30-08-2008, 11:37 | #91 |
Ağaç Dostu
|
Güneş salçasını (domates) üçüncü denememde başardım. Oldukça sık karıştırdım, üst yüzeyin kurumasına izin vermedim; istediğim kıvama gelince steril edilmiş kavonozlara doldurdum. Domates, biber karışık salçayı kaynatarak yapardım, bu sene ilk defa biber salçasını güneşte yaptım sayılır. Kapya biberi (üçgen kırmızı biber) ikiye bölüp tohumunu çıkardım , kırmızı küçük acı biberlerin sap ve kapak kısımların kopardım. Biberleri büyükçe bir tencereye koyarak, bir çay bardağına yakın suyla kapya biberlerinin kabukları soyulacak duruma gelinceye kadar tencerede haşladım. Kapya biberlerin kabuklarını ayıkladım, rondodan geçirdim, tuz koydum, 3 gün güneşde bıraktım (domatesdeki gibi üst yüzeyin kurumasına izin vermedim, sık karıştırdım.) Steril edilmiş kavonozlara doldurdum. Düzenleyen üzüm : 30-08-2008 saat 13:17 Neden: ilave |
30-08-2008, 11:43 | #92 |
Ağaç Dostu
|
Kapyayı yıkar, ayıklar, robottan geçiririm. Leğenlere koyar, dama atarım. Kendi kendine kıvama gelir, tuzlar, saklama kaplarına doldurur, tezgah altı dolabıma koyarım. Ne haşlarım, ne kabukla uğraşırım. |
30-08-2008, 12:15 | #93 |
Ağaç Dostu
|
Onuda yaptım. Yetişdirdiklerimden yaptığım için parti parti yapıyorum. Şimdi üçüncü ve büyük olasılıkla son parti biberlerin kızarmasını bekliyorum. İlk yaptığım sizin anlattığınız gibiydi; yani çiğden yaptım. Haşlamaya göre daha diri oldu ve kabuklarda belirgin. Haşlayarak yaptığımı daha çok beğendim. Birde çiğden acı biber yiyemem, hem mideme dokunur hem de yakmasına tahammülüm yoktur. Haşlamadan yaptığım mideme dokundu. İkinciyi haşlayarak yaptığımdan çok rahat kullanıyorum. |
31-08-2008, 21:42 | #95 |
Ağaç Dostu
|
Altına imzamı atıyorum Tekin Bey'den aldığım iki kasa domatesin doğrama pişirme kavanozlama işini bitirdiğimde saat gece 2.00'ı gösteriyordu. Ocak batmıştı. Domates soyup doğramaktan kol kaslarım tutuldu. İki kasada 40 kg olduğunu varsayarsak toplam 14 kavanoz (1 litreliklerden) kışlık domatesim oldu. Tüm kış yeter mi bilmiyorum ama bir daha aynı işlemleri yapmayı göze alamam Salça yapmayı ise hiç gözüme kestiremiyorum. |
25-09-2008, 20:15 | #97 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
ŞİŞE DOMATLARIMI bu yıl bir kısmını kaynatarak yapacağım. Diğer kısmını her zaman yaptığım aspirinli usulde. Ha bu arada kızarmış patlıcanlı,acı biberli,sarmısaklı domates soslarıda hazırlamaya başlayacağım tatil süresince ) |
25-09-2008, 20:28 | #98 |
Ağaç Dostu
|
Bunları okuduktan sonra, kadın olduğumdan utandım( |
28-07-2009, 10:18 | #99 |
Ağaç Dostu
|
domates konservesi
Size her yıl yaptığım nisbeten kolay olduğunu düşündüğüm domates konservesi tarifimi vermek istiyorum. Yukarıdaki mesajlarda şişede domates tarifine benzemekle beraber uygulaması daha basitçe. Soyup iri iri doğradığımız domatesleri büyükçe bir tencereye koyuyoruz, üzerine bir tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Domatesler bir taşım kaynadıktan sonra (çok fazla kaynarsa domates eriyebiliyor) kepçe yardımıyla kavanoza dolduruyoruz. Tenceredeki domates eksildikçe yenisini koymuyoruz her seferinde bir tencereyi bitirip yeniden kaynamaya koyuyoruz. Bu arada ben daha çok domatesin tanelerini kavanoza doldurduğumdan suyu tencerede kalıyor ve o da kaynamakta olduğundan tencereye yeni konulan domatesler daha çabuk kaynıyor. Her seferinde de