10-04-2010, 01:40 | #61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 278
|
Sevgili arkadaşlarım, dondurucu kullanmaya yeni başladığım için aklıma takılan bir soru var; marketlerde, dondurucuların içindeki sebze poşetlerinde minik buz ya da kar tanecikleri görünmüyor oysa evdekinde bunlar görülüyor nedenini merak ediyorum. Bir diğer konu ise; brokoli ve karnıbaharları mikrodalgada şoklayıp (kendimce haşlamakla zaman yitirmeyecektim) dondurucuya atmıştım ancak çıkardığımda pişme süresinin çok çok uzadığını ve lastikimsi bir sertleşme olduğunu gördüm. Benim düştüğüm hataya düşülmesini önlemek için uyarayım istedim (Bu başlık altında sormakla umarım doğru bir şey yapıyorumdur) |
21-04-2010, 15:10 | #62 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dondurulmuş gıdalar için en sağlıklı -aynı zamanda kullanışlı- saklama kapları açısından bizi bilgilendirebilecek biri varsa sevinirim. |
|
27-04-2010, 17:37 | #63 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-10-2009
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 85
|
Bana öyle geliyor ki; buzdolabı poşetleri bu iş için çok da uygun değiller. Her ne kadar ismi buzdolabı poşeti olsa da Doğru bir malzeme olsa koku vermez. |
03-06-2010, 02:53 | #64 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
|
kalın poşetlerin daha sağlıklı olduğunu duydum hemde koku yapmıyorlar mış |
13-06-2010, 22:53 | #65 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Sebzeler için bez torba olabilir (mi?) (Tokat'ta sucuğu bez torbalarda yapıyorlarmış, aklıma ordan geldi) Domates için aklıma birşey gelmiyor. Onu da konserve yaparız |
14-06-2010, 00:14 | #66 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
|
acaba mantar dondurulabilir mi arkadaşlar |
15-06-2010, 19:46 | #67 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Plastik kapların , soğuk ve sıcaktan (ısı değişimlerinden) etkilendiğini medyadan bende dinlemiştim.Şu aralar saklama kabı olarak pazarlanan plastik kaplar var ve bunlar yüksek fiyatlardan satılıyor. Yoksa plastik kaplarında organik olanı mı çıktı? Bu konuda ne dersiniz? |
15-06-2010, 21:54 | #68 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Dediğiniz ürün tahmin ettiğimse çok uzun zamandır (1946'dan beri) pazarlanıyor ve Alman malı olduğu için biraz güvenip denemiştim. Saklanan ürünlerin uzun süre bozulmadığını tecrübe ettim ama plastiğinin ne derece sağlıklı olduğu konusunda şüphelerim var. Sürahisinde bir süre bekleyen suda plastik kokusu ve tadını fark ettik ondan sonra kullanmayı bıraktık. Çok uzun süredir (belki 20 yıldan beri) yoğun biçimde bu ürünleri kullanan bir yakınım kansere yakalandı. Belki tesadüf ama insan yine de günlük hayatta kullandığı herşeyi sorgulamaya başlıyor. |
23-06-2010, 23:23 | #69 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
|
acaba mantar dondurulabilir mi arkadaşlar |
28-07-2010, 18:54 | #70 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
|
Arkadaşlar bezelyeyi haşlamadan dondurucuya koymayın; çünkü kullanırken bir türlü pişmiyor ve ot gibi kokusu ve tadı oluyor. |
28-07-2010, 18:57 | #71 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
|
Şişe domatesi yapmayı bir de şöyle denemenizi öneririm. Domatesleri rendeleyip tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra 10 dk. daha kaynatın. Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip sabaha kadar bekletin. Daha sonra karanlık ve serin bir yerde saklayın. Kullanmak için açtığınızda buzdolabında saklayın ve bir hafta içinde tüketin. Çok güzel oluyor. Hiç bozulmuyor. Katkı maddesi de yok. |
