agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2006, 15:40   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Gün Kurusu Yufka

Yufkanın konuyla ilgisi yok ama güneşte kurutulmuş domatesleri görünce, üstelik yeni yaptığımız ve fotoğraflarını da çektiğim için yazmamazlık edemedim

Erişte için hazırlanan hamurun küçük bir kısmıyla yapıldı. Erişteden daha ince açılması gerekiyor kalınlık 1 mm. gibi...

Name:  gy-1.jpg
Views: 1947
Size:  20.4 KB

Güneşin etkili olduğu bir günde yapmak gerekiyor. Temiz bir bezin üzerinde doğrudan güneşin altına koyuyorsunuz.

Name:  gy-2.jpg
Views: 1941
Size:  22.7 KB

Birkaç saat içinde parçalanarak kuruyor.

Name:  gy-3.jpg
Views: 1892
Size:  21.1 KB

Name:  gy-4.jpg
Views: 2038
Size:  27.9 KB

Name:  gy-5.jpg
Views: 2123
Size:  21.2 KB

Tercihan bez bir torba içinde saklanabilir. İstediğiniz büyüklükte ufalayarak çorbalarda ve kavurarak pilav içinde kullanabilirsiniz.

Teşekkürler annecim

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2006, 13:25   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
malina ''burası tarif yeri değil'' diyeceksin ama
bu yufka ile yapılan anneannemin yatptığı bir arnavut yemeği var.

tavuk eti haşlanır,
yufkalar bir tepsiye konur
haşladığınız tavuğun eti parçalanıp yufkaların üzerine dizilir
sonra tavuğun suyu tepsiye dökülür
üzerine bol ceviz serpilir.
afiyetle yenir.
yemeğin adı arnavutça pulupeti
yemek yarışmasında ödülü var.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2006, 08:08   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eskimo
...
yemeğin adı arnavutça pulupeti
yemek yarışmasında ödülü var.
Benim köklenegeldiğim arnavut soyu da bu leziz tarife petka der.
Demek ki bizde de aşiretler var...

Sevgili anam rahmetli olalıberi yaklaşık 20 yıldır hasretim bu tada.

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2006, 23:07   #4
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
annenize allah rahmet eylesin.
görüldüğü gibi eskiler gittikçe yerel tadlar,kültürler yok oluyor gidiyor.
benim anneanem 92 yaşında ve ben onu hala kitap gibi okuyorum.
petkayı soracağım.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2006, 11:25   #5
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eskimo
benim anneanem 92 yaşında ve ben onu hala kitap gibi okuyorum.
Anneannenizin içten hürmetlerimle, ellerinden öper, sağlıklı uzun ömürler dilerim.

Anlattıklarının kıymetini bilin ve kayda alın. Ne de olsa hafıza-ı beşer, nisyanla şaşar. Hiç aklınızdan çıkmayacak sanırsınız ki, unuttuğunuzu görür üzülürsünüz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2006, 20:10   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Anneannemin yaptığı turşu o rahmetli olunca onunla birlikte bitti.O ne muhteşem turşuydu.
Sirkesini bütün bir yıl boyunca kendi yapar, o sirkeden de turşu,
turşu otu vs.vs.vardı.
Her sene o nefis turşunun tadına bakar ,ama nasıl yaptığını sormazdık ,şimdiki aklım olsaydı bir dakika yanından ayrılmaz satır satır yazıya dökerdim.

Ah nenem ah turşularına hasret kaldım, mekanın cennet olsun.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2006, 00:01   #7
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
mine hanım içten dilekleriniz için teşekkürederim.
öğrendiklerimi yazıya dökmem gerektiğini biliyorum.
mesela mubadele ile evlerine yerleşen rumların isimlerini hep unutuyorum.
bu arada oğuz sağlam petka yufka demekmiş pulu da tavuk
yani pulupetka tavuklu yufka oluyor.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2006, 07:34   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eskimo
...
bu arada oğuz sağlam petka yufka demekmiş pulu da tavuk
yani pulupetka tavuklu yufka oluyor.
Ailenin benden iki kuşak üstünün Türkçe'si yetersizdi ve kendi aralarında Arnavutça konuşurlardı.
Ama ben tek kelime bilmiyorum (dum)...

En azından atalarımın dilinden iki kelime öğrenmiş oldum sayenizde .

