agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni601Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-11-2011, 12:20   #61
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
Pazardan sürekli alışveriş yaptığım birisine ''sirke yapacağım ama zirai ilaç atılmamış elma bulabilirmiyim'' diye sorduğumda maalesef olumlu cevap alamadım.Mademki evde elma sirkesi yapacağım meyveside doğal olsun istedim.Olumsuz cevabın yanında şöylede farklı bir bilgi edindim.Ormanda kendi kendine yetişen,meyveleri fındıktan az büyük olan yabani elma(üvez)dan bahsedildi.Bugün pazarda buldum.Ayrıca çok aradığım alıç meyvesinide buldum.Hem yabani elmadan hemde alıç tan sirke yapacağım.Konuyu bilenlerin görüşüne ve tecrübelerine ihtiyacım var.

porselen beğendi.
ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2011, 20:47   #62
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2011
Şehir: kastamonu
Mesajlar: 3
burada yazanalara göre denedim sirke yapmayı.ama sanırım benimkide şarap oldu.3 haftayı geçti.süzdüm hala bekliyorum.önce alkolleşip sonra sirkeye dönüşüyor yorumlarından yola çıkarak beklemeye devam ediyorum.

ekinoks22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 22:30   #63
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Merhabalar
Bende her sene sirke yaparim.Bahcemde kokulu uzum var onu kullaniyorum.Oncelikle uzumleri yikayip tanelerine ayiriyorum.Bunlari buyukce bir kovaya dolduruyorum ( ust kisimdan 20cm bosluk birakarak) elimle eziyorum.Uzerine tulbent ortup bekletiyorum.Haftada bir kere karistirip 3 hafta bekletiyorum.Bu surede sirke kokusu mis gibi dagiliyor tabiiki.Sonra tulden yaptigim torbaya dokup sirkeyi kovada bir hafta daha bekletiyorum.Kovayi yuksekce bir yere koyup serum hortumunu icine daldirip bir nefes cekip akmasini saglayarak cam veya plastik siselere dolduruyorum.Rengi berrak tadi sahane sirkenin yapilisi bu kadar basit.
Kalan posayida akan suyun altinda yikiyorum cekirdekler altta kaliyor kabuklar suyla akip gidiyor.Cekirdekleri suzgece alip kurutuyorum ogutucude iyice ogutup gunde bir tatli kasigi kadarini yarim cay bardagi suyla karistirip iciyorum.

ece2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 14:04   #64
Ağaçsever
 
hcmc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2012
Şehir: GİRESUN
Mesajlar: 53
Sirke üzerindeki küfler içindeki bakteriler sonucu çıkan atıklardır.Sirkenin mayalanmasını hızlandırmak için içine birkaç tane nohut atılabilir.Sirke içindeki bakterileri beslemek için içine şeker **** bal atılmalıdır.

hcmc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 09:05   #65
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 4
Arkadaşlar bende yıllardır kendi sirkemi kendim yaparım.Sizlerin tarifi ile hemen hemen aynı sizlerden farkı ben tuz katıyorum.

Ben üzüm ve elmayı karışık veya ayrı ayrı da kuruyorum.Ben bahçeden veya pazardan aldığım.Kesinlikle olgunlaşmış tatlı elmaları yıkayıp en az dört parçaya bölüyorum 5 lt veya daha büyük cam kavanozlara bastırarak dolduruyorum sonra üzerine 1 tatlı kaşığı turşuluk kalın tuzdan katıyorum.

Sonra yarısına kadar su dolduruyorum.Ağzını kapatıyorum.Mutfakta dolap altında bir tepsinin üzerine koyuyorum.Bazen taşma yapabiliyor.Her sabah ve akşam kavanozu karıştırıyorum.

İlerleyen günlerde elimle ezerek karıştırıyorum. Her kapağı açtığımda sirke kokusunu duymaya başlıyorsunuz.Artık sirkeniz kavanozda kabarma ve taşma yapmıyor .

ondan sonra kavanozlarımı ellemiyorum .Kapaklarını sıkmadan üzerinde bırakıyorum.Bundan sonra kavanozun üzerinde ebe oluşmaya başlıyor.

ebenin kalınlığı 1 parmak olmadan sirkeyi sıkmıyorum .Ben keskin sirkeyi seviyorum.

