agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni47Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-07-2007, 12:32   #31
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Nevsune Hanım sıcak fırında derken? Fırında bir şeyler pişirdikten sonra fırını kapatıp domatesleri mi koyuyoruz? (Bayat ekmek kuruturken yaptıpımız gibi mi?) Ben hiç yapmadım hayatımda kuru domates. Ama hazır gördüklerim hep yuvarlak dilim kesilmiş haldeydi.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2007, 13:31   #32
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Bir fikir versin diye fotoğrafını ekliyorum. Genelde domates ikiye veya büyükse dörde bölünüyor(yani benim gördüklerim böyle). Ama ben yukarda sözünü ettiğim meze türü veya yemeklerde kullandığımdan, küçükleri dörde, büyükleri altıya gibi kesiyorum.

Bunlar dün öğlen hazırladığımda tıkış tıkış duruyorlardı. Bugün, bu saatte kuruma aşamasındalar.

Dediğiniz gibi, bir anlamda buzluğa koymak için sebzelere yaptığınız bir ön haşlama gibi sanki. Çok az bir ısıya tutmak. Yalnız fırını kapatmaya gerek yok, çok az duracaklar zaten. Bu fırın işinin sanırım bir özelliği daha var. Geçmiş yıllarda kuruttuğumda, geceleri bazen küfleniyorlardı. Böyle bir kaç tepsi atmışlığım oldu. Geçen yıl ise herşey yolundaydı. Hiç zararım olmadı.

Eklenen Resimler
 
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 18:10   #33
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.

Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 19:29   #34
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Burada domates muhabbeti almış başını gitmiş

Penelophe, bidonda bekletilerek yapılan salça gerçekten dayanıklı oluyor iki yıl falan yağlama ya da herhangibir işleme gerek duymaksızın bozulmadan kalabiliyor, herhalde fermantasyonu tamamladığı için (bir uzman belki nedenini açıklar) biraz tuzlu olmasına karşın tadı çok güzeldir.

Ayrıca, dövülmüş ceviziçi, değişik baharatlar, zeytinyağı, salça kullanılarak yapılan kahvaltılık bir sos vardı tadı damağımda kalan.. Bilen var da anlatırsa çok memnun kalırım

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 20:27   #35
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
İşte bu Nevsune'ciğim ben de ne yapsam diye düşünüyordum. Acaba sıcak fırın derken kaç derece gibi mesela? Suyunu çekene kadar kapğı kapalı şekilde mi bekletiyoruz güneşte? Bir de şu yumurta domateslerden mi kullanıyorsunuz? Gördüğünüz gibi hiç birşey bilmiyorum da

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 21:21   #36
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Filiz o sorduğun şey, muhammara mı acaba? Kilis
Biber salçası, ufalanmış ekmek içi, ceviz, zeytinyağı, acı biber, kimyon başta olmak üzere dilediğin baharatla tatlandırabilirsin.

Coyote'ciğim 250 derece fırında 15 dakika bekletsen yeterli. Güneşte ağzı açık olacak ki, suyunu çeksin. Geceleri üstüne bir tülbent kapatabilirsin. Yumurta domates etli ve az sulu olduğu için tercih ediliyor. Benim de deneme, yanılma yöntemiyle bulduğum aynı sonuca vardı.


Düzenleyen nevsune : 05-08-2007 saat 12:53 Neden: düzeltme
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 21:23   #37
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Nevsune ismini bilmiyorum ama ekmek içi yok sanki içinde diğer malzemeler doğru.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 21:29   #38
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ekmek içi kendisini belli etmez zaten. O kıvam ayarlamak için konulan bir malzeme olabilir. Kilis'liler böyle yapıyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 22:14   #39
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Teşekkürler Nevsune'ciğim. Çarşamba pazara gidip alıyorum o yumurta domateslerden yapıyorum salçayı buraya resmini ekliyorum. (fotoğraf makinasını ele geçirebilirsem tabii)

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 22:31   #40
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Nevsune Hanımcığım, domatesleri robottan çektikten sonra borcama aldık, fırına sürdük, 5 dakika beklettik te güneşte kaç gün bekleticez?.. Suyunu çektiğine kani olmamız için ortalama bir süre lütfen? Keza, ben bu sizin usül salçayı denemek istiyorum bu sene.. Daha önce şişelere rendeledim aspirin koydum içine de başıma bir kaza geldi ki sormayın, cam şişeler patladı 5 kg boya vız geldi zor kapattı mutfak duvarlarını, zahmetide cabası.. Sizin usül daha bir hoşuma gitti..


