29-01-2011, 21:46 | #1 |
agaclar.net
|
Acı Biber Reçeli
Uzun zamandır duyar ama yapmaya hiç niyetlenmezdim. Nasıl olsa yemem diye... Geçen gün, Ali'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim acı biberlerin son ikisini bu iş için kullanmaya karar verdim. Biri kırmızı biri yeşil... 2 tane biberden reçel olur mu demeyin, maksat deneme olunca yapılır Biberlerin çekirdeklerini çıkardım. Şef bıçağı, elinizi biberlere değdirmeden ince kıyım doğramayı sağladığı için, eldiven falan giymeme gerek kalmadı... Yarım fincan su ekleyip pişirmeye başladım. Bir kaç kez daha su ekleyip iyice pişmelerini sağladım. Reçel olmasını sağlayacak kadar şeker ekledim ve indirmeye yakın biraz limon... En minik boy cam kavanozların yarısını geçecek kadar reçel oldu. Dolaba kaldırdım. Ancak bu gece, "nasıl olmuş tadayım bakalım" durumuna geldim Hiç ummadığım kadar iyi imiş Az birşey denemenizi öneririm Beğenirseniz daha çoğunu yapabilirsiniz... Not: Fotoğraf daha sonra, daha çok biber bulunup yapıldı ve öyle eklendi... |
29-01-2011, 22:29 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Acı biberi çok severim, bilenler bilir. Ama arada sırada, benim damağımın acı limitini aşan biberlere denk geldiğimde, yemeğin hemen arkasından bir iki kaşık reçelle ağzımın tadını değiştiriyordum. Bu durumda acıbiber reçeli yiyip, üstüne sadece su içilecek demek. |
29-01-2011, 23:05 | #5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Beğenmiş olmama hala şaşırıyorum |
|
30-01-2011, 01:15 | #6 |
Ağaç Dostu
|
"sıra dışı lezzetler" diye başlık açtırabilecek bir konuya malzeme olabilir. Mesela: "gerdan tatlısı" kuzu gerdanı ile yapılıyor,yani bildiğimiz et ile yapılan bir tatlı. Yediğiniz zaman, tatlı seçiminizde önceliğiniz olabiliyor. |
30-01-2011, 10:47 | #7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sıradışı lezzetler başlığına da uygun, fazla zorlamadan bu başlığın altında da yer alabilir |
|
09-02-2011, 19:25 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
|
Sayın Malina Paylaşımınız için teşekkür ederim. Gerçekten çok ilginç ve değişik bir tarif. Denemekte fayda var. |
12-02-2011, 20:12 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
|
Hamsi reçeli gibi şaşırdım kaldım ama bu yaz acı biberlerim olunca kesinlikle denemek istiyorum. |
31-07-2012, 17:10 | #10 |
agaclar.net
|
Reçel yapan yok mu? Balkondaki 3-5 kök biberi kurutacak mıyım, reçel mi yapacağım bilmem Böyle zamanlarda, daha fazla yerim olsa keşke demeden edemiyorum |
31-07-2012, 17:16 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Ben yapayım bari, önceden de okumuş merak etmiştim. Acı biber çok nasılsa. Yakın olsaydık keşke. |
31-07-2012, 18:15 | #13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Merhabalar; damak zevkimi soranlara " tatlı olmayan herşeyi, acı ile yerim " derdim hep. Bu tarifi deneyip cümleyi tedavülden kaldırmayı umudediyorum. Sağlıcakla... |
31-07-2012, 22:00 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Yarını bekleyemedim gece gece bahçeye gidip acı biber aradım.. Çoğu dalında kurumuş.. Sanırım taze biber olmalıydı ve 3 tane vardı.. Tarifteki gibi minik minik doğrandı.. Piştikten sonra şeker eklenip soğutuldu.. Tadına gelirsek; önce tatlı sonra acı.. Yedikten sonra bir süre ağzınızda sizi rahatsız etmeyen bir acı kalıyor.. Ayrıca biber çok acıysa pişerken saldığı gazla sizi öksürtüyor.. Not: Bu kadar az yapacaksanız bilgisayarın başından kalkın.. Biberleri pişirirken benimki gibi dibi tutabilir.. Tatlı ve acının yanında yanık tadı da olan bir reçeliniz olmasın.. |