Ondan sonra derin bir kabın üzerine ilistiri (delikli süzgeç) koyuyorum kavanozu dökuyorum.Akan suyu hemen şişelere huni yardımı ile koyuyorum.Bunun tortusu az oluyor.

Ondan sonra kalan posayı ilistirden geçiriyorum onun posası fazla oluyor .Sonra bu posası bol olan sirkeyide ince delikli süzgeçten süzüyorum.Ben sirkemi böyle yapıyorum.

Size bir anımı anlatmak istiyorum.Arkadaşımın babası damak zevki çok iyi olan bir bey onada sirkeden hediye etmek istedim.Sirke şişesinin azını açtı tadına baktı .Bana döndü bu sirke değil dedi......Ben şaşırdım sirkemden eminim.Sonra bu İLAÇ.. İLAÇ ...diye söyledi.

Bende rahatladım.sonra şöyle dedi'' Sirkeyi hasta olmamak için içeceksin, hasta olduktan sonra sirke içmeyeceksin faydadan çok zararını görürsün'' demişti.

MOKAY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 17:18   #66
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Hoş geldiniz sayın çiroz bahçeniz çok güzel elma sirkesi kurmuşsunuz kavonozlar çok küçük mayalandığı zaman taşar. Elma sirksesi harcınıza biraz tatlı üzüm,yarım bayat beyaz ekmek, kuru pak maya, üstüne çok az tuz. Biz her sene üzüm ve elma sirkesi yaparız. Bir sene beklesin gelecek yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa sirke olmaya başalmış demektir. Sirke için başarılar.

Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 17:28   #67
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 Mesajı Göster
Hoş geldiniz sayın çiroz bahçeniz çok güzel elma sirkesi kurmuşsunuz kavonozlar çok küçük mayalandığı zaman taşar. Elma sirksesi harcınıza biraz tatlı üzüm,yarım bayat beyaz ekmek, kuru pak maya, üstüne çok az tuz. Biz her sene üzüm ve elma sirkesi yaparız. Bir sene beklesin gelecek yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa sirke olmaya başalmış demektir. Sirke için başarılar.
Teşekkürler Sayın maviş2,

Birçok konu gibi, Sirke de ilk defa denediğimiz bir şey,

Acelemiz yok, maya ya da başka bir hızlandırıcı koymadık içine, sadece elma, elmaların yarısına kadar su ve biraz da "DOĞA marka" elma sirkesinden koyduk sirke başlatıcı olarak. Gün aşırı karıştırıyoruz malzemeleri

İmeceevi' nin tarifini uyguladık bu sene.

Kuralı 2 haftayı buluyor, sanırım süreç başladı, fermantasyon hızı yavaş olduğundan, taşma olmayacak diye ümit ediyoruz.

Gözümüz üzerinde her ihtimale karşı...

İlk fırsatta sizin tarifinizi de uygularız. Bir sorumuz olacak, sirke anasını nasıl ve hangi ortamda sakliyorsunuz ?

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 19:42   #68
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Sirkenin anası ne demek istediniz? Doğa marka elma sirkesinin rengi tadı nasıl sirkesini ve fotografını görüntelerseniz sevinirim. Sirke konusunda her türlü denemleri anemle beraber yaptık. Bazı markalada sirke çabuk olsun diye ilaç kullanıyorlar. O ilaç mideye zarar veriyor. Biz marka sirke ve ilaç kullamıyoruz. Sirke sene geçirdiği zaman üstün mayası oluşuyor, işte o zaman sirke olmaya başlıyor. Üstünde mayası olmadığı zaman çürük eşki iğrenç bir kokusu olur. Yani benimki doğal ürünleri kullanıyorum. Daha bunun ikinci aşaması var. Sizin yaşadığınız il İstanbul iklimin ve hava sıcaklığını düşünmek lazım. Ilık ve gölgede muhafaza etmek lazım. Birinci aşama için. 10 seneden fazla sirke annemle beraber sirke yaparız.


Düzenleyen Maviş : 17-08-2012 saat 15:16
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 19:56   #69
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 Mesajı Göster
...yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa...
Sayın maviş2,

Bu sizin yukarıda tarif ettiğiniz şeye sirke anası diyorlar, araştırdığımız kadarıyla.
Yani sirkenin üzerinde oluşan jölemsi şey, bir daha ki sirke kurulumunda maya olarak kullanılıyor.

