik tencereye koyun. Kısık ateşte erikler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Pişirdiğiniz erikler soğuyunca onları kevgirden geçirin ve bu kevgirden geçen erikleri bir su bardağı ile ölçün. Ölçtüğünüz erikler diyelim 3 bardak oldu, buna 3 bardağa yakın toz şeker koyun ve kısık ateşte ağzı açık kaynatın, köpük oluşursa ; köpükleri kaşıkla biraz alın, kaynadıktan 3-4 dakika sonra yarım limon suyu ilave edip, 2 dakika da onunla kaynatın ve ocaktan alın. Eğer güneşte tutma imkanınız varsa tencerenin üstünü temiz bir tülbentle örtün ve bir kaç gün güneşde tutun.

Ben tüm marmelatları bu ölçüde ve yöntemde yapıyorum. Aslında kayası, şeftali, normal eriğe hiç su ilave etmiyorum , fakat kızılcık dediğim ölçüden biraz daha su gerektiriyor, mürdüm eriği de biraz su istiyor. Umarım size yardımcı olabilmişimdir, kolay gelsin

mrduran beğendi.

Düzenleyen acemifüsun : 18-09-2010 saat 11:10
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 11:03   #3
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Sevgili acemifüsun tarifinizi deneyeceğim. Teşekkür ederim.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 12:33   #4
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Tesekkür ederim sevgili acemifüsun.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 17:11   #5
Ağaç Dostu
 
raddle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 122
Galeri: 4
Sevgili çiçeksever70,

Eğer çok tatlı olmasını istemiyorsanız, kaynattıktan sonra ölçüp, bu ölçünün yarısı kadar şeker ilave edebilirsiniz. Bu işlemi ayıklama işini yaptıktan sonra da yapabilirsin. Kavanozlara koymadan önce, kavanozlara iki-üç tane karanfil atarsan hoş bir koku elde edersin. Kolay gelsin.

mrduran beğendi.
raddle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 18:37   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Kıvamı tutturmak için, gereğinden çok kaynatmayın. Güneşte tutma olanağınız yoksa soğutup ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz.

Yani reçeliniz soğuyuncaya kadar bekleyin, sonra kaynamaya başlayınca altını kapatın. 2-3 kez bunu yapmanız yeterli oluyor...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 18:41   #7
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Verdiğiniz bilgilerden dolayı Çok teşekkür ederim.
saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 18:48   #8
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Kıvamı tutturmak için, gereğinden çok kaynatmayın. Güneşte tutma olanağınız yoksa soğutup ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz.

Yani reçeliniz soğuyuncaya kadar bekleyin, sonra kaynamaya başlayınca altını kapatın. 2-3 kez bunu yapmanız yeterli oluyor...
Mutalaka deneyeceğim, reçelde şekeri az kullandığım için çabuk kıvam almıyor, fazla kaynatıp da güzel rengin ve tadın gitmesini istemiyorum, çok işime yarayacak.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 20:01   #9
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Tesekkür ederim sevgili Malina. Rahmetli babaannemin de recelleri kaynatip soguttuktan sonra tekrar kaynattigini hatirladim simdi.
Tüm yanit verenlere tesekkür ederim yarin deneyecegim.

mrduran beğendi.
ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 09:51   #10
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bu tarifi ben de deneyeceğim. Teşekkürler.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 09:58   #11
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Ben buldugum tarifleri biraz kendime göre uygulayip recelimi pisirdim. Cok da basarili bir sonuc oldu. Internette bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum. Önce bu uygulamayi yaptim sonra sevgili Malina`nin önerisini uygulayip iki kez sogutup kaynattim. Biz cok tatli sevmedigimiz icin sekeri göz karari koydum. Pisirmesi cok kolay bir recel oldu. Herkese tekrar tesekkürler.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 10:04   #12
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Afiyet olsun Sevgili Çiçeksever. Bari fotografını görseydik.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 16:31   #13
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ben de yaptım. Olgunlaşıp ağaçtan yere düşen, yumuşak eriklerden yaptığımdan su katmadım. Kevgirden geçirmeden önce blenderda karıştırdım.

Eklenen Resimler
  
mrduran beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 16:39   #14
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 16:41   #15
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Sayenizde. Tarif sizden, ben sadece uyguladım.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 16:59   #16
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum
Bunu neredeyse tüm reçellerde uygulamak gerek. Portakal kabuğu, ceviz gibi istisnaları var tabii...

Şeker, mevyenin içindeki suyun dışarı çıkmasını sağlar ve şekeri eritmek, pişmeyi sağlamak için ekleyeceğiniz suya gerek kalmaz. Dışarıdan su eklenmeyen reçeller de daha güzel olur

Elinize sağlık, rengi güzel görünüyor

alperfect ve mrduran beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 17:26   #17
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
''bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum''
Reçellerin hemen hemen hepsini ben de bu şekilde yapıyorum
Marmaletları diğer yöntemle.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 07:14   #18
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Afiyet olsun Sevgili Çiçeksever. Bari fotografını görseydik.
Ikinci yapisimda cekerim sevgili Zenfree söz. Yalniz biz icinde taneleri olsun istedigimiz icin ben meyveleri oldugu gibi birakiyorum. Burada taneli hazir recel bulmak imkansiz cünkü hep püre gibi satiliyor. Elma, armut recelini hep bahceden topladigim meyvelerden yapiyorum ama erik sulu oluyordu önceden simdi tutturdum.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 07:39   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bazı arkadaşlar kızacak ama bu rafine toz şekeri vücut, bir zehir gibi algılıyor...

