agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni601Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-11-2006, 21:38   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Evde elma, üzüm sirkesi yapımı

Hiç sirke yapmadım üstelik sevmem de ama yapmak istiyorum. Deneyimi olan arkadaşlardan bilgi alalım...

Neden sevmediğimi burada anlatmayayım, konunun keyfini baştan kaçırmanın anlamı yok

bahtiyar02 beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 21:40   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bir de hazır sirkeleri farklı otlar ve çiçeklerle tatlandırma olayı var. Bunu deneyenler de vardır umarım...

bahtiyar02 beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2006, 08:23   #3
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
çok basit

ben sirke yapmak için bir cam şişe kullanıyorum.İçine 1 yemek kaşığı sirke üstünede evde o anda yenmemiş üzüm tanelerini,elma,armut v.b. zevkime göre ne bulursam atıyorum.Likörü bende denemedim ama denemek isterim . kendi yaptığınız doğal ürünler çok daha lezzetli oluyor.

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2006, 09:45   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
İçine 1 yemek kaşığı sirke üstünede evde o anda yenmemiş üzüm tanelerini,elma,armut v.b. zevkime göre ne bulursam atıyorum
Bu yetersiz bir tarif. Süre bilgisi nerede? Ağzını kapatıyor musun, sonra süzüyor musun?

Hiç bilmeyen kişilerin de okuyup uygulayacağını düşünerek yazmalısın

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2006, 11:19   #5
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Kısa tarif:
Bir şişe şarap alınır, içerisine bir sirke şişesinin içerisinden alınacak ve sirke şişelerinde doğal olarak oluşan sirke anası (tortu) şarap şişesine atılır ve oda sıcaklığında beklemeye bırakılır. Bir kaç hafta içinde sonra kolay sirkeniz hazırdır.

bahtiyar02 beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2006, 21:13   #6
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
pardon

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Bu yetersiz bir tarif. Süre bilgisi nerede? Ağzını kapatıyor musun, sonra süzüyor musun?

Hiç bilmeyen kişilerin de okuyup uygulayacağını düşünerek yazmalısın
herkesi kendim gibi zannediyorum;ben sürekli yaptığım için yani sürekli üstüne birşeyler ekliyorum, zaman birkaç hafta, kullanırken süzerek alıyorum,evet ağzını kapatıyorum.Ben bu kadar biliyorum ama senelerdir sirke yaparım artık bir düzene oturmuş el ve göz alışkanlığı kesin ölçüler yok.

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2006, 22:02   #7
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
su konmuyor mu kendi kendine sulanmıyordur sanırım..

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 18:36   #8
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Unhappy su meselesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
su konmuyor mu kendi kendine sulanmıyordur sanırım..
ben su koymayı tercih etmiyorum.Yeni başladığım zamanlarda koymuştum suyu üzümden sağlamayı daha çok seviyorum ama yine de tercihe göre değişir. Her sirkecinin sirke yapışı farklıdır.Pardon galiba o söz her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır olacaktı.

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 18:53   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
evde o anda yenmemiş üzüm tanelerini, elma, armut v.b. zevkime göre ne bulursam atıyorum.
Alıntı:
suyu üzümden sağlamayı daha çok seviyorum
Ağzınızdan kerpedenle laf alıyoruz İlk yazınızda tane üzümler tane idi şimdi su oldu. Şunu baştan, sırayla (ölçü kısmını boşvererek) anlatsanıza

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 19:14   #10
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
Smile tamam

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Ağzınızdan kerpedenle laf alıyoruz İlk yazınızda tane üzümler tane idi şimdi su oldu. Şunu baştan, sırayla (ölçü kısmını boşvererek) anlatsanıza
efendiim sırasıyla anlatayım

1.Evden bir cam şişe ayarlanır

2.Mutfakta unutmayacağımız bir yere bırakılır

3.Evde daha önce bulunan sirkemizden 1 kaşık bu şişenin içine aktarılır

4.Üzümlerin çürükleri, eziklerini,elmanın yenmeyen ezik yerlerini mevsimine bazen dut bazen armut atılır. Amacım evdeki hiçbirşeyi ziyan etmemek tekrar kullanılabilir duruma getirmek.

5.Su sirkenin kıvamına bağlı olarak kullanılır. İlk anda 1 bardak kullanılabilir fakat sonra benim ki gibi 3 senelik şişede gerek kalmıyor.