Sirke kurduğumuz anın fotoğrafını paylaşmıştık ama merak etmeyin halen orada durmuyorlar

Geri dönüşüm merakımızla, palet tahtalarından kendimizin yaptığı tel dolabın altında karanlık / loş bir yerdeler...

Kullandığımız sirkenin ( maya olarak ) ve sirkelerin şu an durdukları yeri fotoğraflayıp paylaşırız.

Sizin tecrübelerinizi paylaşmanıza ayrıca teşekkür ederiz. Bizler çıraklık dönenimizi atlatmaya çalışan öğrencileriz. Öğrendikçe dipsiz kuyuyu daha da seviyoruz.

saygılar.

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 20:09   #70
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Teşekürler Sirke yaptığınıda marka satılan sirkelerden tadı daha güzel olur. Elmanın şekeri az olunca takviye etmek lazım en iyisi tatlı üzüm. **** biraz üzüm pekmezi olabilir. Teşekürler sizin bahçenizi takip edeceğim.

Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 20:56   #71
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Elma Sirkesi Denemesi / 2. Hafta

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 Mesajı Göster
....Doğa marka elma sirkesinin rengi tadı nasıl sirkesini ve fotografını görüntelerseniz sevinirim...
Name:  sirke-maya.jpg
Views: 12253
Size:  30.5 KB
DOĞA demistik ama Doğanaymış markası / 100% doğal elmadan üretilmiştir ibaresi vardı üzerinde. Tabii üretim metodlarını bilemiyoruz.

Name:  sirke-maya1.jpg
Views: 7919
Size:  37.0 KB
İçerisinde antimikrobiyal E 223 varmış. Gözümüzden kaçmış.
Neymiş bu E 223 dedik ve biraz araştırdık. Biraz gözümüz korktu açıkcası. Az miktarda kullandık gerçi ama yine de kullanmamayı tercih etmeliymişiz...

Forumda ilgili başlık vardır mutlaka ama burada da belirtmekte fayda var sanki.

E 223 Sodyum metabisulfit, / Patent isimleriyle maddeleri yazıp, maddenin gerçek ismini yazmamaları da etiketleri nasıl okuyacağımız gerektiği hakkında bir konu başlığı açılsa iyi olur dedirtiyor insana...

E223 Sodyum metabisulfit :Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.


Kaynak: Koruyucu Katk Maddeleri Listesi

Kaynağa da bakmakta fayda var. Diğer koruyucu maddelerle ilgili detaylarda belirtilmiş. Tablo olarak buraya aktarmaya çalıştım ama Editörde Html kodları kullanımını beceremedim.

Farklı bir kaynakta farklı detaylar da mevcut:
http://www.livestrong.com/article/20...metabisulfite/


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 Mesajı Göster
...Ilık ve gölgede muhafaza etmek lazım. Birinci aşama için. 10 seneden fazla sirke annemle beraber sirke yaparız.....
Name:  sirke2.jpg
Views: 7518
Size:  35.2 KB
Tel dolabın altında duruyorlar. Şu an için durumları böyle.

Name:  sirke1.jpg
Views: 12907
Size:  39.8 KB
Flashlı çekmek zorunda kaldık fotoğrafları ...

İlginize ve desteğinize teşekkürler...

ilksenozturk beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 14:53   #72
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Teşekürler sayın çiroz. Bende bizim yaptığımız sirkeleri ve sirke mayasını fotografını yükliyeceğim.

Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 15:13   #73
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
İki sene önce annem ve ben kurduğumuz sirkeler. Açık renkli elma sirkesi. Koyu renkli üzüm sirkesi. Tamamen doğal hiç bir katkı madesi yok.

Name:  IMG_7429.jpg
Views: 10693
Size:  41.8 KB
Bu seneki elma sirkesinin mayası. Bu maya oluştuğu zaman sirke oluşumunda ikinci aşamaya hazır demektir. Eylül ayında suyunu sıkarız. Size bir soru Siz elma sirkesi harcını nasıl sıkacaksınız? Elma dilimleri çok yumşak olur.
Name:  IMG_7430.jpg
Views: 9069
Size:  37.1 KB
Sirkenin mayası koyduğumuz mağzemeler ve hava ortamıyla beraber kendiliğinde oluşuyor. Sonradan içine sirke mayası koymuyoruz.
Name:  IMG_7431.jpg
Views: 8174
Size:  42.1 KB

Name:  IMG_7434.jpg
Views: 7516
Size:  25.7 KB


Düzenleyen Maviş : 16-08-2012 saat 19:56
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 16:20   #74
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 Mesajı Göster

...Size bir soru Siz elma sirkesi harcını nasıl sıkacaksınız? Elma dilimleri çok yumşak olur.
Sayın maviş2,

Sizin ve annenizin tecrübelerinin yanında bizimkisi anaokulu sınıfındaki etüd çalışması olur ancak

Ellerinize sağlık gerçekten.

