17-03-2009, 13:59 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kabuklu ceviz alırken nelere dikkat edelim?
İç ceviz için kadar çok şey yazıldı, söylendi ki uzun zamandır kabuklu alıyoruz. Kabuklu alınan cevizler için de yine o kadar şey duyduk ki, onu da emin olmadan alıyoruz. Ceviz kurutulmadan sert kabuk üzerinde kalan, kararan tabaka yıkanırmış. Bu yıkama işlemlerinin çamaşır suyu gibi zararlı maddelerle de yapıldığı söyleniyor. Alırken kabuğun çok çok temiz olmamasına dikkat ediyorum. Geçenlerde üzerinde beyaz beyaz un gibi kalıntılar görünce satıcıya sordum, böceklenmeye karşı kireçli suyla yıkandığını söyledi, mantıklı geldi. En son bir yakınımızın getirdiği, tadı ve cinsi güzel, kabuğu fazlasıyla temiz cevizleri yerken arada tuz tadı aldık, kabuğunun üzerinde parlaklıklar vardı. Deniz suyu ile mi yıkama yapıldı acaba diye düşündüm; en inanmak istediğim bu çünkü. Yoksa başka bir kimyasal kullanılabilir mi? Ticari amaçla yetiştirilen cevizlerde, satış öncesi ne gibi işlemler yapılıyor? Alırken nelere dikkat edelim? Bilenler paylaşabilirler mi? Çocuklara yararı olacak diye zarar vermeyeyim, zaten zorla yediriyorum. |
17-03-2009, 14:24 | #3 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
|
Alıntı:
|
|
19-03-2009, 07:43 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Cevizlerin yıkanması
|
19-03-2009, 17:19 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Değerli arkadaşlar en güzel sağlıklı ceviz köylerden gelen küçük çaplı üreticilerde bulunur bu üreticilerin ürünleri % 90 organik oluyor çünkü bizim köylerimizde hep böyle oluyor.Nurbahar arkadaşımın eklediği link de kükürten bahsediliyor bunlar ne kadar sağlıklı üreticinin %80 i tüketicinin sağlığını düşünmüyor burası Türkiye en güzeli bildiğimiz malı almak bu sadece ceviz için değil her gıda için geçerli.Sağlıklı ve sıhatli günler dilerim |
19-03-2009, 20:54 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Balda, sirkede, peynirde, ette, ekmekte ve daha pekçok gıda maddesindeki sahtecilik yalnız parasal kandırılma olmaktan çıktı telafi edilemeyen sağlık sorunlarına sebeb olmaya başladı. Bazı ürünü tanıdıklardan temin etmek veya kendimiz üretmek zorunda kalıyoruz. Ceviz hakkında olumsuz haberler nedeniyle kabuklu ceviz almaya başladık. Günümüz kamu sağlığı ile ilgili kuruluşlar güven vermekten malesef uzak. Kabuklu ceviz alırken artık tereddud edeceğiz. Tuzda koktu demekki. |
20-03-2009, 17:36 | #7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
04-01-2010, 01:07 | #8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yıkama işleminden çok cevizi yeşil kabuğundan ayırma işlemidir, bu arada yıkanmışda oluyorlar, hiç bir zararı yok. Çamaşır suyu ile yıkamak cevizde renk almasını sağladığını duymuştum. Yapılan yanlıştır. İkinci bir şey, kükürt odalarında renk almasını sağlamak. İnanırmısınız diğer meyvaların yanın da, belki de bu konuda en son konuşacağımız meyva cevizdir. |
|
16-08-2011, 01:23 | #9 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 25
|
Alıntı:
aynı düşüncelere sahibiz. bu yüzden daha radığımı bulamadım .. belki takıntı olmuştur bende. kabuklu ceviz ( sağlıklı ) bulabildin mi. nereden ??? |