Aydınlatıcı bilgileriniz için şimdiden teşekkürler..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 23:01   #41
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Billur Hanım borcam değil de fırının tepsisi daha iyi oluyor. Daha çok alan, güneş görüyor. Güneşin kızgınlığına göre süre değişiyor. Bu günkü sıcaklarda 3-4 bilemediniz en fazla 5 gün yeterli olabiliyor. o kendisini belli ediyor zaten. Her gün biraz daha azalıyor. Kaşıkla karıştırmakta zorlandığınızda salça olmuş demektir.

Ben kabuklarını sevdiğim ve sağlıklı bulduğum için elekten(kalbur muydu yoksa) geçirmiyorum. İstemezseniz kabuklarını, geçirebilirsiniz.

Aman yazmayı unutmuşum, arada bir kaşıkla karıştırmak gerekiyor.


Düzenleyen nevsune : 04-08-2007 saat 23:03 Neden: ilave
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2007, 23:25   #42
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Sağolasınız Nevsune Hanım, bende kabuklarında olduğuna inanıyorum vitamininin, bu sebeble siz nasıl yaptıysanız aynen uygularım..
Engin bilgi ve tecrübelerinizden faydalandığımız için kendimi şanslı addediyorum..

Saygılarımla...

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2007, 07:09   #43
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Beni utandırmayın Billur Hanım. Ben de sizin ve bütün arkadaşlarımızın bilgilerinden yararlanıyorum. Yatıp, kalkıp internete teşekkürler ediyorum ki, geç de olsa bana sizleri tanıma şansı verdi.

Mutfak dostluğu da, bir başka oluyor sanki

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2007, 12:28   #44
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Aynı kanaatteyim..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2007, 12:56   #45
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Billur Hanım
Ben o fırında bekletme süresini 15 olarak değiştirdim. Aklım bir anda domates kurutmaya gitti. Güneşe koymadan önce, domateslerin suyunu fırında biraz çektirmek gerekiyor. Duruma göre süreyi biraz daha arttırabilirsiniz.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2007, 14:35   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili Nevsune hanım en kısa zamanda soracağım...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2007, 19:35   #47
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Tamam Nevsune Hanımcığım teşekkür ederim..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2007, 16:13   #48
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Benim ikinci posta domatesler de kurudu. Sıcaklardan 3. günde kuruyorlar bile.

Su sorunu aşılırsa, bu hafta salçaya geçeceğim.
Yalnız fırın aşamasını atladığımda, küflenme olur mu diye düşünüyorum. Neyse bir partiyi deneyeyim bakalım.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2007, 14:24   #49
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Domates ve biber salçası

Salçaları bende Nevsune Hanım'ın yaptığı gibi yapıyordum.Ancak fırın yerine azıcık kaynatıyordum.Bu sene bu tarifi denemek istiyorum çünkü kaynatmak çok zahmetli(tencereye boşalt/tepsiye boşalt-tencereyi yıka-duvarları sil..).Ancak sormak istediğim bir konu var ben 10 kg domates/bibere 7 ya da 8 tepeleme dolu turşu tuzu atıyorum yeterli olur değil mi?