Yani reçel yerken aslında insanlar zehirleniyor, kendinizin çocuklarınızın sağlığını düşünüyorsanız linki okuyun...

Rafine toz şeker yerine elma suyunu sıkın ve onunla reçel yapın derim.

http://www.gidahareketi.org/Rafine-S...50-haberi.aspx

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 08:15   #20
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 Mesajı Göster
Internette bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum.
Sn. Malina'nın da yazısındaki gibi sertleşen meyvelere bu uygulama iyi olmuyor. Çilek, vişne gibi şeklinin bozulmasını istemediğiniz reçellerde ve tüm marmelatlarda oluyor ama ayvada denerseniz meyve çok sertleşir. Bu nedenle sert meyveler önce yumuşayıncaya kadar pişirilip sonra şeker ilave ediliyor.

Reçelinizin rengi çok güzel, elinize sağlık.

mrduran beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 09:03   #21
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Rafine toz şeker yerine elma suyunu sıkın ve onunla reçel yapın derim.
Elma suyuyla reçel yapılabildiğini bilmiyordum. Bir sonraki reçelimi elma suyula deneyeceğim.


Düzenleyen sakagun : 21-09-2010 saat 10:15
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 09:12   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Elma suyuyla reçel yapılabildiğini bilmiyordum. Bir sonraki reçelimi elma suyula deneyeceğim.
http://sineksekiz.wordpress.com/2009...uyu-ve-pekmez/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 13:59   #23
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Elma suyunda şeker yok mu?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 14:03   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İnsan vücudu niçin doğal şekere ihtiyaç duyuyor? Düzenli ve dengeli bir şekilde doğal şeker tüketmeyen bir kişinin vücudunda ne gibi tahribatlar ortaya çıkabilir?

Eski tıbba göre, doğal şeker karaciğer için çok önemli, şeker olmazsa karaciğer sentez yapamaz ve ölür! Ayrıca, beynin çalışması için de yine doğal şekere ihtiyaç var. Tabi burada eski tıbba göre uygulanmış, tamamı ile insan doğasına uyumlu olan doğal şekerden bahsediyoruz. Rafine şekerin, insan doğasına uyumlu olmadığı ve organlarımız bu şekeri tanımadığı için vücudumuzda zehir etkisi ile büyük tahribatlar yaptığını tekrar hatırlatalım

Doğal meyve şekeri: Meyvelerde hem früktoz hem glikoz hem de sakaroz bulunuyor. İnsan doğasına birebir uyumlu. Früktoz, yaş veya kuru meyveler aracılığı ile doğal yolla kolaylıkla alınabilir. Ayrıca, şeker oranı yüksek meyvelerin kaynatılıp, pekmez yapılması ile de doğal meyve şekeri elde edilebilir.



http://www.gidahareketi.org/Rafine-S...50-haberi.aspx

mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 14:22   #25
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sevgili denizakvaryumu bilgiler için teşekkürler. Hazır elma sularında beyaz şeker kullanıldığını düşünüyorum. O nedenle yazmıştım.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2010, 15:00   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Hazır elma suları 2 türlü...

Şeker eklenmiş ve şeker eklenmemiş.

Paketin üstünde "şeker eklenmemiş" yazan çeşitlerini alın .

Ama en iyisi robotda kendiniz sıkın, bu şekilde daha kıvamlı oluyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 18:38   #27
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Rafine şeker konusunda çok haklısınız sevgili denizakvaryumu, bu konuyu hatırlamamız çok yararlı. Bizim evde reçel ve marmelat aslında çok yenmiyor, çocuklar bal seviyorlar. Ben çeşit bulunsun diye hepsinden biraz yapıyorum, en azından hazır satılanlardan daha az zararlı.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2010, 10:33   #28
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Elma suyuyla reçel

Hemen denendi. Önce katı meyve sıkacağında elmaları sıktım. Sonra elmaları koyulaşıncaya kadar kaynattım. İçine erikleri kattım. Evde pekmez olmadığı için pekmez yerine 1 kaşık bal kattım. Oluşan köpükleri aldım. İndirmeye yakın içine birkaç damla limon sıktım.

Kokusu etkilemiş olacak ki iki arı mutfağa girdi, doğru tencerenin yanına uçtular.

Soldaki şekerle yapılan reçel, sağdaki elma suyuyla yapılan. Sıcak olduğu için henüz tadına bakamadım.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2010, 16:31   #29
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Elinize sağlık sevgili sakagün, tadı da güzeldir

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2010, 17:01   #30
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Tadı güzel. Biraz sulu bir reçel. Marmelatını da denemek lazım.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024