26-09-2012, 17:24 | #91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
|
Teşekür ederim Sayın Çiroz. Biz bu tarifi Gülnar´lı (Mersin´ín bir ilçesi)yaşlı bir teyzeden almıştık. O yaşlı teyzeden bize yadigar. 10 seneden fazla sirke yaparız. Annemle ben bir çok denemeler ve değişik tarifler denedik ama bir türlü olmadı. Bu tarifi duyunca hemen denedik oldu. Kendi sirkemizi kendimiz yaparız. |
02-10-2012, 21:35 | #92 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-12-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
|
Cok güzel bir sayfa, beğenerek takip ediyorum ve bana bir çok konuda akıl hacalığı yapıyor Sirke ile ilgili bir sorum olacak benim, buraya yazmam daha uygun olur sanırsam. sirkemizi evde her zaman kendimiz yapıyoruz bu sene turşu kurmak için (2. ve üçüncü derecenden bircok akrabamız dahil ) elma sirkesi yaptık bol miktarda. Sirke süzüldükten sonra posasını toprağa "yeşil gübreleme" amaçlı gömersem eğer sirkenin asidik değerinden **** henüz bilmediğim nedenlerden dolayı toprağa bir zara verirmi? yardımcı olursanız sevinirim |
06-10-2012, 06:17 | #93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2010
Şehir: afyon
Mesajlar: 409
|
sayın malina bu sayfayı açtığınız için teşekkürler çok gerekli idi bizler için arkadaşlar sizlere sorumu sormadan önce sirke ile ilgili bir anımı paylaşmak isterim ben 15 yaşlarımdayken annemin yaptığı turşular bir harika olurdu meğerse annem o turşuları kendi yaptığı daha doğrusu anneannemle yaptığı sirke ile kurarmış. bir gün ablamın evinde annem yine turşu kuracak bana dedi ki kızım hadi evden biraz sirke getir elime bir kova verdi sirkenin de yerini tarif etti eve gittim sirke bidonunun ağzını açtım çok hoş bir koku yayıldı etrafa sirkenin içine bir baktım içinde jöle kıvamında bişey var kovanın içine biraz döktüm o jölemsi şey kovaya düştü ben onu aldım bir poşete koydum bidondaki sirkeyi de lavaboya döktüm bidonu yıkayıp yani bidon dediysem hani eski 20 kiloluk turşu bidonları vardı ya ondan poşeti de çöpe attım sonra annemin yanına geri döndüm annem malzemeleri yıkamış kavanozlara doldurmuş beni bekliyor içeri girdim annem sirke nerede dercesine yüzüme baktı ben de sanki çok iyi bir şey yapmış gibi anne sirke bozulmuş ben döktüm dedim annemin o anki surat ifadesini görmenizi isterdim tabi bide bana fırlattığı topuklu terliği meğersem o sirke 5 yıllık sirkeymiş benim poşete koyup çöpe attığım şey de sirkenin özü annemin dediğine göre ben o sirke özünü atmasam o kadar daha sirke yaparmış sulandırılınca annem sonra defalarca denedi ama o sirke gibi olmadı biz o arada anneannemide kaybettik annem heryıl turşu kurarken hiç üşenmeden beni arar ve sen o sirkeyi dökmeseydin der şimdi bende sirke yapıp anneme götürmek istiyorum evimde geçen yıldan kalan biraz pekmez var bu pekmezden yararlanıp sirke yapabilirmiyim deyimi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum simdiden teşekkürler |
22-10-2012, 15:25 | #94 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Farklı tariflerin içerisinde bana en kolay gelenini uygulamaya çalıştım. 5 lt lik cam bir kavanozu 3 kg dan fazla 4 kg dan eksik çeyrek kesme şekeri büyüklüğünde doğranmış elmalar ile doldurdum. Bu arada canım çıktı onları öyle doğrarken Kavanozun 3/4 ü doldu. Elmaların yüzeyine çıkacak kadar da klorsuz su ekledim. İlk birkaç gün elmalar hep üst kısımda yer aldılar. Alt taraf tamamen su ve üst kısımlarda elmalı su karışımı. Tabi hergün karışımı sabah akşam karıştırdım. Birkaç gün sonrasında karışım bir bütün halini almaya başladı. Tatlı ekşimsi kokular, çok hafif kaynamalar görülmeye başlandı. 