Benim bildiklerim sadece bu kadar yardımcı olabildiysem mutlu olurum.
Ben de size bir şey sorabilirmiyim şarap yapmayı denemek istiyorum tecrübeniz var mı?

polemos ve özdemirci beğendi.

Düzenleyen malina : 14-11-2006 saat 20:38 Neden: paragraf diye bir şey var, onu yaptım :)
Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 18:58   #11
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Arkadaşlar sadece sirke yapımından bahsetmiyim dedim.Bir gıda teknisyeni adayı olarak sirke hastalıkları ve aksaklıklar konusunda yazıyım dedim.Belki lazım olur.Hem bende okulda öğrendiklerimi tekrar ederim bu sayede.Bilgilerimi iletiyorum ))

ÇİÇEKLENME:

Çiçek mayaları yüzeyde, önceleri aralıklı, yer yer beyaz adacıklar yaparlar.Zamanla bunlar birleşerek sarımsı beyaz renkte kırışık bir zar meydana getiriler.Çiçek mayalarının çalışmaları önlenmezse ortamdaki sirke asitini parçalayarak su ve karbondiokside ayırırlar.Sirke yavanlaşır, su gibi olur.

Çiçek bakterileri az havalı ve sıcak yerlerde faaliyette bulunurlar.Sirke bakterilerinin bunlara karşı faaliyetini arttırmak için mümkün olduğu kadar sirkenin havaya karşı yüzeyi genişletilmelidir.Yani derinliği az, geniş kaplarda sirkeleştirme yapılmalıdır.Bir de sirkeleştirmenin başında şaraba %20-25 oranında keskin sirke katılmalıdır.

Çiçeklenme olan şarabın üst kısmındaki zar taşırıldıktan sonra mayalık sirke ilave edilmelidir.En iyisi sirkeli şaraplar dinlenme sırasında tam dolu ve ağzı sıkıca kapalı kaplarda dinlendirilmelidir.

ZARARLI SİRKE BAKTERİLERİNİN FAALİYETİ:

Bazen yabani sirke bakterileri de sirkenin bozulmasına ve bulanmasına sebep olurlar.Bunların başında "Acetobacter xylium" gelir.Bu bakteri olgunlaşmış sirkelerin ağzı açıkta bırakılırsa, ya dipte kalın yapışkan bir tortu veya yüzeyde kalın bir zar meydana getirirek sirkeyi bulandırır.Kırmızı renkli sirkelerin renginide soldururlar.

Bu gibi bozulmaların önüne geçmek için olgun sirkeler iyice dolu olarak kapalı kaplarda saklanmalı, sirke pastörize edilmeli, kükürt gazı ile kükürtlenmeli.


aleydi ve Fatma Kochan beğendi.

Düzenleyen Sebahattin Sargın : 21-12-2006 saat 19:29
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 19:24   #12
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Pardon unutmuşum birde hayvanların yaptığı zaralar var:

SİRKE SİNEKLERİ:

Sirke sinekleri, sirke ve cibrenin bulunduğu yerlerde hemen kendilerini gösterirler.Bu sinekler küçük yapıda olup gözleri kırmızı, başları kırmızı esmer ve vücutları ise sarımtırak renktedir.Sirke sinekleri, sirke bakterilerini yiyerek beslenirler.Ağzı ve hava delikleri açık sirkeleşme kaplarında sirke anasının oluşmasına engel olurlar,sirkeleşmeyi geciktirirler.

Sirke sineklerinin faaliyetlerine engel olmak için sirkeleştirme kaplarının havalandırma yerlerine ince tel kafesler veya tülbent örtülmeli, sirkehanede öldürücü ilaçlarla filitleme yapılmalıdır.

SİRKE SOLUCANLARI:

Sirke solucanlarına özellikle bulanık pastörize edilmemiş ve kükürtlenmemiş sirkelerde rastlanır. 1.5-2 mm. uzunlukta beyaz, pembe renkli iplik şeklinde görülürler.Şişedeki sirkelerin üst kısımlarında yüzerler.İnsanlar için zararlı değillerdir.Fakat görünüşü bozar.Önlemek için sirke süzülüp pastörize edilmelidir

Fatma Kochan beğendi.

Düzenleyen Sebahattin Sargın : 21-12-2006 saat 19:30
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 10:19   #13
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
sirke

Sirke başta üzüm olmak üzere bütün meyvelerden yapılabilir. Sirke yapımında çürük,ezik,bereli meyveler kullanılabilir.

