agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 1 Gönderen malina
  • 3 Gönderen capsaicin
  • 1 Gönderen mirabel

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2012, 14:05   #1
Ağaç Dostu
 
capsaicin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
Fesleğen kurutma

Merhaba arkadaşlar. Dün bahçemden topladığım limon kokulu ve ceneviz fesleğeni yapraklarını güzelce yıkadıktan sonra iç mekanda gölge içinde, kağıt havlu üzerine kurutmaya bıraktım. Ancak gerek ilk topladığımdaki, gerekse yıkandıkları zamandaki yoğun fesleğen kokusundan eser kalmadı. Hatta neredeyse hiç kokuları kalmadı diyebilirim. Şu an tam olarak kurumadılar, kuruyunca yine güzel kokarlarmı acaba, neden böyle olmuş olabilir?


Düzenleyen capsaicin : 15-08-2012 saat 16:42
capsaicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 16:36   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Elbette ki kokarlar, endişelenmeyin. Nane, kekik kuruttuğumuzda da aynı durum meydana gelir. Ta ki kuruyan kekik veya naneleri ovalayarak toz haline getirmek istediğimiz zaman dek. İşte o zaman bu işlem esnasında bulunduğunuz mekanın içi bir anda mis gibi otların kokusu ile doluverir. Yemeklere kattığınızda da ister ufalamayarak iri yaprak olarak kullanın, ister toz halinde kullanın yine mis gibi aromasını hissedeceksiniz. Yalnız, kuruduktan sonra kapaklı, nem geçirmeyen bir kapta muhafaza etmeye gayret edin.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 16:41   #3
Ağaç Dostu
 
capsaicin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
Anladım, çok teşekkür ederim.

Peki o zaman kurumuş yaprakları bütün halde saklamak ve sadece kullanacağımız zaman ufalamak bol koku elde etmek için daha mantıklı bir yöntem değil mi? yoksa kuruduktan sonra ufalayıp kavanoza koysak da uzun güre güzel kokusunu koruyabilir mi?

capsaicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 17:05   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Daha önce iki yöntemi de uygulayarak nane kullanmıştım. Bir fark görmedim. İşin sırrı muhafaza ederken hava geçirmeyen ortamda bulundurmak. Pratiklik açısından ufalanmış baharatları her an elinizin altında bulundurmayı tercih edebiliursiniz. Nane limon çayı demlemek için saplı olarak kuruyan naneler uygundur mesela. Son karar sizindir, tamamen pratik olarak ve fesleğeni nasıl, ne sıklıkta kullandığınıza da bağlı. Bütün dal halinde kurumuş fesleğeni yemeklere dal formunda bırakarak sadece aromasını vermesini de sağlayabilirsiniz. Ya da ufalanmış toz formunu yemeğin içine tamamen özleştirerek katabilirsiniz. Bence kokusunu muhafaza edecektir iki türlü de. Deneyimlerinizi ilerleyen zamanda paylaşırsanız ben de fesleğen ile ilgili bir ipucu alabilirim belki sizin sayenizde. Kolay gelsin.


Düzenleyen kelebek çalısı : 15-08-2012 saat 17:09 Neden: yorum ilave
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 17:26   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi capsaicin Mesajı Göster
Anladım, çok teşekkür ederim.

Peki o zaman kurumuş yaprakları bütün halde saklamak ve sadece kullanacağımız zaman ufalamak bol koku elde etmek için daha mantıklı bir yöntem değil mi?
Bence dediğiniz gibi... Ben de kullanacağım zaman ufalayanlardanım.

Bir de bazı bitkiler, nane ve kekik gibi kokusunu saklamıyor. Dereotu, maydanoz, fesleğen bu gruptan. Onları, doğrayıp derin dondurucuda saklıyorum. Malum çok hızlı hareket etmek gerektiği için, çıkarıp doğramaya başlayamadan yapısı bozuluyor. Hemen kaynar ortama atınca sorun yaşanmıyor.

Kiraz beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 20:09   #6
Ağaç Dostu
 
capsaicin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
Cevaplar için teşekkür ederim.

tiya, limon_sever ve MOKAY beğendi.

Düzenleyen malina : 16-08-2012 saat 13:27 Neden: Konu dışı fotoğraflar silindi
capsaicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 13:21   #7
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bence dediğiniz gibi... Ben de kullanacağım zaman ufalayanlardanım.

Bir de bazı bitkiler, nane ve kekik gibi kokusunu saklamıyor. Dereotu, maydanoz, fesleğen bu gruptan. Onları, doğrayıp derin dondurucuda saklıyorum. Malum çok hızlı hareket etmek gerektiği için, çıkarıp doğramaya başlayamadan yapısı bozuluyor. Hemen kaynar ortama atınca sorun yaşanmıyor.
Ben de bu sene fesleğenleri toplayıp, yıkadıktan sonra kurulayıp hemen ince ince doğradım, bekletmeden kavanozlara koydum, derin dondurucuya attım. Bir iki kere kullandım, yeni toplanmış gibiydiler.

Fesleğenler yaprak çıkarmaya devam ediyor, topladıkça kavanozda derin dondurucuda saklayacağım. Umarım bir süre sonra kokusu bozulmaz, kesmeden önce kaynar suya daldırıp çıkarsam mı diye düşündüm ama kokusu gider diye denemedim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 13:16   #8
Ağaç Dostu
 
mirabel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 105
Galeri: 3
Antakya'da en çok kullanılan baharattır neredeyse. Annem ufalayarak kurutur ve kavanoza koyar. Keskin bir baharat olduğundan kokusu azalsa bile yemeklere keskin bir aroma veriyor. Yemeklerde sorun yok. Biz biberli ekmek harcında bile kullanıyoruz.

Resulgur beğendi.
mirabel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024