11-08-2009, 17:28 | #121 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Renkleri gayet güzel olmuş (biraz koyu olmuş ama olsun zararı yok), tatları da güzelmiş madem çok sevindim. Bence artık onları bez bir torbaya alabilirsiniz, biraz da orada kururlar. Daha sonra bir buzdolabı poşetine geçirirsiniz. Ben ilk yaptığımda bez torbada bırakmıştım, takır takır olmuşlardı. Kışın bunları hem yemeklerinizde kullanabilirsiniz hem de sabah kahvaltılarında (küçük olmasının nedeni var elbette, onun tarifini size sonra vereceğim). Feyyaz kurban olsun size |
|
11-08-2009, 20:32 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, Bugün biraz daha domates aldım. Hava nispeten serin ama rüzgar olduğu için rutubet yok. Umarım onları da kurutmayı beceririm. Bez torbaya alınca güneşe koymaya gerek yoktur herhalde? (Dedim ya benden kaçış yok) Yardımlarınız için çok teşekkür ederim |
12-08-2009, 15:12 | #123 |
Ağaç Dostu
|
Bez torbaya aldıktan sonra, dolaptaki yerine geçebilir artık. Ben ne yaptım ki? Keşke hepimiz aynı yerlerde yaşasak da imeceyle tüm kış hazırlıklarımızı yapabilsek. Ne keyifli olurdu ama. Ellerinize kollarınıza sağlık. Hadi bakalım, kim korkar hain kıştan |
13-08-2009, 12:18 | #124 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 52
|
vermiş oluğunuz bilgiler çerçevesine bende kurutma işlemini yapacağım ve sonuçarını sizinle paylaşacağım. çok çok teşekkürler inşallah beceririm |
13-08-2009, 14:25 | #125 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune, benim hiç kuru Domates alışkanlığım-bilgim yok. Kurutulmuş Domatesi hangi yemeklerde kullanabiliriz? Bir de kurutulmuş domatesleri yağda da saklıyorlar galiba? Onlar kullanıma hazır mı oluyor? |
13-08-2009, 14:54 | #126 |
Ağaç Dostu
|
Ben kurutulmuş domatesi kışın sabah kahvaltısında kullanıyorum. Yarım kesilerek kurutulmuş domatesleri ortadan kesip yıkayıp ılık suda 3-5 dakika bekletiyorum. Sudan çıkarınca elimde biraz sıkıyorum.(Mücver yaparken kabağın suyunu çıkarmamız gibi.) Üzerine zeytinyağı döküp kekik serpiyorum. Peynirle kahvaltıda çok güzel oluyor. |
13-08-2009, 16:43 | #128 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Limon, her türlü yemekte taze domates gibi kullanabiliriz. Kışın elimizin altında iyi bir hazır kuvvet oluyor. Ayrıca aşağıda tarif ettiğim şekilde meze veya sabah kahvaltılarında değişik bir lezzet olarak çeşit yapabiliriz. Berduray'ın yazdığı gibi ekmek yaparken de içine atıyorum, zeytinle birlikte biraz da kekik hoş bir ekmek çıkıyor ortaya. Haşlanan veya buharlı pişiricide (hani şu tencerelerin içinde kullanılan delikli nesne) 25-30 dakika kadar pişirilen kuru domatesler yumuşayarak açılıyorlar. Bir kasede zeytinyağı, isteğinize göre limon, sirke veya nar ekşisi (ben nar ekşisini seviyorum), sarımsak, istediğiniz ve sevdiğiniz her türlü baharat karışımı, acı seviyorsanız kuruttuğunuz bir acı biber veya tane karabiber ve tencerenin dibindeki sudan bir-iki kaşık alarak iyice birbirine hallediyorsunuz. Yumuşamış domateslerin üstüne bu karışımı dökerek ağzı kapalı saklama kaplarında 2 hafta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sarımsak fazla kaldığında lezzeti bozuyor. Bu nedenle iki haftalık yiyeceğiniz kadar yapmakta yarar var. Ben daha önceden hazırlamış olduğum kekikli ve sarımsaklı zeytinyağını da kullansam içine yine sarımsak ekliyorum. Çünkü bu yiyeceğin olmazsa olmazı sarımsak. Bir yere gitmek durumunda olduğunuzda ağzınıza bir karanfil atıverirsiniz, olur biter. Ben bugün ilk parti kurutmalığı pencerenin dışına koydum. Yumurta domates ortadan kayboluverdi. Eskişehir domatesi diye bir çeşit buldum o da etli etli fena değil gibiydi. Yarın da pazarımız var bakalım orada ne çeşit domates bulacağım. Bu hafta hava bozmazsa, ben de evden çıkmazsam iki-üç parti kurutabilirim. Aman tuz ilave etmeyin, zaten kuruturken domatesler tuzlandığı için yeterli oluyor. |