28-07-2010, 19:07 | #72 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
|
Yeşil biberi haşlayarak dondurursak tadı değişmez mi? |
28-07-2010, 19:08 | #73 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
|
Domatesin kabuğunu soyup küp doğrasam ve başka bir şey yapmadan poşetleyip dondursam nasıl olur? |
05-08-2010, 09:28 | #74 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sultanvesuat; Sebzeleri dondurmak için uygulanan haşlama işlemi çok kısa süreli olmalıdır. Maksimum 2-4 dakika sınırını geçmemelidir. Uzun süreli haşlamalarda renk bozuklukları ve tadında değişiklikler meydana gelir. Yeşil biberin dondurulması konusunda herhangi bir bilgim yok, anca çok kısa süreli bir haşlamadan geçirilip buzluğa atılabilir. Domatesleri dediğiniz şeklinde içinde birazcıkta yağ ekleyerek buzdolabınızın buzluğuna atabilirsiniz. Herhangi bir bozulma ya da tadında bir değişiklik olmayacaktır... Sevgiler |
05-08-2010, 09:43 | #75 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bazen buzdolablarından "Poliüretan" adı verdiğimiz bir kimyasal sızıntı olabiliyor. Buzdolabınızı servisinize baktırsanız iyi olur sanırım... Sevgiler |
|
05-08-2010, 13:14 | #76 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yeşil biberi yıkayıp ince ince doğrayıp tek kullanımlık buzdolabı poşetinde saklıyorum, çözdürmeden direkt tavaya atıyorum. Kızarınca domatesi ilave ediyorum. Kışın da yaz tadında menemen yiyebiliyorum. Bazı arkadaşlarım kalın etli biberleri ve patlıcanı közleyip, buzluğa atıyor. |
|
05-08-2010, 23:03 | #77 |
Ağaç Dostu
|
Ben de domatesi kabuklarını soyup, doğrayıp saklıyorum. Ayrıca bezelyeyi ayıklayıp, haşlamadan, çiğden, barbunyayı, enginarı(limonlu suda) çok az haşlayıp, taze fasulyeyi az zeytinyağı ile kavurup, sarartarak derin dondurucuya kaldırıyorum. Patlıcanları, kırmızı salçalık biberleri közleyip, kabuklarını soyup, börülceyi de haşlayıp kaldırıyorum.( haşlama süreleri 2-4 dakika arası) |
22-08-2010, 18:12 | #78 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
|
Karnıyarık yapmak için patlıcanı nasıl donduruyorsunuz? |
09-10-2010, 15:35 | #79 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Elimde bolca kimyasalsız yetişmiş acı kıl biber vardı, acı olduğu için hızlı tüketemedik. Ziyan olmasın diye ince yemeklik doğrayıp yağda kavurdum, cam kavanoza koyup derin dondurucuya attım. Aynı şekilde bahçeden toplanmış minik patlıcanlar da vardı. Pijamalı soyup tuzlayıp beklettim. Suyunu verince yıkayıp küp küp doğradım, rengi değişene kadar kavurup soğuduktan sonra poşetleyip derin dondurucuya kaldırdım. Bu yöntemin bir sakıncası var mıdır? |
09-10-2010, 16:00 | #80 |
Ağaç Dostu
|
Bence yok sevgili verdoque. Taze fasulyeyi de hafif kavurup ,öyle kaldırıyorum, bu şekilde yemeği daha lezzetli oluyor. Patlıcan nikotin ürettiği için, pişirildiği gün tüketilmesi gerekiyor deniyor, fakat ben de patlıcanı közleyip, buzluğa kaldırıyorum. Yemekli misafirlerim gelince patlıcan salatası hem değişik, hem de hazır olmuş oluyor. Oturup, kalkıp buzluktan patlıcan yemediğimiz için, çok sorun etmiyorum |
20-06-2011, 00:11 | #81 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
|
Patlıcanları alacalı soyup yağda kızartıp (karnıyarık için) poşetleyip deepfreze de saklamayı önermişlerdi.Geçen yıl yaptım 2 yemeklik kadar.. İğğğğreenç ötesi!!Ço tuhaf ağır bir patlıcan ortaya çıktı..Ben közleyerek koymaktan yanayım pek bir sakıncası yok gibi.. Birde çok yakında bir tv'de bir dr.den dinledim; bilindiğinin aksine patlıcanda nikotin yokmuş!Sakinleştirici madde varmış.. Bundan dolayı nikotin-keyif verici madde benzetmesi yapılıyormuş??? |
