agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni75Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-09-2015, 11:04   #61
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Sayfamda bir kaç gün önce bahsettiğim salça tarifi;

İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz sıvı salçayı ise kaya tuzu ile karıştırarak geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.

Ozlem A ve A_NOMAD beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 18:20   #62
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Hımm nasıl sorsam ki salça konusunda pek bilgim yok...
Salça yapılırken kaynatma işlemi niçin gerekli?

A_NOMAD beğendi.
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 18:33   #63
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster
...Salça yapılırken kaynatma işlemi niçin gerekli?
Niçinini tam bilmiyorum ama belki kıvam açısından uygulanıyordur, dediğiniz dibi sadece güneşletmek kıvam konusunda yeterli gelmediği için olabilir...

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2015, 19:18   #64
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Konuyu baştan sona okudum, son sayfaya geldim ki 3 sayfada salça tarifinden çok kaynatma konusu geçmiş
Özetle birkaç sebepten kaynatma işlemi yapılıyormuş;
1. Güneşin az görülmesi ve nemli hava şartları (Karadeniz bölgesi),
2. Malzemenin ilk gök suyu denilen suyunun bir şekilde atılmaması sonucu kurutulacak salça harcının çok sulu olması ve kurutmanın çok uzun sürecek olması,
3. Ne olursa olsun (ister gök suyu süzülsün ister süzülmesin, ister güneş yaksın ister yakmasın) bir an önce salçanın kurumasının istenmesi...

Ozlem A, YeniGine ve A_NOMAD beğendi.
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2015, 21:42   #65
Ağaç Dostu
 
mavi eylul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2012
Şehir: ORDU-MANİSA(Turgutlu)
Mesajlar: 129
Galeri: 1
Bu sene ilkkez bende yaptım salça resimlemeyi un uttum.annem kaynatarak yapardı hava koşullarından dolayı ama egede olunca güneşte birkaç günde oluyor..benimki kayınvalide usulü 3 kilo kadar salçalık biberi temizleyip ayıkladım sonra bir kelter domateside temizleyip doğradıktan sonra kovanın içine önce biberleri sonrada domatesleri koydum üzerine biraz tuz koyup güneşe bıraktım erimesi için sarı suyu bitene kadar arada bir karıştırarak döktüm normalde bir hafta devam ettim işimi garantiye alım dedim sonra süzgeçten geçirdim ve tepsiye koydum yige güneş gören bir yerde üç dört sefer karıştırılacak benimkisi üç günde olmuş görümcem yapmış gerusini sağolsun üzerine kendisindende ekleme yapmış üç kilo sakçam var..küçük oğlumun rahatsızlından dolayı hastanede olduğumdan oldurma aşamasında yoktum...

mavi eylul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2016, 10:41   #66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Fotoğrafları gördükçe ben de yapmak istedim burdaki tarifleri bir araya getirerek ama nedense olmadı bir türlü sanırım aldığım domateslerden kaynaklı. annemden de çok yardım almama rağmen domateslerin doğal olmayışından dolayı çok sorun yaşadım. birkaç hafta önce arkadaşım önerdiği bu siteden alıyomuş salçaları ben de ilk defa dün sipariş verdim bakalım güzel olursa yorumları yazacağım

handeakn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2018, 16:20   #67
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
Geçen yıl ablamla birlikte heveslendik tarhana yaptık. Neyi doğru yaptığımızı bilmiyorum ama bizim yaptığımız tarhana bu yaşıma ( yaş 60) kadar yediğimiz tarhanaların en güzeli ve lezzetlisiydi. Belkide elimizin balı tarhanaya geçmiştir.

Eh madem elimizin balı yaptığımız yiyeceklere geçiyor seneye salça da yapalım diye niyet ettik. Ben sebzelerin ucuzlamasını pek umursamam. Şehrin göbeğinde en fazla ucuzlasa ne kadar ucuzlayacak ki. Ama ablam kendi deyimiyle "mezarcıdır" ölü fiyatına almaya çalışır istisnasız her şeyi.

Evvelsi gün her gün sokağımızdan geçen ve sebzelerini köylülerden aldığını iddia eden manavımızdan 18 kilo domates aldım. Sıcak suda kabuklarının kolay ayrılmasını sağladım. Güzelce rondodan çektim. Elekten geçirip çekirdeklerini ayırdım. Kabuklarını çekirdeklerini tarttım +- 14 kilo domates sosu çıktı. İçine tuzunu ekleyip güneşe koydum. Günde 1-2 kere karıştırdık.

Aneeey bu sabah bir baktım domatesin üzeri beeembeyaz olmuş. Gitti bizim salçalar deyip bilgisayarın başına koştum. Ağaçlar net üyeleri sağ olsunlar sorunun, aslında sorun olmadığının cevabını vermişler. Üzerini börtü böcek ve de toz girmesin diye iyiiiice kapatmıştık 2 katlı tülbentle. Tülbent sayısı bire düşürüldü. "Aman bi şey olmaz canııım herkes böyle yapıyor henüz salçadan mikrop kapıp ölen olmadı diyerek kendiciğimizi rahatlattık.

Ve tabii başka cevaplarda buldum ağaçlar net üyelerinin sayesinde galiba benim salçam "ekşi suyunu çıkarmadığım için ekşi bir salça" olacak. Şimdilik güneşleniyor nazlı nazlı. Bir kaç gün sonra tadına bakıp sonucu yazarım.
Belki elimizin balı salçamıza da akmıştır Kim bilir. Saygılar.

Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2018, 16:08   #68
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-10-2018
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
Atılan kabuklardan o kadar salça çıkması çok iyi değil mi ya Bilmediğim şeyler bak gene. Teşekkürler hocam, emeğinize sağlık.

chnarmagan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2019, 19:51   #69
Ağaç Dostu
 
obabilgesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
6- Hafif katılaşmış sıvıyı ocaktan alıp geniş sini dediğimiz tepsilere güneş gören bir yere alınıp siniye dökülür.Bu sıvıya istediğiniz tuz oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayıp turşu yapımında kullanılan iri tuz ilave edilip Hergün belli aralıklarla karıştırılır. Bu karışım gün geçtikçe katılaşır.Katılaşma oranını göz kararıyla hesaplaya bilirsiniz.Tam katı olmaması makbüldür.Tuz oranı bizde orta düzeydedir.Ne az tuzlu nede çok tuzlu olması lazım.
Yaklaşık bir hafta sonunda salçanız hazır.
Afiyet olsun.
Saygılar
Bahtiyar bey merhabalar;
Düzenli sulama sıkıntım olduğu için, salça yapmak üzere deşti domates yetiştirmeye karar verdim. Deşti domates biraz ekşi olur derler, salçası nasıldır? Çok ekşi olur mu? Malum fazla ekşi olunca içerisine konulan yemeğin tadını da bozuyor diye düşünüyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim...

obabilgesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2019, 06:48   #70
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-11-2018
Şehir: Ankara
Mesajlar: 37
Çok güzel bilgiler mevcut. Teşekkürler

GuvBul06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2019, 07:09   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2017
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 144
Kendi bahçemde ilaçsız doğal yetiştirdiğim domateslerden salça yapmıştım.Elimde fazla var.Almak isteyene yardımcı olabilirim.

i.sunaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2019, 03:10   #72
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-06-2019
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
Güzel bir derleme olmuş bu konu, emeğinize sağlık.

reyizev Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024