19-08-2011, 15:28 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Sahurdan sonra hemen bahçeye gittik. Bu aralar sıcaktan korunmak için öyle yapıyoruz. Sabah sabah yapacağım turşuyu düşünerek, biberleri iştahla topladım. Bizdeki biberler de, hep kıl biber ya da ılıca acı biber. Çok ta severim acı biberi. Aynen tarif edildiği üzere küçük küçük topladım. Bahçede işlere de koşturdum. Şimdi geldik, hepimiz yerlere serildik duş sırasını bekliyoruz. Çünkü koltuklara duşa girmeyeni oturtmuyorum. Bir de şu turşuyu 15 gün beklemek olmasa... Oruçlu oruçlu canım istedi şimdi. Öyle bir anlatmışsınız ki. Gelirken markete uğrayıp kuru fasulye, pirinç aldım evdeki stok bitmiş diye... Sanki bugün olacakmış gibi... Bakalım nasıl olacak çok beğenirsek başardım diye şu havalı smile'den sıralarım artık. |
19-08-2011, 20:30 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Sayın lir; Siz de mağdenine gitmişsiniz, nasıl kaçırdınız fırsatı? Orada orjinal lezzetini denemişsinizdir sanırım. En azından tadını biliyorsunuzdur. Eh ne yapalım bizim ki de sabreden derviş hesabı olsun Düzenleyen Uzaylı : 20-08-2011 saat 00:08 Neden: kelime düzeltme |
20-08-2011, 00:06 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Turşuyu yaptım. Fotoğraf eklemek istedim ama makinenin kablosunu bulamadım. İnşallah eklerim. Tarife göre hazırladığım svı susuz 1lt. geldi. Sirke olarak elma sirkesi kullandım. Sarımsak bahçemizden zeytinyağı da antalya'dan köyden. Yani babamın zeytinlerinden. Biberleri kavanoza zor sığdırınca sıvıyı ekledikten sonra su ilave etmeye yerim kalmadı. Bu seferki susuz olsun. Denedim; dopdolu olmasına rağmen çalkalanabiliyor. Kavanozu görünür yerde tutacağım ki sık sık çalkalamak aklıma gelsin. Sabırsızlıkla bekleyeceğim. İnşallah çok güzel olsun... Sevgili sakagun; Sebzelerin de bir miktar şeker barındırdığını düşününce Güler hanım haklı sanırım. Salatalık ta, hele hele havuç ta olursa şeker oranı fazla gelebilir. Belki koyacağın şekeri azaltıp damak tadına göre ayarlayabilirsin. Belki de çok güzel sonuç ortaya çıkabilir. Ben de bunu yaptığım turşunun tadına göre tahmin edeceğim. |
20-08-2011, 14:45 | #35 |
Ağaç Dostu
|
Ben de yalnızca biber kullandım. Zeytinyağ Ödemiş'ten. Diğer turşulardan daha çabuk sarardı. 10 gün bekleyemeyeceğim galiba. Not: İçindekiler net çıksın diye kavanozu masaya yatırıp da fotoğrafını çektim. Yani fotoğraf düz. |
20-08-2011, 15:09 | #36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 503
|
güler hanım; tuz oranı nasıl dediniz. isteğe bağlı derken siz tahmini ne kadar koydunuz. 1 kg lik kavanoz = ? tuz |
20-08-2011, 16:53 | #38 |
Ağaç Dostu
|
Sn. sakagün, siz kavanozu dik olarak oturturken, sanırım kapağının üzerine oturtuyorsunuz? Kavanozun alt kısmı zaten düz oturtmaya müsait değil gibi. Böyle kavanoz hiç görmemiştim. İdeal bir turşu kavanozu imiş. |
20-08-2011, 17:46 | #40 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Ayy! sakagun fotoğrafını eklemiş bile dedim. Eşim benim bulamadığım kabloyu hemen buldu. Sevgili sakagun; Turşu çok güzel görünüyor. Afiyetle yersiniz inşallah. Benim turşu da hemen sararmış. Sanırım ben de bir haftadan fazla bekleyemeyeceğim. Ben videodan kare alacağım. Oruçlu iken birbuçuk saat yol çekmeyi gözüm almıyor. Bir de dönüşü var çünkü. Halâ götürmedim makineyi. Yüklüyorum bakalım ekleyebilecek miyim. |