11-07-2011, 22:55 | #82 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2011
Şehir: isvicre
Mesajlar: 46
|
Kabak dondurulur mu arkadaslar?Deneyen varsa tecrubelerini paylasabilir mi? |
05-08-2011, 00:23 | #83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Sayın berkay seray; Ben de merak edince, küçük bir araştırmayla kabağın, dondurulmuş ürün satan firmaların okey zarı kadar yemeklik ve ayrıca dolması olmak üzere iki çeşit ürünü piyasada sattığını buldum. Ancak evde dondurma ile ilgili bir şey bulamadım. Evde daha çok kurutma ve konserve yöntemleri kullanılıyormuş. Firmalar dondurulmuş ürünlerini -40 derecede şokluyormuş. Ayrıca bir firmanın hediyesi uzun uzun dilimlerin ızgarada yağsız pişmiş ve kavanoza döşenerek yerleştirilip, üzeri yağ doldurulmuş bir ürününü denemiştim. O da oldukça güzeldi. |
05-08-2011, 09:00 | #84 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
sayın epsody bana bir ara bahçedeki biberleri nasıl deyerlendiriyorsun diye sormuştu bende konserve şeklinde diye bahsetmiştim Epsody nin tarifi: bahçedeki biberleri toplayıp çekirdeklerini çıkarıp yakayıp kurutup bütün olarak bir tepsiye dizip ,bir fırça yardımıyla az yağlamk suretiyle fırında hafif pürsüdükten sonra buzdolabı poşetleriyle derindondurcuda ailenin sayısına göre hazırlanabilir demişti daha geniş bilgiye epsody den ulaşılabilir) |
19-08-2011, 07:21 | #85 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-08-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 41
|
Ben de sivri biberleri yıkayıp temizledikten sonra teflon tavada bir kaşık zeytinyağ ekleyerek hafif kavuruyorum soğuduktan sonra poşetleyip dondurucuya koyuyorum.Kullanacağım zaman çıkarıp ılınmasını bekleyip servis tabağına alıyorum üzerine domates sos yapıyorum ilk gün ki gibi taze oluyorlar. |
23-09-2011, 15:46 | #86 |
Ağaç Dostu.
|
Bu konuyu baştan sona kadar okudum yazılanlar hemen hemen aynı teknikler.Bende zeytinyağında kızartıp **** kavurarak koymanın zararlı olduğunu duymuştum.Ne kadar doğruluk payı var bilemiyorum ******.Maydonoz v.b bitkileri kurutma da salata kurutucusu çok işe yarıyor kurturken de yeşil kurumasına yardımcı oluyor.Ayrıca kavonozda domates yaparken sarımsak ve acı biber katarak farklı bir sos elde ediyorum denemenizi tavsiye ederim bunları küçük kavanozlara koyun ve kızartmalarda kullanın. |
30-01-2012, 14:12 | #87 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Yiyecekleri yazdan hazırlayıp buzlukta dondurarak tüm kış tüketme konusuna biraz takıldım, haliyle biraz araştırma yaptım. Son yıllarda korkunç boyutlara varan bu dondurma işlemi yüzünden neredeyse taze gıda yiyemiyoruz. Annem de dahil kadınlar herşeyi hazırlayıp buzluğa atıyorlar. Buzluktan çıkarıp pişirmesi pratik geliyor, işlerini kolaylaştırıyor. Bu bana çok yanlış geliyordu. Sağlıklı beslenme konusuna zaten çok düşkün olduğum için bu konuda biraz okuma yaptım. Sizinle paylaşmak istiyorum. Evdeki buzdolaplarımızla yöntemi ne olursa olsun başarılı (vitamini kaybolmadan) bir dondurma işlemi yapmak imkânsız. Marketlerde dondurulmuş olarak satılan ürünler şoklanarak dondurulduğu için üzerlerinde buzlanma ve karlanma olmaz. Ama evdeki buzluklarda karlanma ve buzlanma olur, bütün bunlarda bakterilere bayram yeri gibi gelir. Her çeşit gıdayı (et, köfte, sebze, dolma, kavurma vs. hatta kimileri böreği bile yapıp buzluğa koyuyor) aynı ortamda aylarca bekletmek hem bakteriler nedeniyle bozulmalarına hem de birbirlerine koku geçirmeleri nedeniyle orjinal