19-11-2016, 14:23 | #211 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
alıntı yaptığım yazılar bu konularda uzman kişilerin. bende sirkeyi,turşuyu, yoğurdu,kefiri evimde kendim yapıyorum. probiyotik gıdalar , sağlımızın sigortası. bende çok hatalar yapmışım şimdi doğrusunu öğrenip bu yanlışlardan dönmeye çalışıyorum. tv. lerdeki şarlatanlar insanların sağlıkları ile oynuyor. |
29-11-2016, 09:42 | #212 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
İlk elma sirkemi kuralı tam 1 ay oldu.Bir hafta önce küf gibi bir görünümü vardı,beni baya korkutmuştu ama şimdi durum iyi görünüyor.İlk resim bir hafta önceki hali diğerleride şimdiki hali.Kokusu hala alkol kokuyor,artık 3-4 günde bir karıştıracağım,sirke anası havayla teması kesmedin diye.Şu anki görünümü parlak köpük gibi,silikon gibi. |
30-01-2017, 10:30 | #213 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Erkanbey'in yukarıdaki çalışmalarından cesaret alarak ben de evde sirke yapmaya karar verdim. Bunun için de elma ve ayva kabuğu sirkesi yapmaya çalıştım. Arkadaşımdan aldığım kendi yaptığı elma sirkesinden ve 1 tatlı kaşığı kadar balı mayalandırmak için kullandım. Mutfak dolabında ve ısının 20 derece dolaylarında olduğu bir ortamda sakladım. Sürahi ve kavanozun ağzı kapalı değildi. Kapaklar sürekli yarı aralık durdu. 45 gün sonra geldiğimiz nokta şu: 1- Aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere ayva dibe çöktü, elmalar henüz dibe çökmedi. 2- Ayvalar daha doğrusu ayva kabukları dibe çökeli 10 gün kadar oldu. Buna rağmen neden " sirke anası" neden oluşmadı? Konuyla ilgili çok fazla yazı-mesaj okudum. Genel yargı " dibe çökme olduktan sonra karıştırmayı bırakın, sirke anasının oluşmasını bekleyin" şeklindeydi. Bire bir uygulamaya çalıştım. Ama henüz " ana " oluşumu konusunda bir umut yok 3- Fotoğraflarda görüldüğü gibi elmalarda hala mayalanma devam ediyor. Tadı değilse de kokusu gittikçe keskinleşip sirkeye benziyor. 4- Elmalar dibe batmadığı için hergün bir kez karıştırmaya devam ediyorum. 45 gün boyunca mayalanmanın devam etmesi normal mi? 5- Ayva kabukları 10 gün önce dibe çöktüğüne göre bu kavanozu süzüp ayrı bir şişeye alabilir miyim Düzenleyen Erdal Hoca : 30-01-2017 saat 10:38 Neden: Noktalama |
30-01-2017, 12:56 | #214 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Ayva sadece kabuk olduğu için erken çökmüştür, yoksa 10 günde süreç tamamlanmaz. |
30-01-2017, 20:18 | #215 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Sayın TCM, Bu durumda elmaların 45 günde çökmemesi normal mi diyorsunuz? Düzenleyen Erdal Hoca : 30-01-2017 saat 20:19 Neden: yazım yanlışı düzeltildi |
30-01-2017, 20:49 | #216 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Kesinlikle. |
18-02-2017, 23:34 | #217 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
|
Elmaları atın artık birdahaki sefere elmaları daha ince dograyın birde ekmek mayası ve seker ekleyin |
18-02-2017, 23:36 | #218 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
|
Baslangıçta seker fermantasyonun hızlı baslamasını saglıyor meyvalardaki seker suya gecene kkadar zaman geciyor |
18-02-2017, 23:42 | #219 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
|
EKMEK MAYASI BİRA MAYASI VEYA SARAP MAYASI AYNI ŞEYDİR DOGAL OLARAK BİRÇOK MEYVANIN DIŞINDA BULUNUR ENÇOK SİYAH ÜZÜMDE VARDIR BU MAYA OKSİJENSİZ ORTAMDA ALKOL OKSİJENLİ ORTAMDA ASETİK ASİT(sirke asidi) üretir. bu yüzden sirke yapmak için kavanozun kapağı yerine bezle kapatıyoruz |