|
10-05-2014, 17:55 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Bu başlığı yeni gördüm ve okudum. Mevsiminde kilolarca kabuklu taze ceviz tüketen biri olarak içime kurt düşüren bu durum karşısında önümüzdeki sonbahar nasıl rahat ceviz tüketeceğimi düşünüyorum. Neden böyle bir toplumuz biz? Hilesiz, usulüne uygun doğru düzgün bir işimiz olmayacak mı... |
06-07-2014, 11:15 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-03-2014
Şehir: kOCAELİ
Mesajlar: 8
|
Ataman ceviz çiftliği Türkiye nin en büyük ceviz çiftliğidir. Çiftliğimizde ince kabuklu elle kırılabilen içi beyaz dışı beyaz ceviz üretiyoruz. Ve cevizlerimiz kesinlikle kabuk soyma makinesinden sonra tazzikli su ile yıkanıyor. Ayrıca şunu belirtmek isterim ceviz olarak Amerika ,Şili ve ukranyadan ve bir kaç ülkeden ceviz ithalatı yapıyoruz. ceviz olarak dışa bağımlıyız. Ve dışarıdan gelen özellikle amerikan chandleri tad olarak kesinlikle yenilecek bir ceviz değildir. Her zaman için yerli cevizden şaşmayın derim. |
06-07-2014, 12:47 | #14 | ||||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
||||
06-07-2014, 17:27 | #15 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Benim, pazarda bir Bilecik'li köylüm var..Yıllardan beri genelde ondan alırım.. Cevizlerin köyde elle temizlendiği her halinden belli.. O kabuklarda beyazlık, beyaz lekeler falan asla olmaz.. Bazılarının kurtlu çıkması en büyük güvencem..Bir kilo kabuklu cevizde 7-8 tane kurtlanmış cevizi feda etmek ne idüğü belirsiz şeylerle ilaçlanmasından daha az maliyetli. Ben bulabilince, yine aynı köylülerden kurtlu elma alırım..İçlerinden birkaçı kurtlu çıksada temizlersin, yersin.. Eşim tahammül edebilse, kirazın da kurtlusunu alırım.. 20 gün önce bir kiraz aldık yine o köylülerden..Eşim o kadar kontrol ettiği halde kurtlu kiraz çok çıktı.. Kirazları tek tek açıp bakmaktan usandığı için ben yiyemem dedi bunları.. Ben hiç tedirgin olmadan afiyetle yedim.. |
06-07-2014, 23:26 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2011
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 410
|
Eskiden, babamın dinç olduğu yıllarda uzun bir süre ceviz işi ile uğraştık. Son 2 yılda ise bahçeyi başkasına verdik. Çünkü bu iş zaten 3 kişinin üzerindeydi. Annem, babam ve ben. Babam yaşlanınca tek kaldım ve haliyle bahçeyi sattık. Bu konuda şunu söyleyebilirim. Biz daldan topladığımız cevizleri çuvallara koyar sonra kabuklu, kabuksuz ayırırdık. Kabuklular bir kaç gün daha çuvalda bekletilirdi ki kabuklarından rahat ayrılsın. Üzerinde kabuk kalan ceviz kirli gibi görünür ve fiyat düşer. Ama bu noktada çuvalda bekletilen cevizleri de orada çok tutamazsınız çünkü fazladan 1-2 gün bile cevizlerin küflenmesine neden olur. Cevizleri bu aşamadan sonra önce suyla yıkar sonra nasıl tabir etsem eskiden somya yataklar vardı alttları tırtıklı demirden. Yıkadığımız cevizleri bu somyalara yayardık. Böylece cevizler iyice havalanıp kururdu ve kabuğu tam çıkmayan, üzerinde biraz kalmış cevizleri yine o somyaların tırtıklı kısmına sürer rende gibi temizlenirdi. En sonunda da cevizleri küçük boy, büyük boy VE arkalarında, cevizin ucu sivri değil ters tarafındaki yuvarlak kısımda delik