14-11-2006, 10:15 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Pekmezler (dut Pekmezi)
DUT PEKMEZİ ( Sütçüler yöresi) Anadolumuzun çeşitli bölgelerinde geleneksel usullerde çok çeşitli pekmez ler üretilmektedir. Dut Pekmezi yapılışı: Dutlar temiz örtülere silkelenerek toplanır ve bir çuvalla üzerine ağırlık koyarak veya preslenerek sıkılır ve cibresinden ayrılır.(Cibresi atılmaz gübre olarak kullanılabilir) dutun şırası ak toprakla bir gece çökeltilir.Çökeltilen bu şıra geniş ve alçak kazanlarda savrula savrula kaynatılır. Kaynamaya başlayınca kazanlardan alınarak soğumaya bırakılır. Afiyet olsun. Önemli not: Dut pekmezi alçak kazanlarda mutlaka odun ateşi ile kaynatılmalı ve bunun içinde isi az olan odunlar kullanılmalıdır.(Ardıç **** meşe odunu) Kaynatılırken temiz bir bezle mutlaka kazanın kenarları sık sık silinmelidir buradan bulaşacak is pekmezin renginin kararmasına sebep olur. Son öneri dut pekmezi ni yerken bir dal taze fesleğen atın rayihası muhteşem olacaktır. Tekrar afiyet olsun. Meraklısına not : Her yıl temmuzun 2.haftasında Sütçülerde Dut Pekmezi festivali düzenlenmektedir. Bu festivalde Pekmez yarışmaları kültürel etkinlikler yapılmaktadır. |
15-11-2006, 07:59 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Ak toprak bildiğimiz beyaz toprak her yörede mutlaka vardır. Dut Pekmezinde beyaz dut kullanılır.. Beyaz toprağın tam bilimsel ismini bilemiyorum,içeriğinde neler var bilemiyorum. |
15-11-2006, 09:57 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sanıyorum şarap çökeltme işinde de kullanılıyor Aktoprak. Bu arada Şarap mahzenlerinin dibinde biriken zehirli çamurun yurt dışında önemli bir pazarı var. |
16-11-2006, 10:54 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
www.sütçüler.bel.tr sitesinde fotograflarla dut pekmezi ,çam kozalağı ile sepet yapımı veçelenk yapımı anlatılıyor. |
16-11-2006, 11:01 | #7 |
agaclar.net
|
|
17-11-2006, 15:46 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Karlı Pekmez Kışın Anadoluda ilk kar yağdığı zaman hep akla gelen şeydir. Karın en temiz yerinden bir tepsi kar alınır eve getirilip tepsiye yayılır ve üzerine pekmez dökülüp yenilir. Maraş ta buna Karsambaç denilir. Toroslarda kışın köylüler karlık denilen kaya oyuklarını doldururlar yazın torbalarla şehirlere pazara indirirler. Dileyenler ayranın içine dileyenler üzerine çeşitli meyva şurupları dökerek bardak bardak yiyebilir. |
15-04-2009, 01:42 | #9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2009
Şehir: artvin
Mesajlar: 10
|
merhaba herkese .dutbekmezini biz kendimiz yapıp satıyoruz ama sy.Mahmut Leventoğlu biz ak toprak katmayız şıra bizde bekletilmez ak toprak neden katılıyo. |
02-04-2010, 19:45 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
|
Sayın Mahmut Leventoğlu,ben Sütçüler Belediye sayfasında sepet yapımı ile ilgili bölüm bulamadım.Kaldırldı mı acaba.Bakmanız mümkünse,hoşlandığım faaliyetlerden biri.... |
05-07-2010, 15:45 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
|
Merhaba arkadaşlar.Dut pekmezini biz topraksız yapıyoruz ve yöremizin pekmezide dutuda tanınmıştır.Doğu Anadolunun şirin kasabalarından Kemaliye.Kuru dutu kazanlara koyup kaynatırız. Şırasını iyice verince özel çuvallara çekerek süzeriz ve süzülen şıra tepsilre yayılarak güneşe konulur.Birgün sonra tepsiler başkabir kaba süzülerek dibine çöken tortu alınır.Daha sonra şıra tekrar aynı kablara konarak güneş ışınlarına teslim edilir.Üçgün sona pekmez olmaya başlar ve dördüncü gün yüzüne sarı köpük gelince pekmezimiz olmuştur.Cam kavonozlara süzülerek kaldırılır.Afiyet olsun. |
|
|