20-10-2009, 12:29 | #151 | |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune'nin aşağıda verdiği tarifi denedim. Alıntı:
|
|
06-11-2009, 17:00 | #152 |
agaclar.net
|
Ön sıradaki domateslerin görüntüleri farklı diye yapılışları da farklı diye düşündüm. Nasıl yapıyorsunuz? |
06-11-2009, 17:48 | #153 |
Ağaç Dostu
|
sayın malina.kışlıklarımızın saklandığı kavanozlardan bazılarında küçükparçalar şeklinde doğranmış domatesler , domates ilacı ve az miktarda tuz eklenerek saklananlar var.ön sırada soldan sağa üçüncü kavonozda ayva reçeli var(ayvaların çekirdeklerinde de vitamin olduğunu düşünen eşim çekirdekleri de reçele kattığı için reçelin kırmızı renk aldığını söyledi).ön sırada en sağdaki kavonozdada bahçemin bir köşesinde yetiştirdiğim minik domatesler var.onların da kendilerine has ekşimsi bir tadı var.hoşumuza gittiği için kışa saklamayı deniyoruz.ayrıca sert rüzgarlarda dökülen henüz kızarmamış domateslerimizi de turşumuza katıyoruz. Düzenleyen alideryacengel : 06-11-2009 saat 17:59 Neden: eksik bir harf i eklemek |
06-11-2009, 17:51 | #154 |
agaclar.net
|
Minik domatesleri nasıl saklıyorsunuz? Domates ilacı dediğiniz ne? Ben aspirin kullanıyorum |
06-11-2009, 18:18 | #155 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 275
|
Aynı şey Malina Asetil salisilik asit. Aspirinin içinde tablet yapmak için dolgu maddeleri olduğundan eczanelerden asetil salisilik alırsanız tadı daha iyi olur. Bir kilo malzeme için bir gram asetil salisilik asit konur. Malzeme kış için saklanacak her şey olabilir. Turşu, salça, doğranmış domates vb. Düzenleyen nkoksal : 06-11-2009 saat 18:19 Neden: hatalı harf |
06-11-2009, 18:25 | #156 |
agaclar.net
|
Anladım onu biliyordum ama almayı hiç denemedim; bir kiloya 1 aspirin koyunca, tadında bir değişiklik algılamıyorum diye tembellik ediyorum sanırım |
06-11-2009, 18:26 | #157 |
agaclar.net
|
Zamanı geçti ama yazayım. Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için. Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum... |
20-08-2010, 00:00 | #159 |
Ağaçsever
|
Son mesajın üzerinden neredeyse 10 ay geçmiş .Ama yıllardır uyguladığım buzdolabı poşetine rendelenmiş **** doğranmış domatesleri koyup dondurucuda bir dahaki yaza kadar saklama yöntemimden artık eskisi kadar emin değilim.Çünkü plastiklerin ısıya maruz kalması kadar dondurucuya konulması da aynı zararlı etkiye neden oluyormuş.Bu konuda bilgisi olan üyelerimiz aydınlatırlarsa çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler. |
20-08-2010, 00:35 | #160 |
Ağaç Dostu
|
Biz domates salçasını hiç kaynatmadan, güneşten yararlanarak yapıyoruz. Düzenleyen Sevgi Durul : 18-09-2010 saat 23:58 Neden: Eksik Harf |
15-09-2010, 15:56 | #161 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 48
|
Ben domatesleri blenderden geçirip kaynatıyorum daha sonra kabuklarını çıkarmak için kevgirden geçiriyorum.Tuzlayıp kışın biriktirdiğim maden şişelerinin içine koyarak ağzını sıkıca kendi kapağı ile kapatıp şişeleri konserve gibi yeniden kaynatıyorum.Tek seferlik kullanım olarak hem pratik hemde açılınca hemen tüketmek durumunda kalmıyorum. |
17-09-2010, 15:01 | #162 |
Ağaç Dostu
|
Önceleri domatesleri kaynar suya atıp, kabuklarını soyardım. Şimdi, hiç uğraşmıyorum, yıkayıp, ayıklayıp, enlemesine ortadan kesip, hafifçe çekirdeklerini sıkıyorum. Ve süzgüde biraz bekletip, gök suyunu süzdürüyorum. Bu dometesleri robottan geçirip, bir litresine 1 çay kaşığı tuz ilave edip soda şişelerine dolduruyorum. Şişeleri büyük bir tencerede,ben düdüklü tencere kullanıyorum, 12 şişe alıyor suyun kaynamasından itibaren 15 dk. kaynatıyorum. Kışın kullanması pratik, bir şişesi bir kullanımlık. Hele bulgur pilavında çok güzel oluyor. Gazoz kapağı kapatma aleti |