17-08-2009, 11:28 | #130 |
Ağaç Dostu
|
İstanbul'da kurutan var mı? Sonuç nasıl oldu? İstanbul'un hangi tarafı olduğu da çok önemli. Bu metodu nemden dolayı cesaret edip deneyemiyorum, sabahları her yer vıcık vıcık oluyor. Belki güneşin kızgın saatlerine dışarı konacak şekilde denenebilir (mi?). |
19-08-2009, 16:29 | #133 |
Ağaç Dostu
|
İki gün önce az miktar domatesi elma dilimleri gibi böldüm, tuzladım, koyu renkli fırın tepsisine koydum (borcamda kurumanın zor olacağını tahmin ediyorum), 5 dakika sıcak, 3 saat kadar çok düşük ısıda turbo ayarda fırınladım. Domatesim sulu cinsmiş, çok sulandığı için bu kadar süre fırınladım, suyunun çoğunu çekince akşam güneşine koydum. Dün ve bugün saat 10- 17 arası güneşe koydum, çok güzel kurudular, hep küfleneceklerini düşünüyordum. Cesaret verdiğin için teşekkürler berduray |
19-08-2009, 18:04 | #134 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi geriye nemden korumak kalıyor, iyice kuruduğundan emin olunca, hava almayan bir kavanoz veya buzdolabı poşetinde sıkıca bağlayarak saklayabilirsiniz. Altını çiziyorum, iyice kurumuş olmalı, aksi halde küflenmenin önüne geçemezsiniz. Bir katkım olabildiyse ne mutlu bana...Afiyet olsun. |
23-08-2009, 22:12 | #135 |
Ağaç Dostu
|
Bugün Antalya'da Köy Değirmeni adlı bir yere kahvaltıya gittik. Daha önce de orada kurutulmuş domates yemiştim ve tadı damağımda kalmıştı. Bu gidişimde işletmeciden rica ettim, bana yarım kilo kadar satın aldıkları fiyattan sattı. Benim domates kurutma ile ilgili bir bilgim ya da deneyimim yok , bu yıl ilk defa deneyeceğim. Geç kalmamışımdır umarım. Bu başlığı baştan sona okuyacağım, yazıp anlatanlara teşekkürler. |
29-08-2009, 15:06 | #136 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2008
Şehir: Menderes-İZMİR
Mesajlar: 113
|
Sn Seleste; Bu sıralar armut domateslerin kurutulmasının tam zamanı. Dört'e bölün içindeki beyaz etini alın. Temiz bez üzerine (bulursanız hasır üzerine serin alttan nefes alır kolay kurur) serin ve tuz atın. AKŞAMLARİ çiğ'den koruyun. Ya üstünü örtün **** kapalı mekana alın. İyi netice alırsınız. Kolay gelsin... |
30-08-2009, 16:01 | #137 |
Ağaç Dostu
|
Tarımsal ürünlerin bozulmadan ve kalitesini koruyarak uzun süre saklanabilmeleri için uygulanan yöntemlerden birisi olan kurutma, en eski ve uygulama alanı en geniş olan yöntemdir. Kurutma, bir madde içindeki suyun uzaklaştırılması olarak tanımlanabilir. Kurutma işleminin amacı, yaş ürünlerdeki serbest suyu uzaklaştırarak ürünlerde meydana gelebilecek biyokimyasal reaksiyonları ve mikroorganizma-ların gelişmesini durdurmak ve ürün nemini üreyemeyeceği bir orana indirerek gıda maddelerinin bozulmadan uzun süre dayanmalarını sağlamaktır. Türkiye’de meyve ve sebzelerin çoğu genellikle açık havada güneşe serilerek kurutulmaktadır. Açık havada kurutma bilinen en eski yöntemdir. Bazı sebzeler iplere dizilip asılarak, bazı sebze ve meyveler