tuz eklemeyi unutmayalım lütfen. Ancak burada önemli olan her seferinde bir kavanozu ağzına kadar doldurup, (hatta biraz da taşırarak doldurmalıyız ki hava almasını engelleyelim) hiç kullanılmamış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatmak. Her seferinde bir kavanoz doldurmamızın sebebi kavanozun sıcaklığını kaybetmemesi gerektiğindendir. Hepsini bir arada doldurup sonra kapatırım demeyin sakın! Hazırladığımız kavanozları koyacağımız yere bir örtü ya da gazete seriyoruz. Çünkü doldururken taşan sular birazdan oraya akacak. Ağzına kadar taşarcasına doldurduğumuz kavanozumuzu sıkıca yeni alınmış kapakla kapattıktan sonra ters çevirerek (başaşağı şekilde, kapaklarının üzerine)hazırladığımız yere koyuyoruz. Bütün kavanozları doldurup yerleştirdikten sonra üzerine bir örtü serip kendi halinde soğumaya bırakıyoruz. Bu da yaklaşık olarak bir,iki gün daha demek. O nedenle kavanozları mutfağın sakin bir köeşesinde dinlenmeye bırakmakta fayda var. Daha sonra soğuyan kavanozları iyice silip temizleyerek, bütün kış boyunca saklayacağımız yere kaldırıyoruz. Bundan sonra başaşağı durmalarına gerek yok düzgünce koyabiliriz. Soğuyan kavanozların kapakları hafifçe içe doğru çökmüş oluyor. Bu da konserve işleminin tamamlandığını gösteriyor. Kullanırken ben gıda zehirlenmesinden çok korkan biri olarak mutlaka kavanozları açarken fıısssss sesini duymaya ve açılırken hava kabarcıklarının kavanoza dolduğunu görmeye çalışırım. Bunun için de önce bir bıçak yardımıyla kapağı hafiçe kenarından kaldırırım. Böylece kavanozun hiç hava almadığından emin olurum. Zaten hava alan kavanozun kapağı bir süre sonra şişmeye ve sızdırmaya başlar. Bir de ilk açtığınızda kapağın kenarında domatesin birikmesinden dolayı parçalar ve kapağın içinde siyah noktacıklar görebilirsiniz. Kullandığınız kapak ne kadar kaliteli ise kapağın içi o kadar temiz çıkıyor. Merak etmeyin. Son bir öneri daha: domatesin tanelerini aldığımız için tencerede epeyce bir suyu kalıyor. Tencerede kalan ve kaynamakta olan suya fasulye ya da kabak koyup çok hafif bir kaynatıp aynı şekilde kavanozlayarak da saklama işlemi yapılabilir. Afiyetler olsun. ***Mutfakta güvenliği elden bırakmayalım. Kaynar haldeki domatesi kavanoza doldururken kavanoz çok ısınabiliyor ya da sıcak malzeme elimize dökülebiliyor. Ben kavanozu bir tabağa koyup elime alıyorum böylece dökülen malzeme de tabağa dolmuş oluyor. İlk başlarda mutfak beziyle tutuyordum ama iş bittiğinde temiz bez kalmıyordu nerdeyse. Bir de yukarda kavanozların kapakların kaynatıldığını okudum. Ben bu işlemi hiç yapmıyorum. Sadece iyice yıkayıp kuruluyorum bir sorun çıkmadı şimdilik. |
03-08-2009, 15:03 | #100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
sıklıkla yaptığımız domates salçası tarifi vermek istiyorum, nisbeten kolay bir tarif. bakmayın öyle uzun göründüğüne etli, olgun domatesleri (örneğin çanakkale domatesi ) güzelce yıkayıp 4e böleriz. yoğurt süzdürdüğünüz gibi bir bez poşete böldüğümüz domatesleri atar, her sırada üzerlerine 1 çay kaşıpı tuz ekleriz. normal tuz değil de kaya tuzu kullanırsak bu ölçü biraz daha az olmalıdır. domatesin tuzda erimesi ve kendini salması için 3-4 gün yeterlidir. bu 3-4 gün içinde domatesler bez poşette ağzı kapalı ve suyunu dışarıya süzdürdükçe etrafı kirletmemezi için bir leğen ya da kap içerisine oturtulmuş olmalıdır. bu günler içerisinde domates hacminin hemen hemen yarısını kaybeder. 