24-04-2017, 12:39 | #220 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim . |
24-04-2017, 14:01 | #221 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
|
|
29-04-2017, 15:32 | #222 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Üstümdeki eringenliği atıp kış boyu çabaladığım ve çok olumlu sonuçlar aldığım sirke yapım çalışmalarımın resimlerini ekliyorum.Önceki mesajlarımda eklediğim resimlerimde ana tam oluşmamıştı,anladımki sirke oluşumunda sıcaklık önemli bir faktör,sıcaklık biraz daha artınca sirkede,analarıda oluştu.Bu arada anaları saklamaya uğraşmadım,attım.Yeni sirke yaparsam mevcut sirkelerimden ekleyeceğim. Şişelerde,üzüm,nar,elma ve elmanın saf suyundan birde portakal ile limon karışımı sirkeler var.Portakal limon karışımını temizlik amaçlı yaptım,odayada spreyle sıkıyorum,güzel bir koku veriyor. |
29-04-2017, 22:06 | #223 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Birkaç kez boşa giden çalışmadan sonra bu son denemede başarılı oldum. Erkan Bey'in söylediği gibi sıcaklıkla çok yakından ilgisi var. 12 Mart günü yaptığım sirkeyi dün süzdüm. Anasını da kavanoza aldım, duruyor. Çok lezzetli ve keskin bir sirke ortaya çıktı. Küçük kızım da yarım litrelik bir şişeyle kendine aldı, götürdü. Sirke olup olmadığını denemek için de küçük bir oyun düzenledim. Cam sürahide yaptığım sirkeyi kavanoza aktarırken lavaboya ve mutfak tezgahına da birazcık dökülmüştü.Bilerek temizlemedim oraları. Biraz sonra içeri giren eşim : Bu ne yaaa, ne yaptınız burada? Her taraf sirke kokuyor! deyince başarılı olduğuma emin oldum. Şimdi sorularım şunlar: 1-Bu sirkeyi ağzı sıkıca kapalı olarak buzdolabında mı saklamalıyım 2- Zincir bozulmasın diye hemen güzel elma bulup yenisini hazırlamak istiyorum. Bunun için maya olarak sirkenin kendisinden mi, yoksa anasından mı faydalanmak daha doğru ve etkili olur Bunlar da fotoğraflar: |
29-04-2017, 22:57 | #224 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Hocam ağzı kapalı ama dolapta değil,serin karanlık bir yerde muhafaza edin,mutfak tezgahının altı olabilir.Yeni yapacağınıza ana veya yaptığınız sirkeden ikiside olur,hiç bir şey katmasanızda oluyor ama imkanınız varken istediğinizi katın. |
01-05-2017, 19:36 | #225 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Bu başarımdan cesaret alarak bugün hemen yeni sirkemi yaptım. Bu sefer kavanozu da büyüttüm Umarım bu da güzel bir sirke olur. Havalar bizim buralarda çok sıcak. Bundan öncekini 47. günde süzdüm. Sanırım bunun için 40 gün yeter. ( Bu mesajdan tarihi de takip edebilirim. ) Bekleyelim, görelim |
20-05-2017, 15:38 | #226 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
20. Gün
1 Mayıs'ta yaptığım elma sirkesinin bugünkü görünüşü. 2-3 gün önce elmalar dibe çökmeye başlamıştı. Ben de karıştırma işini bırakmıştım. Bugün gördüm ki elmaların tamamı dibe inmiş. Ve sirke anası oluşmuş. İlk sirkeyi baharın başlangıcı gibi yapmıştım ve 47. günde süzmüştüm. Buralarda havalar bir ara o kadar sıcak gitti ki 20. günde sirkemiz bu hale geldi. Peki şimdi ne olacak, hemen süzmeli miyim, yoksa birkaç gün daha beklemeli miyim? İşte fotoğraflar : |
20-05-2017, 16:33 | #227 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