15-12-2010, 07:46 | #164 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 49
|
biz de domtes salçasını, kaynatmadan güneşten faydalanarak yapıyoruz, çok daha lezzetli ve uzun ömürlü oluyor. |
15-12-2010, 11:56 | #165 |
agaclar.net
|
|
28-08-2012, 20:15 | #166 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
|
Alıntı:
|
|
13-09-2012, 13:17 | #167 |
Ağaç Dostu
|
Halil Bey dün gece, sizin sevdiğiniz kırmızı renkler, benim sevdiğim siyah renge dönüşmeye başlamış.. Bir anlamı olmalı Selis: Domatesler çürümeye başlamış.. Halil Önen: Sana domatesleri tuzlamanı söylemiştim.. Acilen saçlarını siyaha boyat (Hayali bir diyalog olsa da, ben olsam öyle derdim) |
13-09-2012, 13:21 | #168 |
/
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Bornova, İzmir
Mesajlar: 654
|
Domatesleri aynı yöne bakar şekilde dizersen normal. Malum, " Üzüm üzüme baka baka kararır." |
13-09-2012, 16:27 | #170 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Ancak kendisiyle barışık, kendisini çok iyi tanıyan insanların geliştirdiği bir yetenek... Hayaller olmasaydı yapmakta zorunlu olduğumuz uğraşların sıkıntı ve zorluklarına nasıl katlanırdık... Sizi tanımak güzel(miş)... Siz bir harikasınız... Düzenleyen Halil Önen : 13-09-2012 saat 19:22 Neden: ma, ekledi.) |
|
14-09-2012, 00:19 | #172 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Bence _ değince bilimsel olmuyor_ sevgili sakdağ' ğın dediği gibi olmuş; domatesleri enine tam göbeğinden ikiye kesip tuzlayıp kurutmak gerekiyor... böyle daha dolgun oluyor_ ki ben de böyle seviyorum, tabii bir de kurutmalık domates olmalı... |
|
03-01-2013, 16:48 | #173 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-06-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 2
|
arkadaşlar sizlerin paylaştığı bilgileri harmanlayarak 60-70 kavanoz domates konserve yaptım,sanırım birza limon tuzunu fazla kaçırdım,artık zamanı geldi kullanayım dedim bir kaç tane açtım ,fakat muazzam limon tuzu tadı var yani ekşilik,bana akıl verin ne yapmam lazım,yoksa atayımmı çöpe,şimdiden yardımlarınıziçin teşekkürler |
29-07-2013, 19:35 | #174 |
Ağaç Dostu
|
Geçen salı aldığım ampül domateleri kurutmayı denedim ve olacağına inandım. Her ne kadar altlarında ve üstünde birer tuz tabakası olsa da Acemi şansı mı Tuz miktarını ayarlarsam daha da iyi olacak umarım |
21-08-2013, 12:28 | #175 |
Ağaç Dostu
|
Küçük Domates Konservesi
Önceki senelerde kiraz domatesle yaptığım konserveyi bu sene Principe borghese domatesi ile denedim. Kiraz domateste iyi sonuç alıyorum, bakalım geleneksel İtalyan domatesi ile nasıl olacak. Kiraz domatesler ikiye bölünür. (Bütün olarak kullanınca sonuçtan memnun kalmadım.) İçinde kaynatılacak kaba göre uygun kavanoza koyulur. (Kazanda kaynatacaksam 1lt'lik kavanozları kullanıyorum. Miktar azsa kaynatma kabı olarak eski bir çaydanlık kullanıyorum. Bu çaydanlık 600gr'lık kavanozu içine alıyor.) Kavanozun boğumuna kadar domatesler ezilmeden sıkıca doldurulur. Domateslerin arasına acı biber de koyabilirsiniz. Yedi kardeş biberi (çok küçük acı biber çeşidi) kullandığım için fotoğrafta çıkmamış. 1lt'lik kavanoza 1 dolu tatlı kaşığı tuz, 600gr'lık kavanoza 1 silme kaşıği tuz koyup, kavanozun boğumuna kadar su ilave edilir. Kapak sıkıca kapatılır. Kaynatma kabının içine 2-3 kat bez serilir; kovanoz yerleştirilir, üzerine ağırlık konulur, kavanozun üzerini geçecek şekilde su ilave edilir; ateşe, ocağa konulur. Kaynatma kabındakı su kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ateşten indirilir, soğumaya bırakılır. Kaynatma suyu ilınınca kavanozları çıkrarıp ters kapaklayıp tamamen soğumasını bekliyorum. Tamamen soğuyunca kilere kaldırıyorum. Kışın hamur işlerinde, pizzada, menemende, fırında peynirli yumurtalı ekmekde kullanıyorum. |