3-4 gün sonra domatesin iyice kendini salmasının ardından poşetten alınarak kevgirden geçirilir ve tuzu kontrol edilir. salçanın tuzu biraz kendini hissettirmelidir. az gelmişse bu aşamada tuz eklenebilir.çok sulu bir karışım meydana gelmişse yeniden bez poşet içerisine konularak süzme yoğurt yapımında olduğu gibi süzülür(genellikle biz bu aşamada suyunu süzdirmek için kaynatma işlemi yapmayız) bu son hali de kullanabilecek kıvama gelmiştir. fakat yine de güneşte bekletme işleminin salçaya ayrı bir tat kattığına inananlardansanız, suyu süzüldükten sonra tepsiye serilerek güneşlendirilebilir. |
04-08-2009, 09:55 | #101 |
Ağaç Dostu
|
Yumurta domates çıktı. Etli olduğu için kurutmalık ve salçalık olarak ben bu cinsi tercih ediyorum. Geçen yıl yumurta ve Ayaş domateslerinden yaptığım salçalardan yumurtalarınki, lezzet ve yoğunluk açısından açık ara öndeydi. Eğer domates (ve fasulye) kurutmayı planlıyorsanız, bugünler sıcaklık açısından da çok uygun. 3 güne kalmaz, hemen kuruyuverirler |
04-08-2009, 10:48 | #102 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune Hanım, Domates kurutmaktan bahsedip aklıma karpuz kabuğu düşürdünüz Domates (salça v.s) başlığına baktım. Tuzlamaktan bahsetmişsiniz. İki tarafını tuza mı batıracağız? Çekirdeklerini çıkartmaya gerek yok anladığım kadarı ile, doğrumu anlamışım? |
04-08-2009, 11:00 | #103 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili DefneD., domatesleri 4'e bölüp üstlerine bolca tuz serpiyorum. Aksi durumda küfleniyorlar. Ben her sebze meyvenin kullanılabilecek herşeyini kullanmaktan yana olduğum için çekirdeklerini çıkartmıyorum. Zaten yumurta domatesin çekirdekleri de fazla olmuyor. Siz özellikle bu havaları kaçırmamalısınız. Nemli yerlerde domates kurutmak zordur. Bu sıcaklar sizin için de tam zamanı Kolay gelsin. |
04-08-2009, 11:37 | #106 |
Ağaç Dostu
|
Bu sene Tvde İtalyan aşçıların kullandıkları bütün yumurta domateslerden hazırlanan konserveden deneyeceğim. YUmurta Domatesin fiyatı 80 kuruştu iki haftadır, hem lezzeti çok güzel hem de koyu kırmızı rengi. Yalnız kabukları biraz kalın. İnternette araştırıyorum, kabuğunu soymanın yolu çok kolay. Fakat şu konuda kararsız kaldım ki, doğrama domatesleri pişiriyordum ve bence pişmişin konservesi daha lezzetli oluyor. Tv de gördüklerim de bütünler ama suyu, kıvamı koyu. Makrna vs.. yaparken bir kutuyu açıp tencere boşaltıyorlar (İtalyanlar çok domates kullanıyorlar) yoğun bir kıvamda görünüyor. Bir kaç kavanoz şöyle deneyeceğim, kabukları soyulmuş bütün domatesleri fazla karıştırmadan biraz pişirip, tuz ekleyip öyle kavanozlayacağım. Çorba yapılacağı zaman parçalayıcıda, yemeklere konulacağı zaman ezilerek (onlar elleriyle mıncıklıyorlar) ve doğrayarak kullanılabilir. Baştan doğrama yapmak daha pratik ama aşçıları seyrederken çok hoşuma gidiyor, aynısını yapmak istiyorum Konserve şu: (benimki cam kavanozda olacak) |
04-08-2009, 21:35 | #107 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune'den aldığım feyz ile (yoksa gaza gelerek mi demeliyim?), bugün pazardan yumurta domatesi aldım. Domates (salça,konserve v.s) başlığında gene nevsune'nin anlattıklarını uygulayarak (fırınlama) kurutmak için domates hazırladım. Kış için aklımda olmayan bir hazırlık daha yapmış oldum yani. Domateslerim yarın güneşle buluşacaklar Bu arada, pazardaki en ucuz domates yumurta domatesi idi diyebilirim. Kilosu 50 kuruştu. |