20-08-2011, 17:49 | #41 |
Kaybettik
|
Karadeniz deyince burnumda tüttü karadeniz. Ellerinize sağlık Güler hanım çok iştah açıcı görünümü var. O biberlerin parlak görünüşü harika. Zeytinyağı ve sirkeden sanırım. Üstelik en sevdiğim yemeklerdir nohut ve kuru fasülye Malum bahçe yok. Pazara gidip en tazeciklerinden biber almalı |
20-08-2011, 20:48 | #42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
|
Teşekkürler Güler hanım,turşuya bayılırım. Konuyu okur okumaz dolapta bulunan biberleri hemen değerlendirdim, umarım sonuç güzel olur, zira ilk defa turşu yaptım.Bir tane 2 litrelik kavanoza tatlı biberden, bir tane de 670 ml lik kavanoza acı biberden yaptım. |
22-08-2011, 16:03 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Nihayet fotoğraf ekleyebildim. Bu da benim minik kıl biberleden yaptığım turşu. Biber ve sarımsak bahçeden. Zeytinyağı köyümüzden... Benimki su ilavesiz oldu. Bu kadar biberi sığdırmaya çalışınca... ikinci fotoğrafı tahminen ikinci gün çektim. Çok çabuk sarardılar. Saplara yakın kısmına bıçak ucu ile küçük kesit delik açmıştım. |
22-08-2011, 16:34 | #44 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
|
Dün bende kurdum bu turşudan tarifleriniz doğrultusunda..İnşallah becerebilmişimdir.. Birde acil kornişon turşu reçelerine ihtiyacım var..Örneğin küçük pet şişelerine kurulanların.. |
22-08-2011, 17:17 | #45 |
Moderatör
|
Arkadaşlar ben (daha doğrusu Oğuz) turşuyu kurarken delik açmıyoruz, çünkü çok küçük biberleri kullanıyoruz. En büyüğü serçe parmağım kadar. l kg.lık kavonoza 1-1,5 tatlı kaşığı dolusu tuz yeter gibi. Su hiç koymuyoruz, ben de ilk tarifi aldığımda su koymuştu yeğenim ama kayınvaldesi (işin pîri) hiç koymuyorum su dedi. 10 diş sarımsak ve iki adet acı biber de denk geliyor. Turşuyu tükettiğinizde de sakın suyunu atmayın salatalarınız için harika bir sos oluyor. |
27-08-2011, 22:54 | #48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Sayın Tura; Ellerinize sağlık. Hem de üç kavanoz birden başalmışsınız. Maaşallah. Biz bayrama kadar sabrediyoruz. O zaman tadım açılışını yapacağız inşallah. |
28-08-2011, 10:26 | #49 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
28-08-2011, 10:27 | #50 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
28-08-2011, 12:36 | #51 |
Moderatör
|
Kavanozlarda gördüğüm biberler iri, çok küçüklerini seçmeniz gerekir ki bir lokmada yiyin. En büyüğü serçe parmağınız kadar olmalı.Sarımsakları da aralara serpiştirin. Biberler bazen 3-4 günde sararır ama olmuş değildir. En az 10 gün bekleyin, tadına bakarsınız olmamışsa kavanoz kapağını sıkıca yeniden kapatırsınız. Benim ilk kurduğumu (zaten ben bir defa kurdum, şimdi işi Oğuz üstlendi- hernekadar karizman çizildi diyorsa da-) açtık iki seferde bitirdik. Ama hergün 1-2 kg turşu kuruyor Oğuz, taze taze sivri biber yemeği özledim. Adamdan kalmıyor ki hepsini topluyor. |
28-08-2011, 12:41 | #52 |
Ağaç Dostu
|