28-04-2014, 09:16 | #176 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 5
|
Kuru domates yapımı
Değerli Ağaçlar.net üyeleri merhabalar uzun bir aradan sonra tekrar sizin kıymetli yorumlarınıza ihtiyacım var Ben bu sene tuzlu kuru domates yapmak istiyorum. Kuru domatesleri yaylada yapmayı planlıyorum yaylanın yüksekliği yaklaşık 1350 metre yazın gün boyunca sıcak oluyor birde rüzgar oldu mu güneş de durulmaz güneş yanığı olunuyor (tecrübeyle sabittir) ancak geceleri serin oluyor gündüzleri ve geceleri nem yok. Benim korkum ; -Bu kadar yüksek bir yerde domates kurur mu ? -Gece serin oluyor bu domates için sorun olur mu ? (Geç kuruma yapması küflenme gibi v.s.) -Ortalama kaç günde kurur ? -Rüzgarın olması domates kurutmak için bence bir avantajdır. Sizin fikirleriniz nelerdir. ? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim. Görüşmek üzere. Saygılarımla |
03-08-2014, 14:16 | #177 |
Ağaç Dostu
|
Bahçemden topladığım turuncu domateslerimin sap kısımlarındaki yeşilliği kestim. Bu kısım tavuklara, ördeklere verildi. Sonra domatesleri ortadan yatay olarak kestim. İçlerindeki çekirdekleri ve suyu çıkardım. 1 kavanoz kadar tohumluk ayrıldı. Kalanı domates çorbası olmak üzere dolaba kaldırıldı. Kalan etli kısmı irice doğrayarak zeytinyağı ve iki yemek kaşığı kalın tuz ile pişirdim ve 1/2 lt'lik kavanozlara doldurdum. Kışın makarna sosu, menemen ve domates çorbası yapmada kullanıyorum, yemeklere katıyorum. |
05-09-2015, 16:40 | #178 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-06-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 10
|
herkese selam,salisik asitle domates ve biber karışık yapmak istiyorum,menemen tarzı,deneyeyen varsa tecrübelerinizi bekliyorum |
12-10-2015, 22:06 | #179 |
Ağaç Dostu
|
Ben beş kilo domates ve yarım kilo acı ve tatlı karışık biberden yaptım turgutluda tukaş domatesi diye geçiyor sivri domates... Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğradım ve tencerereye koyup zeytinyağ ve tuzunu katıp kaynatım ayrı bir tavada da biberleri biraz kızarttim.sonra domateslerin pişmesine yakın biberlerinide katıp ikisini bir süre daha kaynatıp kavanozlara koydum... |
21-10-2015, 11:22 | #180 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Kahvaltılık Sos
Malzemeler: 2 Kg. Domates 1,5 Kg. Kapya Biber 1 Kg. Patlıcan 2 Ad. Havuç 1 Baş Sarımsak 1/2 Su Bardağı Zeytinyağı 1/2 Çay Bardağı Sirke Sofra Tuzu, Kekik, Kırmızı Pul Biber Yapılışı: Domateslerin kabukları soyulup robotta çekildi, havuçlar rendelendi, bir süre birlikte pişirildi. Patlıcan ve biberler fırında közlendi, kabukları soyuldu, ayıklandı, ince ince kıyıldı. Sarımsaklar soyulup robotta parçalandı. Patlıcan, biber ve sarımsaklar tencereye eklendi, suyu azalana kadar pişirildi. Bu aşamada blender ile iyice karıştırıldı. Zeytinyağı, sirke, tuz, pul biber eklenip suyunu çekinceye kadar pişirildi. Sıcakken kavanozlara 1 parmak eksik kalacak şekilde doldurulup, ağzı kapatılıp ters çevrildi. Yeneceği zaman kıyılmış cevizle karıştırarak kahvaltılık sos olarak veya makarna ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanmayı düşünüyorum. Ben patlıcanı tam 1 kg. kullanmadım, 600 gr. kadardı. Ancak 1 kg. olursa daha lezzetli olacağını düşündüğümden tarife 1 kg. olarak yazdım. Yaparsanız afiyet olsun. |
|
|