15-08-2012, 14:05 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
|
Fesleğen kurutma
Merhaba arkadaşlar. Dün bahçemden topladığım limon kokulu ve ceneviz fesleğeni yapraklarını güzelce yıkadıktan sonra iç mekanda gölge içinde, kağıt havlu üzerine kurutmaya bıraktım. Ancak gerek ilk topladığımdaki, gerekse yıkandıkları zamandaki yoğun fesleğen kokusundan eser kalmadı. Hatta neredeyse hiç kokuları kalmadı diyebilirim. Şu an tam olarak kurumadılar, kuruyunca yine güzel kokarlarmı acaba, neden böyle olmuş olabilir? Düzenleyen capsaicin : 15-08-2012 saat 16:42 |
15-08-2012, 16:36 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Elbette ki kokarlar, endişelenmeyin. Nane, kekik kuruttuğumuzda da aynı durum meydana gelir. Ta ki kuruyan kekik veya naneleri ovalayarak toz haline getirmek istediğimiz zaman dek. İşte o zaman bu işlem esnasında bulunduğunuz mekanın içi bir anda mis gibi otların kokusu ile doluverir. Yemeklere kattığınızda da ister ufalamayarak iri yaprak olarak kullanın, ister toz halinde kullanın yine mis gibi aromasını hissedeceksiniz. Yalnız, kuruduktan sonra kapaklı, nem geçirmeyen bir kapta muhafaza etmeye gayret edin. |
15-08-2012, 16:41 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
|
Anladım, çok teşekkür ederim. Peki o zaman kurumuş yaprakları bütün halde saklamak ve sadece kullanacağımız zaman ufalamak bol koku elde etmek için daha mantıklı bir yöntem değil mi? yoksa kuruduktan sonra ufalayıp kavanoza koysak da uzun güre güzel kokusunu koruyabilir mi? |
15-08-2012, 17:05 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Daha önce iki yöntemi de uygulayarak nane kullanmıştım. Bir fark görmedim. İşin sırrı muhafaza ederken hava geçirmeyen ortamda bulundurmak. Pratiklik açısından ufalanmış baharatları her an elinizin altında bulundurmayı tercih edebiliursiniz. Nane limon çayı demlemek için saplı olarak kuruyan naneler uygundur mesela. Son karar sizindir, tamamen pratik olarak ve fesleğeni nasıl, ne sıklıkta kullandığınıza da bağlı. Bütün dal halinde kurumuş fesleğeni yemeklere dal formunda bırakarak sadece aromasını vermesini de sağlayabilirsiniz. Ya da ufalanmış toz formunu yemeğin içine tamamen özleştirerek katabilirsiniz. Bence kokusunu muhafaza edecektir iki türlü de. Deneyimlerinizi ilerleyen zamanda paylaşırsanız ben de fesleğen ile ilgili bir ipucu alabilirim belki sizin sayenizde. Kolay gelsin. Düzenleyen kelebek çalısı : 15-08-2012 saat 17:09 Neden: yorum ilave |
15-08-2012, 17:26 | #5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Bir de bazı bitkiler, nane ve kekik gibi kokusunu saklamıyor. Dereotu, maydanoz, fesleğen bu gruptan. Onları, doğrayıp derin dondurucuda saklıyorum. Malum çok hızlı hareket etmek gerektiği için, çıkarıp doğramaya başlayamadan yapısı bozuluyor. Hemen kaynar ortama atınca sorun yaşanmıyor. |
|
15-08-2012, 20:09 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
|
Cevaplar için teşekkür ederim. Düzenleyen malina : 16-08-2012 saat 13:27 Neden: Konu dışı fotoğraflar silindi |
17-09-2012, 13:21 | #7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fesleğenler yaprak çıkarmaya devam ediyor, topladıkça kavanozda derin dondurucuda saklayacağım. Umarım bir süre sonra kokusu bozulmaz, kesmeden önce kaynar suya daldırıp çıkarsam mı diye düşündüm ama kokusu gider diye denemedim. |
|
02-12-2012, 13:16 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Antakya'da en çok kullanılan baharattır neredeyse. Annem ufalayarak kurutur ve kavanoza koyar. Keskin bir baharat olduğundan kokusu azalsa bile yemeklere keskin bir aroma veriyor. Yemeklerde sorun yok. Biz biberli ekmek harcında bile kullanıyoruz. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|