Sert meyveler iyice parçalanır üzüm öylece kullanılır. Cam kaba konan ürünün üzerin bir miktar su ilave edilir ağzı sıkıca kapatılır. 25-30 derecede bir hafta bekletilir. Sonra süzülür böylece meyve şırası elde edilir.

Bu şıra tekrar cam kaba konur. Evdeki sirkeden bir miktar ilave edilirse daha çabuk sirke elde ederiz. bir birbuçuk ay bekletilir. Sonra dinlendirmeye alınır maksat bulanıklığın dibe çökmesini sağlamak berrak bir sirke elde etmektir.

Sirke anası denen zar dibe çökmeli. Tadına bakılır şeker tadı yok ve ekşi ise olmuş demektir. Berraklaşan sirke bu sefer bez torbalardan süzülür şişelere doldurulur. Şişenin içine hava girmemelidir. Yoksa sirke bulanır ekşiliği azalır tadı bozulur.


Düzenleyen bonsade : 13-01-2007 saat 17:02
bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2007, 01:18   #14
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yaş meyvelerden sirke yapılması

Yaş meyvelerden sirke yapılması

Aynur Çetinkaya
Ev Ekonomisi Tek.

Değerli çiftçiler,

Üzüm, elma, armut, dut, kayısı, erik gibi meyveler özelliklerine göre ezilerek sıkıştırılır, şıraları elde edilir. Şıraları arzu edilen maksada göre kullanılır. Geriye kalan posaları küp veya fıcı içine yarıya kadar doldurulur. Yarısı kadar da su ilave edilir, üstü hafifçe örtülür. Birkaç gün içinde posa içindeki şeker alkole dönüşür. Böylece sıcakta kendi kendine sirkeleşme olur. Fakat bazen alkol derecesi az olması nedeniyle sirkeleşmeden evvel çiçeklenme olarak bozulabilir. Çiçeklenmeyi önlemek için ihtimar bittikten sonra 5-6 kg. kadar sirke ilave edilir. Böylece hem çiçeklenmenin önüne geçilmiş olunur, hem de sirkeleşme daha çabuk olur. Bu usül köylerde çok kullanılır. Elde edilen sirke de kuvvetli ve nefis olmaz. Şırada yabancı mayalar bulunduğundan ihtimar her zaman iyi olmaz. En iyisi saf maya katmaktır.

Kuru meyvelerden sirke yapılması:

Kuru üzüm, incir, dut vb. Sirke imaline çok elverişlidir. Satışa gelmeyen meyveler seçilir. Sirke imali hepsinde aynıdır. Hammedde incir gibi iri ve kalın ise parçalanır ve ezilir.

Kuru üzümden sirke yapmak:


Kuru üzümler, bir tarafı açık fıçıya konur. Üzerine üç misli kaynar su ilave edilir. Üzüm taneleri bu suyu emerek yumuşar ve şişer. 1-2 gün içinde taze üzüm halini alır. Üzümün içindeki şeker suya geçer. Üzümler şekerli su ile beraber presten geçirilerek şırası alınır. Preste kalana biraz daha su ilave edilerek kalan şekerin de suya geçmesi sağlanır. Elde edilen şıralar birbirine karıştırılarak 5 dakika kadar kaynatılır. 10-20 dereceye kadar soğuduktan sonra %1-2 nispetinde şarap mayası ile mayalanır. 10-15 gün içinde ihtimar devam eder. Elde edilen kuru üzüm şarabı dinlendirildikten sonra kaşıkla sirke mayası katılarak sirke kurulur.


Cibreden sirke yapmak:

Yaş üzüm ve meyvelerden şarap, pekmez, şıra yapıldıktan sonra, geride kalan posalara ılık su ilave edilir. Ağzına bir örtü veya kapak kapatılır. Kendi haline bırakılır. Posadaki şeker suya geçer. Mayalar şekeri parçalayarak alkol meydana gelir. İhtimar bittikten sonra posaları ayırmadan kabın ağzı açılarak kaptaki sıvının 1/5’i nisbetinde iyi kalitede sirke ilave edilir. İyice karıştırılarak üzeri örtülür. Arasıra küp veya fıçının içindeki sıvıya, çiçeklenme olup olmadığına bakılarak muayene edilir. 3-4 haftada sirkeleşme olur. Presten geçirilerek iyice sıkılır. Elde edilen sirke şişe, damacana ve fıçılara doldurularak serin yerlerde dinlendirilir. Bu şekilde cibreden sirke yapma posaların yardımı ile kısa zamanda posa ve çekirdeklerden sirkeye bir miktar tanen geçtiğinden lezzeti çabuk bozulur. Bunu önlemek için alkol ihtimarı biter bitmez, posalar presten ve torbalardan geçirilerek süzülür. Elde edilen alkollü sıvı sirke ile karıştırılarak sirkeleşmeye terk edilir. Sirkeleşme daha uzun zamanda olur. Fakat burukluk olmaz.