05-08-2009, 18:14 | #108 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili DefneD. ellerinize sağlık. Yalnız birşey diyeyim, o bir tepsi görünen domates kuruduğu zaman bir avuç birşey kalacak Dişinizin kovuğuna bile yetmez. Umarım hepsi o kadar değildir. Bir de düşündüm ki, o çekirdekleri bir çay kaşığı yardımıyla alın isterseniz. Kuşadası nemli olduğu için kuruma sürecini kısa tutmakta yarar var. Üst yüzlerini yarın akşam gibi duruma göre ters çevirip diğer yüzlerini kurumaya bırakırsınız. Hadi kolay gelsin. Daha ilerde size bu kuruttuğunuz domateslerle ilgili bir meze tarifi vereceğim Feyz lafına çok güldüm. lise çağlarımda mahallemizde Feyyaz isimli bir genç vardı, uzun zaman beni taciz etmişti aklıma o geliverdi birden |
05-08-2009, 18:42 | #109 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, O gördüğünüzün yarısı kadar daha var. Özellikle az yaptım, sebebi: 1-Tuzu fazla kullanmadığım için ''bolca tuz serpme''nin ölçüsünü test edeyim dedim. 2- Süpriz!!! Haftasonu buraya yağmur geliyormuş ve sıcaklık 4-5 derece düşecekmiş. Ben domates kurutayım dedim ya, hava bozuyor. Gerçi haftalardır ''sıcaaak, yandık'' diye söyleniyorduk. Bir türlü memnun olmuyoruz Dediğiniz gibi çekirdekleri çıkarttım. Domateslerin üzerleri kaymak bağlamış gibi, uçlarıda içe doğru kıvrılmış. Yarın da bu yüzlerimi güneşe baksın? Bu gidişle ben Feyyaz'dan daha tacizci olacam galiba |
05-08-2009, 19:31 | #110 |
Ağaç Dostu
|
Aşkolsun, o ne demek öyle O beyazlıkların olmaması gerekiyordu. Akşamdan kalma olduklarından olabilir. Aslında en doğrusu doğrama işleminin de gündüzden yapılması. Hemen yoğun sıcağa çıkartmak gerekiyor. Şimdi o beyazlıkları bir peçete yardımı ile sildikten sonra az bir şey daha fırınlamakta yarar var. Küflenmenin önüne geçelim. Ben de bu hafta sonu yapmayı planlıyordum. Ankara'da da yağış varmış Neyse daha Ağustos sıcakları var önümüzde. |
05-08-2009, 20:10 | #111 |
Ağaç Dostu
|
Kaymak bağlamış derken, beyazlık yok. Domates rengi bir kaymak bağlama durumu Sanki güneş gören yüzleri su kaybından büzüşmüş gibi de denilebilir. Yarın da bakayım, eğer beyazlanma olursa, dediğiniz gibi yaparım. Teşekkürler |
10-08-2009, 20:57 | #112 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune, Bomba gibi bir sorum var. Ben bu domateslerin kuruduğunu nasıl anlayacam???? Üç gün bir yüzleri, üç gün de diğer yüzleri güneşlendi. Bu arada tadı çok güzel, dayanamayıp yedim bir tane Aklıma karpuz kabuğu düşürmeyecektiniz. Şimdi ayıklayın bakalım karpuzun çekirdeğini Feyyaz |
10-08-2009, 21:46 | #114 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
|
Arkadaşlar nasıl kullanıyorsunuz bu domatesleri peki? Bir de domates reçeli yemiştim, bir arkadaş getirmişti. Nasıl yapıldığını bilen var mı? (Kirece yatırılıyor diye hatırlıyorum ama gerisi yok) Aklıma düştü şimdi |
10-08-2009, 22:49 | #119 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 52
|
hepinize teşekkürler bilgileriniz için. benim bir ufacık sorum olacak. bu domates kurutma işlemini yaparken tuzluyoruz demiştiniz fakat ben pek anlayamadım. affınıza sığınarak soruyorum. 1kg domatese ne kadar tuz gereklidir acaba? dayanamıyacağım ve bende kurutacağım bu tatlı domateslerden ya |
|
|