ise güneş gören yerlerde sergilere serilerek kurutulurlar. Güneşte kurutma hiçbir enerji ve bakım masrafı istemediğinden ucuz bir metottur. Yalnız ürünün kalitesi hava şartlarına bağlı olarak değişir. Havalar açık, güneşli olursa iyi kalitede ürün elde edilebildiği halde; yağışlı havalarda kuruma süresi uzar, ürünün kalitesi bozulmaya başlar ve ürün çürür. Açık sergilerde kurutmanın diğer bir sakıncası da ürünü kuşların ve böceklerin yemesi yanında; toz, toprak, böcek artıkları vb. yabancı maddelerin ürünü kirletmesidir. Ayrıca, kuruma hızı çok düşük olduğundan sınırlı kapasite aşılamamaktadır. Bu olumsuz faktörleri ortadan kaldırabilmek için değişik kurutma tesis ve düzenleri geliştirilmiştir. Kurutma yöntemleri arasında doğal kurutmadan sonra en ekonomik olanı sıcak hava yardımıyla yapılan kurutmadır. Tokat ilinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilmektedir. Yetiştirilen çeşitli sebze ve meyveler hem taze olarak hem de çeşitli endüstriyel işlemlere tabi tutularak tüketime sunulmakta ve ihraç edilmektedir. Bu çalışmanın konusunu oluşturan domates dikkate alındığında, ülkemiz, domates üretim alanı bakımından Çin ve Hindistan’ın, üretim miktarı bakımından ise Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde yetiştirilen yaklaşık 10 milyon ton domatesin 664 bin tonu Tokat’ta yetiştirilmektedir. Domates, sofralık ve sanayi tipi olmak üzere tüketim amacına göre iki ana sınıfa ayrılır . Sofralık çeşitler genellikle yuvarlak, sanayi tipi domatesler ise genellikle oval şekildedir. Hem sofralık hem de sanayide değerlendirilmesi uygun yuvarlak tipte domates çeşitleri de mevcuttur. Sanayi tipi domatesler sert, kalın kabuklu ve sofralık domateslere göre daha fazla kuru madde içerirler. Ülkemizde domateslerin tamamına yakın kısmı yere serilerek kurutulmaktadır. Kurutma işlerini yapan firmalar, topladıkları kırmızı, lekesiz ve orta boy domatesleri genellikle yıkama, ayıklama, boylama, kesim, kükürtleme ve tuzlama işlemlerinden geçirdikten sonra kurutma için sergilere sererek güneşte kurutmaktadırlar. Sergi yeri olarak kullanılan alanlar örtü malzemeleri ile kaplanmakta ve serilen ürünlerin üzerine toz, çöp vb. gelmemesi için etrafı perdelerle çevrilmektedir . Bu perdeler yabancı maddelerin bir kısmını tutsa da ürünün çeşitli malzemelerle kirlenmesine engel olmamaktadır. Bu durum ürünün kuruyup toplandıktan sonra işletmelerde tekrar temizleme işlemine tabi tutulmasına yol açmaktadır. Tarımsal ürünlerin dışarıda güneşe serilerek kurutulması ve korunması çok ekonomik bir yöntem olmakla birlikte, ürünlerin kirletici dış etkilere açık olması nedeniyle hijyenik ürün elde edilememektedir. Açık havada yapılan kurutma işlemi dış hava koşullarına bağlı olmaktadır. Bu durum, ürün kalitesine olumsuz yönde etki etmektedir. Ayrıca, değişen meteorolojik koşullar nedeniyle, sürekli olarak aynı kuruma kalitesi elde edilememektedir. Güneşe serilerek yapılan kurutma işlemi uzun zaman aldığından, kurutulan ürün çevredeki kirletici etmenlerden etkilenmekte ve ayrıca besin değerini de önemli oranlarda yitirebilmektedir. Bu nedenle, ürünün kuruma süresini kısaltmak, istenilen nem içeriğinde ürün elde etmek, ürünlerin daha temiz ve kaliteli kurutulabilmesi için öncelikle güneş enerjili kurutucular büyük öneme sahiptir. Alıntı; http://www.nobel.gen.tr/UserFiles/File/61-68.pdf |
30-08-2009, 16:52 | #138 |
Ağaç Dostu.