Teşekkürler ve saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2007, 22:37   #9
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eskimo Mesajı Göster
malina ''burası tarif yeri değil'' diyeceksin ama
bu yufka ile yapılan anneannemin yatptığı bir arnavut yemeği var.

tavuk eti haşlanır,
yufkalar bir tepsiye konur
haşladığınız tavuğun eti parçalanıp yufkaların üzerine dizilir
sonra tavuğun suyu tepsiye dökülür
üzerine bol ceviz serpilir.
afiyetle yenir.
yemeğin adı arnavutça pulupeti
yemek yarışmasında ödülü var.
O yemeğin Anadolu literatüründeki ismi ise: "Tirit" dir bildiğim kadarıyla.. Hani şu meşhur türküsü var: tiridine tiridine tiridine bandım diye.. Bende rahmetli babaannemi anımsadım, nur içinde yatsın, en meşhur yemeğiydi..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2007, 23:13   #10
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Madem ki söz konusu olan günkurusu yufka, erişteden artan hamur ile yapılmış; ben erişteyi çok seviyorum ama hamurunu yoğururken neler katıldığını bilmiyorum malesef.. Bir dostum hamur kabına 3 yumurta kır, alabildiğine un ekle işte sana erişte hamuru dedi de, bende yumurta kokarsa diye denemedim.

Günkurusu yufka yapıldığı gibi, erişte hamurunun nasıl yoğrulduğunu öğrenirsem sanırım şu yazın son sıcak günlerinde balkonda kurutabilirim kışa hazırlık döneminde..
Bilgilerini paylaşanlara şimdiden teşekkürler.. ( Özellikle Nevsune Hanım neredesin?)

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2007, 00:31   #11
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Billur Hanım arkadaşınız doğru söylemiş aslında. Rahmetli anneannem, erişteyi çok güzel yapardı. Sadece yumurta, tuz ve alabildiği kadar un ile yoğururdu. Yufkaları erişte için olabilecek makul bir kalınlıkta açıp temiz bir bezin üstünde tüm yufkalar açılıncaya kadar bekletirdi. Bu sırada hafifçe kururdu yufkalar, keserken yapışmazdı. Sonra kesebileceği kadar yufkayı üst üste koyup keserdi. Kenarlardan çıkan parçaları da gelişigüzel kesip, hiç kurutmadan hemen o gün haşlayıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerdi ve en üste de kırmızı biberli yağı gezdirirdi. Adına da yalancı mantı derdi. Biz de bayılarak yerdik.
Bu arada bir dipnot: su böreği de aynı hamurdan oluyor. Sırf yumurta ile hazırlanan hamurdan yufkalar hazırlanıp, kaynayan suya atılıp 2 dakika kadar haşlanıp, süzgeçle alınıp, soğuk su dolu bir kaba atılıyor. Yani erişte hazırlarken, aynı gün su böreği de yapabilirsiniz


Düzenleyen limon : 26-08-2007 saat 00:36 Neden: ekleme
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2007, 15:34   #12
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Hiç suböreği yapmadım, yemesini severim de; böylece öğrenmiş oldum. Sanırım suda haşlanırken dağılmasın diye bu şekilde yoğruluyor. Keza akşam bir arkadaşım erişte hamuru yoğururken sütte kattığını söyledi pek aklıma yatmadı, suda dağılırsa diye..

Derhal tavsiye ve tariflerinizi uygulayacağım Sevgili Limon,
Teşekkürlerimle..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2007, 17:38   #13
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Billur Hanımcığım
35 inden sonra hamura başlayınca bir şeyler de kusur kalıyor

Ben sizlerin bilgilerini izliyorum şimdilik. Bir gün bakarsınız yapıvermişim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2007, 19:40   #14
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Aslolan ruhun yaşı değil mi ama Nevsune Hanımcığım, ben sizi burdan şöyle bir 24 lük gibi görsem de, her konuda hünerli olduğunuz için kesin bu konuda da söz sahibi olabileceğinizi düşündüm..

Bilen bir arkadaşımdan aldığım (LİMON) bilgiler doğrultusunda erşteyi derhal yapacağım, bizi izlemeye devam ediniz..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 15:24   #15
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Güneşin etkili olduğu bir günde yapmak gerekiyor. Temiz bir bezin üzerinde doğrudan güneşin altına koyuyorsunuz.

Eklenti 2694

Birkaç saat içinde parçalanarak kuruyor.

Eklenti 2695

Eklenti 2696

Eklenti 2697

Tercihan bez bir torba içinde saklanabilir. İstediğiniz büyüklükte ufalayarak çorbalarda ve kavurarak pilav içinde kullanabilirsiniz.

Teşekkürler annecim

Benim annem de yapar(dı) ve gün yufkası derdi. Şimdilerde yapamıyor, yaşlandı. Eski bir tadı hatırladım, teşekkürler...

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024