var mı yok mu diye bakar ayırır, çuvallardık. Cevizin tombul kısmındaki delik içinde kurt olma ihtimalini gösterir. Olmayabilir de çünkü delik diye eve ayırdıklarımızdan temiz çıkanlar da çok olurdu ama kurt olma yüzdesi yüksek diye dikat ederdik. Ve ayrıca tüm bu işlerden geçen cevizler ister yabani ister farklı cins olsun ki bizde 3-4 çeşit vardı bembeyaz olurdu. Başka işlem ekstra masraf, ekstra saçmalık olurdu. Belki şu olabilir, cevizler kabuklarından genelde eylülün ilk haftalarında ayrılmaya başlar. Yok satıcı ağustos ortalarında veya sonlarında turfanda ceviz piyasa sürüp daha çok kazanmak istiyorsa belki diyorum..... Geçen yıl ilk kez semt pazarından taze ceviz aldım. Hangi satıcıya gittiysem cevizleri şöyle bir karıştırıp tabiri caizse "popolarına" baktım. Çoğunda delik vardı. Al abla sağlam temiz diyenlere bunlar kurtlu dedim yok abla diye kırdıklarında, haklı çıktım. Ama ne oldu arkalarında delik bulmadığım bir satıcıdan denemelik 1 kilo ceviz aldım. Eve geldim...kırdım...Evet kurt yok ama hepsinin içi küflü, yemyeşil... Ya 1 kilo değil de 10 kilo alsaydım?? O yüzden tavsiyem bilmediğiniz bir satıcıdan önce 1 kilo da değil yarım kilo alıp bir bakın. Biz yıllarca çuvallarla cevizi ayıklardık, çünkü dürüstsen müşteri sana yine gelir. Geçen yıl Sapanca'lı birinden aldık çok beğendik. Bu yıl neden başkasından alayım ki yine ondan alırım. Çünkü güven devamlılığı getirir. Düzenleyen Emine Akman : 06-07-2014 saat 23:29 Neden: imla |
06-07-2014, 23:50 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Sorabilir miyim neden? Kurtsuzu varken kurtlusunu yemek! |
07-07-2014, 01:15 | #18 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Diğer bir husus ise meyvada ki al benidir, pazarda tezgahta en irisini seçmek iyi besini ya da seyreltilerek irileşmiş iri olanları seçmek tercih etmek herkesin tercihi olduğuna şüphem yok, Fakat al beni kazandırılmak için verilen ilaçlara ne demeli bunu nasıl anlayacağız. Geçen hafta tırakyadaydım bir zeytin üreticisiyle sohpedimiz oldu şu tarih itibarıyla 8 defa zehir verdiğini söyleyince tüylerim tiken tiken oldu, sordum niye 8 sefer, abi zehirlerin etkisini düşürdüler haşereyi öldürmüyor malımımı ziyan edicem veriyorum zehiri. Buradan da aklıma şu geldi, hani bir ara devlet ilaç atma belgesi vermişti bazı çifçilere ve bende demiştim ki, bilgilendirilmeden eğitimini vermeden bu iş olmaz, tamamıyla rant al parayı ver belgeyi, bu belgelerin ne işe yaradığını açıklayacak olan var mı? Konuyu da başka yerlere götürmek istemiyorum konumuz ceviz biz yine oraya dönelim. |
||
07-07-2014, 03:15 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Buğday zararlısı süne için maskesiz atılan ilacın, insan için 30 metreden nasıl göz yaktığını, nefes almayı imkansız hale getirdiğini bilmeksizin, senenin 30 günü ramazan ayında yediğimiz pidenin, geri kalan 335 günde yine istisnasız tükettiğimiz temel gıda maddesi ekmek için buğdaya, sadece süne zararlısı için atılan ilaçlara duyarsız kalıp, sırf ilaç atılmadığı sanılarak kurtlu elma yemeyi tercih edenlere selam olsun. |
07-07-2014, 23:03 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