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 13:01   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
EVDE ELMA SİRKESİ NASIL HAZIRLANIR

NERELERDE KULLANILIR



Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.

Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.

Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.

Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.

Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.

Kullanıldığı yerler

Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.

Şifa amaçlı kullanmak için; bir bardak suya 1-2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.

Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde enaz bir kez sabahları açken alınmalıdır. İyileştirici özellikleri



Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar. Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir. Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur. Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar. Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar. İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler. Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır. İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.

Gelelim, yazımızın başında doğal şifa kaynağı olarak nitelendirdiğimiz sirkenin bazı yararlarına:

Sebze ve meyveler, mikroplarından temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır. Boğaz ağrılarında, sirkeyle gargara yapılır. Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir. Su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır. Kaşıntılara ve cilt çatlaklarına sirke sürülür. Sirkeli bez, mide üzerine konursa, bulantı ve kusmayı önler. Sirkeli bez varislere de faydalıdır. Sirke orta dereceli yanıklarda da kullanılır. Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur. Güneş yanığına sürülürse faydalıdır. Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir. Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır. Siğillere, sirke döküp üzerine kabartma tozu serpilir ve 15 dakika sonra toz silkelenir. Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir. Sirke, ateş düşürücü, vücuda sakinlik ve ferahlık verici en zararsız maddedir. Ferahlatıcı kokusu sayesinde, baygınlıklarda hastayı uyandırıcı tesire sahiptir. Kanı sulandırır. Safrayı keserek, safra akıntısını düzenler. Kanamaları kısa zamanda kestiği bazı kaynaklarda belirtilmektedir. Hıçkırıkların giderilmesine yardım eder. (Sirke suyuna batırılmış bir parça şeker, yavaş yavaş emilir.) Sirke ile yapılacak gargara diş etlerini ve dişleri sağlığa kavuşturur. Sinemekiyle kaynatılıp içildiği takdirde, kabızlığa iyi geldiği kaynaklarda geçmektedir. Lavabo banyo gibi sert zeminler sirkeyle silinir. Patatesin pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

http://www.bugday.org/article.php?ID=137

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2008, 18:42   #16
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Evde sirke yapımı

Ben de denemek istedim.Evde kalan artık yenmeyen elmaları katı meyve presinden geçirdim ve cam kavanoza koydum.

Sobanın yanında 15 gündür bekliyor. Tatlımsı güzel 1 kokusu var, sirkeleşme sürecini hızlandırmak için bir formül var mı? Ufaklık karıştırmaya çalışıyor, oradan alıp ısı değişikliği yaparsam 15 günüm ziyan olacak.(Malum havalar hala serin gidiyor, en azından sirkeleşmeşmeyi bekleyen elma parçalarım için)


Fikirlerinizi bekliyorum, teşekkürler,


HOŞÇAKALIN, "AĞAÇLAR'LA " KALIN!

Eklenen Resimler
 
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2008, 11:15   #17
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Bir miktar elma sirkesi ilave ederseniz maya gibi olur.Sirkeleşme süresini hızlandırır.
Afiyet olsun .

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2008, 18:50   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 275
Ben sirke yapmak konusunda pek bilgili değilim ama size daha nefis bir sirke yapma konusunda bir tarif vereyim. Baharda satılmaya başlıyan ( Ankara da ) tarhun bitkisinden alıp, 2,3 dalını bir şişe ( takribi 2 litrelik ) sirkeye koyup 15,20 gün bekledikten sonra kullanırsanız sirkenin tadının yumuşadığını ve çok güzelleştiğini göreceksiniz. Hepinize afiyet olsun.

mrduran, looktr ve feast3874 beğendi.
nkoksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2008, 00:31   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
berduray
Fikirlerinizi bekliyorum, teşekkürler,



Önce bu girişiminizden ötürü sizi kutlarım. Küçücük iki uyarım olacak...
Güneş ışığından korumanız gerek, kuytu bir yerde bekletin. Kavanozunun çevresini siyah bir poşetle sarabilirsiniz. Bir de ağzını bir tülbentle örtmelisiniz...
Sonucu bizimle paylaşmayı unutmayın..
Hadi kolay gelsin..

mrduran beğendi.
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2008, 12:15   #20
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Evde sirke yapımı

Mayalı hamur gibi kabarıp kabarıp taşıyor, evde hafif ekşimsi, tatlımsı bir koku hakim.