Biz 2. aşamada elmaları tülbentten geçirip sıkmayı düşünüyorduk.
Ama engin tecrübelerinizden bizi mahrum bırakmayın lütfen...

teşekkürler.

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 18:09   #75
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
İkinci aşama süzme kısmı

Ben ve annem tülbentle yapıyorduk. Ama çok zorlanıyorduk sıkma işlemini sakın yapmayın. İlk önce temiz bir kova üstüne krom veya bakır süzekten sirke harcınızı geçirin. Leğen veya çukurca bir kap içine temiz, delik olmayan beyaz un çuvalın içine süzekten geçirdiğiniz bulamaç kıvamındaki sirke hacını dökün hafiften çuvalın ağızını kıvırın (sakın sıkmayın sıkarsanız birden bulamaç kıvamı çıkar.) Sirke harcın suyu yavaş yavaş sızmaya başlıyacaktır. Sızan sirke küçük bir tasla temiz kaba alırsınız sonra şişeye koyar içinde tortu varsa dibine çöker şişeyi çalkalamada yavaş yavaş başka kaba aktarırsanız.


Düzenleyen Maviş : 09-09-2012 saat 19:13
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2012, 13:41   #76
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Benim sirkenin ikinci aşamanın tarifi.

Süzülen sirke tam sirke değildir. Tekrar temiz bidona veya kavonoza konulur. Bu sefer güneşte bekletilir. Akşam üstüne kalın bir kumaş örtülür sirke soğumasındiye.Üzerene tekrar maya kaplıyanadek. Bekletilir. Üzerine maya kaplandığı zaman sirke olmuş demektir. İşlem bitti. Afiyet olsun.


Düzenleyen Maviş : 18-08-2012 saat 13:53
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 21:45   #77
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Annemin Ve Benim Sirkem 1. Aşama

Annem ve ben on senedir elma ve üzüm sirkesi yaparız. İlk önce mağzemeler artık mağzemelerden olmaz. Elma en tatlısı, çürükleri ve çekirdekleri ayıklanmış temiz ve yıkanmış olacak. Üzüm tatlı çürüğü ayıklamış ve yıkanmış olacak. Biz 30 Litrelik bidonlarda yaparız. Taşma ihtimaline karşın. Bize sonbaharda akrabalardan ve komşudan üzüm ve elma gelir.

Malzemeler

Üzüm sirkesi:Temiz çürüğü ayıklanmış tatlı üzüm( üzümün kilosu önemli değil ne kadar çok üzüm olursa sirke o kadar güzel olur. Tahminen 10 kilodan fazla olur.) , yarım beyaz ekmek,üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz Su konmayacak. Beyaz bidon veya cam kavonoz. (Büyük cam kavonzun kırılma ihtimalı var.Dikkat etmek lazım.) Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.



Elma sireksi: Elma (tatlı elma), üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz mağzemenin üstünü örtecek kadar aratılmış kireci az, klorsuz su.
Bir çok denememizden dolayı elma sirkesi için tatlı elmanın şekeri yerteri değil. Üstüne ek olarak ya tatlı üzüm ya da üzüm pekmezi. Ek mağzeme koymazsak malesef maya oluşmuyor.

Elmalar yıkanıp, dilimlenip, çekirdek ve çürük varsa bıçakla temizlenecek beyaz bidona veya cam kavonoza konulacak. Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.