10 günün üzerine tam karışımı süzüp elma sirkesi ile mayalayayım diye düşünürken dün akşam üzerinde o ana diye bahsedilen jölemsi yapının oluştuğunu farkettim. Şimdi ne yapacağımı bilemedim. Elimdeki bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp bu jölemsi yapıyı da üzerine ekleyip kendi kendine mayalanmasını mı bekleyeyim? Yoksa bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp hali hazırdaki elma sirkesi ile mi mayalıyayım? Ya da hiç birşey yapmayıp bu halde daha bekleyeyim mi? Henüz sirke kokusu ve tadı yok gibi. Ama anamız var. |
23-10-2012, 22:52 | #95 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Durum bir önceki mesajımda anlattığım gibi. Elimdeki bulamaç halindeki karışımın üzerinde ana diye bahsedilen jölemsi yapı oluşmuş durumda. Elimdeki bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp bu jölemsi yapıyı da üzerine ekleyip kendi kendine mayalanmasını mı bekleyeyim? Yoksa bu bulamaç halindeki karışımı süzüp, yeni bir kaba alıp hali hazırdaki elma sirkesi ile mi mayalıyayım? Ya da hiç birşey yapmayıp bu halde daha bekleyeyim mi? Henüz sirke kokusu ve tadı yok gibi. Ama yoğurdun üzerindeki kaymak gibi çok güzel bir anamız var. Lütfen acil yardım... |
24-10-2012, 09:36 | #96 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
|
|
24-10-2012, 18:31 | #97 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
|
Sayın bahcedenn Sirkenin mayası olsa bile keskin sirke tadı olmaz. Benim tarifime bakarsanız Pak maya, şeker ve tuz gerekir. Elmanın şekiri az olduğundan annem şekerlenmiş eski üzüm pekmezi biraz koyuyor. Birazda beyaz ekmek koyuyor. Ve güneşte ve akşamları üşümesin diye üstüne kalın örtü örtüyor. O zaman keskinleşir. |
24-10-2012, 18:34 | #98 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
|
Sevgili Tuya Benim tarifime bakarsanız size gereken bilgiyi alırnız. |
25-10-2012, 00:19 | #99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2010
Şehir: afyon
Mesajlar: 409
|
sayın maviş tarifinize baktım ama üzüm yazıyordu benim elimde pekmez var yinede su koymayacakmıyım birde kovanozun ağzını kapatacakmıyım yoksa bir tülbentle kapatmak yeterli olurmu bu sorularımada cevap yazarsanız size minnettar olurum |
26-10-2012, 16:21 | #100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
|
Sadece pekmezle sirke olmaz. Biraz üzüm ve elmada olur. Mayalanması için beyaz ekmek, tuz ve kuru ekmek mayası ( pak maya) pekmezi eklersin sebebi şekerli ve doğal olması için. Büyük bir bidona yapın bir sene bekliyecek, arada elma ve üzüm eklersiniz ikisinin karışımından çok güzel sirke olur. Önemli olan mayayı oluşturmak beyaz penyeyi ikiye katlar lastikle bağlarsınız. Sebebi sirke sinekleri oluşmasını engelemek. Tülbentte olur, ikiye veya üçe katlayın. Sirke sinekleri sirkenin mayasıyla besleniyorlar ve maya ya yok ediyorlar ya da mayalanmasını geciktiriyorlar. Ben bu gün elma doğradım 20 litrelik bidona gelecek sene için sirkenin başlangıç aşaması için. Beraber sirke yapalım. |
26-10-2012, 16:29 | #101 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
|
Su sadece elme sirkesi için konulur. Biz burda sirkenin mayasını oluşturmak önemli, mayasını oluşturmak gerekli olanları koymamız lazım yoksa maya oluşmuyor. Ben annem sirke yapımı için bir çok demeler yaptık. Annem bu tarifi yaşlı bir teyzeden almıştı biz bu tarifi geliştirmeye devam ediyoruz. Hayırlı bayramlar.. |