Allah'tan sinüzitim var da fazla koku algılamıyorum.


Güneş görmüyor , bu yüzden siyah poşete gerek görmedim.

Maya katkısını ( maalesef ) elimde elma sirkesi olmadığı için üzüm sirkesiyle yaptım, bu zaten denemelik.Olmamasını göze aldım.

Ama şunu yaptım itiraf edeyim, kızların yarım bıraktığı konsantre elma suyu vardı, ben onu da koydum.

Bakalım ne olacak?
Bu cuma da gelirse tam 3 haftalık olacak.

Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın!

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2008, 12:16   #21
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkoksal Mesajı Göster
Baharda satılmaya başlıyan ( Ankara da ) tarhun bitkisinden alıp, 2,3 dalını bir şişe ( takribi 2 litrelik ) sirkeye koyup 15,20 gün bekledikten sonra kullanırsanız sirkenin tadının yumuşadığını ve çok güzelleştiğini göreceksiniz.
Ben bir kaç dal biberiye koyuyorum.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2008, 19:17   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 275
Biberiyeyi hiç bilmiyordum sn. Berduray. Biberiyem var bu sene birde onla deneyeyim bakayım. Herhalde güzel olur. Bilgi için teşekkürler.

nkoksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2008, 19:28   #23
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkoksal Mesajı Göster
Biberiyeyi hiç bilmiyordum sn. Berduray. Biberiyem var bu sene birde onla deneyeyim bakayım. Herhalde güzel olur. Bilgi için teşekkürler.

Rica ederim efendim ne demek, bilgi paylaşmak içindir diye düşünüyorum.



Biberiye sirkeye güzel bir aroma katıyor, sirkenin doğal aromasından hoşlanmayanlar için güzel bir yöntem.


Ayrıca bir sağlık sitesinde okumuştum yanılmıyorsam uzun vadede mevcut kiloyu korumaya da yarıyormuş, aklımda yanlış kaldıysa bilenler beni düzeltebilir mi?

Keşke sitenin linkini alsaydım, unutmuşum...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 22:13   #24
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Ne oldu sirkeler?


malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 14:29   #25
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Fotosunu çektim ama yükleyemiyorum, bluetoothda bir sorun var .

Genel olarak şunu söyleyeyim, rengi pekmez gibi,bekledikçe koyulaştı, tadı satın aldığım sirkeler kadar yoğun değil ve bir burukluk var.

Ama yılmıyorum yine 3 bidon deniyorum.


Biri sarı üzümden, biri siyah üzümden, diğeri de karışık (taze incir, armut ve elmadan oluşuyor)

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2008, 16:56   #26
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Siyah üzüm ve karışık olanı süzdüm bugün tadı nefisti, tam satın aldığım sirkeler gibi.
Ama sadece "sarı üzümden" yaptığım sirke henüz olgunlaşmamış.

Şu var birde, tadı buruk açıkçası pek beğenmediğim ilk sirke denememi katı meyve presinden geçirip saf elma suyuyla ve biraz da hazır elma suyu ile hemen hemen yarı yarıya karıştırarak yapmıştım.

Son yaptıklarımı ise üzümleri yıkayıp, ayıklayıp olduğu gibi 5 lt'lik bidona attım, elma, armut ve incirleri kabaca doğradım.

Her iki bidona da damacana suyu ilave ettim.

Artık hep bu yöntemi deneyeceğim, bu tadı beğendim.

Benden sonra deneyeceklere duyurulur.

mrduran ve porselen beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2008, 17:54   #27
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Arkadaşlar bende 15 gün öncesinde elma sirkesi yapmaya niyet ettim ve şu küçük talı elmalardan deneme amaçlı 2 kilo alıp katı meyve presinden geçirdim.

Elde ettiğim meyve suyuna 5-6 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edip cam bir kavanoza aldım ağzı açık bir şekilde bu güne kadar bekledi.

