16-02-2011, 22:06 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kestane helvası
Kestane halk arasında sanki kendiliğinden yerini bulmuş gibi. Kimi zaman meyve muamelesi görmüş, kimi zaman sebze. Tatlısı da yapılmış, tuzlusu da; kıymalısı da yapılmış, zeytinyağlısı da; böreği de yapılmış, kurabiyesi de… (Eksik kalmasın diyerek turşusuna da biz yapalım demiştik hani…) Çoğu türkümüzde kestane geçer. Genel olarak ilk iki hazırlık dizelerinde söz edilir. “Ada Yolu Kestane / Amanın Dökülür Dane Dane” gibi. Sonu çok hoş gelen dizelere uyaklık etmiştir. Mesela şu Amasya türküsünde olduğu gibi (pek de oynaktır): Ağaçlarda kestane, Kestane tane tane Öyle bir yar sevdim Amasya’da bir tane Ama size şu Antalya türküsünün dizelerini yazmadan edemedim: "Bir kilo kestaneyi aldım elliye Kabuğunu soydurdum esmer benliye Esmer bana küsmüş aldattım diye Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman Kestaneyi kavurdum soba üstünde Kabuğunu soydurdum sofa üstünde Sen kaybettim esmerim bana küstün de Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman Kestaneyi kavurdum arabalarda Kabuğunu kuruttum darabalarda Benim sevdiceğim yok aralarında Kestanem aman, kestanem aman, kestanem aman" Evet kış kendini pek göstermemiş olsa da bu aylarda ben kendi adıma, “kestaneye" takmış vaziyetteyim. Kestaneyi sevmemin nedeni yemesinden daha çok onu bir oyun çamuru gibi istediğinizce oynayabiliyorsunuz. Kokusu güzel, tadı da öyle. Uğraşınızı inkar eden bir meyve-sebze değil. İster tatlısını, ister tuzlusunu yapın “Olmamış bu yahu!.. Dökeyim gitsin” sonucu olmuyor… Neyse elimde kestane püresi kalmış ta turşu zamanından. Yoldan geldiğimde baktım dolapta duruyor. Onunla ne yaparım diye düşündüm ve sonuçta kendimce kahvaltılık hale getirdim. Baktım fena da olmamış hani. Özellikle çocuklar için bol kalori, bol vitamin ve mineral içeriyor. Kışın kahvaltılıklar arasına rahatlıkla konulabilir. Adını kestane helvası koydum: Kestane helvası: Bir su bardağı kestane püresi ½ çay bardağı Zeytin yağı ½ “ “ Tahin ½ çay kaşığı toz zencefil Zeytinyağı + tahin + toz zencefil + kestane püresi hepsi bir çatalla eze eze, evire çevire birbirine yediriliyor… Kızarmış ekmeğin üzerine sürün... Bu kadar. Afiyet olsun Düzenleyen hassoman : 16-02-2011 saat 22:56 |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|