O ana kalınlaşacak dibe çökecek,acele atmeyin,toplamda en az bi 45 lük olsun. |
05-06-2017, 10:02 | #228 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
36. günde durum aşağıdaki gibi.. Sirke anasının üzeri küf değil ama küf benzeri bir görüntü almış. Aynı durum Erkan Bey'de de olmuş ve sıkıntı çıkarmamış. O nedenle telaş etmiyorum. Ama sirke anasının benim beklediğim kalınlığa neden ulaşmadığını da merak ediyorum. Acaba sirke anasına zarar vermeden süzüp elma posalarını atayım mı? Yoksa en az 45. güne kadar bu şekilde mi bekleteyim? Düzenleyen Erdal Hoca : 05-06-2017 saat 10:03 Neden: yazım yanlışı |
17-06-2017, 16:48 | #229 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
fermentasyon tankında sirke yapımı. 8 litrelik damacanalar yetmiyor . |
17-06-2017, 18:19 | #230 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
|
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. |
18-06-2017, 02:13 | #231 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-09-2015
Şehir: Eskisehir
Mesajlar: 237
|
Sadece olgun olması bile olmuyor benim bildigim şekeri bol olan meyvelerden olması lazım mesela ekşi elma olmuyor limonda olmuyor vb.. Ancak baldan sirke yapan gördüm "en azından ikram etmişti ve baldan şöyle şöyle yaptım demişti şimdi hatırlamıyorum" |
18-06-2017, 09:32 | #232 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
Alıntı:
toz şeker ilavesi yapabilirsiniz bakterilerin çalışması için. kışın temizlikte kullanmak için turuçgillerden sirke yapıyorum. fakat sirke yapımında nohut ,ekmek v.b. kullanmayın. klorsuz su, meyve, birazcıkta fermente sirke katın içine yeterli . meyveler çökene kadarda çelik malzeme ile karıştırın. sirke anası çökene kadarda dinlensin. |
|
26-07-2017, 11:41 | #233 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 311
|
Biz dibe dusen butun elmalari olgunlassin **** olgunlasmasin aliyoruz sirke icin |
29-07-2017, 20:41 | #234 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum. Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim. |
30-07-2017, 09:36 | #235 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
|
|
04-08-2017, 10:54 | #236 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Kıyamadım dokmedim sirkeyi. Temizlikte kullanirim dedim. Uzeri beyazlandi. Kopuklenmeden mi kaynaklaniyor bilmiyorum. Alkol kokusu da baskin. Meyvelerin dibe cokmeye hic niyeti yok gibi. Işlem dogru ilerliyor mu sizce? |
04-08-2017, 17:03 | #237 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ? |
14-08-2017, 12:43 | #238 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Soruma cevap gelmedi ama o sirke anası galiba resimlerde gördüğüm gibi oluşum oldu .Üzümler dibe çöktü.Aynı zamanda elma sirkesi kurmuştum onda da elmalar dibe çöktü sirke anası oluşmaya başladı .Bu sefer olacak inşallah . |
15-08-2017, 17:34 | #239 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Umarim dogru yoldadir ama sivi bulanik ve sallamalardan vebuharlasmadan kaynakli kavanozun üst bolumu 1-2 cm. tortu tutmus. Alkol kokusu azalmis ama hala var meyve kokusuyla yarisiyor. Kavanozu oldugu gibi temiz bir kavnoza aktarasim var. Uygun olur mu? |
16-08-2017, 11:01 | #240 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Elma sirkemin üsten ve yandan görüntüsü aslında üstünde daha bütün bir oluşum vardı .Ben elimi sürünce oluşum alta indi . Bende doğru yolda olmayı umuyorum |
|
|