29-10-2012, 14:21 | #102 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
Yalnız bundan sonra ne yapmalıyım? -Elimde bulamaç halinde bir karışım ve üzerinde de anası var. Güzelce bu bulamaç halindeki karışımı süzüp anasını da süzülmüş sirkenin üzerine mi alayım? Ya da karışım böylece mi kalıcak? -İlave yapmak istediğimde yeni doğramış olduğum elmaları bu karışıma atayım mı? Ya da yeni bir kavanoza doğramış olduğum elmaları alıp üzerine eklediğim suyun üzerine de eski sirkenin anasını mı alayım? Çok meşakkatli işlermiş çok. Yalnız çok sevdim bu işi. Bahçede ihtiyaç fazlası muşmulam var. Pek te rağbet görmüyor. Hiç muşmuladan sirke deneyen oldu mu? Ya da denenebilir mi? |
|
29-10-2012, 16:53 | #103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
|
Yeni doğradığınız elmaları yeni kavanoza koyun, Sirke bulamacını biraz daha bekleyin iyice keskinleşsin. Benim tarifimi okuyun cevabı tarifimde. Sirke anasını isterseniz alın. Almasanızda tekrar maya oluşur. **** alıp yeni doğradığınız elmaların üstüne koyarsınız, zararı olmaz.. Ama dikkat etmeniz gereken nokta sirke sineklerine dikkat edin. Muşmula sirkesini duymuştum. |
29-10-2012, 22:25 | #104 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
31-10-2012, 11:42 | #105 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Ben de elma sirkesi yapmak istiyorum, evde doğal alıç sirkesi var maya olarak kullanabilir miyim? |
31-10-2012, 12:07 | #106 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Sn. Ayhat, burda işin uzmanları varken bana pek laf söylemek düşmez ama ben maya olarak hiçbirşey kullanmadım. 5 lt. lik kavanozun 4/5 ine 2 kaşık bal ile 1 tutam tuz kullandım sadece. Kendi kendine mayalanıp çok ta güzel ana oluştu üzerinde. Şu anda tadı mükemmele yakın. Kolay gelsin. |
31-10-2012, 12:11 | #107 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
5 lt lk lik kavanozun derken yani elma ve su seviyesi mi? |
31-10-2012, 12:26 | #108 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Evet, 5 lt lik cam bir kavanozu 3 kg dan fazla 4 kg dan eksik çeyrek kesme şekeri büyüklüğünde doğranmış elmalar ile doldurdum. Yüzeye çıkacak kadar da su ilave ettim. İlk 2 gün elmalar yüzeye yakın yüzüyorlardı, 3-4 günden sonra elmalar parçalanmaya başladı ve 1 hafta 10 gün sonrasında bulamaç halini haldi. Bu arada ufak ufak kaynamalar görüldü. Yapılışından 2 hafta sonra da sirkenin anası oluşmaya başladı. Bu arada hergün sabah ve akşam olmak üzere 2 defa güzelce karıştırdım. Ana oluşumundan sonra ise kaşık ile karıştırmayı bıraktım anaya zarar vermemek için, ama hafif şekilde kavanozu çalkalamaya çalıştım. Muşmulaları toplamak için kırağı yağmasını bekliyoruz. Kırağı yağdıktan sonra bir de muşmula ile deneyeceğim. |
21-11-2012, 18:58 | #109 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-10-2012
Şehir: İstanbul/Fatih
Mesajlar: 3
|
Bütün yazılanları okudum .Bir şey sormak istiyorum .Sirke anasını biliyorum ,o kaygan jölemsi tabaka .Peki Sirke ebesi nedir ? Bu kavramı ilk defa duyuyorum .Sirke ebesi de sirke anası manasına mı kullanılıyor ,farklı birşey mi ? Küflü yahut çiçeklenmiş sirke kurtarılamaz mı ,kesinkes dökülmeli mi ? Teşekkürler |
28-11-2012, 14:48 | #110 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Alıntı:
Çiçekli kısmını alıp sirkenizi belki kurtarabilirsiniz. Bu yıl 3 büyük kavanoz sirke deniyorum bahçemizde kimsenin bakmadığı minik elmaları değerlendirerek... İki kavanoza doğranmış elmaları, kaynatıp suyunu aldığım vişne posaları birlikte koydum ,şeker, tuz ve sirke ilavesi ile. 1 kavanoza da elma,şeker,tuz ve fermante için arpa suyu(kaynatılmış)koydum.Bakıcı teyzemiz eskiden böyle yapardık dedi. 3.haftadayız sanki arpa suyu ile olan kavanoz daha çok köpürüyor. |
|
06-02-2013, 18:34 | #111 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
|
Merhaba Arkadaşlar. Portakal sirkesi deneyen oldu mu içinizde? Elma sirkesi yöntemi ile denedim. Ama sonuç pek başarılı olmadı. Yaklaşık 45 gün önce portakal kabuklarını doğrayıp üzerine su ilave ettim. içine üç beş nohut, bir iki kesme şeker, biraz bulgur ve bir parça da ekmek parçası attım. Arada sırada karıştırarak havalanmasını sağladım. Havalar daha yeni ısınmaya başladı, genellikle düşük ısıda 10-15 derece civarında bir ısıda 40 gündür bekledi. Üzerinde ana oluşmadı tam tersine küf oluşmaya başlayınca bugün süzdüm ve şişelere doldurdum. Tadı sirkeye hiç benzemiyor, şarap gibi bir şey olsaydı afiyetle içecektim ama şaraba da benzemiyor. Şişelere doldurduğum sıvının tortusunu iki kez süzdüm ama hala şişenin dibinde tortu birikiyor. Şimdi sorum şu: şişelerdeki bu sıvıyı dökeyim mi yoksa bekletirsem sirke olma umudu var mı? |
06-02-2013, 18:35 | #112 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
|
Bugün bir başka yöntem ile yeni bir deneme başlattım. Birincisinde sadece portakal kabuklarını kullanmıştım. Şimdi ince doğranmış kabukların üzerine portakal suyunu ve posasını da ilave ettim. Birazcık üzüm sirkesi ilave ettim, azıcık da şeker ve tuz. Bakalım neler olacak... |
10-02-2013, 21:31 | #113 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
|
Elma sirkemin neredeyse 3. ayındayım, sirke anası oluşmadı fakat tadı ve aroması güzel.. (sirke sineklerinede dikkat ettim) sizce neden ana oluşmadı?? |
15-02-2013, 20:14 | #114 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-02-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 32
|
Merhaba arkadaşlar,
Ben yazın ağustos ayında Rize ye gittiğimde, bol miktarda elma ve armut topladım. Sonra kızkardeşimin tarifi doğrultusunda srike yaptık.Daha doğrusu o yaptı.Biz de izledik. her sene elma sirkesi yapar o nedenle tecrübeli. Biz de yardım ettik. Yaparken elmaları temizleyip parçalara ayırdı. bidonlara doldurduk. içerisine de, her 10 kg lık damacanaya 1 tas kestane balı ilave ettik. (Şeker ihtiyacını karşılamak için.) daha sonra su kattı bir miktar ve bidonların ağızlarına tülbent serdi. armut lardan sirkeyi ben yaptım. içerisine karayemiş de kattım biraz. rengi pek güzel oldu. Bizim sirkeler ağızları açık olarak (tülbent örtülü) bayaa bir bekledi.40 gün kadar. gaz çıkışı durunca ağızlarını kapadık. Size sorum şu, bizim sirkelerin pek sirke tadı yok. alkol kullanmadığım için şarap mı oldu, yoksa sirke mi kestiremiyorum. hafif sirkeye benziyor ama, kokusu fermente gibi kokuyor. bir de ağızlarını açtığımda halen gaz çıkışı oluyor. Acaba şarap mı yaptık, yoksa sirke mi yaptık. Anlamanın kolay bir yolu var mı? bunlar da sirke olduğunu varsaydığım ürünlerin kavanozları, (Filtre etmediğimden içerisinde ufak parçalar kalmış, dipte olan beyazlar onlar.) |