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2007, 17:06   #50
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Nevsune'ciğim yapacağım salçayı ama güneşi yakalayamıyorum ki. Malum burası çok rutubetli bugün pazar vardı onu bekledim hava kapalı ve yağmurlu diye tekrar vazgeçmek zorunda kaldım. Kesin rutubet olurdu yoksa.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2007, 19:45   #51
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Herşeyi ölçüyle yaparım da bir salçayı el kararı.
Önce tuzunu az koyarsınız, ağzınıza tuzlu gelene dek ilave edersiniz Ne güzel tarif değil mi.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 09:43   #52
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Eeee tabi insanlar ustalaştıkça ölçmekten çok el kararı / göz kararı demeye başlıyor.Ben de dediğiniz gibi tadına bakıp dil kararı vereyim bari.
Aslında tuzun üzerinde bu kadar durmamın sebebi salçanın üzerinde beyaz küf oluşumu ; suyunun yeterince çektirilmemesinden (fırında-ocakta-güneşte...) ve/veya hava almasından ve/veya tuzunun azlığından kaynaklanıyor diye biliyorum.Hepimize kolay gelsin.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 18:47   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili Nevsune kusura bakma soruna biraz geç cevap buldum Babaannemin dediğine göre 10 kg domatese 5 kilo biber ve 5 kilo patlıcan...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 19:02   #54
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Ah Ahh Nevsune Hanımcığım, bir gün kaybolduk nasıl da farkettiniz.. Düğünümüz var haftasonu onun telaşındayız, salçalar önümüzdeki haftaya kaldı, hem zaten pek güneşli geçmedi bu hafta..

Ellerinize sağlık iyi etmişsiniz, görüntüsü çok mükemmel duruyor.. Afiyetle yiyiniz Efendim.

Fotoğraf boyutlandırma konusunda, Forum başlıklarında "Yaşama dair herşey" başlığı altında Fotoğraf ile ilgili kolay programlardan nasıl faydalanacağımız anlatılmış.. Umarım sizede faydalı olur, keza ben çok faydalandım sağolsun Kürşat..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 19:34   #55
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Teşekkürler Sercan'cığım. Babaannene saygılarımı ilet lütfen. İlginç başka tarifleri de bekleriz.

Billur Hanım siz oralarda güneş bulamazken, biz yanıyoruz. Salçam 2. günün sonunda kurudu biliyor musunuz, öylesine sıcak. Su da yok, mutfak girilmez halde ama olsun, küçük bir kavanoz salçam var

Düğününüz hayırlı olsun. Olsun, salça her zaman yapılır.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 20:36   #56
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Teşekkürler Nevsune Hanımcım..

Bir kaç yıl önce salça yapmaya üşenip, domatesleri yıkayıp doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuya atmıştım.. Güneşi yakalayamazsak son çare öyle olacak sanırım..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2007, 18:14   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Şişe domat zamanı gelmeye başladı )

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2007, 09:08   #58
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
Doğrusu ben salçadansa domates sosu kullanmayı daha çok seviyorum kışın. Arkadaşımın bahçesinden gelen hormonsuz domatesleri yıkayıp "kabuklarıyla birlikte" rondodan geçiriyorum, tencerede 1 taşım kaynatıyorum. Sonra kavanozlara koyup ters çevirip soğumaya bırakıyorum. Kışın hormonsuz olduğunu bilerek, tadına vara vara domates yemek gibisi yok Aspirinli tarifleri okudum, annem de yapardı, şişe domates de yapardı. Fakat hiçbiri bu tarif kadar harika domates tadı vermiyor bence. Aspirin çok garip bir koku veriyor, turşu kokusu gibi, şişede de plastikle devamlı temas halinde olması hiç hoşuma gitmiyor. En sağlıklısı cam gibi geliyor. Bir de hem kolayıma geldiği için hem de daha faydalı olduğunu düşündüğüm için domatesleri kabuklarıyla geçiriyorum rondodan. Bütün kış yetecek kadar domatesim oldu mis gibi)

yağmur beğendi.
sdcrmn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2007, 17:24   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Sevgili Sdcrmn haklısın illada şişede olmalı. Pet şişelere konulan domatlar çok tehlikeli. Açarken inanılmaz derecede fışkırır bütün mutfağı kırmızıya boyar.İllada bir taşımlık kaynatılmalı ve kavanoza **** geniş ağızlı meyve suyu şişelerine konulmalı. En lezzetlisi bu. Afiyet olsun.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2007, 20:39   #60
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Benim salça hayallerim suya düştü. Gerçi Nevsunecim de bir kavanoz salçam var ama rutubetten dolayı burada güneşte kurumuyormuş. E ben de kavonoz da domates sosu yapayım en iyisi. Acaba küçük kavonozlar daha mı iyi olur küflenmemesi açısından? Ben de aspirin koymayı düşünmüyorum başka hiçbirşey ilave edilmiyor mu tuz vs gibi.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024