26-11-2017, 19:31 | #271 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Süzme zamanı, damak tadına bağlı değişiyor diye biliyorum. Yaklaşık dibe çöktükten iki ay sonra olmalı. |
27-11-2017, 11:24 | #272 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Benim gözlemime göre elma sirkesinin anası kalın olmuyor .Üzüm sirkesi anası kalın oldu .Elma sirkesini nardan önce kurdum narda sirke anası oluşmaya başladı ama elma da henüz bir oluşum yok . |
01-12-2017, 16:20 | #273 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
İşte, 17 Ekim'de mayaladığım elma sirkesi, 1 Kasım'da dibe çöken elmalar ve üstte görünen oluşum(?) Kavanozu fotoğraf çekmek için olduğu yerden alırken sarsıldığı için bulandı. Aslında sirke kısmı çok berrak. Aklıma takılan esas durum o üstteki tabakayla ilgili. Hala kalınlaşıp sirke anası oluşturmadı. Ama o tabakanın arasında dikkatli bakılınca jölemsi bazı şeyler de görünüyor. Bugün elmalar dibe çökeli tam 1 ay oldu. Sanırım en az 1 ay kadar daha beklemeliyim süzmek için. Tadına hiç bakmadım; ama kokusu sirke gibi. |
01-12-2017, 16:59 | #274 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Bence de sıvayın kollarınızı Güler hanım. Ben bir önce yaptığım alıç ve kuşburnu sirkelerimi kullanıyorum çok bekletmemiş olmama rağmen tatları harika. Bundan sonra dışarıdan sirke almam. |
01-12-2017, 17:17 | #275 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Hünnap sirkem hepsinden önce fermente olmaya başlamıştı bir kaç gün önce üzerinde tül gibi beyazlık oluşmaya başladı ( sanırım sirke anası) bu beyazlık gün geçtikçe yoğunlaştı artık karıştırmıyorum. Bu gün bir şey fark ettim kavanozun üst kısmı ılıktı. diğer kavanozlarda böyle bir ılıklık yok. Zerdeçal sirkem diğerleri gibi aştın taşkın köpürmedi hatta yüzeyinde yağ'a benzettiğim bir tabaka da vardı "galiba zerdeçaldan sirke olmayacak" diye düşünürken nazlı nazenin baloncuklarını da gördükçe ümit etmeye devam ettim. Bu gün kotrol ettiğimde onunda üzerinde tül gibi bir oluşum fark ettim.. Galiba zerdeçal sirkesi de olgulaşma yolunda. Onuda karıştırmayı bıraktım. Kuşburnu sirkem de meyveler büyük oranda dibe çöktü ama coşkulu coşkulu köpürmeye devam ediyor bende karıştırmaya devam ediyorum. Yaban mersini sirkemde, yaban mersinleri yüzeyde duruyor dibe çöken olduysa bile çoğunluk yüzeyde...Köpürmeye devam ediyor. Bende karıştırmaya devam ediyorum. Hani sirke 40 günde oluyor diyorlar ya benim sirkelerim kendi olgunlaşma tarihlerini kendileri belirliyorlar.. Diye düşünüyorum. Bakalım sirke anaları her birinde kaç gün sonra dibe çökecek ve seneye kuracağım sirkeler nasıl olacak. |
01-12-2017, 18:31 | #276 |
Moderatör
|
Elma sirkelerimi 3 Ekimde kurmuştum, aşağı yukarı 20-25 gün her gün karıştırdım. Elmalar dibe çöktü gibi diyorum zira suyu o kadar berrak değil. Hiç sinek oluşmadı ama sirke anasını da tam göremiyorum, üzeri aynen Erdal Hoca'nın kurduğu sirke gibi ama sıvısı o kadar berrak değil. Süzmem gerekir mi gerekmez mi bilemediğimden öylece bırakıp gideceğim İstanbul'a. Yılbaşında gelir miyiz gelmez miyiz onu da tam bilemiyorum. Umarım bekledikçe başına bir şey gelmez. Ağzı tülbentli olarak karanlık mekanda bekleyecek. |
02-12-2017, 06:44 | #277 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 311
|
suzun kavanoza alin agzini tulbntle kapatin yine eger bi sure gelemeyecekseniz ve beklemeye birakin. Konuyla ilgili gruba bekleriz.. https://www.facebook.com/groups/1900404140279748/ |
05-12-2017, 19:00 | #278 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum |
12-01-2018, 19:57 | #279 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
|
. Birkaç sirke yapımı denemem, gerek bilgi noksanlığı, gerekse ihmallerim neticesinde hüsranla neticelendi. Meyvelitepe'nin eldivenli tarifi beni tekrar heveslendirdi. Ve ayva sirkesi yapmaya niyetlendim. Reçel yapmak için soyduğum ayvaların kabuklarını, bir miktar şekeri ve suyunu koyup, eldiveni geçirdim kapağına. Başladım beklemeye. Kaloriferin yakınında olduğundan sıcaklık ihtiyacını da hallederiz diye düşündüm. Gerçekten de bir kaç hafta sonra eldiven şişti "Benim artık oksijene ihtiyacım var." demeye başladı. Fakat ben oksijenle buluşma işini 3-4 hafta daha ertelemiştim dünya telaşına dalıp. Bu gün aklıma gelip kontrol ettiğimde bu manzara ile karşılaştım. İlginç bir şekilde eldiveni bir balon gibi şişiren gaz yok olmuş hatta öyle vakum yapmıştı ki eldivenin bazı parmak yerleri ters dönmüş, bazılarının da iki yüzü birbirine arada boşluk kalmamacasına yapışmıştı. Meyva parçaları dibe çökmüştü. Sıvı bulanık ama tortusuz görünüyordu. Alkol kokusu olduğunu sandığım bir koku da vardı. İkinci aşama için başına yazmasını bağlayıp, kırk günlük çile odasına terk ettim. Ama her gün kontrol edip karıştırmaya gerek var mı bilmiyorum. Yoksa kendi haline mi bırakmalıyım? Bir de bu vakum işinin açıklaması nedir? . Düzenleyen Asoo : 30-01-2018 saat 22:00 Neden: Yazım hatası düzeltildi. |