Bir sirkenin mayalanması için en önemli noktası hava sıcaklığı ayarlamanız lazım.
Bu seneki sirke karışımı.
Name:  IMG_8348.jpg
Views: 7689
Size:  36.1 KB


Düzenleyen Maviş : 29-12-2012 saat 18:09
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 22:54   #78
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Sirkenin Mayası

Bu seneki elma sirkesinin mayası. Bu maya oluştuğu zaman sirke oluşumunda ikinci aşamaya hazır demektir. Maya oluşmazsa sirke olmaz. Önemli olan mayayı oluşturmak. Hiçbir ilaç ve katkı maddesi kullanmıyoruz.
Maya jölemsi paloza kıvamında kaygan. İçine sirke mayası koymuyorum bir sene sonunda kendiliğinden mayalanıyor.
Name:  IMG_7461.jpg
Views: 7609
Size:  44.3 KB

Name:  IMG_7468.jpg
Views: 7757
Size:  37.3 KB

Name:  IMG_7470.jpg
Views: 7182
Size:  31.2 KB

Name:  IMG_7481.jpg
Views: 7933
Size:  35.6 KB

Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 23:17   #79
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Annemin Ve Benim Sirkem İkinci Aşama Süzme Ve Sıkma Kısmı

Üzüm Sirkesi: mayalanmış harcı bakır veya krom süzekten geçir. Sonra sirke karışımı ince tel süzgeçten süzülür.

Elma sirkesi:Ben ve annem tülbentle yapıyorduk. Ama çok zorlanıyorduk sıkma işlemini sakın yapmayın. İlk önce temiz bir kova üstüne krom veya bakır süzekten sirke harcınızı geçirin. Leğen veya çukurca bir cap içine temiz, delik olmayan beyaz un çuvalın içine süzekten geçirdiğiniz bulamaç kıvamındaki sirke hacını dökün hafiften çuvalın ağızını kıvırın (sakın sıkmayın sıkarsanız birden bulamaç kıvamı dışarı çıkar.) Sirke harcın suyu yavaş yavaş sızmaya başlıyacaktır. Sızan sirke küçük bir tasla temiz beyaz bidon veya kavanoza koyarsınız. Eylül, ekim gibi sirke harcını annem ve ben sıkarız.
Name:  IMG_8338.jpg
Views: 6826
Size:  32.7 KB

Name:  IMG_8344.jpg
Views: 6801
Size:  35.5 KB


Düzenleyen Maviş : 29-12-2012 saat 18:13
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 23:34   #80
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Annemin Ve Benim Sirkem 2. Aşama

Süzülen sirke tam sirke değildir. Tekrar temiz bidona veya kavonoza konulur. Bu sefer güneşte bekletilir. Akşam üstüne kalın bir kumaş örtülür sirke soğumasındiye.Sabah tekrar güneşe konur. Bu işlem sürekli tekrarlanır. Üzerene tekrar maya kaplıyanadek bekletilir. Üzerine maya kaplandığı zaman sirke olmuş demektir. Sirke tadını almış demektir. Afiyet olsun.
Süzülen sirke. Üstüne maya kaplamasını bekliyeceğiz.
Name:  IMG_8346.JPG
Views: 6688
Size:  60.8 KB

mrduran, ciroz ve porselen beğendi.

Düzenleyen Maviş : 29-12-2012 saat 18:16
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 22:18   #81
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın Mesajı Göster
Pardon unutmuşum birde hayvanların yaptığı zaralar var:

SİRKE SİNEKLERİ:

Sirke sinekleri, sirke ve cibrenin bulunduğu yerlerde hemen kendilerini gösterirler.Bu sinekler küçük yapıda olup gözleri kırmızı, başları kırmızı esmer ve vücutları ise sarımtırak renktedir.Sirke sinekleri, sirke bakterilerini yiyerek beslenirler.Ağzı ve hava delikleri açık sirkeleşme kaplarında sirke anasının oluşmasına engel olurlar,sirkeleşmeyi geciktirirler.

Sirke sineklerinin faaliyetlerine engel olmak için sirkeleştirme kaplarının havalandırma yerlerine ince tel kafesler veya tülbent örtülmeli, sirkehanede öldürücü ilaçlarla filitleme yapılmalıdır.


Maalesef, üstü ince tülbent ile kapalı sirke kabımızı bugün kontrol ettiğimizde içinde siyah minik sineklere rastladık. Yumurtlama ve çoğalma ihtimaline karşı sirkeyi atmayı düşünüyoruz. Bir çözümü var mıdır ?

teşekkürler...

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2012, 19:22   #82
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Ben bidonların ağızını beyaz pamuklu penye kumaşla ağızını örtüp üstünden kalın lastik geçiriyorum. Hem hava alıyor hemde sinek geçmiyor.

tiya, ciroz ve porselen beğendi.
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2012, 19:28   #83
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Aneme sordum kavozdaki sirke harcın yüzünü alsın üstüne biraz tuz atsın kavonozun ağzına beyaz penye veya tülbent yerleştirip sıkı şekilde lastik geçirsin dedi.

mrduran, ciroz ve porselen beğendi.
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2012, 21:46   #84
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Maviş Mesajı Göster
Aneme sordum kavozdaki sirke harcın yüzünü alsın üstüne biraz tuz atsın kavonozun ağzına beyaz penye veya tülbent yerleştirip sıkı şekilde lastik geçirsin dedi.
teşekkürler...