16-02-2013, 14:58 | #115 | |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, İlk sirkemi 3 ay önce tam bu konu mesajlarını okurken, mutfakta atılmak üzere 5-6 elma kabuğu ve göbeklerini görünce yaptım. O anda boş kavanoz bulamadığım için 1.5 lt pet şişenin üst boğum kısmını kopmayacak şekilde kestim yani üst kısmı kapak gibi oldu. Arasına peçete koyarak sinek girişini önledim, pratik olarak havalandırdım. 5-6 elmanın kabukları ve göbeklerini (çekirdeklerin çoğunu çıkardım, sanki bir yerlerde öyle okumuştum) parçalayarak koydum. Üzerine 2 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 y. kaşığı sirke ( hazır satılan ama doğal yazılan 71. mesaj ) koydum. 1. hafta içinde elmalar yukarıda köpüklendi, 2. hafta dibe çökmeye başladı şarap kokusu hakim oldu, ilk iki hafta boyunca her gün 1-2 defa karıştırdım. 3. hafta yarım çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ile son kez karıştırıp sadece her gün havalandırdım. 4. hafta sonunda sirke tadı ve kokusu çok güzeldi. Süzüp, boşalınca atmadığım sirke şişesine koyup buzdolabına kaldırdım. Şimdi nar sirkesi deniyorum, sanırım şekerini çok koyduğum için elmanın 2. hafta süreci 5 haftadır tamamlanmadı . Alıntı:
Bu süreçte önce şeker, fermantasyon sonucu alkole dönüşüyor ve kokusu şarap, likör gibi oluyor. Alkol kokusu geliyor fakat keskin olmuyor. Daha sonra bu alkol, sirke bakterileri tarafından sirkeye dönüştürülüyor. Sirke kokusu ve tadı kendini belli ediyor, öncekine göre daha keskin oluyor. Sanırım sizin de alkolün sirkeye dönüşme süreci tamamlanmamış. |
|
16-02-2013, 17:07 | #116 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Sirke ile şarap arasındaki fark , biri olurken hava ile teması bol.Diğerinin hava ile teması yok. Kabın ağzı açık hatta mümkün olduğu kadar hava ile temas edecek yüzey geniş olursa ( sineklerden korumak için tülbent konusu ihmal edilmeden ) Sirke olur. Hava almasını önlerseniz şarabınız olur. keskin olması da içine kattığınız su miktarı ile alakalıdır. Her elma veya her üzüm aynı kalitede sirke veya şarap vermez. Tercih çok tatlı elmadan yapılmasıdır. Ben Elmanın içerisine hiçbir katkı maddesi koymadan yapıyorum . ( bu sene yaptım hala kullanıyorum) Benim kendi bahçemizdeki yere düşmüş biraz ezilmiş. Hafif karamış elmalarımdan mükemmel sirke oluyor. Bu arada yukarıda bahsettiğim gibi 10 kiloluk bir bidonda da hava almasını önleyip harika bir şarap elde ettim . |
18-02-2013, 23:37 | #117 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
|
arkadaşlar bana cevap verecek biri yokmu? sirkem 3. ayında ve süzmedim, elmalar içinde duruyor... üstünde sirke anası oluşmadı... Neden? Süzmek şartmı? Elmamalar içinde olarak beklemesinde bir sakınca varmı? |
19-02-2013, 11:44 | #118 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Serefsan, üstte şeffaf bir tabaka yok mu? Kabın içine bir şey sokunca fark edersiniz. Tadı ve aroması güzelse bence süzebilirsiniz. (Ben de acemiyim ama sizin yerinizde olsam öyle yapardım, yine de tecrübelilerden yorum gelebilir). |
19-02-2013, 12:33 | #119 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Sirke anası oluşmamasının sebebi yeterli ısı olmamasından ve hava almamasından kaynaklanabilir. tadına ve kokusuna bakın. Eğer tadı elma suyu gibi ise hava almamıştır ve ısı da yeterlideğildir. tadı şaraba benziyorsa ısı yeterli ama hava almamış demektir. |
19-02-2013, 14:20 | #120 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
|
Bende üzüm sirkesi yaptım ama kavanozda ağzı kapalı olarak zaman zaman ağzını açtım hava aldırdım meşhur sirke sineği hiç girmedi içine çok daha iyi oldu sonra pet şişelere aktardım süzdükten sonra çok güzel oldu. |
|
|