09-02-2018, 08:26 | #280 |
Ağaç Dostu
|
Yeni yılın elma sirkesi. Ben Saraçoğlu tarifini uyguluyorum. Geçen yıl da yapmıştım, çok güzel sirke anası da oluşmuştu. Bu anayı nasıl olup da çöpe attığıma bugün hala akıl erdiremem. Yarım aklım benim. Neyse yeni analar için hazırlıklar başladı. Portakal sirkesi de yaptım. 8-9 elma (kabuklarını soydum, onları da ayrıca sirke yaptım.) 2 yemek kaşığı bal 1 tatlı kaşığı tuz 2 lt su Hepsini şişeye koyup karıştırıp ağzını tülbentle bağladım, karanlık yere bıraktım. Bir iki hafta her gün karıştıracağım. Yaza kadar dursun. Geçen sene mayısta yapmış ve eylüle geldiğimde sirke anası ile karşılaşmıştım. |
09-02-2018, 09:59 | #281 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke? |
12-02-2018, 09:52 | #283 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun |
14-02-2018, 21:05 | #284 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Alıntı:
Saygılar, |
|
17-02-2018, 10:12 | #285 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
1 ay önce süzülmüş elma sirkemin hali böyle. Renk açık sarı. Görünüm şeffaf..Süzmeden önceki sirke anası dibe çöktü. Üzerinde yine çok ince bir tabaka var. |
17-02-2018, 16:59 | #286 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Erdal Hoca sizin yerinizde olsam dibe çöken sirke anasını alır başka bir kavanozda tekrar sirke kurardım, elma sirkesi sürekli lazım oluyor, temizlikte, bulaşıkta, çamaşırda. Üstteki ana oluşumundan anlaşıldığı gibi fermantasyon devam ediyor, ikinci ananız da oluşur bir süre sonra. |
18-02-2018, 19:03 | #287 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. Saygılar, |
18-02-2018, 22:31 | #288 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Alıntı:
|
|
19-02-2018, 19:33 | #289 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı Ne yapalım, bekleriz. |
19-02-2018, 20:38 | #290 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 768
|
Alıntı:
Daha geniş bilgi edinmek için bakalım. |
|
21-02-2018, 09:08 | #291 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Geçen gün manavda kurtlu mu kurtlu elmalar buldum aldım ama kızım ben sirke kurana kadar bitirdi (kurtlu yerlerini bana ayıklatarak) |
|
11-06-2018, 21:55 | #292 |
Ağaç Dostu
|
Nar, portakal, limon ve elma sirkesi çalışmalarımdan sadece elma sirkesi başarıya ulaştı. Limon ilk havlu atan oldu, daha havalar soğukken koktu, küflendi. Portakalda hiç sirkeleşme olmadı, üstte anaya benzer bir mantar vardı ama kokuda sirke kokusu olmayınca hepsini döktüm. Nar sirkesi az kalsın olacakmış üstte ana da oluştu, baskın sirke kokusuna rağmen burnuma hafiften çalınan kötü koku yüzünden onu da çöpe attım. Elma en çalışkanları çıktı. Hem sirke hem de anası oluştu. Sirke kokusu mis gibi. Kavanozlardan biri ilerideki sirke çalışmalarım için mayalık olarak ayrıldı. Artık elimde mayalık sirkem de olduğuna göre (yukarıdakilerin tamamı mayasız denendi) inşallah nar ve portakal, limon, hünnap, zencefil gibi sirke denemelerim devam edecek mevsimleri geldiğinde. Başarana kadar devam |
30-09-2018, 12:36 | #293 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Elma Ve Üzüm Sirkesi
02.09.2018 tarihinde sürece başlamıştık. Sirke analarımız oluşmuş durumdalar. Mis gibi kokusu var. |
30-09-2018, 17:55 | #294 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur. Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım. |
01-10-2018, 20:28 | #295 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım. Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim. hepimize kolay gelsin. |
02-10-2018, 16:03 | #296 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Sirke sezonu hepimize hayırlı olsun Bende elma ve üzüm sirkesi kurdum .Üzümü ve elmayı katı meyva sıkacağından sıktım .Üzümün çoğu posaya çıktı öyle olmaz deyip ayran süzdüğümüz torbalara koyup iyice sıktırdım .İçine biraz kendi bahçemizin üzümünden elimle ezip de attım.Süzmeden önceki hali böyleydi . Bu da son halleri .Tabi sinir bozucu sinekler baş rolü aldı .Bir an önce olsa da sineklerden kurtulsam |
02-10-2018, 16:54 | #297 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
Alıntı:
|
|
09-10-2018, 15:46 | #298 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
şimdi sirke oluyor mu olmuyor mu ?
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz? |
09-10-2018, 18:44 | #299 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor. |
10-10-2018, 08:25 | #300 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 783
|
bir kaç kişiye sorduğumda kef dediler sonra küf olur dediler. iyic derinlemesine koklamaya çalıştım. sirke mi değil mi bilemedim. kötü kokan bir kokusu değilde alkolle sirke arasında bir koku var sanırım. akşam başka kişilerede koklatacağım. üzerini aldım yeniden karıştırdım umarım bundan sonraki süreçte sirke oluşumuna devam eder |
|
|