agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni17Beğeniler
  • 6 Gönderen hevesli meraklı
  • 4 Gönderen hevesli meraklı
  • 2 Gönderen hevesli meraklı
  • 2 Gönderen selis
  • 2 Gönderen mrduran
  • 1 Gönderen thisisme

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-08-2012, 15:12   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
Mürdüm Eriği Reçeli

Annem ve ben ramazan bayramında bir ton iş yaptım bunlardan biride mürdüm eriği reçeli idi.

4 kilo erik
3,5 kilo şeker (ki genede tatlı oldu yarın kine daha az koyacağız)
limon tuzu(kilo başına 1,5 gr)
  1. erikleri yıkayıp 2'ye ayırdıktan sonra çekirdeklerini çıkarttık. burada bazı misafirlerimiz olmadı değil. dikkat edin çok hızlı hareket ediyorlar.
  2. erikleri boyuna çok ince olmamak kaydı ile dilimledik karpuz dilimler gibi. çok ince olmasın çünkü pişerken ezilip dağılabiliyor. eriyebiliyorlar.
  3. ara ara ve en üstüne şekeri ilave ettik. akşam üstü % sularından ertesi gün sabah 10 sularına kadar beklektik sulanması için
  4. sulanan erikleri ertesi sabah kaynatmaya başladık. onlar kaynarken internetten de bu reçelle ilgili araştırmaya girdim. ve bundan sonraki kısmı ordaki bilgileri süzgeçten geçirerek uygulama kararı aldık.
  5. erikler pişti. neredeyse şeffaflaştı ama suyu kalmıştı reçel. erikleri yayvan bir kaba aldık ki ezilmesinler diye.
  6. bu arada oluşan köpükleri kullandığımız tahta kaşıkla aldık. bunlar sonradan reçelin bozulmasına sebep oluyormuş.
  7. geriye kalan serbetini kaynata kaynata kıvama getirdik. kıvam aldığını şöyle anlıyoruz; reçel damlasının biz tabağa damlattık (ki kaşığı tencereden çıkartıp fazla damlalar damladıktan sonra son damlalardan olduğunu düşündüğünüz damlayı). bir iki saniye bekleyip tabağı eğdik çok akışkan olmayıp aşağıya çok hızlı akmadığı veya az hızlı aktığı zaman şerbet kısmı olmuş demektir.(hiç akmamak çok tehlikeli olabilir susuz kalabilir reçeliniz azcık akışkan olmalı)
  8. hemen önceden hazırladığımız 1,5gr*4=6gr limon tuzunu şerbete ekledik.
  9. 2 karıştırıp önceden süzerek çıkarttığımız erikleride ekledik.
  10. bir taşım karıştırıp, altını kapatık. biraz aşırı sıcağının gitmesini bekledik.
  11. hazırladığımız kavanozlarımızla hiç kullanılmamış kapaklarımızı tezgaha dizdik.
  12. önce tanelerini paylaştırmaya çalıştık. sonrada sıvı kısımlarını ve hızlıca kapaklarını kapattık. çok sıcak olduklarından hala elinizi yakmayın dikkat edin.
  13. kavanozun ağzından 1 parmak boşluk bırakıp; kapaklarını kapadık sıkıca. hemen ters çevirdik ki vakum etkisi yapsın. reçelimiz uzun süre dayansın diye.
  14. sonrada salondaki masanın üzerine dizdik ve üstlerini örtü ile örttük. güneş almadan soğumaları için. bunu neden yaptık bilmiyorum ama bir kaç yerde yazınca elimize yapışmazya diyip ben böle yaptım. annemde bişi demedi.

Eklenen Resimler
     
Kiraz, Lonicera, selis ve 3 kişi beğendi.
hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2012, 15:15   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Ben de birkaç senedir yapıyorum.. Kabuğunu soymamıza gerek olmadığı için vişne reçeline göre daha zahmetsiz ve tadı daha güzel..

Elinize sağlık..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2012, 15:17   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
reçelde önemli olan berrak sıvı kısmı ve parçalanmadan kalan tane kısmı imiş.

şekere yatırılan reçel çeşitlerinde, sıvı kısım kıvam alırken tane kısımların erimemesi için taneler içinden alınır ve sıvı kısma kıvam verilirmiş. öle okuduk bu seferde böle yaptık. bizimkiler genelde kıvam alana kadar kaynatırlar ya rengi kararır ya da kıvamı sertleşir. ama anneannem bazen bir taşım kaynatıp sonra baktıki çok sulu oldu bir gün bekletip tekrar ertesi gün pişirmeye devam ediyor. oda bir teknik işte

Eklenen Resimler
     
hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2012, 15:20   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
tabaktaki reçel kavanozlara sığmayan kısım berraklığı süper tane diriliği süper

lakin;

bence biraz tatlı olmuştu. bir sonraki böle olmayacak.

sonrada dediğim gibi üstleri örttük ve soğumaya bıraktık.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Ben de birkaç senedir yapıyorum.. Kabuğunu soymamıza gerek olmadığı için vişne reçeline göre daha zahmetsiz ve tadı daha güzel..

Elinize sağlık..
teşekkürler selis. vişneyi bizimkiler soymuyorlar sanırım ama.

Eklenen Resimler
   
limon_sever ve mrduran beğendi.
hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2012, 15:25   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hevesli meraklı Mesajı Göster
vişneyi bizimkiler soymuyorlar sanırım ama.
Tabii ki vişnenin kabuğunu soymak için deli olmak lazım.. Çekirdek çıkarmak daha zahmetli demek istemiştim

mrduran ve sakdag beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 02:07   #6
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hevesli meraklı Mesajı Göster

.... ama anneannem bazen bir taşım kaynatıp sonra baktıki çok sulu oldu bir gün bekletip tekrar ertesi gün pişirmeye devam ediyor. oda bir teknik işte

Merhaba efendim,

Muhakkak ki edindiği veya atalarından miras bir tecrübe vardır.

Muhterem anneannenize hürmetlerimi iletip, nedenini biliyorlarsa.... sorarmısınız lütfen.

Cümleten sağlık, birlik içinde yaşayın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2012, 11:31   #7
Ağaçsever
 
thisisme's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 94
Galeri: 5
merhaba,
benim kayınvalidem ve annem de bir gece bekletip ertesi gün kavonaza alırlar. Kayınvalidemin açıklaması şu idi; çelik tencere soğuyana kadar biraz daha kıvamlanır. Ve sanırım ertesi gün kıvamını beğenmezse tencerenin ağzı açık biçimde güneşe koyuyor. Ben sıcakken kavanozlara alırım, çünkü soğutup kavanoza koyunca vakumlanmıyor.

mrduran beğendi.
thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024