3-4 gün önce tadına baktım. Tadına baktım dediysem dayanamayıp 10-11 tane yedim. Ertesi gün mide ağrısıyla uyandım. Ramazan'da az yemeye alışmış mideme dokundu. 2 gün ağrısını çektim. Az az yemenizi öneririm. Bu arada tadı çok güzel. |
29-08-2011, 22:37 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Bu akşam yaptığım turşunun tadına baktım. Daha doğrusu tadına baktık. Tadına baktık dediysem tam 27 tane yemişim. İftara çorba ile başlamıştık. Ben ardından başka bir şey daha yemeden acı biber sevdiğimden, taze kıl biberlerden yiyeyim istedim. Bu da en iyi domatesle olur dedim. Eşimin bahçeden getirdiği dalından yeni kopmuş domatesle birlikte yemeye başlamıştım ki aklıma turşu geldi. Eşim de yemeğini benden önce başlayıp doydum deyip kalkıyordu ki ikimiz de kendimizi ekmek turşu yerken bulduk. Yemekler kaldı tabi. öyle bir kaptırmışım ki, kendime geldim. Yok dedim doyma hissi gelmeyecek. Yedikçe yiyeceğim, en iyisi fren yapmak. Ama ekmeği sosuna banması süpermiş. Aynı pizzacıların sipariş gelene kadar küçük ekmeklerle banmak için oyaladıkları pulbiberli yağ gibi... Bir tek pulbiberi yok. Biberler küçük te olsa acı tadı beklentim vardı ama nafile. Daha biberlerin acısı yerine gelmemiş. Ama onun dışında tadı süperdi. Eh ben bunun damak tadımıza göre değişik varyasyonlarını da yaparım. Önce bir ne ile karşılacağım onu merak etmiştim. Beğendik... Ee devam ederiz artık. Tarif için çok teşekkürler Güler hanım. |
29-08-2011, 22:55 | #54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: Gölbaşı-Ankara
Mesajlar: 1,691
|
Bende yaptım turşudan 1 hatfa oldu,,,,,,çok sabırsızım.sapsarı oldu biberler altın gibi.sabırsızım....... |
31-08-2011, 00:34 | #57 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 278
|
Sevgili Güler Hanım ben de özenip turşunuzdan yaptım ,kesinlikle mükemmel bir tad. Merak ettiğim konu ise; bu turşumuzu kışa saklayabilmek için buzdolabında mı bekletmeliyiz? ya da dışarıda dursa ne kadar zaman dayanabileceğini düşünüyorsunuz? (Bu güzel tarifle bizi tanıştırdığınız için teşekkürler) |
31-08-2011, 00:52 | #58 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
|
Annemin bahçesinden gelen biberleri bu konuyu görünce hemen değerlendirip tarifinize uygun turşu yaptım.Aslına bakarsanız biber turşusunu pek sevmem ama yapanların ballandıra ballandıra anlatmaları ilgimi çekti bir deniyeyim dedim.Bayramdan sonra inşallah tadına bakıcağız tek endişem şeker tadının baskın olma ihtimali.Eşimde çok merak ediyor ama devlet sırrıymış gibi söylemiyorum.Oda eşe dosta Murat turşu kurdu ama içeriğini söylemiyor diyor.Anlıyacağınız 1 lt.lik turşunun tadının meraklısı çok herkes turşunun olmasını bekliyor.İnşallah benden önce açan olmaz yoksa tadına bile bakamıyacağız. |
11-09-2011, 02:08 | #59 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Sayın M.TÜRK, Zeytinyağı şeker tadını bastırıyor. Hele de iyi bir zeytinyağı ise süper olur. Ama benim gibi bazen acele edip sosundan hemen tabağa alırsanız, zamanla zeytinyağı oranı diğerlerine göre azaldığından şeker tadı ortaya çıkıyor. Kolayı var; biraz zeytinyağı ilave edip devam edersiniz. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|