tatlarını kaybetmelerine sebep oluyor. Hatta çoğu kadının buzdolabımda bir koku var diye yakındığı şikayetlerin ana kaynağını gerek alt gözde gerekse buzlukta uygun saklama kurallarına uyulmaması oluşturur. Unutmayalım buzdolaplarımız şoklama yapmıyor ve uzun süre donmuş gıda saklamak için uygun değil. Bu nedenle aynı tür olmayan yiyecekleri hem yanyana koymayalım hem de uzun süre saklamayalım, bu gıdalar posadan ileri gitmiyor ayrıca ürettiği bakterilerle buzdolabımıza ve diğer gıdalara da zarar veriyor. Gıdaları mevsiminde taze taze tüketmek bana daha uygun geliyor. Buzluktaki etleri en fazla 7-10 gün arasında tüketmek gerekiyormuş. Yazdan kilolarca alıp doğrayıp pişirerek veya çiğden kavanozlara doldurduğumuz domatesler tam bir kanserojen. Konserve mantığıyla hazırlanan gıdaların ısılarının hiç değişmemesi, ışıktan tam olarak korunmaları ve hava almamaları gerekir. Ev koşullarında saklanan bu yiyecekler ne olursa olsun ısı değişimine uğrarlar. Biz kapaklarını değişik yöntemlerle sızdırmaz yaptığımızı sansak da (açarken çok zorlansak da) konserve kapaklarının (ev koşullarında hazırlananlar) muhakkak hava aldığı söyleniyor (Taylan Kümeli). Kaldı ki domates içerdiği asit nedeniyle bekletilmeye pek de uygun bir besin değildir. Bekledikçe asit oranı artar, ısı-ışık-hava dengesi bozulursa da yarardan çok zarar verir. Bu durumda domatesi yazın yemek kışın salçaya geçmek bence daha hijyen ve sağlıklı bir davranış. Uygun koşullarda hazırlanmış hijyen bir salça, bol asitli kansorejen domatesten daha makbuldur. Mutlu günler dilerim. Düzenleyen rodoslu : 30-01-2012 saat 14:15 Neden: Eksik kelime |
12-05-2012, 17:16 | #88 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2012
Şehir: Adana
Mesajlar: 1
|
dondurarak saklayabileceğimiz bazı sebzeleri ( özellikle yeşil fasulye, bezelye, enginar ) blanching yani ön haşlama yapmamızdaki amaç, renklerini muhafaza etmek, hem de besindeki soğuk zincir halkasını kırmak...haşlama yapmadan dondurduğumuz taktirde ; soğuk zincir halkası kırılmadığı için sebzelerimiz istediğimiz kadar pişirsek de sertliğini gideremeyiz. patatesin nişasta miktarı yüksek olmasından dolayı ön haşlama yerine ön kızartma yaparak hem şeklini hem rengini koruyarak saklayabiliriz.zaten piyasada mevcut bulunan dondurulmuş patatesler de ( elma dilimi, parmak vs.) ön kızartma yapılarak hızlı bir şekilde dondurularak hazırlanıyor.Ancak fabrika ortamındaki dondurma işlemi ile evlerimizdeki derin dondurucu veya nofrost buzdolaplarındaki dondurma işleminde kullanılan ısı dereceleri aynı olmuyor maalesef... en sağlıklı olanı -32'de şoklayıp -18'de saklanması...Rodoslu arkadaşımın da söylediği üzre evlerimizde yaptığımız dondurma işlemleri sonucu sakladığımız besinleri daha kısa sürede tüketmek en mantıklısı. |
05-03-2015, 15:14 | #89 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
arkadaşlar bahsettiğiniz durumlar kullandığınız dondurucunun kalitesiyle de alakalı olabiliyor. klasik buzdolabı poşetiyle saklıyoruz sebzeleri de etleri de ama bizimkinde koku olmuyor, o da dondurma hızıyla alakalı bir durum, siz oda sıcaklığında ki bir sebzeyi dondurucunun içine koyduğunuzda ister istemez terleme yapıyor bunun nedeni de uzun sürede donmaya başlamasından kaynaklanıyor. biz evde uğur derin dondurucu kullanıyoruz ve ciddi bir hızda soğutuyor ne sebze de ne de etlerde bahsettiğiniz gibi poşet kokusu geçmiyor gıdaya bizim dondurucu udf 7 modeli dikine olup çekmeceli olanlardan, istediğiniz marka poşet kullanın donma süresi yeteri kadar hızlı değilse poşet kokusu geçecektir. |
|
|