08-07-2014, 01:37 | #21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yumurtadan çıkan larva elma içine girdikten sonra ne kadar ilaç basarsanız elmayı kurtlu yersiniz diye düşünüyorum. Yani değil gününde saatinde ilaçlaması yapılmadığında elmada iç kurdu olur ve bundan sonra atılacak hiç bir ilaç kurdu öldürmez diye biliyorum. |
|
08-07-2014, 12:11 | #22 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
Ben canlısını gördüğüm için seviniyorum..Sistemik ilaç verilseydi mümkün değildi bu.. Sizin süne için veriliyor dediğiniz ''decis'' adlı ilaç ta kontakt yani temas zehiridir..Bitkinin özsuyuna karışıp kurtları öldüren bir ilaç değildir.Etki süresi de çok fazla değildir. Asıl, buğday depolarına konulan ambar ilaçları fecaattır..Un yapılırken bunlar una karışmaktadır. Düzenleyen pria : 08-07-2014 saat 20:23 |
|
07-04-2015, 08:58 | #23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-03-2014
Şehir: kOCAELİ
Mesajlar: 8
|
Uzun süreden sonra tekrar merhaba, Ceviz hasatında , Kabuk çatlamaya başladığı, cevizin kendini kabuktan bıraktığı andan sonra cevizi ne kadar hızlı bir şekilde alıp yıkar iseniz cevizin dış kabuğu daima o kadar beyaz kalır. Cevizde yıkama kadar kurutmada çok önemlidir. Cevizde Kurutma kısa sürede yapılmaz ve istenilen şekilde muhafaza edilmez ise cevizde küflenme ve kararma ayrıca afratoksin oluşumunda kaçınılmaz hal alır. Biz çiftliğimizde chandler ve fernor cinsi ceviz çeşidi yetiştiriyoruz. Yetiştirilen cevizler makine ile hasat edilmekte, toplanmakta ve en kısa sürede basınçlı su ile yıkanarak kurutulmaktadır. Bu süreç çok önemlidir. Bu süreç de yanlış uygulamalar yapılır ise 11 ay boyunca büyük titizlikle baktığınız ürünü 1 ayda kaybetme riskiniz kaçınılmazdır. Bizler Çiftliğimizde Chandler ve fernor ceviz çişitlerinin fidanları ve meyvesi yetiştirmekteyiz. Chandler özellik olarak ince kabuklu içi ve dışı beyaz olan bir ceviz cinsidir. Yeni yeni Türkiye'nin bir çok yerinde artık bu ağaç çeşitlerini ve meyvesini görebilirsiniz. Biliyorsunuz Cevizde ithalata zorunlu bir ülkeyiz. Mecbur kaldığımız İthalat da 12 ayda california'dan , 6 ay itibariyle Şili'den chandler cinsi cevizi yüklü tonajlarda getirmekteyiz. Yani içi ve dışı beyaz olan ince kabuklu chandler ceviz çeşidi piyasaya sunulmakta ve bir çok yerde lüx ceviz olarak satılmaktadır. Pazarda marketlerde ve kuruyemişlerde ve bir çok yerde iç ve kabuklu olarak görebilirsiniz. Diğer ithal ettiğimiz daha çok imalat da kullanılan kalın kabuklu ukranya, kırgız ve özbek cevizlerinide piyasada görebilirsiniz. Kalite ve iç oran olarak çok düşüktür. Yanlız özellikle şunu belirtmek isterimki , bizim toprağımızda yetişen en bakımsız cevizin lezzetini, tadını dışardan ithal ettiğimiz hiç bir ceviz vermez. Ceviz alırken özellikle ithal cevizlerde dışı beyaz olan cevizlerden uzak durmanızda fayda vardır. Bir önceki senelerden kalan ,Kabuğu siyahlaşan dışı kötü olan cevizler kükürte basılarak ve çamaşır suyu ile yıkanarak bir çok gıdada olduğu gibi cevizde de sağlığımız ile oynanmaktadır. |
11-04-2015, 09:13 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 30
|
Bence ithal cevize hiç yaklaşmamak lazım ucuz diye alınıyor ama hiç lezzeti yok |
|
|