13-09-2012, 08:41 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Yapan yok mu? |
13-09-2012, 09:47 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 892
|
Bende çok merak ettim. bugün bahçeden toplayıp deniyorum , sonucu anlatırım... |
13-09-2012, 12:08 | #19 |
agaclar.net
|
Bu reçeli çok seven bir arkadaşım var, geçen hafta 250 gr'lık bir kavanoz yapıp vermiştim, bitirmiş bile Tekrar hazırlayıp vermek istiyorum. Eee ben de o kadar biber yok Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı... Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk |
13-09-2012, 12:51 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Bahcedeki biberlerden recel yapmayi denemedim, bu yil da 7 yasindaki biber agaci kurudu(genc agaclar var ama, daha yasli biber agaci kadar meyve vermiyorlar ) Malinanin, receli guzel olmustur diye dusundugumden bir iki biberle de olsa bu receli deniyecegim.. |
13-09-2012, 15:54 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 32
|
Acı biber sever olarak bu başlığı neden görmemişim ki! Hanımı ikna edersem uygun biberleri bulup bir kavanozcuk yapayım bari. Her şeyin turşusunu yapan bir milletin reçel konusunda kendisini aşması normaldi zaten Tadını tahmin edemedim. @selis önce tatlı sonra acı diye belirtmiş. Neyse tarif için teşekkürler. |
13-09-2012, 16:24 | #23 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
13-09-2012, 17:05 | #24 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
13-09-2012, 17:55 | #25 |
agaclar.net
|
|
14-09-2012, 00:00 | #26 |
Moderatör
|
Yeter ki siz isteyin sayın malina, acı biber buluruz. |
14-09-2012, 00:14 | #27 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Biraz bhut biraz da thai göndereceğim. Karıştırmadan kullanmakta fayda var, her ikisi de çok acıdır ama lezzetleri farklıdır. |
14-09-2012, 00:23 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Merhaba efendim, Şekerci dükkanınız var sanırım. Bir çuval şekerle anca... Dil dibindeki noktanın şifa bulması dileklerim ve saygılarımla lütfen. |
14-09-2012, 11:51 | #29 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-03-2011
Şehir: Muğla
Mesajlar: 82
|
Oldukça ilginç görünüyor. en kısa sürede bir deneme yapmalı. |
17-10-2014, 15:41 | #30 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Bhut Jolokia ve Trinidat Scorpion biberlerden bana da gönderdi. 20-25'er adetti sanırım. Trinidat Scorpion ile acı beber reçeli yaptım, Bhut Jolokia ile acı tatlı sos. Dolapta yer olmadığı için farklı bir şey denedim Yapacağım şeylerin konsantrelerini yaptım. Daha sonra kapya biberi ile tatlarını incelteceğim. O kadar acılar ki, kaç kilo kapya gerekecek bilmem tabii Eldiven giyip, mutfak makasıyla saplarını kesip çekirdeklerini çıkardım. Az bir su içinde fazla çekirdeklerin de gitmesini sağlayıp, çiğ olarak blender'e koydum. Biraz su ekleyip tamamen parçaladım. Daha sonra şeker ekleyip marmelat kıvamına getirdim. Kalan üç beş çekirdeği de bu arada topladım. İçinde hiç kalmaması gerekiyor ki, birine ikram ettiğinizde lokmayı yutuncaya kadar ne yediğini anlayamasın Aslında istediğiniz acılık oranını sağlamak için kapya biberi de bu aşamada eklemek gerekiyordu. |
|
|
|