|
Ben de 12 senedir domatesleri konserve yaparak hazırlıyorum. Daha önce de anlatıldığı gibi kabuklarıyla robotta doğradığım domatesleri, içine tuz atarak kaynatıyorum. Kaynar vaziyetteyken kavanozlara doldurup yeni kapaklarla kapatıyorum. Bir örtü üzerine ters çevirerek soğumasını bekliyorum. Bütün kış kullanıyorum. İki kasadan hazırladığım için de rahatlıkla yetiyor. Geçen hafta kışlık domateslerimi hazırladım. Bir kısmının içine biber doğrayarak menemenlik yaptım. 40 kavanoz kadar oldular. En önemlisi, bu sayede kış boyunca sağlıklı domatesler yiyiyoruz. |
31-08-2009, 16:29 | #139 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2008
Şehir: Menderes-İZMİR
Mesajlar: 113
|
DOMATES SOSU YAPIMI: Dört yıldır yaptığım domates/biber sosu tarifini arz ediyorum lütfen deneyin. 1. Tam olgun domatesleri topladıktan sonra yıkıyorum. İkiye bölüp ortadaki beyaz kısmı çıkarıyorum. 2. Robotta çekiyorum ve leğene dolduruyorum, içine bir miktar tuz koyuyorum. 3. Gazoz ve madensuyu şişelerine bir huni yardımı ile dolduruyorum. 4. Ağzını gazoz kapağı ile kapatıyorum. ( şişeler çok temiz yıkanmalıdır. ) Gazoz kapakları bir kaba konan suyun içinde beklemelidir. 5. Bir kazana dolduruyorum ve kaynatıyorum. Kaynamaya başladıktan sonra ortalama 1.5 kaynamaya devam ediyor. Kazana ihtiyacınız yok ise soğuyuncaya kadar kalabilir. 6. Güneş görmeyen yerde bir-iki yıl depolanabilir. İhtiyacın olunca bir şişe açıp kullanılır. Not: Manisa ve İzmir de bu maksatla yapılmış gazoz şişesi kapağı kapatma makineleri yapılmış ve satılıyor. Bu yerlerde hiç kullanılmamış gazoz kapağı da vardır. Kapatırken dikkat etmek lazım. İyi kapatılmaz ise sos bozuluyor. Damak zevkinize göre domates-biber karışımı acılı acısız vs vs zenginleştirebilirsınız. Sadece salçalık kırmızı biberle de aynı sosu yapabilirsiniz, göreceksiniz asla vazgeçmeyeceğiniz bir bir kışlık gıda olacaktır. Özellikle çalışanlar için sıkışınca iki şişe ac ve üzerine iki yumurta hemen hazır yemek. Veya makarna sosu olarak kullan. Yemeklere kullan................ Selamlar |
01-09-2009, 09:42 | #140 |
Ağaç Dostu
|
Bu yıl havalardan istediğim kadar salça yapamayacağım gibi görünüyor. Bu yüzden biraz da konserve domates hazırladım. Yalnız etrafım, reçeldi-salçaydı-kaynamış domatesdi o kadar çok kavanoz oldu ki daraldım. Kaynattığım domateslerin bir kısmını da buz torbalarına doldurup dondurucuya attım. Doldururken biraz zorluk çektiysem de bu yıl bir de böyle deneyeyim dedim. Dondurucunun kapağına üçerden 6 tanesi rahatlıkla sığıyor. Biraz sıkışsa belki 4'er de olur gibi. |
01-09-2009, 10:11 | #142 |
Ağaç Dostu
|
Yok sevgili DefneD. rondodan geçirip, kaynattıktan sonra doldurdum. Yalnız o yuvarlakların birbirine geçişi su için planlandığından ve bizim domatesler de pütürüklü olduğu için torbalar biraz zorluk çıkartıyor. Ağzına bir huni sokup, elimle de torbayı zaptederek ve biraz zorlanarak doldurmanın üstesinden gelebildim Haa yazmayı unuttum. Biraz fazla kaynatınca bayağı kıvamlı oldular. Yani, örneğin biraz da biber salçası takviyesiyle 2-3 top, 3-4 kişilik bir yemeğe yeter gibi düşünüyorum. Yine de deneyip doğrusunu sonra yazarım. |