Name:  Resim 2166.jpg
Views: 41877
Size:  12.2 KB

Görüntüsü pek hoş değil ama bunun sebebinin katı meyve presi olduğunu sanıyorum.Bu gün kavanoza baktığımda kaynama belirtileri olduğunu gördüm.Tadına bakmaya cesaret edemedim ama artık süzme zamanı gelmiştir diyerek sirkeyi tülbentten geçirdim.pek şeffaflaşmadı ama yinede idare eder.

En sonunda sıra tadına bakmaya geldi, kokusu bayağı keskindi ama tadından emin değildim.Çay kaşığınla bir yudum aldım ve bir anda gözlerim açıldı.Tadı hafif şekerli ve içerisine alkol karıştırılmış gibi.

bu tadı alınca sirkeden vazgeçtim ve süzdüğüm karışımı çam bir kavanoza ağzını sıkıca kapatarak karanlık bir dolaba koydum umarım zamanla sirkeye dönüşmez.

Erdal Hoca ve hobbit8 beğendi.
tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2008, 12:01   #28
Ağaç Dostu
 
susam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
Elma sirkesi yapımı

Arkadaşlar. Ben hiç hazır sirke kullanmadım. Annemden görüp öğrendiğim şekilde yıllardır yaparım. Turşularımı kendi yaptığım sirkeyle kurarım. Tavsiye ederim. Rengi de, kokusu da, tadı da mükemmel oluyor.

Yediğimiz elmaların kabuklarını ve orta kısmında kalan çekirdeklerini saran bölümlerini iyice yıkanmış bir kavanoza koyup, üzerini örtecek kadar su ekleyip tuzunu koyarız. Üzerine tülbent örtüp loş ve sıcak bir yere (ben evimde şu an için kalorifer peteğinin kenarına koydum) yerleştirip, her gün tahta kaşıkla karıştırarak yaklaşık 1 ay bekletiriz.

Tadı ve kokusunu kontrol edip sirkeleşmesinden emin olduğumuzda, temiz ve iki kat yapılmış bir tülbentten süzerek cam şişerele doldururuz. Rengi hazır satılan sirkelerden daha koyu olmalıdır.

Bu arada elma sirkesinin yararları hakkında bildiğim birkaç yararlı bilgiyi paylaşmak isterim. Öncelikle sabah aç karnına bir yemek kaşığı içilirse kilo vermeye yardımcı olur. Bir kaşık elma sirkesi, bir kaşık çiçek balı bir bardak suyla karıştırılıp yine aç karnı düzenli olarak içilirse, kolestrolü düşürür, metabolizmayı hızlandırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, sindirim sistemini düzenler, bağırsak tembelliği ve gaz şikayeti olanlar için mükemmel bir içecektir. Gün içinde her yemekten önce içilebilir. Vücudumuzda biriken kiri pisliği eriterek vücudu içten temizler. Aslında daha bir çok yararı var ama belki burada yazmam yanlış olur diye devam etmiyorum.

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 22:30   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Üzüm Sirkesi Yapımı

Pekmez yapımında çiğnenip ezilmiş üzümler bir yana ayırmıştık.

Name:  SP_A1883.jpg
Views: 39518
Size:  46.9 KB

Bu üzümleri derin bir kaba/kovaya konur ve üstüne su ilave edilip karıştırılır.

Name:  SP_A1888.jpg
Views: 36338
Size:  17.3 KB
Name:  SP_A1892.jpg
Views: 43235
Size:  17.0 KB

Kokusu üzüm kokusu, tadı üzüm tadındayken su koyma işlemi bırakılır.
(Fazla su konulursa üzümün tadı kaçar, içilecek üzüm suyu tadında olmalıdır.)

Önce koklanır.
Name:  SP_A1893.jpg
Views: 36067
Size:  19.9 KB

Sonra tadına bakılır.
Name:  SP_A1894.jpg
Views: 36864
Size:  20.8 KB

5-6 gün sonra kapta bekleyen cirbe(ezik üzümler) mayalanır ve köpürmeye başlar. Suyu süzülür.
Artık sirke olmuştur.

1-2 ay sonra içine lahana, yeşil domates, havuç vb. sebze/meyveler konur.
Artık turşumuz da hazırdır.

Saygılar.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 23:35   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Halil bey, mükemmel tarıf için teşekkürler.

Tadan ve koklayanlar işin uzmanı belli

Bizim farklı üzümlerimiz var ( acemilikten ne bulduysak dikmişiz Şıralık, iç anadoluda tam olgunlaşamayan sofralıklar vs. bunları karışık kullansak sirkemiz yinede olurmu ?

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024