Maviş beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 16:44   #85
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Bir şey değil. Ben teşekür ederim.

Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2012, 10:30   #86
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 6
tüm foruma selamlar
geçenlerde bir arkadaşım bana köyden üzüm getirdi bende sirke yapmaya karar verdim

2 kg bir cam kaba rondada çektigim beyaz kırmızı üzüm karışımlarını posa halinde bir miktar su ile koydum, aynı kabın içine 5 adet not 15 tane bulgur çok az tuz attım, bir miktarda evde hazır üzüm sirkesi kattım

kabın azınıda külütlu çorap ile kapadım yüzey tabaka olana kadar her gün salladım ilk günler taşmalar oldu sonra duruldu tortu dibe çöktü ve sirkemin yüzeyinde 15 20 GÜN SONUNDA beyaza çalan şefaf bir tabaka oluştu

BEN BUNDAN SONRA NE YAPMALIYIM ?

Name:  sirke2.jpg
Views: 11720
Size:  36.9 KB

Name:  sirke 3.jpg
Views: 8184
Size:  30.2 KB

Name:  sirke4.JPG
Views: 8482
Size:  39.5 KB

ruzgar50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 12:21   #87
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 6
arkadaşlar biraz bekledim bence cevap gelmeyince sirkemi süzdüm 3 4 defa süzdüm 1.5 ltrelik cam meyve suyu kapları var azı metal kapaklı onun içine koydum azını sıkıca kapadım balkona koydum ama kokusu hiç sirke gibi degil bana bir yol gösterin

ruzgar50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2012, 19:57   #88
Ağaç Dostu
 
Maviş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 905
Benim tarifime bir baksanız iyi olur. Marka sirkelerin içinde sirke çabuk olsun diye sağlığa zararlı kimyevi maddeler koyuyorlar. Benim sirkem tamamen doğal.

YeniBON beğendi.
Maviş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2012, 20:54   #89
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Maviş Mesajı Göster
Benim tarifime bir baksanız iyi olur. Marka sirkelerin içinde sirke çabuk olsun diye sağlığa zararlı kimyevi maddeler koyuyorlar. Benim sirkem tamamen doğal.
iyi güzelde ben hayatımda ilk defa yapıyorum maya bulma şansım yok o yüzden evdeki hazır sirke kullandım benim yapdıgım aşamaları ve koydygum resimlere bakarak bana bundan sonra yol çizersen ççok makbule geçer

YeniBON ve Maviş beğendi.
ruzgar50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 11:15   #90
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ruzgar50 Mesajı Göster
iyi güzelde ben hayatımda ilk defa yapıyorum maya bulma şansım yok o yüzden evdeki hazır sirke kullandım benim yapdıgım aşamaları ve koydygum resimlere bakarak bana bundan sonra yol çizersen ççok makbule geçer
Sayın ruzgar50,

Konuyu baştan sona incelerseniz, sorunuza cevap bulma olasılığınız çok yüksek.
Benim hatırladığım kadarıyla, beyaz tabaka eğer jölemsi bir tabaka değilse, Beyaz pamuksu bir tabaka ise buna çiçeklenme deniyor ve sirkenin bozulduğuna işaret ediyordu.

Bizim de ilk defa kurduğumuz elma sirkelerinden biri sineklere yuva oldu ama ikincisi yolunda düzgün ilerliyor gibi.

Biz de mayalanmayı hızlandırmak için hazır sirke kullanmıştık, hatta hazır sirkenin içindeki E 223 (Sodyum metabisulfit) maddesi bizi biraz ürkütmüştü, raf ömrünü uzatmak ve bakterilerden korumak üzere kullanılan zehirli bir madde. Aynı maddeyi ve türevlerini bir çok markada görmek mümkün maalesef.

E 223 Sodyum metabisulfit ile ilgili yazımıza ulaşmak isterseniz : Evde elma, üzüm sirkesi yapımı

kolaylıklar dileriz .

Maviş ve porselen beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024