02-09-2009, 20:22 | #144 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune yapar da ben yapamam mı? Beş kilo kadar domatesi, kabuklarını soyduktan sonra yemeklik doğrayıp, tuzlayıp iki taşım kaynattım. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurup, dondurucaya koyacağım. Çıkan kabukları da aynı şekilde kaynattıp, süzgeçten geçirdim. Bir miktar domates suyum oldu. Domatesimi kuruttum (nevsune'nin yardımları ile), domates konservemi yaptım, yemeklik de hazır. Kışa hazırım |
02-09-2009, 20:54 | #145 |
Ağaç Dostu
|
Ben de yetiştirdiğim domateslerin kabuklarını soyuyorum (kaynar suda biraz bekletip buzlu suya atarak). Sonra biraz irice doğrayıp buzdolabı poşetlerine bir pişirimlik porsiyonlar halinde koyuyorum. Buzlukta şu an 25 yemeklik domatesim var. Buzlukta yer kalmadı. Biraz da konserve yapacağım. Yani domatesleri rendeleyip ince kıyılmış biberle az yağda kaynatacağım. Sonra sıcakken kavanozlara doldurup kavanozu ters çevireceğim. Komşular burada buna menemen içi diyorlar. |
03-09-2009, 07:00 | #146 |
Ağaç Dostu
|
Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine güneşte %50-60 suyunu kaybetmiş olan domateslerimi 75 derecede fırında 3 saat beklettim.Domatesler kuruyacağına daha da sulandı.Sizde aynı hataya düşmeyin diye söylüyorum. Başka tavsiyesi olan arkadaşların da tavsiyelerini bekliyorum. |
04-09-2009, 00:55 | #147 |
Ağaç Dostu
|
Domates kurutma detayları. Hiç kimyasal kullanılmadan üretilmiş domatesler yıkandı, 2 ye bölündü, tuzlandı. 150 derece fırında (fan çalışırken) 5 dakika fırınlandı. Toz vs. etkilenmeyecek, sabahtan akşama güneş gören yere konuldu. 1. gün, 2. gün, 3. gün. hergün altkısımlarında kuruması için yerleri değiştirildi. Birkaç gün daha beklenip, kışın kullanılmak üzere kaldırılacak. |
04-09-2009, 08:25 | #148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-08-2009
Şehir: van
Mesajlar: 122
|
Ben de bu akşam yetiştirdiğim domateslere aynı muameleyi yapmayı hesaplıyorum. |
02-10-2009, 17:41 | #149 |
Ağaç Dostu
|
Domates (salça, konserve, kurutulmuş)
kış için sakladıklarımız: kışlık dediğimiz doğranarak şişelere doldurulmuş domateslerimiz.şişelerken az da kekik koyuyoruz içlerine.kışın salata olarak sofraya çıkartıyoruz. alt resimdekiler de erişte , tarhana , salamura yaprak , salça ve turşu.yandakilerde kabaklarımız. bunları odaların tavan tahtaları ile çatının arasında saklıyoruz. |
02-10-2009, 18:03 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 124
|
yine imrendirdiniz beni oralara ali bey ayrıca köylü hanım teyzeyle ilgili tespitiniz çok dogru ,yeni evinde çok mutlu gözüküyordu güle güle otursun... |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|