agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Lilium

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-04-2009, 00:39   #1
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Teneke veya Bidonda Zeytin Yapımı:

Ağaçtan topladığımız veya satın aldığımız siyah olgunluktaki zeytinleri (kabuğu siyah ve zeytin eti şarabi veya pembe renkli) evimizde bidon veya teneke tipi zeytin olarak şu şekilde değerlendirebiliriz.

1 kg siyah zeytin için:
4-5 yemek kaşığı, veya 1 fincan dolusu tuz (bu kullanacak olduğumuz tuz yemeklerde kullandığımız rafine tuzlardan farklıdır. Bu tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir ve piyasada salamura turşu-zeytin için satılır).

1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ve
istenirse hem zeytine aroma vermek hem de zeytinin bozulmasını önlemek için 3-4 çay kaşığı sirke konulur.

10 kilogram zeytin için ise
3-4 su bardağı tuz,
1 su bardağı zeytinyağı ve
1 fincan sirke konur.

Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon teneke 3-4 günde bir sağa sola çevrilerek zeytin ile tuzun teması sağlanır. Bu şekilde zeytin acı suyunu dışarı verir ve bidon içinde az miktarda salamura oluşur. Bidonu ve tenekeyi çevirme işlemleri sonucunda bu salamura, hem zeytini korur, hem de tatlanmasını sağlar.

Bidonda zeytin yapmak kolaydır, oluşan gaz kapaklardan kolayca dışarı çıkartılır. Ama teneke kullanıldığında oluşan bu gaz tenekede bir şişme meydana getirir. Bu şişliği almak için teneke kapağı ara sıra açılmalıdır. Açma esnasında kapak içte oluşan gazın basıncıyla fırlayabilir. Buna dikkat etmek gerekir.

Zeytinlerin tatlanması, çeşide ve olgunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte 1,5-4 ay içinde gerçekleşir. Tatlanan zeytinler bidon veya teneke içinde bitinceye kadar tutulabilir. Ancak bu süre içinde bidonun aynı şekilde sağa sola çevirme işlemi devam ettirilmelidir.

Yemek için bir miktar zeytini çıkardıktan sonra bile geri kalanın bidon içindeki salamura ile temasının sağlanması için bidon sağa sola sallanmalıdır. Eğer bu işlem yapılmazsa, zeytini almak için kapağı açtığımızda hava ile temas eden üst yüzeydeki zeytinlerde küflenme problemi ile karşılaşabiliriz.

Çizme Zeytin Yapılışı:
Aldığımız veya ağaçtan topladığımız yeşil veya rengi dönmüş (pembe) renkteki zeytinler önce yıkanır sonra bir veya üç yerinden derin olmayacak şekilde (çekirdeğe deymeyecek) çizilir. Zeytinler hazırlanan tatlanma suyuna konur. Tatlanma suyu haftada bir kez değiştirilir. Bu şekilde zeytinler bir ayda tatlanır. Zeytinlerin daha çabuk tatlanmasını isteyenler, bu tatlanma suyunu 2-3 günde bir değiştirebilirler. Tatlanma suyunu şu şekilde hazırlayabiliriz: 1 litre suya bir çay kaşığı limon tuzu, bir buçuk yemek kaşığı tuz. Kullanılan tuz, yemeklerde kullanılması için hazırlanan rafine tuzlardan olmamalıdır. Bunlar zeytinde yumuşama yapar. Piyasada zeytin-turşu yapımı için satılan tuzlar kullanılmalıdır.

Tatlanan zeytinler muhafaza suyuna alınırlar. Hazırlanan bu su içinde zeytinimizi uzun süre muhafaza edebiliriz. Zeytine konulan su üzerine bir miktar zeytinyağı koyarsak üst yüzeyde oluşabilecek küflenmenin önüne geçebiliriz. Muhafaza suyu: 1 litre suya 4-5 çay kaşığı limontuzu, bir fincan tuz koyarak hazırlanır. Yenecek duruma gelince zeytinler buradan çıkarılarak tüketilebilir.

Yeme durumuna gelen bu zeytinleri ambalaj suyuna alarak serin yerde muhafaza edebiliriz. Zeytinleri ambalaj suyuna koymanın amacı, zeytindeki fazla tuzu düşürmek, ekşi ve güzel bir tat oluşturmaktır. Ambalaj suyundan zeytinimizi çıkartarak yiyebiliriz. Muhafaza suyunda olduğu gibi, ambalaj suyunun üzerine de bir miktar zeytinyağı koyabiliriz. Ambalaj suyu: 1 litre su için bir, bir buçuk yemek kaşığı limon tuzu, bir fincan veya 4 yemek kaşığı tuz konarak hazırlanır.

Akça beğendi.

Düzenleyen Lilium : 21-04-2009 saat 18:22
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 13:52   #2
Ağaç Dostu
 
Günüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,013
Harika bir başlık olmuş sevgili Lilium. Yeşil zeytinler için de aynı yöntemi kullanabilir miyiz? Ve kırma (ya da kırık) zeytin nasıl yapılır biliyor musunuz?

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 13:58   #3
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Sayın Günüm göz atar mısınız?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 14:54   #4
Ağaç Dostu
 
Günüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,013
Elleriniz dert görmesin sevgili Berduray. Kahvemi alıp keyifle okumaya başlıyorum.

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2009, 14:58   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu sene bu yöntemle deneme yapacağım.Teşekkürler.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2009, 02:04   #6
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Denemenizi tavsiye ederim, ben en lezzetli zeytini böyle yiyorum, tabi bu benim damak tadım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bidonda, salamura, teneke, yapmak, zeytin

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024