29-07-2007, 12:32 | #31 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune Hanım sıcak fırında derken? Fırında bir şeyler pişirdikten sonra fırını kapatıp domatesleri mi koyuyoruz? (Bayat ekmek kuruturken yaptıpımız gibi mi?) Ben hiç yapmadım hayatımda kuru domates. Ama hazır gördüklerim hep yuvarlak dilim kesilmiş haldeydi. |
29-07-2007, 13:31 | #32 |
Ağaç Dostu
|
Bir fikir versin diye fotoğrafını ekliyorum. Genelde domates ikiye veya büyükse dörde bölünüyor(yani benim gördüklerim böyle). Ama ben yukarda sözünü ettiğim meze türü veya yemeklerde kullandığımdan, küçükleri dörde, büyükleri altıya gibi kesiyorum. Bunlar dün öğlen hazırladığımda tıkış tıkış duruyorlardı. Bugün, bu saatte kuruma aşamasındalar. Dediğiniz gibi, bir anlamda buzluğa koymak için sebzelere yaptığınız bir ön haşlama gibi sanki. Çok az bir ısıya tutmak. Yalnız fırını kapatmaya gerek yok, çok az duracaklar zaten. Bu fırın işinin sanırım bir özelliği daha var. Geçmiş yıllarda kuruttuğumda, geceleri bazen küfleniyorlardı. Böyle bir kaç tepsi atmışlığım oldu. Geçen yıl ise herşey yolundaydı. Hiç zararım olmadı. |
04-08-2007, 18:10 | #33 |
Ağaç Dostu
|
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum. Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım. Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum. |
04-08-2007, 19:29 | #34 |
Ağaç Dostu
|
Burada domates muhabbeti almış başını gitmiş Penelophe, bidonda bekletilerek yapılan salça gerçekten dayanıklı oluyor iki yıl falan yağlama ya da herhangibir işleme gerek duymaksızın bozulmadan kalabiliyor, herhalde fermantasyonu tamamladığı için (bir uzman belki nedenini açıklar) biraz tuzlu olmasına karşın tadı çok güzeldir. Ayrıca, dövülmüş ceviziçi, değişik baharatlar, zeytinyağı, salça kullanılarak yapılan kahvaltılık bir sos vardı tadı damağımda kalan.. Bilen var da anlatırsa çok memnun kalırım |
04-08-2007, 20:27 | #35 |
Ağaç Dostu
|
İşte bu Nevsune'ciğim ben de ne yapsam diye düşünüyordum. Acaba sıcak fırın derken kaç derece gibi mesela? Suyunu çekene kadar kapğı kapalı şekilde mi bekletiyoruz güneşte? Bir de şu yumurta domateslerden mi kullanıyorsunuz? Gördüğünüz gibi hiç birşey bilmiyorum da |
04-08-2007, 21:21 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Filiz o sorduğun şey, muhammara mı acaba? Kilis Biber salçası, ufalanmış ekmek içi, ceviz, zeytinyağı, acı biber, kimyon başta olmak üzere dilediğin baharatla tatlandırabilirsin. Coyote'ciğim 250 derece fırında 15 dakika bekletsen yeterli. Güneşte ağzı açık olacak ki, suyunu çeksin. Geceleri üstüne bir tülbent kapatabilirsin. Yumurta domates etli ve az sulu olduğu için tercih ediliyor. Benim de deneme, yanılma yöntemiyle bulduğum aynı sonuca vardı. Düzenleyen nevsune : 05-08-2007 saat 12:53 Neden: düzeltme |
04-08-2007, 22:31 | #40 |
Doğadelisi
|
Nevsune Hanımcığım, domatesleri robottan çektikten sonra borcama aldık, fırına sürdük, 5 dakika beklettik te güneşte kaç gün bekleticez?.. Suyunu çektiğine kani olmamız için ortalama bir süre lütfen? Keza, ben bu sizin usül salçayı denemek istiyorum bu sene.. Daha önce şişelere rendeledim aspirin koydum içine de başıma bir kaza geldi ki sormayın, cam şişeler patladı 5 kg boya vız geldi zor kapattı mutfak duvarlarını, zahmetide cabası.. Sizin usül daha bir hoşuma gitti.. Aydınlatıcı bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.. |
