13-12-2010, 16:42 | #1 |
agaclar.net
|
Nar Reçeli
1 bardak elde sıkılmış nar suyu 1,5 bardak şeker 1 bardak ayıklanmış nar tanesi 1 tatlı kaşığı limon suyu Önce nar suyunu kaynatın, üstünün beyaz köpüklerini dikkatlice alıp atın. Şekeri ekleyip 10 dakika kaynatın. Nar tanelerini ekleyip 10 dakika daha kaynatın ve limon suyunu ekleyin. Soğumaya bırakın. Tümüyle soğuyunca istenilen koyuluğa gelmediyse, kaynama noktasına kadar ocakta tutup altını kapatın. İstenilen koyuluğa gelinceye kadar bu soğutup, ısıtma işlemini bir iki kez daha tekrarlayabilirsiniz. |
13-12-2010, 16:52 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Tatlı nar şekersiz yapılamaz mı? Bütün reçeller de şeker kullanılıyor, herkeste zararlı diyor, marketlerden kahverengi şeker sormalı onunla da olur herhalde. Kahverrengi şekerin zararları da var mı bilmiyorum. |
13-12-2010, 18:33 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi, kahverengi şekerle beyaz şeker fayda-zarar ilişkisinde hemen hemen aynı. Sadece lezzet olarak kahverengi şeker tercih ediliyorsa ona diyecek yok. Bildiğim kadarıyla beyaz şekere şeker kamışı melası ilavesiyle elde ediliyor kahverengi şeker. Yani içinde yine beyaz şeker var. |
13-12-2010, 18:54 | #5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Yani tekrar yapamadım... İlk yaptıklarım çok iyiydi ama... Neden acaba? |
|
13-12-2010, 18:56 | #6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
13-12-2010, 18:58 | #7 |
agaclar.net
|
Malzemem olsaydı denerdim Malum, nar ekşisi reçel gibi yoğun... Tatlı nar yeterince kaynatılırsa şekersiz de yoğunlaşır. İçine birkaç ayvadan elde edilen çekirdekler (10-15 tane) de atılırsa, yoğunluk iyice garanti olur... (Çekirdekler daha sonra çıkarılır) |
13-12-2010, 19:59 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. |
|
13-12-2010, 20:10 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Narkolik olarak, reçel fikri şahaneymiş. Misafirlere sunumu kimbilir ne güzel ve sürprizli olur. Hemen yarın deneyeceğim. Malina, nar tanelerini ekleyip 10 dakika kaynatınca taneler yumuşayıp, pörsümüyor değil mi? |
13-12-2010, 22:19 | #11 |
Ağaç Dostu
|
NAR ŞURUBU Şimdi size anlatacağım tarif,neredeyse nar kullanılan tüm yemeklerin,tatlıların,çorbaların,ve kokyellerin en temel malzemesi olabiliyor. Taze nar suyunun kaynatılıp buharının uçurulması ve koyulaştırılması ile oluşturuluyor. Bildiğimiz "nar ekşisi"ile pek alakası yok. Nar ekşisine sitrik asit katıldığından pekmez kıvamında kahve renkli ve ekşimsi oluyor. Oysa tarifini vereceğim nar şurubu koyu kırmızı renkli,tatlı ve ekşi, olağanüstü sofistike lezzeti olan bir şuruptur. Yapılışı : Malzeme ( 2 bardak için) 4 bardak taze nar suyu 1_ Narları ikiye kesin,portakal sıkıcısından portakakal sıkar gibi sularını sıkın. 2_ Nar suyunu bir tencereye boşaltın ve yüksek ateşte kaynama noktasına getirip,ocağı orta ateşe alın.(kısın) Ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak suyunu uçurup koyulaştırın. Yaklaşık 20 dakika sonra şurup koyulaşacaktır. Hazır olup olmadığını anlamak için: Bir metal kaşığı batırın, kaşığın tersi şurupla kaplanıp zor akıyorsa kıvam doğru demektir. Eğer hızlı akıyor ve kaşığı kaplamıyorsa kaynatmaya ve buharlaşmaya devam edin. 3- soğuduktan sonra kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatarak,buzdolabında muhafaza edin. Not: Bu tarif Hürriyet Gazetesinden alıntıdır. Ben yaptım,ekşi nar ile yapılıyor 6 aydır dolapta olduğu halde hiç bozulmadan kadı,halâ kullanıyorum. Kullandığım yerler: Kuru patlıcan ve taze biber dolması (etli ), kısır, çeşitli meyve kokteylleri, salatalarda. Katkı maddesi olmadığı için tadı ve aroması kendine özel oluyor. Afiyet olsun (Sevgili Malina, ilk fırsatta nar reçelini de deneyeceğim. tarif için teşekkürler.) Düzenleyen hozat : 14-12-2010 saat 00:39 |
17-12-2010, 11:10 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Malina yazmasaydın hiç aklıma gelmezdi nardan reçel olabileceği. Dün gece 1 bardak nar suyuyla denemelik yaptım, müthiş bir şey oldu. Vişne, böğürtlen, ahududu karışımı bir şey. Rengi şahane, sunumu şahane. Herkese tavsiye ederim. Düzenleyen limon : 17-12-2010 saat 19:09 |
26-12-2010, 13:45 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Sevgili Limon pek lezzetli ve pek çekici bir tatlı sever olarak beğendim.Denemek lazım.Sütlü tatlılarda sos olarak kullanılabilir.Afiyet olsun. |
26-12-2010, 16:42 | #24 |
Moderatör
|
Narlar sıkıldı, bir kısmı da temizce ayıklandı. Ölçü nisbetinde kaynatıldı. Ama sıkılan su fazla gelince tekrar nar alındı ve onlar da ayıklandı. İkinci tertip reçel yapıldı ama yine de nar suyu fazlaydı. Yine mi yapacağız kuşkusu baş gösterince nar suyu hemen hediye edildi. Çünkü kavanoz kavanoz nar reçelimiz olmuştu. |
26-12-2010, 17:50 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Üsttekini 1 su bardağı nar suyundan yapmıştım. Geçen gün tekrar yaptım bu sefer 5 su bardağı nar suyundan. Yukarıdakinin kıvamı biraz suluca olmuştu, ikinci denemedeki tam reçel kıvamında oldu. Her reçel türünde suyundan çok tanelerini sevdiğimizden bu seferkine daha bol tane kattım. Çok güzel oldu. Nar ekşisini henüz yapamadım. |
25-01-2011, 20:42 | #28 |
Temiz Besin
|
Reçel tarifini denedim, çok güzel oldu. Yalnız rengi daha açık pembe oldu. Limon fotoğraftaki reçel ekşi nardanmı acaba? Ben tatlı nardan yapmıştım. İkinci denememi ekşi ve tatlı nardan karışık yapmayı düşünüyorum. Tadına göre limonu daha az koymalıyım o zaman.. |
26-01-2011, 22:42 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
|
Benide özendirdiniz yarın pazardan ilk işim nar alıp reçel yapmak olacak. Sonucu bildiririm... |
31-01-2011, 17:13 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
|
Nar reçelini yaptım çok güzel oldu fakat biraz katı oldu . İlk yaptığım için kıvamı ayarlayamadım. |
|
|