04-08-2007, 23:01 | #41 |
Ağaç Dostu
|
Billur Hanım borcam değil de fırının tepsisi daha iyi oluyor. Daha çok alan, güneş görüyor. Güneşin kızgınlığına göre süre değişiyor. Bu günkü sıcaklarda 3-4 bilemediniz en fazla 5 gün yeterli olabiliyor. o kendisini belli ediyor zaten. Her gün biraz daha azalıyor. Kaşıkla karıştırmakta zorlandığınızda salça olmuş demektir. Ben kabuklarını sevdiğim ve sağlıklı bulduğum için elekten(kalbur muydu yoksa) geçirmiyorum. İstemezseniz kabuklarını, geçirebilirsiniz. Aman yazmayı unutmuşum, arada bir kaşıkla karıştırmak gerekiyor. Düzenleyen nevsune : 04-08-2007 saat 23:03 Neden: ilave |
04-08-2007, 23:25 | #42 |
Doğadelisi
|
Sağolasınız Nevsune Hanım, bende kabuklarında olduğuna inanıyorum vitamininin, bu sebeble siz nasıl yaptıysanız aynen uygularım.. Engin bilgi ve tecrübelerinizden faydalandığımız için kendimi şanslı addediyorum.. Saygılarımla... |
05-08-2007, 07:09 | #43 |
Ağaç Dostu
|
Beni utandırmayın Billur Hanım. Ben de sizin ve bütün arkadaşlarımızın bilgilerinden yararlanıyorum. Yatıp, kalkıp internete teşekkürler ediyorum ki, geç de olsa bana sizleri tanıma şansı verdi. Mutfak dostluğu da, bir başka oluyor sanki |
05-08-2007, 12:56 | #45 |
Ağaç Dostu
|
Billur Hanım Ben o fırında bekletme süresini 15 olarak değiştirdim. Aklım bir anda domates kurutmaya gitti. Güneşe koymadan önce, domateslerin suyunu fırında biraz çektirmek gerekiyor. Duruma göre süreyi biraz daha arttırabilirsiniz. |
05-08-2007, 14:35 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili Nevsune hanım en kısa zamanda soracağım... |
07-08-2007, 16:13 | #48 |
Ağaç Dostu
|
Benim ikinci posta domatesler de kurudu. Sıcaklardan 3. günde kuruyorlar bile. Su sorunu aşılırsa, bu hafta salçaya geçeceğim. Yalnız fırın aşamasını atladığımda, küflenme olur mu diye düşünüyorum. Neyse bir partiyi deneyeyim bakalım. |
08-08-2007, 14:24 | #49 |
Ağaç Dostu
|
Domates ve biber salçası
Salçaları bende Nevsune Hanım'ın yaptığı gibi yapıyordum.Ancak fırın yerine azıcık kaynatıyordum.Bu sene bu tarifi denemek istiyorum çünkü kaynatmak çok zahmetli(tencereye boşalt/tepsiye boşalt-tencereyi yıka-duvarları sil..).Ancak sormak istediğim bir konu var ben 10 kg domates/bibere 7 ya da 8 tepeleme dolu turşu tuzu atıyorum yeterli olur değil mi? |
08-08-2007, 17:06 | #50 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune'ciğim yapacağım salçayı ama güneşi yakalayamıyorum ki. Malum burası çok rutubetli bugün pazar vardı onu bekledim hava kapalı ve yağmurlu diye tekrar vazgeçmek zorunda kaldım. Kesin rutubet olurdu yoksa. |
09-08-2007, 09:43 | #52 |
Ağaç Dostu
|
Eeee tabi insanlar ustalaştıkça ölçmekten çok el kararı / göz kararı demeye başlıyor.Ben de dediğiniz gibi tadına bakıp dil kararı vereyim bari. Aslında tuzun üzerinde bu kadar durmamın sebebi salçanın üzerinde beyaz küf oluşumu ; suyunun yeterince çektirilmemesinden (fırında-ocakta-güneşte...) ve/veya hava almasından ve/veya tuzunun azlığından kaynaklanıyor diye biliyorum.Hepimize kolay gelsin. |
09-08-2007, 18:47 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili Nevsune kusura bakma soruna biraz geç cevap buldum Babaannemin dediğine göre 10 kg domatese 5 kilo biber ve 5 kilo patlıcan... |
09-08-2007, 19:02 | #54 |
Doğadelisi
|
Ah Ahh Nevsune Hanımcığım, bir gün kaybolduk nasıl da farkettiniz.. Düğünümüz var haftasonu onun telaşındayız, salçalar önümüzdeki haftaya kaldı, hem zaten pek güneşli geçmedi bu hafta.. Ellerinize sağlık iyi etmişsiniz, görüntüsü çok mükemmel duruyor.. Afiyetle yiyiniz Efendim. Fotoğraf boyutlandırma konusunda, Forum başlıklarında "Yaşama dair herşey" başlığı altında Fotoğraf ile ilgili kolay programlardan nasıl faydalanacağımız anlatılmış.. Umarım sizede faydalı olur, keza ben çok faydalandım sağolsun Kürşat.. |
09-08-2007, 19:34 | #55 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sercan'cığım. Babaannene saygılarımı ilet lütfen. İlginç başka tarifleri de bekleriz. Billur Hanım siz oralarda güneş bulamazken, biz yanıyoruz. Salçam 2. günün sonunda kurudu biliyor musunuz, öylesine sıcak. Su da yok, mutfak girilmez halde ama olsun, küçük bir kavanoz salçam var Düğününüz hayırlı olsun. Olsun, salça her zaman yapılır. |
09-08-2007, 20:36 | #56 |
Doğadelisi
|
Teşekkürler Nevsune Hanımcım.. Bir kaç yıl önce salça yapmaya üşenip, domatesleri yıkayıp doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuya atmıştım.. Güneşi yakalayamazsak son çare öyle olacak sanırım.. |
10-09-2007, 18:14 | #57 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Şişe domat zamanı gelmeye başladı ) |
11-09-2007, 09:08 | #58 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
|
Doğrusu ben salçadansa domates sosu kullanmayı daha çok seviyorum kışın. Arkadaşımın bahçesinden gelen hormonsuz domatesleri yıkayıp "kabuklarıyla birlikte" rondodan geçiriyorum, tencerede 1 taşım kaynatıyorum. Sonra kavanozlara koyup ters çevirip soğumaya bırakıyorum. Kışın hormonsuz olduğunu bilerek, tadına vara vara domates yemek gibisi yok Aspirinli tarifleri okudum, annem de yapardı, şişe domates de yapardı. Fakat hiçbiri bu tarif kadar harika domates tadı vermiyor bence. Aspirin çok garip bir koku veriyor, turşu kokusu gibi, şişede de plastikle devamlı temas halinde olması hiç hoşuma gitmiyor. En sağlıklısı cam gibi geliyor. Bir de hem kolayıma geldiği için hem de daha faydalı olduğunu düşündüğüm için domatesleri kabuklarıyla geçiriyorum rondodan. Bütün kış yetecek kadar domatesim oldu mis gibi) |
11-09-2007, 17:24 | #59 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Sdcrmn haklısın illada şişede olmalı. Pet şişelere konulan domatlar çok tehlikeli. Açarken inanılmaz derecede fışkırır bütün mutfağı kırmızıya boyar.İllada bir taşımlık kaynatılmalı ve kavanoza **** geniş ağızlı meyve suyu şişelerine konulmalı. En lezzetlisi bu. Afiyet olsun. |
11-09-2007, 20:39 | #60 |
Ağaç Dostu
|
Benim salça hayallerim suya düştü. Gerçi Nevsunecim de bir kavanoz salçam var ama rutubetten dolayı burada güneşte kurumuyormuş. E ben de kavonoz da domates sosu yapayım en iyisi. Acaba küçük kavonozlar daha mı iyi olur küflenmemesi açısından? Ben de aspirin koymayı düşünmüyorum başka hiçbirşey ilave edilmiyor mu tuz vs gibi. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|